Korenbloem - Centaurea cyanus
22/02/2023 - 08:44

Korenbloem - Centaurea cyanus

Inhoudsopgave

De korenbloem, of wilde korenbloem, is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. De plant staat ook wel bekend onder de Wetenschappelijke naam ‘Centaurea cyanus’. Hier is hij één van de fraaiste soorten. Dat wil wel wat zeggen, want deze familie kent veel prachtbloemen als madeliefjes en wilde cichorei. Het contrast van de grijze stengels en bladeren in combinatie met de hemelsblauwe bloem is simpelweg adembenemend. De plant groeit tussen de 30-60 centimeter hoog. Er wordt vaak gedacht dat korenbloem meerjarig of zelfs een vaste plant is. Dit is echter niet het geval. Wel is het een plant die zichzelf gemakkelijk uitzaait. De eenjarige bloemzaden zijn winterhard, waardoor ze vaak meerdere jaren in bloei staan van juni tot augustus.

Korenbloem - Centaurea cyanus

De korenbloem - Centaurea cyanus is niet meer weg te denken uit ons landschap

In het wild komt de korenbloem voor op lichte gronden rond weides en (graan)akkers. De plant heeft zijn naam dus te danken aan de groeiplaats. Deze wilde bloem is de afgelopen jaren sterk in aantallen afgenomen door intensieve akkerbouw en het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Korenbloem zaaien

We kunnen zelf ook korenbloem zaden zaaien in de tuin. De Centaurea is verkrijgbaar in verschillende soorten. We maken onderscheid tussen inheemse korenbloemen en cultivars. De inheemse bloemen groeien van nature in Nederland, België en delen in Duitsland. De cultivars zijn varianten die geselecteerd zijn op visuele eigenschappen, als groeihoogte en grootte van de bloem. De inheemse soorten zijn een stuk aantrekkelijker voor bestuivende insecten. In tegenstelling tot cultivars, bevatten deze meeldraden met stuifmeel. De korenbloemen zijn rijkelijk gevuld met nectar. Ze zijn vaak terug te vinden in bijenmengsels, omdat ze wilde bijen en hommels een handje helpen bij hun voedselvoorziening. De vraag is dus of je gaat voor de kleur of voor de biodiversiteit. Met het oog op ons ecosysteem kun je het beste voor de laatstgenoemde kiezen.

Een bestuivende bij op bezoek bij een korenbloem

De open structuur van het bloemhart maakt de korenbloem een ultieme bijenplant

Wanneer kun je korenbloem zaden zaaien?

De korenbloem is een eenjarig akkerkruid, wat concreet betekent dat de levenscyclus van bloemzaad tot volwassen plant binnen één jaar voltooid is. De korenbloem zaden kunnen in het voorjaar gezaaid worden, zodat je maximaal kunt genieten van de bloeiperiode die van start zal gaan in de lente. Het beste zaaimoment is vanaf maart tot en met begin mei. Je kunt Centaurea binnenshuis voorzaaien en later verspenen, naar bijvoorbeeld de border in de volle grond. De korenbloemzaden worden ook weleens in oktober of november gezaaid, aangezien ze winterhard zijn.

Hoe kun je korenbloemen het beste zaaien?

Korenbloem zaden kunnen handmatig gestrooid worden, of met behulp van een zaaimachine of zaadstrooier. Wilde korenbloemen zijn donkerkiemers. Het is van belang dat de zaden ongeveer één centimeter bedekt zijn met aarde. Dit zal het kiemingsproces, dat gemiddeld zo’n 5-10 dagen duurt, verbeteren. De zaden kunnen het beste op een zonnige standplaats uitgezaaid worden. Korenbloemen moeten dun gezaaid worden, het liefste op goed draineerbare grond. Houdt een zaaiafstand van ongeveer 10 centimeter aan. Zo zorg je ervoor dat elke plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

Wat kun je doen met korenbloemen?

