Slakken bestrijden op een natuurlijke manier
23/09/2021 - 15:28
Laatste update: 12/06/2024

Slakken bestrijden op een natuurlijke manier

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, je bent er de afgelopen tijd ongetwijfeld (naakt)slakken tegengekomen. Moestuinen of sierplanten: niets is veilig voor de invasie van naaktslakken. De zachte winter in combinatie met de regenachtige lente maken dit jaar tot een waar slakkenjaar. Er is momenteel een grote run bij tuincentra op bestrijdingsmiddelen. En dat is zeker niet gek! Alhoewel slakken best nuttige beestjes zijn, ben je ze in je eigen tuin liever kwijt dan rijk. Want ja, het is nu eenmaal een grote ergernis, die aangevreten plantjes.

Naaktslak schadebeeld

Om onherstelbare vraatschade door slakken te voorkomen, moet je er snel bij zijn. Ze kunnen in een korte periode voor grote schade zorgen in je tuin. In dit artikel duiken we dieper in op het natuurlijk bestrijden van slakken.

Waar komen naaktslakken vandaan?

Naaktslakken komen in het voorjaar uit hun winterslaap gekropen. Omdat ze geen huisje hebben om zich terug te trekken, graven ze zich in de wintermaanden tot zo’n 20 centimeter diep in de bodem. Dit biedt ze bescherming tegen kou, uitdroging en vijanden. Bij een zachte winter zullen veel naaktslakken hun winterslaap overleven. De kans is hierdoor groot dat je ze in het voorjaar in je tuin ziet.

Wist je dat er in een gemiddelde tuin ongeveer 15.000 slakken leven? Op slechts één vierkante meter leven er ongeveer 200 slakken. Gelukkig bevindt de grote meerderheid zich ondergronds.

Slakken in de tuin: goed of slecht?

We weten allemaal dat slakken schade kunnen toebrengen aan planten doordat ze graag bladeren en stengels eten. Als je een siertuin of moestuin hebt met (jonge) planten, zit je hier niet op te wachten. Maar slakken zijn niet alleen maar slecht! Ze passen goed in de kringloop van je tuin. Heb je veel naaktslakken in je tuin? Zie het dan ook als iets positiefs: slakken gedijen namelijk graag in een omgeving met voldoende vocht, organisch materiaal en een rijk bodemleven.

Naaktslakken vervullen belangrijke taken in de tuin. Ze eten dode bladeren, schimmels en rottende materialen en zetten dit om in vruchtbare compost. Daarnaast vormen slakken een belangrijke voedselbron voor andere tuindieren, zoals egels en vogels.

Wat te doen tegen slakken in de tuin?

We hebben dit jaar te maken met een grote slakkenplaag. Tuiniers gaan massaal naar tuincentra toe om slakkenkorrels en andere chemische bestrijdingsmiddelen te halen. Traditionele middelen zoals slakkenkorrels zijn niet diervriendelijk. Ze bevatten vaak giftige stoffen die niet alleen dodelijk zijn voor slakken, maar ook voor andere tuindieren. Je kunt talloze methodes toepassen om de slakkenpopulatie in je tuin op een diervriendelijke manier in toom te houden.

Afrikaantjes tegen slakken

Door afrikaantjes te zaaien in je tuin, houdt je naaktslakken op afstand van je andere planten. Je kunt deze planten namelijk inzetten als lokplant. Slakken zullen zich volledig richten op de afrikaantjes en er hun buikje vol van eten. Hierdoor worden andere planten en gewassen met rust gelaten. Zo kan je sier- of moestuin ongestoord groeien en bloeien. Voordat de slakken weer op zoek gaan naar hun volgende maaltijd, heb jij de oogst allang veiliggesteld! 

