Slakken bestrijden op een natuurlijke manier
23/09/2021 - 15:28

Slakken bestrijden op een natuurlijke manier

We hebben dit jaar in Nederland behoorlijk wat overlast van slakken. En dan voornamelijk naaktslakken. Dit heeft alles te maken met de wisselvallige weersomstandigheden. Slakken gebruiken hun slijm om zich te kunnen verplaatsen. Des te vochtiger en milder het weer buiten is, des te makkelijker kunnen de slakken zich verplaatsen. Aangezien het afgelopen zomer (zomer 2021) niet echt heel erg warm wou worden - in ieder geval niet langdurig - duiken slakken opeens overal op. En alhoewel slakken best nuttige beestjes zijn voor de natuur, ben je ze in je eigen (moes)tuin toch echt wel liever kwijt dan rijk. Slakken kunnen namelijk voor veel schade zorgen in je tuin. Het zijn vraatlustige beestjes die in een korte tijd behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. Dit doen ze door de planten in je tuin en gewassen in de moestuin op/aan te vreten. Vooral in het voorjaar kan dit een groot probleem zijn, wanneer de plantjes net gezaaid zijn en nog erg kwetsbaar zijn. Om onherstelbare vraatschade te voorkomen, moet je er snel bij zijn voordat het te laat is. We hebben in deze blogs wat trucs op een rijtje gezet hoe je vraatschade kan voorkomen en hoe je slakken kunt bestrijden, mochten ze al enige schade hebben aangericht.

Afrikaantjes tegen slakken

Een manier om slakken te voorkomen in je tuin is door het zaaien van afrikaantjes. Het klinkt gek, maar toch is het een effectieve wijze om (naakt)slakken af te weren. Het kan ook zeker in de moestuin geen kwaad om wat afrikaantjes in te zaaien tussen de gewassen. Veel moestuinierders doen dit dan ook. Waarom? Afrikaantjes kunnen goed worden ingezet als lokplant. Slakken zullen dus niet zo snel meer op je groenten en fruit afkomen, maar wél op de afrikaantjes. Zo kunnen je gewassen in de moestuin ongestoord doorgroeien en bloeien, zonder dat ze gestoord worden door slakken; want die hebben het dan te druk met het oppeuzelen van de afrikaantjes. Dit is een 100% ecologische, natuurlijke bestrijding van slakkenvraat. Je kunt afrikaantjes ook inzetten tegen slakken door deze te zaaien in de border. Het is een hele mooie bloemsoort dat zeker gezien mag worden in jouw tuin! 

Slakken bestrijden met aaltjes

Een andere natuurlijke manier van slakken bestrijden, is het inzetten van aaltjes tegen slakken. Aaltjes zijn hele kleine beestjes die van nature in de bodem voorkomen. Ze zijn voor veel plaaginsecten dé natuurlijke vijanden, waaronder dus ook voor slakken. Wanneer je eenmaal last hebt van slakken in de tuin, hoopt dit razendsnel op. Slakken kunnen zich namelijk erg snel voortplanten, dus voordat je het weet zitten ze op alle planten en gewassen. Eén slak kan tot wel 300 (!) eitjes leggen. Je kunt het aard van dit probleem effectief bestrijden door het toedienen van aaltjes. Want de aaltjes eten de eitjes van de slakken op. Zo dring je de opkomst van slakken snel en drastisch terug in je tuin zodat het probleem zich niet kan ophopen. Wanneer je last hebt van vraatschade, zijn aaltjes tegen slakken dé oplossing waarnaar je opzoek bent. Houdt er wel rekening mee dat, wanneer je slakken gaat bestrijden met aaltjes, de temperatuur buiten minstens 13°C is. 

