Hoe zaai ik mijn gras bij?
05/09/2022 - 09:52

Hoe zaai ik mijn gras bij?

Het is geen fraai gezicht: een gazon dat geplaagd wordt door kale plekken. Een gehavend grasveld is vaak het directe gevolg van een gebrek aan gazononderhoud. Ziet jouw gazon er minder fraai uit dan gewenst? Dan kun je gras zaaien om weer een vol gazon te krijgen. Vraag jij je af hoe en wanneer je gras het beste kunt bijzaaien? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Wat is bijzaaien?

Het gazon bijzaaien is niks anders dan extra gras in een bestaand gazon zaaien, om zo een vollere grasmat te krijgen. Het kan gebeuren dat er bepaalde plekken niet goed zijn aangeslagen bij het aanleggen van een nieuw gazon. In dit geval kun je later nog bijzaaien om tot het gewenste zaairesultaat te komen. Hetzelfde geldt bovendien voor het herstellen van oudere grasvelden.

Waarom moet ik gras bijzaaien?

Een vol gazon met diepgroene grassprieten is een lust voor het oog. Een tuin met een goed verzorgd gazon geeft meteen een nettere uitstraling aan je kavel in zijn geheel. Alleen al om esthetische redenen is het gewenst om je gazon bij te zaaien. Dit is dan ook in de meeste gevallen de drijfveer voor tuinders om graszaad te zaaien. Daar komt bij dat een gazon met kale plekken extra kwetsbaar is voor de groei van onkruid en mos. In een vol gazon dat een gezonde groei ondergaat, krijgen deze weinig kans om de kop op te steken. Zodra het gazon mankementen begint te tonen in de vorm van kale plekken, zullen mossen en onkruiden hun kans grijpen om een plekje in te pikken tussen het gras. Hetzelfde geldt ook voor wanneer je gazon slechts dun bezet is. Dit kun je voorkomen door gras bij te zaaien. Het is natuurlijk ook van belang dat het gras vervolgens consistent wordt bemest, gemaaid en bewaterd.

Kale plekken in het gazon

Er kunnen talloze oorzaken zijn voor het ontstaan van kale plekken in het gazon. Zo kan het zijn dat het gazon voor een lange tijd intensief is gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad dat er tijdens de zomermaanden heeft opgestaan. Ook kan een nét te fanatieke sliding ervoor gezorgd hebben dat er kale plekken aanwezig zijn.

Bodemproblemen

Als je mos en onkruid uit het gazon verwijderd, kunnen er ook kale plekken ontstaan. Dit gebeurt snel als je voor een rigoureuze aanpak kiest met (chemische) bestrijdingsmiddelen. Een andere oorzaak kan zijn dat de bodem ongezond is. Wellicht is de bodem te zuur, waardoor er geen zuurstof meer naar de graswortels kan komen. Of misschien is er sprake van een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem. In beide gevallen wordt het voor gras steeds lastiger om goed te kunnen functioneren. Een andere bekende oorzaak kan zijn dat je geel gras overhoudt door urine van je huisdieren. Als je daar niks aan doet, zal dat ook leiden tot kale plekken. Je grasveld kan ook vatbaar zijn voor een grasziekte als vlekkenroest, meeldauw of sneeuwschimmel.

Langdurige periodes van droogte en hitte kunnen ook resulteren in een beschadigd gazon met kale plekken. Aanhoudende periodes van droogte en hitte leveren veel stress op bij je grasmat. De grasplanten nemen intussen extra veel voeding op uit de bodem. Op den duur kan de bodem uitgeput raken, met als gevolg dat het gras niet meer groeit. Op dit exact moment is je gazon kwetsbaar en vatbaar voor kale plekken, onkruid en mos.

Het kan lastig zijn om te achterhalen wat de precieze aanleiding is van opgelopen beschadigingen aan je gazon. Gelukkig is de oplossing wel relatief eenvoudig. Je kunt de kale plekken in je gazon bijzaaien met graszaden.

Wanneer moet ik het gazon bijzaaien?

In principe kun je het hele jaar door gras zaaien. Je kunt het gazon het beste bijzaaien wanneer de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. Bij koude temperaturen kunnen graszaadjes niet optimaal ontkiemen. Ook zullen de zaden niet goed ontkiemen tijdens de warme zomermaanden. Het is belangrijk om te onthouden dat de bodemtemperatuur niet gelijk is aan de buitentemperatuur. Wanneer de buitentemperatuur enkele dagen boven de 10 °C is, kan het best zijn dat de bodemtemperatuur nog lager is. Het duurt in het voorjaar een tijdje totdat de bodem opwarmt. In het najaar is de bodem juist wel warmer dan de buitentemperatuur. Het najaar is dan ook het optimale zaaimoment.

