Cichorei - Cichorium intybus
18/07/2022 - 14:36

Cichorei - Cichorium intybus

Cichorei, wilde cichorei of Cichorium intybus is een zeer veelzijdige plant die je voor veel verschillende doeleinden kan inzetten. In dit kennisbank artikel leggen we je uit wat cichorei is, hoe je het kweekt en wat de toepassingen zijn van dit beeldschone, nuttige plantje.

Inhoudsopgave

Wat is cichorei?

Cichorei is een van de meest bekende soort planten ter wereld. De familie waar deze plant uit komt bevat onder andere andijvie, kapucijnerbaard en diverse soorten lof. De cichorei die je bij Graszaaddirect kan kopen zijn onder te verdelen onder twee typen. Je kan de plant namelijk als sierplant in de tuin kweken of inzetten als groenbemester.

Cichorei - Nuttige insecten zoals bijen zijn er gek op

Cichorei als tuinplant

De cichorei die je kan kweken in de tuin is een wilde cichorei. Deze plant maakt meer bloemen aan dan de variant voor groenbemesting. Deze maakt adembenemende paarsblauwe bloemen aan wanneer deze volop staat te bloeien. Bloemenzaden van deze cichorei zijn te vinden als losse bloemzaden en in verscheidene mengsels. Het is namelijk een prachtige aanwinst in de tuin. Vaak zijn ze dan ook te vinden in wildbloemenmengsels, bijen- en vlindermengsels of kruidenmengsels. De losse variant die verkrijgbaar is bij Graszaaddirect heet ‘Salvatico da Campo’. De vertaling van deze naam luidt ‘wild uit het veld’.  Dit komt door de wildere, maar prachtige uitstraling die de plant heeft. En daarnaast geurt het ook heerlijk naar vanille.

Cichorei - veld met cichorei

Cichorei - Groenbemester

Cichorei als groenbemester

Cichorei is dus een prachtige tuinplant, maar het is ook een zeer effectieve groenbemester. Het is een plant die veel functies kan uitvoeren. Het gewas heeft zo’n 180 tot 200 dagen nodig om volgroeid te zijn. Vaak start de oogst hiervan in september. Hiervan worden de wortels verwijdert van de plant en teruggebracht op het land. De wortels van cichorei bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en mineralen voor het volggewas. Daarnaast kan cichorei ook ingezet worden voor beweiding. Het is plant die erg veel voedingsstoffen biedt en zo de dierlijke productie helpt verhogen op een gezonde manier. Bovendien trekt de plant veel bijen, vlinders en meer nuttige insecten aan. Deze helpen met de bestuiving van planten waardoor het de productie van andere gewassen indirect verhoogt.

Waar zaai ik cichorei?

Cichorei is een plant met bepaalde eisen aan de bodem. Er zit eigenlijk geen verschil in deze eisen tussen cichorei voor in de tuin of als groenbemester. Het liefst staat de plant op een kalkrijke bodem. Daarnaast is het een plant die vooral als jonge plantje veel stikstof vraagt. De plant staat ook het liefst op een plek in de volle zon. Des te meer zon des te beter. 

Wanneer zaai ik cichorei?

Cichorei kan je het beste zaaien bij temperaturen van 12 graden Celsius of hoger. Hierbij kan je aanhouden dat je al kan zaaien vanaf maart tot eind juli. Cichorei voor in de tuin is tweejarig. Dit betekent dat hoewel de plant het eerste jaar al volgroeid is, het jaar erna pas bloemen zullen verschijnen. Cichorei bloeit van april tot eind augustus.

Hoe zaai ik cichorei?

Voorafgaand aan het zaaien is het belangrijk om de bodem goed klaar te maken voor de cichorei. Dit doe je door de bodem goed om te spitten en vrij te maken van onkruiden. Het is belangrijk om de juiste afstand te bewaren tussen elke plant. Je kan gerust meerdere zaden in rijen strooien, maar je kan ze op een kleinere schaal ook op een zaaibedje opkweken. Zodra de zaailingen opkomen kan je deze ongeveer dertig centimeter van elkaar spreiden. In sommige gevallen kan het zijn dat de kieming wat onregelmatig is. Geef dus niet meteen op wanneer er na veertien dagen nog niets is opgekomen. Gebruik je minder zaden dan je gekocht hebt? Dan kan je ze, mits droog en donker opgeborgen, twee jaar lang bewaren. 

Cichorei kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je cichorei kopen als enkelvoudige losse zaden of in een van de bloemenmengsels. Naast bloementuinen en bijentuinen, bloemenweides of als groenbemester zijn deze bloemen uitstekend geschikt om te zaaien in een eetbare tuin. De planten leveren prachtige bloemen op die ook erg lekker smaken in allerlei gerechten.

Wil je direct cichorei bestellen? Dan kan je hieronder direct naar de pagina van de losse varianten van cichorei.

Kan je cichorei eten?

Cichorei is familie van de welbekende witlof en groenlof. Wilde cichorei zoals de Salvatico da Campo komen het meest overeen met de natuurvorm. Deze zijn stuk voor stuk allemaal eetbaar van wortel tot bloem en zijn zeer gezond. Het heeft dan ook een waardig plekje in de Italiaanse keuken. Het smaakt heerlijk door een salade of gekookt door gerechten. De bladeren van de plant hebben een lichtbittere smaak met een pittig aroma. Ook vee zoals koeien en paarden kunnen prima genieten van dit plantje. Het is zelfs een natuurlijke remedie tegen allerlei kwaaltjes en helpt onder andere de spijsvertering te verbeteren. Ook konijnen zijn gek op de bladeren van cichorei in kleine hoeveelheden.

Cichorei zoetstof en cichoreikoffie

Tegenwoordig wordt cichorei geteeld voor de productie van zoetstofvervangers. Dit komt doordat de plant ideaal is om te verwerken tot inuline en fructose. Maar de plant heeft ook een functie gehad als koffie vervanger. In Frankrijk werd cichorei vaak gedroogd en vervolgens gebrand tot een koffievervanger. Met name in moeilijkere tijden, wanneer koffie schaars was, werd dit gedronken. Tijdens de Franse bezetting door Napoleon werd ook in Nederland en België cichorei benut om de dure koffie te vervangen. Ook vandaag de dag kan je nog altijd cichoreikoffie vinden. Deze bevat geen cafeïne en heeft ook een gunstig effect op de lever, nieren, darmen en kan zelfs helpen bij eczeem.

Cichoreikoffie

Cichorei - Cichoreikoffie