Zonnebloem - Helianthus
15/03/2023 - 08:46

Zonnebloem - Helianthus

Een opvallende, zeer bekende bloem waar meerdere kunstenaars de schoonheid van in hebben gezien. Zonnebloemen zijn enorm veelzijdige bloemen. Iedereen kent de reuzenzonnebloem wel, dat is tenslotte de meest bekende soort. Maar er zijn nog veel meer soorten zonnebloemen. Hier in de kennisbank vertellen wij je graag meer over de zonnebloemen die verkrijgbaar zijn bij Graszaaddirect. 

Inhoudsopgave

 

Wat zijn zonnebloemen?

Zonnebloemen zijn prachtige, bekende en zomerse bloemen. Deze vaak gele, oranje of soms zelfs rode bloemen komen van nature voor in Noord- en Zuid-Amerika, maar er zijn ook Europese soorten. Het geslacht van deze planten heet Helianthus en is een samenstelling van twee Oudgriekse woorden: Helios (zon) en Anthos (bloem). De zonliefhebbende bloemen worden zo genoemd dankzij hun kleur, groeihoogte en hun eigenschap om hun bloemhoofden altijd de zon te laten volgen. Zo zijn er veel soorten met een gele, oranje of rode kleur die doet denken aan de avond- of morgenzon. Vandaar dat ze een veelvoorkomend leidend onderwerp zijn geworden voor veel kunstenaars.

Zonnebloem draaiende bloemkop

Zonnebloemen draaien altijd met hun kop mee met de zon

Welke zonnebloemen zijn er?

Qua groeihoogten zijn er enorme verschillen. De kleinste soorten worden ongeveer 60 centimeter hoog terwijl de grootste tot wel 4 meter hoog kunnen groeien. 

Zonnebloem 'Dwarf Fantasy' mix

De zonnebloem 'Dwarf Fantasy' mix is een kleine variant op de standaard zonnebloem. Deze variant doet uiteraard haar naam eer aan doordat deze een stuk kleiner blijft dan andere varianten van de zonnebloem.

De Dwarf Fantasy wordt gemiddeld gezien maar 100 tot 150 cm hoog. Hierdoor is de bloem uitermate geschikt om te zaaien in de border, in plantenbakken of grote bloempotten. De zaden van deze variant zijn, wanneer ze gedroogd zijn, een gewilde snack voor verschillende soorten vogels. 

Zonnebloem border

De 'Dwarf Fantasy staat erg leuk in de border of in grote potten of plantenbakken

Reuzenzonnebloem 'Helianthus Giganteus'

De Reuzenzonnebloem Helianthus Giganteus, of gewoonweg: de reuzenzonnebloem, doet haar naam eer aan. Reuzenzonnebloemen zijn eenjarige bloemen die tussen de 200 en 300 cm hoog worden. Hierdoor is deze variant dan ook een echte eyecatcher die zeer geschikt is in een border, langs de muur, langs een hek, in een bloempot of met velen in een veld. 

De reuzenzonnebloem heeft weelderige gele bladeren en een bruin hart, zoals we van de meeste soorten zonnebloemen gewend zijn. Reuzenzonnebloemen zijn niet alleen geliefd bij mensen, maar ook bij dieren. Zo weten veel insecten, vlinders, bestuivers en vogels de reuzenzonnebloem te vinden. Vogels zijn gek op de losse zaden in de reuzenzonnebloem die vrijkomen na het bloeien. De reuzenzonnebloem is ook nog eens perfect te gebruiken als snijbloem en zal perfect staan in elk (zelfgeplukt) veldboeket! Dit is dan ook de reden dat je de reuzenzonnebloem vaak terug zal vinden in verschillende soorten bloemenmengsels

Zonnebloemen

Deze zonnebloemen staan als ware reuzen op elke plek in de tuin

Mexicaanse zonnebloem 'Tithonia Speciosa'

De Mexicaanse zonnebloem Tithonia Speciosa, ook wel bekend als de Mexicaanse zonnebloem, is een uitheemse plant die van origine te vinden is in Noord-Amerika. Deze Mexicaanse variant is een plant die menig mens kan verleiden door haar scharlakenrode lintbloemen. Door deze kleuren wordt de Mexicaanse zonnebloem nog wel een verward met de enkelvoudige dahlia.

