Zonnehoed (plant)  - Echinacea purpurea
14/07/2022 - 15:28
Laatste update: 18/06/2024

Zonnehoed (plant) - Echinacea purpurea

De zonnehoed, wetenschappelijk bekend als Echinacea, is een adembenemende herfstbloeier die zijn naam dankt aan het opvallende, bruine bloemhart dat op een hoedje lijkt. Wist je dat de naam 'Echinacea' afgeleid is van het Griekse woord 'echinos', wat 'egel' betekent? Dit verwijst naar het stekelige centrum van de bloem. Met zijn schitterende kleuren en robuuste aard is de zonnehoed een ware aanwinst voor elke tuin.

Inhoud

Echinacea soorten

De zonnehoed is van oorsprong een uitheemse plant, afkomstig uit Noord-Amerika. Deze prachtige bloemen kunnen een hoogte bereiken van 60 tot 120 centimeter en komen in verschillende kleuren zoals paars, roze, geel en wit. De zonnehoed is een meerjarige plant, wat betekent dat hij jaar na jaar terugkomt en steeds mooier wordt. Deze sterke, winterharde plant bloeit van juli tot en met oktober en trekt met zijn opvallende bloemen veel vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

Er zijn verschillende soorten Echinacea, elk met hun unieke kenmerken en kleuren. De bekendste soorten zijn de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en de gele zonnehoed (Echinacea paradoxa). Elke soort heeft zijn eigen charme en voordelen voor de tuin en de gezondheid.

Rode zonnehoed - Echinacea purpurea

De rode zonnehoed, Echinacea purpurea, is de populairste en bekendste zonnehoed. Met zijn prachtige paars-roze bloemen trekt hij de aandacht in elke tuin. Deze plant is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit.

rode zonnehoed

Gele zonnehoed - Echinacea paradoxa

De gele zonnehoed, Echinacea paradoxa, onderscheidt zich door zijn felgele bloemen. Deze soort wordt vaak verward met de Rudbeckia, maar heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De gele zonnehoed voegt een zonnige toets toe aan elke tuin en is net zo aantrekkelijk voor bestuivers als zijn rode tegenhanger. Voor meer informatie, bezoek onze Rudbeckia pagina.

gele zonnehoed

Geschiedenis van de zonnehoed plant

De zonnehoed is afkomstig uit Noord-Amerika, waar hij van nature in prairies groeit. Deze prachtige plant heeft een rijke geschiedenis en werd al door de inheemse volkeren van Amerika gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Tegenwoordig is de zonnehoed niet meer weg te denken uit de Europese tuinen, waar hij zowel als sierplant en als geneeskrachtig kruid gewaardeerd wordt.

Wanneer zonnehoed zaaien?

De beste tijd om zonnehoed te zaaien is in het voorjaar, vanaf mei. Dit geeft de plant voldoende tijd om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen en bladeren te vormen, zodat hij het volgende jaar volledig in bloei kan staan. Kies een zonnige plek in de tuin, want de zonnehoed houdt van zonlicht. Wanneer je de zonnehoed zaait in het voorjaar, is de zonnehoed bloeitijd in de zomer met uitlopers tot de diepe herfst. 

Hoe zonnehoed zaaien?

Zaai het bloemenzaad van de zonnehoed in de volle grond op een zonnige plek. Bewerk de bodem goed door onkruid te verwijderen en eventueel een bodemverbeteraar toe te voegen. Zonnehoeden groeien het best in voedselrijke, luchtige grond. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om te voorkomen dat het wortelstelsel in de verdrukking komt.

Zonnehoed planten onderhouden

De zonnehoed vereist minimale verzorging. Voor een verzorgde uitstraling kun je de echinacea snoeien in het voorjaar. Laat de resten van de plant een tijdje op de grond liggen om de bodem te beschermen tegen nachtvorst en om bijen en hommels te helpen. Het toevoegen van kalk en meststoffen aan de bodem kan de groei van de zonnehoed bevorderen, vooral op zandgrond.

Zonnehoed vermeerderen

Het vermeerderen van de zonnehoed kan eenvoudig door stekken. De beste tijd om dit te doen is in de herfst of vroege winter. Geef de plant voor het stekken goed water om de grond zachter te maken. Bereid een pot voor met een mengsel van grof zand en veenmos, en plaats de stek in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond altijd lichtvochtig is en na enkele weken zou een nieuwe stengel of blad moeten groeien.

De geneeskrachtige werking van Echinacea

Echinacea staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Uit onderzoek blijkt dat deze plant helpt bij het verkorten van de duur van verkoudheid en griep en de symptomen verlicht. Daarom wordt Echinacea vooral tijdens de wintermaanden gebruikt om de weerstand te versterken.

Zonnehoed zaad kopen bij Graszaaddirect

Ben je van plan om zelf zonnehoedjes te zaaien? Neem een kijkje op onze webshop en ontdek een breed assortiment aan zonnehoed zaden. Of je nu kiest voor de felgekleurde 'Marmelade' of de klassieke rode zonnehoed als losse bloemen of ze wil combineren in het juiste bloemenmengsel, bij Graszaaddirect vind je altijd de perfecte variant voor jouw tuin.