Meisjesogen - Coreopsis tinctorea
08/08/2022 - 08:49

Meisjesogen - Coreopsis tinctorea

Meisjesogen zijn prachtige tweekleurige bloemen met een uitstekend hart. De bloemen lijken hierdoor op de iris en pupil zoals ogen. Hier in de kennisbank vertellen we je graag meer over deze sierlijke bloemen!

Inhoudsopgave

Wat zijn meisjes ogen?

De Coreopsis tinctoria of meisjesogen zijn prachtige eenjarige bloemen. Van nature komen de bloemen van de Coreopsis tinctoria uit Centraal-Azië. Deze bloemen zijn verwant aan zonnebloemen. Verder zijn er nog een aantal andere varianten inheems in Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Oost-Azië en Oost-Australië. Meisjesogen hebben goudgele bladeren met in het midden een bruinrood hart. Elke soort heeft onderlinge verschillen. De tinctoria variant heeft bladeren die voor de helft rood zijn en voor de helft geel. Niet alleen de kleur verhouding kan verschillen. Ook de breedte van de blaadjes verschilt per soort. De tinctoria heeft mooie brede blaadjes waartussen bijna geen open ruimtes tussen zitten. Deze soort kiemt makkelijk en wordt ongeveer 60 centimeter hoog. Dit maakt ze ideaal als snijbloemen. Ze zijn te vinden in allerlei bloemenmengsels zoals mengsels voor wildbloemen, zomerbloemen en meer.

Meisjesogen - Coreopsis tinctoria

Meisjesogen - Coreopsis tinctoria

Het luizenbloemetje

Luizenbloem: dat klinkt als een negatieve naam voor dit beeldschone bloemetje. Dat komt omdat de plant gevoelig is voor bladluis. Maar het is ook een bloem die lieveheersbeestjes aantrekt, dat deze plaagbeestjes weer bestrijdt. Naast lieveheersbeestjes trekt het ook enorm veel bijen en vlinders aan. Deze zijn juist verzot op het nectar en stuifmeel van de plant. Daarmee is het een belangrijke plant die de biodiversiteit helpt te stimuleren.

Waar en wanneer zaai ik meisjesogen?

De losse zaden van meisjesogen kiemen gemakkelijk. Zo makkelijk zelfs dat groene vingers niet eens nodig zijn. Iedereen kan ze kweken zolang ze maar op de goede plek staan. Het is een bloem die zowel in de volle grond als in bloembakken kan staan. Ze staan het liefst in de zon te stralen, maar een beetje schaduw vinden ze niet erg. Wel zijn het bloemen die absoluut niet van natte voeten houden. Een te natte bodem kan de wortels aantasten. Zorg dus voor goed draineerbare grond.

Het juiste plekje hebben we nu afgevinkt. Dan kunnen we nu gaan zaaien toch? Jazeker, maar we hebben eerst nog een handige tip voor je. Het zaaien van meisjesogen kan van april tot juni. Je kan ook iets eerder in maart binnen onder glas zaaien of tot laat in juni. Maar zaai ze niet allemaal in één keer. Wanneer je in etappes zaait, heb je het hele bloeiseizoen volop bloeiende meisjesogen. Deze bloeien dan van juni helemaal tot diep in september. Zaai dan bijvoorbeeld eerst een ronde in april en ongeveer twee weken later nog een ronde.

Meisjesogen- Een veldje met meisjesogen

Meisjesogen - Een veldje met meisjesogen

Hoe zaai ik meisjesogen?

De zaden van meisjesogen makkelijk te zaaien. Wel is het belangrijk om vooraf de bodem om te spitten en eventueel te verrijken met potgrond of tuinturf. Dit zorgt voor een lekker luchtige bodem die vol met voedingsstoffen zit. De zaden kan je vervolgens losjes strooien over de omgespitte bodem. Je kan ze ook in regels zaaien. Maar omdat het vrij slanke planten zijn kan je ze in hiervoor het beste in groepjes zaaien. Houdt de bodem vervolgens twee weken lang licht vochtig. Hierdoor zullen de eerste zaailingen bij kamertemperatuur al na week te zien zijn. Bij temperaturen onder de 20 graden zullen ze na twee weken te zien zijn.

Meisjesogen kopen bij Graszaaddirect

Zaden van de prachtige meisjesogen bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Wij hebben een groot aanbod aan bloemenzaad waar deze leuke bloemen ook onderdeel van uitmaken. De bloemen kunnen gezaaid worden in allerlei tuinen. Deze betrouwbare plant vormt prachtige goudgele bloemen met een roestrood hart.

We hebben een aantal producten op een rijtje gezet waarin deze sierlijke bloemen te vinden zijn. Bekijk naast de uitgelichte zaden ook ons brede assortiment aan bloemenmengsels.

Zijn meisjesogen eetbare bloemen?

Veel prachtige bloemen zijn eetbaar, anderen kan je beter niet eten. Meisjes vallen onder de eerste groep. Je kan ze dus eten. Vaak zul je de geel/roestrode bloemblaadjes als garnering zien bij gerechten en salades. Het bloemenhart is pas echt bijzonder. Met het hart van de bloem kan je een overheerlijke Kunlun-thee zetten. Kulun-thee is vernoemd naar de inheemse vindplaats van deze bloemen. Hier wordt de bloem ook wel de Kunlun Snow Daisy genoemd.  Om er thee van te zetten moet je de bloemkoppen drogen en in een thee-ei stoppen. Vervolgens kun je er heet water opgieten. Na ongeveer 10 minuten is het theewater bruinrood van kleur. De thee heeft een licht zoete smaak die naar hopjes en een vleugje karamel smaakt. Je kan meerdere kopjes zetten of een hele theepot in één keer. Voor een echte traditionele thee kan je er ook chinees thee-ei mee bereiden.

Verven met bloemen

Deze veelzijdige bloem werd niet alleen als etenswaar benut. Ook in de verf-, textiel en kunstindustrie was deze bloem onmisbaar. Tot 1850 was het plantje de bron voor gele verfstoffen. Textiel kon hiermee op een natuurlijke manier geel tot oranje geverfd worden. Voor kunst werden juist vaak gele tinten uit zowel organische als anorganische pigmenten verkregen. Na 1850 kregen vooral synthetische verfstoffen de voorkeur omdat deze goedkoper en makkelijker te verkrijgen waren.

Meisjesogen - Diep gele kleur

Meisjesogen - Diep gele kleur

De naam van meisjesogen

De naam van de meisjesogen is terug te zien in haar botanische naam. Coreopsis komt van twee worden, namelijk van het oud-Griekse koris dat ‘meisje’ betekent en opsis dat ‘ogen’ betekent. Maar wist je dat dit niet de eerste naam is die de plant kreeg? De eerste naam van de plant was ‘Calliopsis’ dit komt ook van het oud-Grieks en heeft een vergelijkbare betekenis. Deze naam komt van de woorden kallos dat ‘schoonheid’ zou betekenen betekent en opsis dat ‘ogen’ betekent.