Het hart van de rode zonnebloem bevat veel stuifmeel. Hierdoor zullen veel bestuivers, vlinders en andere nuttige insecten zonder twijfel gelokt worden naar deze roodoranje zonnebloemen. Deze variant wordt regelmatig ingezet ter ondersteuning van de natuur doordat het een perfecte waardplant is. Ook wordt de Tithonia Speciosa gebruikt als snijbloem. Juist door de opvallende, weelderige kleur zal deze bloem elk zomers boeket een stukje extra opfleuren. 

Mexicaanse zonnebloem

Deze scharlaken gekleurde hartendief steelt de show in elke tuin

Reuzenzonnebloem 'Taiyo' 

Je hebt echt geen vliegticket naar de Tropen nodig om een zomers gevoel te krijgen. Deze reuzenzonnebloem brengt je namelijk zonder twijfel in zomerse sferen. 

De warmgele lintbloemen, een chocoladebruin hart en de hoogte tot wel 180 centimeter maken deze reuzenzonnebloem tot een ware eyecatcher. Deze zomerbloemen zijn een Japans kweekproduct die zeer goed gedijen in ons Nederlandse klimaat. 

Reuzenzonnebloem

Dit Japans kweekproduct bloeit met warmgele lintbloemen en een chocoladebruin bloemhart

Kleine zonnebloem 'Pacino Gold'

Deze zonnebloem is, zoals de naam al enigszins verklapt, een zeer laagblijvende zonnebloem. Waar de meeste kleinere varianten van de zonnebloem ongeveer tot 1 meter hoog worden, wordt deze dwergzonnebloem gemiddeld maar 40 centimeter hoog! Hierdoor zie je dan ook een duidelijk verschil als je de kleine zonnebloem Pacino Gold naast andere zonnebloemen zet. 

Normaal gesproken zijn zonnebloemen buiten te vinden, puur door het feit dat ze nogal hoog kunnen groeien. De Pacino Gold is echter een stuk veelzijdiger door haar lengte. Deze variant kan zowel buiten groeien, maar is ook uitermate geschikt om binnen te zetten. Deze kleine zonnebloemen hebben, in tegenstelling tot andere varianten, een geel bloemhart. De volledige kleur van de kop is daardoor geel en brengt daardoor sfeer en gevoel in elke ruimte. De Pacino Gold fleurt daarom elke border, bloembak, tuin, terras, balkon, bloemenveld of elke woonkamer op als geen ander! 

Kleine zonnebloem

De prachtige 'Pacino Gold' heeft een geel hart in plaats van een bruin hart. 

Zonnebloem Avondzon 

Deze bijzondere bruinrode variant zorgt voor een unieke kleurervaring. De naam van deze zonnebloem is niet uit de lucht gevallen, gezien het kleurenpalet gelijk is aan die van een zwoele, zomerse zonsondergang. Dat maakt deze bloem uniek, warm en een echte gespreksstarter.

De zonnebloem Avondzon groeit lager dan andere varianten, maar blijft alsnog een uitstekende plant voor achtergrondbeplanting. Ook is de Avondzon te gebruiken als snijbloem. Want zeg nou zelf, hoe prachtig zal deze bloem staan in een veldboeket? De gedroogde zaden van de Avondzon zijn, net als vele andere zonnebloemvarianten, een welverdiende lekkernij voor verschillende vogels. 

Zonnebloem rood bruin

De bruinrode tot oranje tinten lijken op het kleurenpalet van een mooie zonsondergang

Waar en wanneer zaai je zonnebloemen?

Zonnebloemen zijn eenjarige bloemzaden en daarbij geldt de standaard regel: deze kun je het beste zaaien in het voorjaar. De zaaiperiode is van maart tot begin juni. Let wel op dat je rekening houdt met de temperaturen en wacht altijd tot de laatste nachtvorst is geweest. Des te eerder in het jaar je begint met zaaien (wanneer het klimaat het toelaat), des te eerder de bloemen uit zullen komen. Zaai de zaden op een zonnige plek: hier houden alle varianten van de zonnebloem van (vandaar de naam!). 

De bloeiperiode van zonnebloemen begint in juli en zal doorgaan tot en met september. Uiteraard heb je af en toe te maken met een uitzondering. Dit ligt volledig aan de weersomstandigheden. 

Hoe zaai je zonnebloemen?

Het fijne van zonnebloemzaden is dat deze zowel binnen als buiten gezaaid kunnen worden. Wanneer je de zonnebloemen buiten wil zaaien, moet je een goede plek uitzoeken waar in ieder geval genoeg zon zal schijnen. Zonnebloemen gedijen het beste op een kalkrijke, voedselrijk en vruchtbare bodem. Als je bodem te zuur is, dan raden wij aan op de grond eerst even te bemesten met een kalk meststof.

