Top 10 makkelijk te zaaien bloemen
15/06/2023 - 11:59

Top 10 makkelijk te zaaien bloemen

Het is je vast opgevallen dat je steeds vaker een wilde bloemenpracht langs snelwegen en andere openbare locaties ziet. Tijdens de zomermaanden, bijvoorbeeld, kun je wandelen langs inheemse bloemenweides. We realiseren ons telkens weer hoeveel prachtige inheemse bloemen en planten er zijn in Nederland. De bloemenweiden trekken talloze insectensoorten aan, waardoor ze erg belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Wist je dat je deze inheemse bloemen zelf ook kunt zaaien in de tuin? We hebben een lijstje samengesteld met een top 10 van makkelijk te zaaien wilde bloemen, inclusief foto’s, zodat je ze meteen kunt herkennen!

Klaproos (Papaver rhoeas)

We starten de lijst met de klaproos, een welbekende plant die symbool staat voor troost en de dodenherdenking. Als je de natuur zijn gangetje laat gaan, kan het maar zo zijn dat daar opeens de klaproos tevoorschijn komt. Tenminste, als de grond omgewerkt is.

De rode bloemen groeien goed op voedselarme grond. Je komt klaprozen tegen langs wegen, weilanden tussen grassen en in korenvelden. Als je deze plant zaait, kan die al gauw op verschillende plekken opduiken. De klaproos zaait zichzelf makkelijk uit.

Klaproos - papaver rhoeas

Klaproos - Papaver rhoeas

Korenbloem (Centaurea cyanus)

Deze karakteristieke plant is onmiskenbaar aan zijn gevederde, hemelsblauwe bloemen. De plant wordt ook wel wilde korenbloem genoemd, omdat deze in het wild groeit op akkers tussen het graan. De korenbloem is onmisbaar in de natuur, omdat zijn blauwe bloemen veel stuifmeel en nectar produceren voor bestuivende insecten.

Eenmaal uitgebloeid in het najaar maken volgers er volop gebruik van door van de zaden te snoepen. Korenbloemen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit: ze laten bloemenweides schitteren!

Korenbloem - Centaurea cyanus

Korenbloem - Centaurea cyanus

Madeliefje (Bellis perennis)

Met veruit de meeste stemmen zijn deze witte wilde bloemen verkozen tot nationale bloem van Nederland: het madeliefje. Dit klein, maar dapper en sterk plantje staat voor alle goede dingen in het leven: zuiverheid, onschuld, trouwe liefde, schoonheid, geduld en eenvoud. Maar naar onze mening is het vooral de eenvoud die deze wilde bloem karakteriseert.

Met haar ingetogen karakter valt ze misschien niet als eerste op in een bloemenveld: toch wordt de inheemse plant alom gewaardeerd door hen die een oogje voor de natuur hebben.

Madeliefje - bellis perennis

Madeliefje - Bellis perennis

Gewone brunel (Prunella vulgaris)

Gewone brunel is een makkelijk te zaaien bloem. De laagblijvende plant bloeit met openstaande paarse wilde bloemen. De gewone brunel doet het verrassend goed in gazons, maar krijgt hier vaak weinig kans door regelmatig maaibeheer. Brunels kunnen goed meegroeien met andere planten, waardoor ze in bloemenweiden een onmisbare toevoeging zijn. Je kunt nuttige bestuivers aangenaam verrassen met de gewone brunel. Net als de meeste andere planten in de Lipbloemenfamilie, is de brunel een drachtplant met veel nectar en stuifmeel. De plant wordt ook wel ‘Bijenkorfje’ genoemd, en dat is niet voor niks: gewone brunel is zeer waardevol voor verschillende bijen en hommels.

Gewone brunel - Prunella vulgaris

Gewone brunel - Prunella vulgaris

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)

Zodra deze witte bloemen tevoorschijn komen langs paden en wegen, weet je dat de lente is begonnen. De bloemetjes van fluitenkruid bloeien in schermen op voedselrijke ondergronden. Van de stengels kunnen fluitjes gemaakt worden, hier heeft fluitenkruid zijn naam dan ook aan te danken.

In grote groepen fleurt fluitenkruid de omgeving op met een typerend oer-Hollands karakter. De witte wilde bloemen komen algemeen voor in open bossen, polders, natuurgebieden en zelfs in stedelijke gebieden.

Fluitenkruid - Anthriscus sylvestris

Fluitenkruid - Anthriscus sylvestris

Wilde cichorei (Cichorium intybus)

Er is geen bloem gelijk aan de wilde cichorei. De unieke lilablauwe bloemen trekken meteen de aandacht. Bij mensen, maar ook bij kleine bestuivers die verzot zijn van de bloemen. Wilde cichorei kent een rijke geschiedenis. Zo werd gedurende de Franse bezetting in de 19e eeuw koffie gemaakt met de wortels van deze plant, omdat Napoleon de handel met Engeland en zijn koloniën verbood.