De korenbloem is enorm veelzijdig. Hij staat bekend om het feit dat die in de border fungeert als bijenplant. Het bloemhart is nectarhoudend en tevens eenvoudig te bereiken. Hierdoor is hij onweerstaanbaar voor wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Verder is korenbloem een geweldige snijbloem. Ze hebben een erg lang uithoudingsvermogen. De veldbloem blijft wekenlang vers: in een kleurrijk veldboeket, of gewoon los in een vaasje! 

Ook in de geneeskunde is de plant niet onbekend. Korenbloemen hebben verschillende gezondheidsvoordelen, waar we je graag meer over vertellen. Centaurea wordt zelfs in de keuken gebruikt. Verderop in dit kennisbank artikel lees je waarvoor.

Korenbloem thee tegen kwaaltjes

Wist je dat korenbloemen ook geschikt zijn voor decoratie in eten en drinken? De gedroogde bladeren kunnen gebruikt worden voor het op smaak maken van korenbloem thee. Ze hebben een friszoete, bloemige smaak. Zo’n verse kop thee is niet alleen een streling voor de tong: het heeft ook een versterkend effect op je immuunsysteem. Deze lekkernij wordt traditiegetrouw gedronken tegen reumatische kwalen. Kortom, de Centaurea is bij uitstek een geschikte plant voor het maken van je eigen theemelange.

Korenbloem in de keuken als decoratieve smaakverfijner

De korenbloem is niet alleen een voedselplant voor bestuivende insecten, maar ook voor onszelf! De bloemblaadjes van de blauwe korenbloem zijn eetbaar. Ze geven een smaakimpuls aan verschillende gerechten als salades, kwarkgerechten en smeersels als kruidenboter. Serveer je maaltijd op een kleurrijke, feestelijke manier door de toevoeging van korenbloembladeren.

Korenbloem: gerecht in de keuken

Geef een lichtbittere smaak aan je gerechten met korenbloemen

Hebben korenbloemen specifieke verzorging nodig?

De blauwe korenbloem is een zelfvoorzienende plant. Ze groeien van nature op akkers, waar ze zichzelf prima kunnen voorzien van water. Alleen bij langdurige droogteperiodes kan het voorkomen dat deze plant minder bloemen zal vormen. Als het hoogzomer is, dan kun je de Centaurea een beetje aandacht geven door deze te bewateren. Ook kan het bevorderlijk zijn om de korenbloem een steuntje in de rug te geven met een langzaamwerkende meststof. De bemesting zorgt ervoor dat de plant nog fellere kleuren krijgt. Een ander onderhoudsklusje is het harken van de grond rondom de plantenstengels. Zo behoudt je een luchtige bodemstructuur. Dit gaat ten goede van de opname van water en (zon)licht.

Tip: Haal het maximale uit de bloeiperiode door de verwelkte bladeren voortdurend af te knippen. Door goed onderhoud verruim je de bloeitijd tot diep in de herfst. Laat aan het eind van het bloeiseizoen de verwelkte planten in de border of bloembed staan. Zolang je de uitgebloeide korenbloemen niet meteen afvoert, zullen de bloemen zichzelf uitzaaien voor het volgende seizoen. Zo maak je van je korenbloem een meerjarige plant. Handig toch?

Korenbloem zaden kopen bij Graszaaddirect

We hopen dat je meer te weten bent gekomen over de korenbloem. Wil je deze zaden zelf zaaien? Wij kunnen jou op gang helpen met één van onze zaadmixen. Tover je tuin om tot een kleurrijke bloemenoase met onze mooie veldbloemen. Bij Graszaaddirect ben je aan het juiste adres voor korenbloem zaden. Zowel losse bloemzaden, als ook bloemenmengsels waar blauwe korenbloem onderdeel van uitmaakt.

Het inheems bijenmengsel hierboven is een ecologisch verantwoorde keuze. Dit mengsel bestaat uit een variatie van bloemen die naadloos op elkaar aansluiten. Zo is dit bloemenmengsel voorzien van de welbekende klaproos. Zowel papavers als korenbloemen staan symboliek voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Vandaag de dag kleuren deze populaire planten gezamenlijk de akkers. En misschien binnenkort ook wel jouw tuin!