Peterselie - Petroselinum crispum
Peterselie wordt al eeuwenlang in keukens over de hele wereld gebruikt en is een van de meest veelzijdige kruiden die je kunt vinden. Met zijn frisse, licht pittige smaak is het de ultieme smaakmaker die elk gerecht naar een hoger niveau tilt! Voor welke variant je ook gaat, dit kruid verdient absoluut een plekje in jouw kruidentuin. En op je bord. Er is genoeg te vertellen over dit smakelijke plantje, dus laten we beginnen!
Inhoud
- Wat is peterselie?
- Soorten peterselie
- Krulpeterselie ‘Bravour’
- Platte peterselie ‘Amsterdamse Snij’
- Wat is het verschil tussen krulpeterselie en platte peterselie?
- Peterselie zaaien
- Wanneer peterselie zaaien?
- Peterselie plant verzorgen
- Peterselie oogsten
- Is peterselie gezond?
- Peterselie bewaren
- Peterselie zaad kopen bij Graszaaddirect
Wat is peterselie?
Peterselie, ook wel Petroselinum crispum, is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Je kunt peterselie herkennen aan zijn donkergroene, gevederde bladeren en zijn frisse, aromatische smaak. Peterselie wordt gemiddeld 30 tot 60 centimeter hoog en vormt compacte bosjes met stevige stengels. Vanaf het tweede jaar begint peterselie te bloeien met geelgroene bloemen in schermvormige trosjes. Deze bloemen trekken nuttige insecten (zoals bijen en hommels) aan, wat ook nog eens goed is voor de biodiversiteit.
Peterselie in bloei is te herkennen aan de kleine geelgroene bloemetjes, die veel nuttige insecten aantrekken.
Soorten peterselie
Vrijwel iedereen kent de platte en krulpeterselie, maar wist je dat er veel meer soorten peterselie bestaan? Hoewel ze qua smaak en uiterlijk vaak verschillen, hebben alle peterseliesoorten hun eigen unieke kwaliteiten die ze onmisbaar maken in de keuken.
Krulpeterselie ‘Bravour’
Bravour peterselie is een verfijnde peterseliesoort die geliefd is onder kruidenliefhebbers vanwege zijn unieke kenmerken. Deze variant heeft prachtig gekrulde, donkergroene bladeren die glanzen en een frisse peterseliegeur verspreiden. Met zijn sterke aroma en hoge opbrengst is Bravour een echte krachtpatser in de keuken. Deze veelzijdige peterselie tilt soepen, salades, sauzen en stoofschotels moeiteloos naar een hoger niveau. Ook als garnering zorgt hij voor een visuele en smaakvolle finishing touch. Bravour is een betrouwbare keuze voor in je kruidentuin.
Platte peterselie ‘Amsterdamse Snij’
Peterselie ‘Amsterdamse Snij’ is een populaire keuze onder kruidenliefhebbers om zijn frisse, licht peperige smaak en veelzijdigheid in de keuken. Deze peterselievariant is ideaal om zelf te kweken en biedt een hoge opbrengst en langdurige groei. De heldergroene bladeren voegen een subtiele smaak toe aan soepen, sauzen, salades en stoofschotels. Bovendien heeft Amsterdamse Snij niet alleen culinaire toepassingen, maar kan het ook bijdragen aan een betere spijsvertering en frisse adem.
Wat is het verschil tussen krulpeterselie en platte peterselie?
Krulpeterselie heeft gekrulde bladeren en een mildere smaak. Platte peterselie heeft daarentegen gladde bladeren en een sterkere en meer uitgesproken smaak, wat het tot een favoriet maakt in de keuken. Krulpeterselie wordt echter juist vaker gebruikt voor garnering, omdat het visueel aantrekkelijker en unieker is. Dus welke peterselie je kiest, hangt volledig af van het doel en het gerecht waar je het voor wilt gebruiken. In de regel geldt: voor een visueel spektakel ga je voor krulpeterselie, en voor de intense smaak kies je platte peterselie!
Peterselie zaaien
Peterselie kweken is relatief makkelijk. Je kunt het zowel binnen, in potten op de vensterbank, of buiten, in de volle grond zaaien. Peterselie is wel dol op een plekje in de zon, maar ook halfschaduw kan hij wel tolereren. Houd er ook altijd rekening mee dat je de peterselie zaait op een goed doorlatende grond, aangezien peterselie niet gek is op natte voeten.