Voorbeelden van andere planten waar slakken wel een hapje van lusten zijn chinese kool, dahlia’s en hosta’s. De vraag is alleen of je bereid bent om deze planten op te offeren. Er zijn ook planten die slakken op een afstandje houden. Denk aan rode zonnehoed, akelei en vingerhoedskruid. De vraag die nu overblijft is: creëer je een natuurlijke barrière met deze planten, of kies je voor een lokplant? Beide strategieën zijn mogelijk!

afrikaantje

Slakken bestrijden met aaltjes

Jouw persoonlijk legioen tegen slakken! Aaltjes zijn minuscuul kleine beestjes die in de grond actief op zoek gaan naar slakken. Ze dringen deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen en scheiden vervolgens dodelijke bacteriën uit. Het directe gevolg is dat de geïnfecteerde naaktslakken binnen enkele dagen sterven. De aaltjes vermenigvuldigen zich snel en blijven dit proces herhalen gedurende zes weken. Binnen een tijdsbestek van slechts twee weken zullen de meeste slakken ondergronds gestorven zijn.

aaltjes gebruiksaanwijzing

Aaltjes zijn 100% natuurlijk en biologisch. Ze zijn ideaal om te gebruiken voor het behandelen van complete borders, siertuinen en moestuin(bakken). Houd er wel rekening mee dat, wanneer je slakken gaat bestrijden met aaltjes, de temperatuur buiten minstens 13°C moet zijn.

Aaltjes kenmerken

Wist je dat één slak tot wel 300 eitjes kan leggen? Je kunt je nu wel voorstellen dat een slakkenplaag zich erg snel uit kan breiden. Met aaltjes bestrijd je de aard van dit probleem. Zowel de slakken als hun eitjes zullen niet bespaard blijven door deze kleine rondwormen. Na de toepassing heb je minimaal 90% van de slakkenplaag verholpen. De grote meerderheid leeft namelijk ondergronds.

Slakken bestrijden met biologische slakkenkorrels

Biologische slakkenkorrels hebben ijzerfosfaat als werkzame stof. IJzerfosfaat is niet giftig voor andere dieren, maar wel schadelijk voor slakken. Strooi de slakkenkorrels gelijkmatig uit op gebieden waar veel slakken aanwezig zijn. De slakken die de korrels eten stoppen met eten en sterven binnen een paar dagen.

De biologische slakkenkorrels zijn werkzaam tegen een breed scala slakkensoorten. Ze zijn onder andere effectief ter bestrijding van de Spaanse en glanzende wegslak. Deze twee soorten komen veel voor in Nederlandse tuinen. IJzerfosfaat is minder effectief tegen huisslakken. Huisjesslakken zijn over het algemeen minder schadelijk voor planten dan naaktslakken en het is daarom meestal niet nodig om ze te bestrijden.

Slakken bestrijden door het plaatsen van een nestkastje

Vogels naar je tuin lokken is altijd een goed idee, dit zijn immers natuurlijke vijanden van slakken. Door simpelweg een nestkastje in je tuin te plaatsen, kun je het aantal slakken in je tuin verminderen. Vogels kunnen hun geluk niet op wanneer ze deze vijfsterrenmaaltijd (lees: slakken) in het vizier hebben. Als vogels gaan nestelen in hun vogelhuisje, houd je ze voor een langere tijd in je tuin. Ze zullen dan in de buurt blijven en fanatiek op zoek gaan naar voedsel voor hun jongen. Slakken staan hoog aangeschreven op de menukaart van onder andere merels en spreeuwen, dus doe er je voordeel mee!

Slakken bestrijden door de border af te dekken met een bodembedekker

Een andere kostenbesparende manier om slakken te voorkomen in je tuin is door de border te beschermen met een bodembedekker. Slakken houden niet van ruwe ondergronden. Je kunt slakken weren met materialen zoals houtsnippers, boomschors en cacaodoppen. Dit helpt niet alleen ter bestrijding van slakken, maar ook ter voorkoming van onkruid. Bovendien ziet een bodembedekker er ook nog eens mooi uit! Cacaodoppen worden tenslotte vaak in de tuin gestrooid wegens hun decoratieve uitstraling. Overige materialen die je kunt gebruiken zijn grind, schelpen en zelfs eierschalen.

Bodembedekkers geven een verzorgde uitstraling aan je tuin en houden slakken op veilige afstand. Als we het hebben over preventieve maatregelen, mogen bodembedekkers niet missen!

Slakken bestrijden met lavameel

Slakken hebben, zoals gezegd, een hekel aan ruwe ondergronden. Ze worden er niet bepaald vrolijk van wanneer ze zich met hun onderlichaam over de lavakorrels heen ‘schuiven'. Als je lavameel strooit rond je kwetsbare planten en groenten, zullen ze deze nooit kunnen bereiken. Simpel, maar o-zo handig! 

