Vergeet-mij-nietjes -  Myosotis alpestris
25/07/2022 - 11:21

Vergeet-mij-nietjes - Myosotis alpestris

Vergeet-mij-nietjes, ook wel Myosotis alpestris genoemd, zijn prachtige kleine bloemetjes. Het doet haar naam ten goede want als je ze een keer gezien hebt, vergeet je ze nooit weer. Iedereen kent ze dus, maar niet iedereen weet hoe makkelijk deze bloemen nu echt zijn. Daarom vertellen we je hier in de kennisbank alles dat je moet weten over deze prachtige bloemen.

Inhoudsopgave

Wat zijn vergeet-mij-nietjes?

Deze vraag is eigenlijk een beetje overbodig, want bijna iedereen kent deze bloemen wel. Vergeet-mij-nietjes zijn bloemen die niet weg te denken zijn in onze tuinen. De plant is een goede bodembedekker. Elke plant heeft heel veel bloemkopjes, elk met 5 kroonbladeren en een geel of wit hart. De bloemen zijn maar klein een vaak niet groter dan 1 centimeter in diameter. Omdat de plant zoveel bloemen aanmaakt, lijkt het op een prachtige zee van blauw. Sommige soorten zijn eenjarig, en andere zijn tweejarig. De tweejarige varianten maken het eerste jaar nog geen bloemen aan, maar bloeien de lente erna.

Vergeet-mij-nietjes - Myosotis alpestris

Vergeet-mij-nietjes - Myosotis alpestris

Waarom kiezen voor vergeet-mij-nietjes?

Vergeet-mij-nietjes zijn simpelweg beeldschone plantjes die al vroeg in het jaar een enorm lange bloei ondervinden. Maar als dat nog geen reden genoeg is, dan zijn er nog een tal van andere redenen waarom dit de perfecte plant is voor jouw tuin. De bloemen zijn bodem bedekkende planten. Dat betekent dat zij de bodem helemaal bedekken waardoor je deze niet meer kan zien. Dat heeft als grote voordeel dat onkruiden geen schijn van kans hebben om voor overlast te zorgen. Daarnaast is het een onwijs makkelijke plant. De plant is ideaal voor borders, maar ook voor in plantenbakken, als omlijsting van paden of aan het balkon. Ze nemen weinig ruimte in beslag waardoor jij je tuin kan inrichten naar eigen wens. Je hebt niet eens groene vingers nodig, en dat is perfect voor iemand die voor het eerst zelf bloemen gaat kweken of als bezigheid voor kinderen. Maar ook voor de echte ras tuinier is dit een plant die geweldig is dankzij haar gemak.

Waar en wanneer zaai ik vergeet-mij-nietjes?

Vergeet-mij-nietjes hebben slechts een paar wensen. En de voorbereiding is in de meeste gevallen al het halve werk, maar voor de vergeet-mij-nietjes is dat het enige dat je hoeft te doen. (Naast regelmatig de plant water geven natuurlijk). Vergeet-mij-nietjes staan het liefst op een plek met volle zon of half schaduw, maar een schaduwrijke plek houdt ze niet tegen. Het enige verschil is dat ze in de schaduw minder rijkelijk bloeien. In beide gevallen houden ze van een vochtige bodem die van genoeg kalk is voorzien. De losse bloemzaden kan je in het geval van de tweejarige variant tussen juni en september direct op de plek van bestemming zaaien. Deze bloeien dan de volgende lente al tot diep in de zomer. De soort die te vinden is in verscheidene bloemenmengsels is vaak eenjarig en kan worden gezaaid in het voorjaar.

Vergeet-mij-nietjes - Een blauwe bloemenzee

Vergeet-mij-nietjes - Een blauwe bloemenzee

Hoe zaai ik vergeet-mij-nietjes?

Nu je weet waar en wanneer je moet zaaien zijn er nog wel een aantal puntjes die je moet weten. Namelijk de manier waarbij je vrijwel altijd van succes verzekerd bent met het zaaien van je eigen vergeet-mij-nietjes. De eerst stap is het klaar maken van de bodem. Hoewel de plant bodem bedekkend is houdt ze niet van concurrentie. Zorg er daarom voor dat je de bodem goed omspit en onkruiden zoveel mogelijk weghaalt. Des te beter je de grond omspit, des te beter de vergeet-mij-nietjes zullen groeien. Vrijwel elk zaadje van deze plant zal uitgroeien tot een volwassen plant. Je kan daarom gerust de zaden met de hand strooien of een handstrooier gebruiken. De zaden hoeven niet bedekt te worden, maar je kan ze eventueel met een paar millimeter bedekken om te voorkomen dat vogels er met de zaden vandoor gaan. Houdt vervolgens de eerste twee weken de bodem licht vochtig. Na ongeveer 14 dagen zullen de eerste zaden ontkiemen. Komen er dan toch te veel zaailingen op? Geen zorgen, deze kan je gerust verder verspreiden of verpotten.

Vergeet-mij-nietjes kopen bij Graszaaddirect

Vergeet-mij-nietjes bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Wij hebben verschillende bloemzaden waar vergeet-mij-nietjes onderdeel van uitmaakt. Vergeet-mij-nietjes kan gezaaid worden in allerlei tuinen, van siertuin tot Engelse cottage tuin of van rotstuin tot aan de bloembak. Deze betrouwbare plant vormt een blauwe bloemenzee. We hebben een aantal producten op een rijtje gezet waarin vergeet-mij-nietjes te vinden zijn.

Vergeet-mij-mythes

Er zijn een aantal mythes rondom dit plantje. En met name over de oorsprong van de naam. Zo zou er in de middeleeuwen een ridder zijn geweest die met zijn verloofde lang een rivier wandelde. Ze zagen de prachtige bloemen en besloten deze te plukken, maar door het gewicht van het harnas viel hij in het water. Voordat de ridder verdronk wist hij het bosje bloemen naar zijn verloofde te gooien en riep ‘vergeet mij niet’. Door deze mythe is de bloem als synoniem verbonden aan de romantiek en tragedie. Vaak werd deze door vrouwen gedragen als teken van trouw en een oneindige liefde.

Vergeet-mij-nietjes - Eeuwige liefde en trouw

Vergeet-mij-nietjes - Eeuwige liefde en trouw

Een andere mythe heeft zijn oorsprong in Griekenland. Daar gaf volgens de legende God bij de schepping aan alle planten een naam. Toen alle planten naam hadden gekregen was er een klein blauw bloemetje dat riep ‘oh heer, vergeet mij niet!’. God reageerde daarop met “zo zul je heten”.

Veel andere talen hebben vergelijkbare mythes over de oorsprong van de naam. Zo heet het plantje in het Duits vergismeinnicht, in het Engels forget-me-not, en in het Frans ne m'oubliez pas. In het Spaans, Italiaans, Pools, Hongaars en Chinees heeft het plantje ook een vergelijkbare naam.

Symboliek van vergeet-mij-nietjes

Naast een teken van oneindige liefde en trouw staat dit plantje ook symbool voor de herdenking. In het Canadese New Foundland en Labrador is het een symbool om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. In Duitsland is het vergelijkbaar met de Engelse klaprozen. En het is ook een symbool om de slachtoffers van de Armeense Genocide te herdenken. In Nederland, België en Nieuw-Zeeland is de bloem juist een symbool van Alzheimer en dementie stichtingen die opkomen voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer en dementie.