Zaai de kruidenzaden van de peterselie losjes uit over de grond (of bak) en zorg ervoor dat je ze zaait in een diepte van ongeveer 1 centimeter. Zorg er na het zaaien voor dat je de grond vochtig houdt, maar niet nat. Je zult de eerste zaailingen al na zo’n 2 à 3 weken zien.
Wanneer peterselie zaaien?
Buiten kun je beginnen met zaaien vanaf april tot juni, als de kans op nachtvorst er niet meer is. Wil je eerder aan de slag? Dan kun je binnen al beginnen met zaaien vanaf maart.
Peterselie plant verzorgen
Gelukkig vergt peterselie relatief weinig onderhoud. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en geef vooral tijdens droge periodes voldoende water. Verwijder eventuele dode bladeren om de plant gezond te houden. Daarnaast is het goed als je de peterselie gebruikt waar je hem voor gezaaid hebt, namelijk het knippen van het kruid zelf. Peterselie is winterhard en overwintert meestal zonder probleem. Wil je er zeker van zijn dat je peterselie de winter doorkomt? Bescherm hem dan met vurenhout.
Peterselie oogsten
De eerste oogst van je peterselie kan plaatsvinden wanneer de plant stevig genoeg is, ongeveer 10 tot 12 weken na het zaaien. Knip van buiten naar binnen zodat de plant gezond blijft en verder kan groeien. Wanneer je wat peterselie oogst, stimuleer je weer nieuwe groei. Een gezonde peterselieplant kan je flink wat maanden voorzien van heerlijke verse kruiden in je gerechten!
Is peterselie gezond?
Ja, peterselie is super gezond! Dit lekkere kruid zit boordevol gezonde vitamines, zoals vitamine A, C en K. Daarnaast bevat peterselie ook veel mineralen zoals ijzer en calcium. In de kruidengeneeskunde is peterselie geliefd om zijn antioxidante eigenschappen die de spijsvertering bevorderen.
Maar let altijd op: peterselie is in de regel hartstikke gezond, maar er zitten soms ook nadelen aan peterselie. Te veel peterselie kan een hoge concentratie etherische oliën bevatten, wat schadelijk kan zijn voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Dus weet wat je doet en wat je eet. Better safe than sorry!
Peterselie bewaren
Heb je een goede oogst van peterselie? Dan kun je het nu bewaren! Gelukkig leent peterselie zich perfect voor lang bewaren. Peterselie blijft in de koelkast ongeveer een week goed als je het wikkelt in een vochtige doek of plaatst in een glaasje water. Wil je het langer bewaren? Dan is dit ook geen probleem. Je kunt peterselie namelijk ook invriezen. Hak de blaadjes fijn en bewaar ze met wat water in een ijsblokjesvorm. Laat het ontdooien als je het nodig hebt. Op deze manier heb je altijd een portie verse peterselie bij de hand!
Gerechten met peterselie
Peterselie is een veelzijdig kruid dat in talloze gerechten wordt gebruikt, vooral in de Mediterrane en Midden-Oosterse keukens. Denk aan de klassieke tabouleh uit de Libanese keuken, of chimichurri uit Zuid-Amerika, waarin peterselie de ster van de show is. Ook in Italiaanse gerechten zoals gremolata en pesto speelt peterselie een grote rol.
Fijngehakt geeft peterselie een frisse kick aan soepen, salades en stoofschotels. In de Franse keuken is het een belangrijke smaakmaker in kruidenmengsels zoals fines herbes. Peterselie past goed bij vlees, vis, aardappelen en pasta’s, en kan zelfs een simpele kruidenboter naar een hoger niveau tillen. Kortom, of je nu mediterraan, Midden-Oosters of Frans kookt, peterselie is een culinair multitasker die in bijna elke keuken zijn plekje vindt!
Peterselie is een absolute favoriet in de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken en wordt in veel verschillende gerechten gebruikt.
Peterselie zaad kopen bij Graszaaddirect
Begin nu met het kweken van je eigen peterselie! Peterselie zaadjes koop je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Bekijk daarom ons uitgebreide assortiment met bloemenzaad en kruidenzaad. Heb je toch nog vragen? Dan staat ons team voor jou klaar om jou te helpen of advies te geven. Succes en eet smakelijk!