Voor het bijzaaien van je gazon raden we aan om een geschikt moment te kiezen in het voorjaar (van maart tot en met mei) of in het najaar (vanaf september tot uiterlijk oktober). Het voordeel van gras bijzaaien in het najaar is dat de bodemtemperatuur ongetwijfeld op peil is na de zomermaanden.

Hoe moet ik het gazon bijzaaien?

In een aantal relatief eenvoudige stappen kun je het gazon bijzaaien. Je begint met het bewerken van de bodem, zodat de graszaadjes op een schone lei gezaaid kunnen worden. Vervolgens maak je de grond zaaiklaar en kun je beginnen met bijzaaien. We lichten de stappen uitgebreid toe in het vijfstappenplan.

Stappenplan gazon bijzaaien

Een bloeiende tuin met een strak gazon is een echte blikvanger. Verschijnen er hier en daar wat kale plekken, dan wil je dit het liefst zo snel mogelijk herstellen. Er zijn een aantal stappen die je moet uitvoeren om je gras bij te zaaien. Deze stappen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Stap 1: De bodem bewerken

We beginnen altijd met het bewerken van de bodem. De bodem is een cruciale succesfactor, want deze vormt de basis voor een gezonde grasmat. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee zou moeten houden voordat je begint met gras zaaien:

Een belangrijke eerste stap is om de bodemstructuur te verbeteren. Dit kun je doen door het gazon te beluchten. Met beluchten wordt bedoeld: lucht in de grond brengen. Een goede beluchting is noodzakelijk, omdat de wortels zo ongestoord zuurstof op kunnen nemen uit de bodem. Een dichte bodemstructuur belemmert de opname van water en voeding. Door het gazon te beluchten, kan vocht en voeding gemakkelijk opgenomen worden in de bodem. Door te beluchten geef je het gras meer groeipunten. Je kunt het gazon beluchten met een riek of een gazonprikker. Heb je een relatief klein gazon, dan kan je ook de gazonpriksandalen van Talen Tools gebruiken.

De bodem moet zo goed mogelijk vrijgemaakt worden van onkruid, mos, steentjes, dode grassen en andere onregelmatigheden. Dit kun je doen door het gras te verticuteren. Met behulp van een verticuteermachine kan je alle ongewenste begroeiingen uit het gazon snijden. De zogenoemde ‘viltlaag’, oftewel mos, onkruid en ander dood materiaal. In onze blog: ‘Het gras verticuteren, wanneer en hoe?’ lees je alles wat je moet weten over deze belangrijke tuinklus.

Stap 2: Grond bemesten

Je gazon heeft na het volgen van de vorige stappen een goede bodemstructuur en is ook vrij van ongewenste begroeiingen. Het is nu hoogtijd om de bodem te verrijken met organische stoffen. Je kunt de bodemvruchtbaarheid verbeteren met een bodemverbeteraar, bijvoorbeeld met de Orgamix bodemverbeteraar. Deze meststof kun je tot een dag voor het zaaien aanbrengen aan de bodem. Een andere belangrijke stap is om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. Dit kun je doen door gazonkalk te strooien.

Stap 3: Gras bijzaaien

Het moment is aangebroken om gras te zaaien. Voor het bijzaaien van bestaande gazons heeft Graszaaddirect speciaal graszaad in het assortiment, namelijk herstelgras. Dit graszaad bevat veel Engels raaigras. Deze grassoort heeft als belangrijk eigenschap dat het snel ontkiemt en groeit. Het graszaad heeft nog veel meer gunstige eigenschappen. Welke dat precies zijn, lees je in onze kennisbank artikel: ‘’Engels raaigras - Lolium perenne’’. Wanneer je zeker wil weten dat het graszaad op een nette manier wordt verspreidt, dan kun je gebruiken maken van een strooiwagen.

We hebben graszaad in kleine en grote verpakkingen. Om erachter te komen hoeveel graszaad je nodig hebt voor het bijzaaien, houden we vaak de volgende stelregel aan: deel het aantal vierkante meters dat je moet zaaien door twee. Dus, heb je een gazon van 500 vierkante meter, dan heb je voor 250 vierkante meter aan nieuw graszaad nodig. In dit geval zou een verpakking graszaad van 5 kilogram voldoende zijn. Zaai de graszaden in op de beschadigde plekken van je gazon. Gebruik eventueel gazongrond voor het opvullen van de kale plekken. In onze blog ‘’Zelf gras zaaien: zo doe je dat!’’ lees je hoe je het gras het best kunt zaaien.