Slakken bestrijden door het plaatsen van een nestkastje

Je zou het niet denken, maar door simpelweg een nestkastje in je tuin te plaatsen, kun je er al voor zorgen om het aantal slakken in je tuin terug te dringen. Een natuurlijke vijand van slakken zijn vogels. Vogels kunnen vandaag de dag hun geluk niet op, want ze hoeven door de gematigde weersomstandigheden slechts weinig inspanning leveren om een vijf sterren maaltijd te scoren. Vogels, waaronder merels en spreeuwen, zijn gek op slakken. Door een nestkastje in je tuin te plaatsen, biedt je vogels een onderdak om zich te kunnen nestelen. Ze zullen tijdens het nestelen in de buurt van je tuin blijven om voor hun jongeren te zorgen. Slakken staan hoog op de menukaart wanneer ze voor hun jongeren en voor hunzelf voedsel verzamelen. De tuinvogels helpen je dan een handje doordat ze indirect de slakken bestrijden.

Slakken bestrijden door de border af te dekken met een bodembedekker

Een andere kostenbesparende wijze om slakken te voorkomen in je tuin is door de border te bedekken met een bodembedekker. Slakken houden niet van droge ondergronden en ruwe materialen. Je kunt slakken afweren door houtsnippers, boomschors of cacaodoppen te strooien over de grond. Het helpt niet alleen ter bestrijding van slakken, maar een bodembedekker ziet er ook nog eens mooi uit! Vooral cacaodoppen staan bekend om de decoratieve functie in de tuin. Dit product geeft een verzorgde uitstraling aan je tuin en het houdt slakken op afstand. En als kers op de taart zorgen cacaodoppen er voor dat onkruiden in de border moeilijk stand blijven houden. 

Slakken bestrijden met lavameel

Slakken bestrijden kan ook door het toedienen van lavameel aan de bodem. Zoals we weten, houden slakken niet van ruwe ondergronden. Slakken worden er niet bepaald vrolijk van wanneer ze met hun buik over lavakorrels heen ‘schuiven'. Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen. Een bijkomend voordeel van lavameel is dat het een biologisch product is dat niet al te snel oplost na een regenbui. Het kan vrijwel het hele jaar door wel gebruikt worden om slakken te bestrijden.

Slakken bestrijden met koffie

Slakken zijn gek op dranken als koffie en bier! We maken geen grapje... Nou ja, ze zijn voornamelijk gek op de geur van deze dranken. Je kunt ze hiermee dus in een slakkenval lokken door koffiedik te strooien tussen de planten. De slakken komen dan op de geur af en niet op de planten in de border. Er zijn wel bepaalde plantsoorten die niet goed kunnen tegen koffiedik, dus mocht je op deze manier de slakken willen bestrijden, lees je dan van te voren goed in welke planten er wel en welke planten er niet tegen kunnen.

Slakken bestrijden met bier

Je kunt ook slakken bestrijden met bier. Het is wel een beetje een gedoe, maar als je een emmer of beker een klein beetje vult met bier en vervolgens in de grond plaatst, dan komen de slakken vanzelf op de heerlijke biergeur af. Wanneer ze in de emmer of beker terechtkomen, kunnen ze hier niet meer uitkomen. Denk er bij deze methode wel om dat je niet teveel bier giet in de val, want de slakken mogen natuurlijk niet verdrinken.

Waarom niet slakken bestrijden met azijn?

Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je slakken op veel verschillende - creatieve - manieren voorkomen en bestrijden. We willen er daarom ook benadrukken om slakken niet te bestrijden met azijn of zout. Slakken bestrijden door het toedienen van azijn of zout is echt iets wat vroeger vaak gedaan werd. We willen je bij deze echter afraden om de slakken op deze wijze te bestrijden, aangezien het ondiervriendelijk is. Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze. Buiten het feit dat je dit soort middelen wettelijk gezien niet mag gebruiken ter bestrijding van slakken, is het ook zeker niet nodig om slakken zo te pijnigen. Er zijn namelijk talloze andere manieren om slakken op een natuurlijke wijze te bestrijden, zoals je hebt kunnen lezen in deze blog.

Reacties

Ik heb gehoord dat de tijgerslak zich voed met andere slakken? Klopt dat? Gr. Roelie.
R. Albers - 04/04/2023 - 11:22

Laat een reactie achter