Boekweit - MRS Seeds
Boekweit is een uitstekende, snelgroeiende groenbemester die de bodem goed bedekt. Boekweit groeit goed op arme zand- en veengronden. Het groeit alleen minder goed op zware kleigronden. De vlinderbloemige plant kan goed tegen droogte, maar heeft wel voldoende zonlicht nodig. Het gewas gaat op natuurlijke manier onkruid tegen. De groenbemester onderdrukt en verteert het snel, hierdoor verbetert het de bodemstructuur en voert het organische stof aan.
Eigenschappen Boekweit
Boekweit wordt vaak ingezet als groenbemester vanwege zijn snelle groei, diepwortelende eigenschappen en de mogelijkheid om onkruid te onderdrukken. Het dichte gewas van boekweit creëert een concurrentievoordeel ten opzichte van ongewenste planten, waardoor de noodzaak voor herbiciden wordt verminderd. Bovendien draagt boekweit bij aan de bodemgezondheid door organisch materiaal toe te voegen en stikstof uit de bodem op te nemen, wat de beschikbaarheid van stikstof voor andere gewassen verbetert. Deze korte groeiperiode maakt het een handige keuze als groenbemester tussen seizoenen, en de bloemen trekken bestuivers aan, wat bijdraagt aan biodiversiteit in landbouwgebieden. Het gebruik van boekweit als groenbemester bevordert duurzame en milieuvriendelijke landbouwpraktijken.
Voordelen Boekweit
Het zaaien van boekweit biedt verschillende voordelen die we graag nog eens op een rijtje zetten:
- Onderdrukt onkruid:
Boekweit groeit snel en vormt een dicht bladerdak, waardoor het onkruid onderdrukt. Dit vermindert de concurrentie van ongewenste planten en kan de behoefte aan herbiciden verminderen. - Bodemverbetering:
De diepe wortels van boekweit kunnen de bodemstructuur verbeteren door deze losser te maken. Bovendien voegt boekweit organisch materiaal toe aan de bodem wanneer het wordt ondergeploegd, wat de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. - Stikstofbinding:
Boekweit kan stikstof uit de lucht binden in samenwerking met bepaalde bodembacteriën. Dit proces staat bekend als stikstofbinding en kan de beschikbaarheid van stikstof voor andere gewassen na het onderploegen van boekweit verbeteren. - Biodiversiteit bevorderen:
De bloemen van boekweit trekken bestuivende insecten zoals bijen aan. Dit draagt bij aan de bevordering van biodiversiteit in landbouwgebieden en kan gunstig zijn voor andere gewassen die bestuiving nodig hebben. - Korte groeiperiode:
Boekweit heeft over het algemeen een korte groeiperiode, waardoor het snel kan worden ingezaaid en geoogst voordat andere gewassen worden geplant. Dit maakt het een handige keuze als tussengewas of groenbemester tussen seizoenen. - Verbetert bodemgezondheid:
Door de bovengenoemde eigenschappen draagt boekweit bij aan een gezonde bodemstructuur en kan het de opbouw van ziekten en plagen verminderen. - Duurzaamheid:
Het gebruik van boekweit als groenbemester is een duurzame landbouwpraktijk die de afhankelijkheid van chemische inputs kan verminderen en de algehele gezondheid van de bodem en het ecosysteem kan verbeteren. - Voeding:
Boekweit wordt steeds populairder als voeding. Het is namelijk glutenvrij, goed voor je darmgezondheid, rijk aan mineralen en zeer licht verteerbaar.
Eventuele nadelen van Boekweit
Net als met elk gewas, is het altijd goed om je in te lezen over mogelijke nadelen van een plant. Zo is het bekend van boekweit dat deze niet tegen droogte kan, het minder goed doet op kleibodems en kan gaan concurreren met gewassen. Het laatste komt vooral voor wanneer boekweit niet beheerd wordt. Daarnaast moet je, net als met elk ander gewas, altijd eventuele allergieën in de gaten houden.
Toepassingen Boekweit
De belangrijkste toepassingen van boekweit als groenbemester in de landbouw zijn:
- Onkruidonderdrukking:
Boekweit groeit snel en vermindert de groei van onkruid, wat de noodzaak voor herbiciden kan verminderen. - Bodemverbetering:
Boekweit heeft diepe wortels en verbetert de bodemstructuur, en voegt organisch materiaal toe bij het onderploegen. - Stikstofbinding:
Het kan stikstof uit de lucht binden, wat de beschikbaarheid van stikstof voor andere gewassen verbetert. - Biodiversiteit:
Boekweitbloemen trekken bestuivende insecten aan, wat gunstig is voor biodiversiteit. - Korte groeiperiode:
Boekweit kan snel worden ingezaaid en geoogst tussen seizoenen. - Bodemgezondheid:
Het draagt bij aan een gezonde bodemstructuur en kan ziekten en plagen verminderen.
Wanneer Boekweit zaaien?
Boekweit kan niet tegen vorst. Daarom is het aan te raden om boekweit in het voorjaar te zaaien, zo rond de maanden mei en juni is ideaal.
Hoe Boekweit zaaien?
De ideale locatie om boekweit te zaaien is in volle zon, op schrale grond bij voorkeur met een licht zure pH. Aangezien boekweit niet bestand is tegen vorst, is het belangrijk om niet te vroeg te zaaien. De optimale zaaitijd is van half mei tot half juli. Omdat boekweitplanten en zaden de winter niet overleven, hoef je je geen zorgen te maken over hergroei in de daaropvolgende jaren. Als je echter wil dat boekweit terugkeert, moet je opnieuw zaaien. Het zaaigoed van boekweit is relatief zwaar, met ongeveer 35 zaden per gram. Voor een dichte begroeiing heb je ongeveer 5 gram zaad per vierkante meter nodig.
Boekweit kopen bij Graszaaddirect
Boekweit kopen doe je veilig, eenvoudig en snel via Graszaaddirect. Voor vragen kun je gerust contact opnemen met onze specialisten!
Snelle groei & bodembedekking
Gaat de strijd aan tegen onkruid
Verbetert de bodemstructuur
Vergroot het organischestofgehalte in de bodem
- Inhoud250 gr | 1 kg | 5 kg | 10 kg
- Zaaidichtheid siertuin5 gr per m²
- Zaaidichtheid landbouw500 kg per ha
- Zaaidichtheid5 gr per m²
- ZaaiperiodeMei - Augustus
- GroeihoogteMin. 10 cm - Max. 150 cm
- Artikel codeBOEKWEIT.1KG | BOEKWEIT.25KG
- Primair doel (X)Organische stof aanvoer, bodemstructuur verbetering en onkruid bestrijding
- Soort (X)Panda
- Toepassingsgebied(en) (X)Akkers