Tot op de dag van vandaag wordt deze geliefde plant in het zonnetje gezet door vele tuinders. Wilde cichorei is niet alleen heel mooi, maar ook erg nuttig. Zo staat de plant al honderden jaren bekend als geneeskrachtige plant. De bladeren worden veredeld en verwerkt in diverse groenten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de eetbare bloemen gebruikt om de voorraadtekorten van koffie en thee in te dammen. 

Wilde cichorei - Cichorium

Wilde cichorei - Cichorium intybus

Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) 

Juffertje-in-het-groen is een eenjarige sierplant die zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied en de eilanden van de eeuwige lente, namelijk de Canarische Eilanden. De plant komt in mindere mate voor op het vasteland in Europa. Desondanks wordt ze al eeuwenlang gezaaid in de tuin, door de elegante vormgeving en dunne gevederde bloemblaadjes.

Juffertje-in-het-groen bloeit op een opmerkelijke wijze, maar ook na de bloei is het nog een bijzondere verschijning. Want dan maakt ze grote zaaddozen met gedroogde, gevederde bladeren eromheen. Ook dit heeft weer zijn charmes. Kortom, in elk stadium van de levenscyclus is het genieten geblazen. Juffertje-in-het-groen mocht dan ook echt niet ontbreken in dit lijstje.

Juffertje-in-het-groen - Nigella damascena

Juffertje-in-het-groen - Nigella damascena

Zonnehoed (Rudbeckia)

Wist je dat een plant niet altijd inheems hoeft te zijn om van meerwaarde te zijn voor onze natuur? De zonnehoed is een prachtige plant die daar een schoolvoorbeeld van is.

Wanneer de zonnehoed is uitgebloeid in het najaar en de winter, wordt deze veelvuldig bezocht door vogels. Het zwarte bloemhart van de plant zit vol met zaadjes die fanatiek opgepeuzeld worden. Hierbij zullen er ook heel wat zaadjes op de grond vallen, die het komende voorjaar weer zullen ontkiemen. Zonnehoeden zijn dus hele makkelijke bloemen die zichzelf uitzaaien.

Zonnehoed - Rudbeckia

Zonnehoed - Rudbeckia hirta

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Hebben we het over makkelijke bloemen, dan hebben we het ook zeker over groot kaasjeskruid. Deze insectenmagneet groeit echt overal: zelfs binnen de bebouwde kom. De nectarrijke plant heeft zijn naam te danken aan de vorm van de vruchten die lijken op Goudse kazen.

Groot kaasjeskruid is eenjarig, wat betekent dat deze één seizoen in bloei staat. Echter zaait de plant zich makkelijk uit, waardoor die zich in de meeste gevallen gedraagt als een meerjarige of zelfs vaste plant. Ideaal toch?

Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris

Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Je hebt ze dit jaar vast en zeker al langs de snelweg gespot: het adembenemende vingerhoedskruid. Deze plant komt zowel in Nederland als in België inheems voor. Deze makkelijke bloemen heb je met één handomdraai in je tuin. Het enige wat je moet doen is de bodem omspitten en de zaden gelijkmatig verspreiden. Het resultaat? Een weelderige bloemenpracht met bloemen die lijken op vingerhoedjes.

De akkerhommel zal je dankbaar zijn, want die zijn dol op de kelkbladeren die rijkelijk gevuld zijn met stuifmeel en nectar. En met vingerhoedskruid zijn we wel even zoet, want deze plant kan tot wel 90 (!) bloemknoppen per steel opleveren.

Vingerhoedskruid - Digitalis purpurea

Vingerhoedskruid - Digitalis purpurea

Hoe zaai je makkelijke bloemzaden?

Het zaaien van de hierboven genoemde makkelijke bloemzaden is echt een feestje. Iedereen kan het! Wel is het even van belang om rekening te houden met een aantal zaken. Denk allereerst aan hoe groot de plant uiteindelijk wordt. Houdt hier al voor het zaaien aan rekening mee. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Zaai de zaden dus niet te dicht op elkaar. Eén gram bloemzaad per vierkante meter is doorgaans voldoende. De genoemde makkelijke bloemen hebben voldoende zonlicht nodig. Daar komt bij dat bloemzaden beter kiemen onder vochtige omstandigheden. Maak de bodem zaaiklaar door het eerst te bewateren. Ook nadat je gezaaid hebt, blijft het noodzakelijk om de bodem lichtvochtig te houden. Zaai de bloemzaden tenslotte nooit te diep. De meeste zaden hebben warmte, zonlicht en water nodig om te kiemen. De zaaidiepte en de bedekkingsdiepte kunnen bepaald worden door de dikte van het bloemzaad. De vuistregel is om nooit dieper te zaaien dan de dikte van het zaad.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter