Zonnehoed (plant)  - Echinacea purpurea
14/07/2022 - 15:28

Zonnehoed (plant) - Echinacea purpurea

De zonnehoed, in het Latijns ook wel 'Echinacea purpurea' genoemd, is een spectaculaire herfstbloeier die zijn naam te danken heeft aan het bruine 'heuvelhoofdje' dat lijkt op een hoedje. Een leuk feitje: 'Echinacea purpurea' is afgeleid van het Griekse woord echninos, dat 'egel' betekent. Dit is dus een verwijzing van het stekelachtige heuvelhoofdje: het bloemhart van deze plant.

 

Inhoudsopgave

 

Het heuvelhoofdje van de zonnehoed is omringd door zogenoemde lintbloemen. De zonnehoed is een prachtige, uniek vormgegeven plant die voornamelijk voorkomen in de kleuren geel, oranje, rood en roze/paars. Zonnehoeden worden vaak gecombineerd met siergrassen. Waarom? Niet alleen omdat de zonnehoed dan extra mooi tot zijn recht komt, maar ook omdat de zonnehoed een sterke, winterharde najaarsbloeier is. Een doorsnee tuinarchitect of plantliefhebber beaamt dit; zonnehoeden zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinen. Daar komt ook nog eens bij dat de zonnehoed een meerjarige plant is. Je hebt gegarandeerd jarenlang plezier van deze vaste plant!

Gele zonnehoeden in de bloei

Zonnehoed 'Marmelade' - Rudbeckia hirta

Herkomst van de zonnehoed

De zonnehoed is 'overgewaaid' vanuit Noordoost Amerika, waar deze plant van nature in en rondom prairies groeit. Tegenwoordig schijnt deze inmiddels razend populaire plant dus ook in onze borders. De zonnehoed heeft zich niet alleen bewezen als plant, maar ook als geneeskrachtig kruid! Indianen hebben honderden jaren geleden ontdekt dat de rode zonnehoed ook inzetbaar is om verkoudheden en griep tegen te gaan.

Hoe moet je zonnehoed zaaien?

Je kunt de zaden van de zonnehoed op twee manier zaaien. De meest gebruikelijke manier is om ze buiten te zaaien in de volle grond, bijvoorbeeld in de border. Dit kun je vanaf mei al doen. De plant heeft dan nog voldoende tijd om hetzelfde jaar nog een sterk wortelstelsel te creëren en om bladeren te vormen. Het jaar na het zaaien zal de zonnehoed volledig in de bloei staan. Vooral het eerste jaar is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de plant. Zorg er dus goed voor dat je alle nodige stappen uitvoert voordat je begint met het zaaien van de zonnehoed.

  • Zoals de naam al een beetje weggeeft, houdt de zonnehoed van.. Juist ja, zon. Zorg er dus voor dat je eerst een geschikt plekje opzoekt in de tuin waar de zon minimaal vier uur per dag schijnt.

  • Heb je een geschikt plekje voor de zonnehoed gevonden? Top, bewerk dan vervolgens de bodem voordat je begint met zaaien. Verwijder onkruiden en voeg eventueel een bodemverbeteraar toe. Zonnehoeden groeien namelijk extra goed op voedselrijke, luchtige grond. Probeer voldoende afstand te houden van andere planten, want het wortelstelsel van zonnehoeden stellen hun ruimte zeer op prijs. Zaai je ze te dicht bij andere sierplanten, dan loop je het gevaar dat een deel van de planten nooit zal ontkiemen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten!

Zonnehoed aantrekkingskracht op bijen en vlinders

Vlinders en bijen nemen een bezoekje naar de zonnehoed

Zonnehoed verzorging

De zonnehoed heeft weinig verzorging nodig. Voor een verzorgde uitstraling raden we wel aan om de stengels van deze vaste plant in het voorjaar of juist in het najaar te snoeien. Gooi de resten van de planten niet meteen weg maar laat ze een tijdje op de grond liggen. Doordat je de bodem bedekt bescherm je de planten in je border tegen nachtvorst. Bovendien kunnen insecten als bijen en hommels hier ook nog van profiteren. De plantenresten zullen uiteindelijk vergaan en zelfs dán hebben ze nog een functie, namelijk als compost.

Naast snoeien kan het ook zeker geen kwaad om jaarlijks kalk te injecteren. Zonnehoeden doen het met name hartstikke goed op kalkrijke bodems. Zeker wanneer je zandgrond hebt is dit heel erg belangrijk. Naast kalk kun je ook altijd even wat compost toevoegen aan de bodem. Idealiter doe je dit in het najaar. Planten groeien ten slotte extra goed op humusrijke grond!

Rode zonnehoed geneeskrachtige werking

Rode zonnehoed

Geneeskrachtige werking Echinacea

Een uitgebreide studie van de Universiteit van Cardiff bewijst dat de zonnehoed curatief en preventief werkt. Dit wil zeggen dat zonnehoed, of 'Echinacea' er enerzijds voor zorgt dat je minder lang ziek bent bij een besmetting en anderzijds minder last hebt van de griepachtige symptomen. Het middel wordt daarom ook voornamelijk tijdens de wintermaanden gebruikt, om de weerstand een boost te geven.

Zonnehoed vermeerderen

Tuiniers kunnen geen genoeg krijgen van deze wonderschone plant! Veel tuinliefhebbers vragen zich dan ook af: is het mogelijk om de zonnehoed te vermeerderen? Ons antwoord daarop is; Ja! Dat kan. Het is mogelijk om de zonnehoed te stekken. De beste tijd om dit te doen is tijdens de herfst of vroeg in de winter. Voordat je begint met stekken, is het allereerst van belang dat je de zonnehoed flink wat water geeft (ongeveer vijf centimeter diep). Door de plant van te voren te bewateren, wordt de grond zachter en hydrateer je het wortelstelsel. Zo maak je het stekken een stukje makkelijker voor jezelf!

Bereidt vervolgens de pot voor waarin je de zonnehoed wilt stekken. Gebruik een pot die minimaal 10 centimeter hoog is. Vul de pot met 3 delen grof zand en twee delen veenmos en meng dit door elkaar heen. Bewater de pot en laat het minimaal een half uur inwerken voordat je de stek toevoegt.

Nu je de voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met stekken. Graaf de zonnehoed die je wilt stekken met beleid uit de grond. Doe dit voorzichtig en secuur, om te voorkomen dat je het wortelstelsel of de plant zelf beschadigd. Nadat je de zonnehoed uit de grond gegraven hebt, is het van belang om het wortelstelsel schoon te spoelen met water, voordat je het in de pot zet. Kies de zonnehoed met de dikke wortels en een gezonde spruit die minstens een tot vijf centimeter lang is. Voldoet je zonnehoed aan deze eisen? Dan vergroot je de kans op een succesvolle vermeerdering. Zo niet, dan raden we aan om een andere zonnehoed te gebruiken.

Heb je een geschikte wortel gevonden? Top! Scheidt de wortel dan van de hoofdplant door de stengel bij te snijden tot ze ongeveer 6-8 centimeter lang zijn. Pak nu de bloempot erbij die je van te voren al hebt gevuld met grond en veenmos. Graaf nu een gat in het midden van de bloempot. Graaf op een diepte waarbij de basis van de stengel op grondniveau ligt. Plaats de pot met het stekje in de halfschaduw. Geef het stekje regelmatig water, het is belangrijk dat de grond altijd lichtvochtig is.

Na twee tot drie weken zou er een nieuwe stengel of blad moeten groeien uit het stekje. Zodra ze de pot ontgroeien, kun je de zonnehoed overplanten naar een grotere pot. Ten slotte, wanneer het zomerseizoen aanbreekt, kun je de zonnehoed in de volle grond planten. Zoek een zonnig plekje op. En denk erom: zonnehoeden houden wel van een beetje afstand. Dus, heb je meerdere planten? Plaats ze dan minimaal 30 centimeter uit elkaar.

Zonnehoed kopen

Zonnehoeden in de bloei

Zonnehoed kopen bij Graszaaddirect

Ben je van plan om zelf zonnehoedjes te zaaien? Kijk dan eens op onze webshop en wellicht vind je een leuke variant die in jouw tuin past. Misschien is de Zonnehoed Marmelade, of ‘Rudbeckia hirta’, wel dé zonnehoed waarnaar jij op zoek bent. Deze populaire variant heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt qua populariteit. Het is een soort die ietwat minder hoog groeit dan de gemiddelde zonnehoed. Van deze zonnehoed krijg je spontaan een zomergevoel. De felgele, knaloranje tinten van de lintbloemen in combinatie met het donkerbruin heuvelhoofdje trekken de volle aandacht in je tuin. We hebben nog meer losse zonnehoed zaden! Wat dacht je bijvoorbeeld van de rode zonnehoed? Naast losse bloemzaden kun je bij Graszaaddirect ook bloemenmengsels bestellen waarin de populaire zonnehoed zaden zitten.