De bloemzaden van de zonnebloem kun je losjes strooien om vervolgens licht te bedekken met een klein laagje grond. Wanneer de zaailingen opkomen, kun je ze beter verspreiden. Ook is het mogelijk om de zaailingen wat uit te dunnen. Sommige zonnebloemen kunnen uitgroeien tot ware reuzen. Wanneer je te maken hebt met een reuzenzonnebloem is het handig om deze vast te binden met goed bindmateriaal. Op deze manier is de plant beschermd tegen verschillende weersomstandigheden en zal deze niet ‘knakken’. Ook raden wij aan om je zonnebloemzaden te beschermen tegen vogels. 

Hoe verzorg je zonnebloemen?

Eigenlijk is de verzorging van zonnebloemen erg simpel. Wanneer je last hebt van langdurige droogte: geef ze water. Wanneer je merkt dat de zonnebloemen te dicht op elkaar zijn gezaaid: dun ze uit. Wanneer er slecht weer op komst is: bind ze vast zodat ze niet knakken. Ook raden wij aan om te letten op de afwatering. Zonnebloemen zijn best flexibel, maar toch gedijen ze niet heel goed op een té natte bodem. 

Kun je zonnebloemen eten?

Absoluut! En dan hebben we het niet alleen over de zonnebloempitten die de meeste mensen wel kennen. De zonnebloem valt zelfs onder de noemer ‘zeer veelzijdige groente’. Het ene deel van de zonnebloem is een stuk lekkerder dan de ander, maar alles is eetbaar. Ook is de gehele groeiperiode te gebruiken om jezelf te voeden via de zonnebloem.

Kiemplantjes

In het vroege voorjaar is het gebruikelijk om deze zaailingen te gebruiken als kiemplantjes. Op deze manier gebruik je het als een soort tuinkers. De krokante kiemplantjes bevatten een nootachtige smaak en zijn bijvoorbeeld te gebruiken in salades of op brood.

Bloemknoppen

Vlak voordat de bloemen zich openen zijn de bloemknoppen te gebruiken. De bloemknoppen van zonnebloemen worden op dezelfde manier klaargemaakt als artisjokken, ook lijken ze hier enigszins op. De smaak is echter één waar alleen echte liefhebbers van houden. Bijzonder bitter met een uniek mondgevoel. Op internet zijn meerdere filmpjes te vinden waarin je kunt leren hoe je de bloemknoppen van zonnebloemen klaar kunt maken om te eten. 

Bloemblaadjes 

De hele zomer door zijn de bloemblaadjes van zonnebloemen te gebruiken om elk gerecht op te fleuren. Want eerlijk is eerlijk, hoe leuk staan de vrolijke, gele bladeren op je bord? Echter moet je wel rekening houden met het feit dat bloemblaadjes vooral leuk zijn ter decoratie, maar dat ze weinig toevoegen aan de smaak van een gerecht. 

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn éigenlijk zonnebloemzaadjes. Maar, in de volksmond wordt dit toch echt herkend als zonnebloempitten. Deze snack is zeer bekend in zowel verschillende continenten als in ons eigen kikkerlandje. Je kunt ze vinden in verschillende varianten, zoals gezouten, geroosterd en gezoet.  

Weetjes over zonnebloemen

  • Zonnebloemen staan altijd met hun kop naar de zon.
  • Een zonnebloem wordt vaak gezien als hét symbool voor de zomer.
  • Het onderwerp van één van de meest bekende schilderijen ter wereld zijn zonnebloemen (Vincent van Gogh - Zonnebloemen).
  • De hoogste zonnebloem ooit gemeten was wel 9,17m hoog!
  • Zonnebloemen zijn natuurlijke bodemreinigers doordat ze giftige stoffen kunnen reinigen uit de grond Daarom zijn ze ingezet op plekken als Hiroshima en Tsjernobyl. 

 

Bloemhart bestuivende insecten

Het bloemhart is een grote voedingsbron voor bestuivende insecten

Zonnebloemzaden kopen bij Graszaaddirect

Wij zijn gek op de zonnebloem in alle kleuren, maten en lengtes. Daarom ben je bij Graszaaddirect op het juiste adres wanneer je interesse hebt in het zaaien van zonnebloemen. Wij zetten graag onze expertise in om zowel de mens als natuur een handje te helpen. Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.