Met lavameel verbeter je tegelijkertijd de bodemvruchtbaarheid. Het natuurproduct zit namelijk boordevol mineralen en belangrijke sporenelementen. Een van de hoofdelementen in lavameel is silicium. Dit mineraal verhoogt de weerstand van planten tegen ziektes en plagen.

Slakken bestrijden met koffie of bier

Slakken zijn gek op dranken als koffie en bier! We maken geen grapje...Nou ja, ze zijn voornamelijk gek op de geur van deze dranken. Je kunt een slakkenval creëren door koffiedik, of nog beter, koffiedrab te strooien tussen de planten die je wil beschermen. Maar let op: er zijn bepaalde planten die niet goed tegen koffie kunnen. Lees je van tevoren goed in welke planten wel of niet geschikt zijn.

Nee, we maken geen grapje. Je kunt slakken ook bestrijden met bier. Het is een beetje een gedoe, maar als je een bekertje voor ongeveer de helft vult met bier en vervolgens in de grond plaatst, komen de slakken er vanzelf op af. Als ze in de beker terechtkomen, kunnen ze hier niet meer uitkomen. 

Extra tip: Slakken houden van zoete geuren. Probeer ze eens te lokken met bruin bier of kriekbier.

Waarom niet slakken bestrijden met azijn?

Je kunt naaktslakken op veel creatieve manieren voorkomen en bestrijden. We willen graag benadrukken om slakken niet te bestrijden met azijn of zout. Het bestrijden van slakken met huismiddelen zoals azijn en zout werd in het verleden vaak gedaan. We raden je echter sterk af om slakken op deze wijze te bestrijden, aangezien het ronduit dieronvriendelijk is. Het dier wordt namelijk langzaam van binnen verteerd en het enige wat overblijft is een laagje slijm. Gelukkig is er ook totaal geen noodzaak om ze te pijnigen! Zoals je in dit artikel gelezen hebt, bestaan er talloze diervriendelijke en effectieve methodes om slakken te bestrijden.

Reacties

beste, mooie site, interessant, mooie fotos
Vingerhoedskruid, "slakwerend" ?
Heel wat bladeren van het vingerhoedskruid hier flink aangevreten, volgens de het "vreetpatroon", WEL slakken...?

In dit artikle spreekt men niet van HUISJESslakken, enig verschil in leefwijze/voedingswijze, voorkeuren aub?

Detail, tikje off topic, maar misschien iemand van jullie interesse om er even iets over te zeggen, ttz: heb een aardappelplant in pot gezet ( n 40cm breed, kdacht "effe paar patatjes fixen"...

.Haha, deze heeft nu na paar maand in de veranda (die ik wat kon akklimatiseren door nog geen echt WARM weer, anders niet te doen daarbinnen) hoogte bereikt tot boven de 2m20, zal het plastieken dak eraf moeten halen;-))
TJa, wat nu, ...:-)

Mooi om zien wel, ik kon naturlijk niet echt langer de "slakjes" BUITEN houden ,ttz voorheen bijna geen vreetschade, nu langzaam maar zeker wel , en grappig om zien ze verstoppen zich gedurende de dag ergens, MOOI die Intelligenties in de Natuur...

De schuifdeur gans dag op een "poezenkier", katermans moet buiten kunnen, hij is 20 jaar geworden, blind en de communicaite verloopt sindsdien wat aangepast, en hier moet de mens beseffen dat de poes "hulp" nodig heeft in dergelijke situatie..(vind IK ).enz enz

DANK voor het lezen, en misschien vond je het leuk ;-)

aja, misschien Book of records vr de plant ?ik vind niet direct fot op tNet van dergelike hoge aardappelplant

Misschien denkt die : "the sky is the limit".....en gaat die losdoor het polycarbonaat dak ...;-))

fijne dag nog
grtjs
patt
patt - 24/06/2024 - 10:36
Ik heb gehoord dat de tijgerslak zich voed met andere slakken? Klopt dat? Gr. Roelie.
R. Albers - 04/04/2023 - 11:22