Stap 4: Het gras besproeien

Nadat de graszaden ontkiemd zijn en de eerste grassprieten de grond uit schieten, dan is het belangrijk om de jonge grasplanten water te geven. Door het gazon te besproeien, stimuleer je de graswortels om dieper te wortelen. Hierdoor zal je gazon het langer volhouden tijdens aanhoudende droogte en hitte. Gras ontkiemt en groeit ten slotte ook sneller en beter op een licht vochtige bodem.

Stap 5: Gazonmest strooien

Ongeveer twee maanden na het zaaien, kun je de jonge grasplanten voeden met gazonmest. Onze voorkeur gaat uit naar organisch-minerale mest. Deze mest is naast de belangrijke NPK-voeding ook rijk aan organische materialen die een bodemverbeterende werking hebben. Door het strooien van een gazonmest stimuleer je de ontwikkeling en de groei van de grasplant. Zo behoud je een vol gazon met diepgroene grassprieten.

Waarom graszaad inharken?

Graszaad inharken zorgt ervoor dat de zaadjes contact maken met de bodem. Je dient je graszaad echter niet te diep in te harken, gezien de zaadjes wel voldoende zonlicht moeten ontvangen. Wanneer je je graszaad te diep in zal harken, zal deze verstikken in de bodem en niet ontkiemen. Het is dus de kunst om graszaad lichtjes in te harken, zodat het zowel contact met de bodem maakt en alsnog de kans heeft om voldoende zonlicht en lucht te krijgen.

De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1 centimeter. Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden. Het belangrijkste op het moment na het zaaien van gras is dat de grond vochtig blijft; vooral wanneer je gras zaait tijdens een droge periode (let op: maak het niet drijfnat!)

Hoelang duurt het tot het gras weer terug is gegroeid?

Vanaf het moment van het bijzaaien duurt het 6 tot 8 weken totdat je weer een grasveld hebt met een dichte zode. De exacte duur ligt onder andere aan het weer en ook aan het graszaad zelf. Want, wat je zaait, zul je ten slotte ook oogsten. De kiemsnelheid staat los van de kwaliteit van het zaad. Sommige grasrassen staan er bekend om dat ze snel ontkiemen, terwijl andere grasrassen juist wat langer de tijd nodig hebben. Zo heeft ieder ras zijn voor- en nadelen. Je houdt hoe dan ook vaak over dat je op een later moment toch nog wat gras moet bijzaaien, omdat er bepaalde plekken zijn waar het gras nog niet best wilt groeien. Het kan dan ook geen kwaad om een voorraadje graszaden achter handen te hebben.

Het duurt ongeveer anderhalf tot twee maanden tot het gras weer terug gegroeid is op het ‘oude niveau’. De jonge grassprieten zijn wel kwetsbaarder dan de oude grassprieten. Probeer het gazon dan ook zo weinig mogelijk te belasten en laat het gras bij voorkeur iets hoger groeien voordat je het gaat maaien.

Hoe lang niet over het gras lopen na bijzaaien?

Het duurt gemiddeld zo’n twee tot vier weken totdat je weer geleidelijk aan over het gazon heen kan lopen. De exacte duur hangt af van het type graszaad dat je gebruikt. Herstelgras heeft dus een hoog aandeel Engels raaigras, wat zich kenmerkt door zijn snelle vestiging. Dit gras kiemt vaak al binnen 14 dagen. Naast type zaden spelen de weersomstandigheden ook een grote rol. Als het koud is, dan duurt het langer tot de zaden kiemen dan bij warmere temperaturen.

Reacties

We verwachten het snelkiemend graszaad van MRS Seeds & Mixtures morgen of woensdag weer op voorraad te hebben.
Gert van Dijken - 06/02/2023 - 15:34
Wanneer is snelkiemend herstelgraszaad beschikbaar. Laat het me weten !
Herman Goossens - 05/02/2023 - 17:41
Wat kan ik doen als ik emelten in mijn gazon heb. Heeft door zaaien dan nut of wordt het nieuwe jonge gras ook weer aangevreten door de emelten. Hebben jullie iets waar de emelten bestreden kunnen worden. Of is er een graszaad door niet aan gevreten wordt.
JMA Eckers - 23/09/2022 - 23:53

Laat een reactie achter