Meststoffen kopen

Mest kopen voor de gehele tuin? Voor alle jaargetijden hebben wij een geschikte bemesting in huis. Voor het gazon, voor de border, de siertuin en de moestuin! Jij noemt het, wij hebben het.

Waarom bemesten?

Bijna alles wat groeit en bloeit in je tuin heeft een bemesting nodig. Zo heeft een gazon naast zonlicht en water ook voeding nodig. De grasplanten halen voedingsstoffen uit de bodem en slaan deze op in het wortelstelsel. Wanneer je het gazon niet bemest, raken deze voedingsstoffen langzaam maar zeker op. Bij een tekort aan voeding in de bodem kan dit negatieve effecten veroorzaken op het welzijn en op de uitstraling van je gazon. Hetzelfde geldt voor de planten in je border. Veel, vaak zuurminnende planten, kunnen wel wat extra voedingsstoffen gebruiken zoals magnesium en ijzer. Ook je groenten en fruit doen het heel goed wanneer ze bemest worden. Moestuinmest bevat doorgaans een hoog gehalte aan kalium. Dit kalium zorgt voor extra grote vruchten die een stuk gezonder en smaakvoller zijn!

Welke meststof kiezen?

Welke meststof je het beste kunt kiezen, hangt volledig af van het strooidoeleinde. We maken daarom onderscheidt tussen de volgende soorten mest: gazonmest, tuinmest, professionele mest en grond/bodemverbeteraars. Wanneer je welke mest kunt gebruiken, lees je hieronder. Schrijn niet om een medewerker van Graszaaddirect te raadplegen voor persoonlijk advies, mocht je toch nog twijfelen over een geschikte meststof.

Gazonmest

Wil je jarenlang genieten van een gezond en vol gazon? Het klinkt misschien onrealistisch, maar toch kan je het realiseren! En dan wel met gazonmest. In het ergste geval ontstaan er kale plekken, onkruiden en mossen tussen het gras door een gebrek aan voedingsstoffen. Om dit te voorkomen, wordt aangeraden om het gazon minimaal drie keer per jaar te bemesten.

We hebben diverse soorten bemesting voor het gazon; zowel organische meststoffen als kunstmest. Zo hebben we ook stikstofrijke meststoffen. Ideaal om je gazon mee op te peppen na de wintermaanden. Het toegevoegde stikstof zorgt er namelijk voor dat gras een groeispurt ondergaat. Zo behoudt je een vol en vitaal gazon. Ook hebben we kaliumrijke meststoffen voor het gazon die specifiek samengesteld zijn voor het najaar, ook wel najaarsmest genoemd. Deze bemesting geeft het uithoudingsvermogen van het gazon een boost door de toplaag als het ware ‘af te harden’. Elk voedingsstof heeft zijn eigen werking. In onze blog: ''Mest in detail'' lees je meer over de exacte werking van de belangrijkste NPK-voedingsstoffen en sporenelementen die verwerkt zitten in een gazonmest.

Tuinmest

Tuinmest is een vrij breed begrip. Onder deze categorie vallen onder andere siertuin- en moestuinmeststoffen, maar denk ook aan buxusmest voor buksbomen en hagen. Eén van de meest gebruikte tuinmeststoffen zijn koemestkorrels. Deze meststof heeft een bodemverbeterende werking en kan gestrooid worden over het gazon, in de border en siertun. In onze blog: ''Tuin bemesten met koemest'' lees je waar koemest goed voor is en hoe je het moet strooien.

Professionele bemesting

Voor hoveniers en fanatieke tuiniers die net een stapje verder willen gaan als het gaat om het onderhouden van de tuin, verkopen wij ook professionele meststoffen. Deze meststoffen kenmerken zich aan hun specifieke, uitgekiende samenstellingen. Professionele meststoffen maken het mogelijk om planten en gewassen te voorzien van een zeer nauwkeurige voedingsbron dat perfect aansluit op de voedingsbehoeften. Professionele meststoffen worden vaak gebruikt door hoveniers en dat is natuurlijk niet voor niets! Met deze mest zit je simpelweg altijd goed.

Grond & bodem

De basis van een rijkelijk groeiende en bloeiende tuin is een gezonde bodemstructuur. Door de grond te verrijken met een bodemverbeteraar creëer je gezonde groeiomstandigheden. Een luchtige, kruimige bodemstructuur is niet alleen essentieel voor planten, maar ook voor gras. Het verbetert namelijk de algehele waterhuishouding van het wortelstelsel.

Wanneer kun je het beste bemesten?

Je kunt de tuin bemesten zodra het voorjaar weer voor de deur staat, het groeiseizoen aanbreekt en de bloemen en (gras)planten ontwaken uit hun winterslaap. Vanaf maart tot mei - dus in het vroege voorjaar - hebben planten extra veel behoefte aan voeding. Bemest je planten dan ook in het voorjaar en doe dit bij voorkeur met een organisch-minerale meststof als bijvoorbeeld Culterra Groen 10+4+6. Hiermee geef je jouw planten minimaal drie maanden lang een gecontroleerde voedingsstroom. Alleen op deze manier kunnen je planten probleemloos de warme zomermaanden doorstaan!

Het gazon heeft zoals we eerder al vermeld hebben ook voeding nodig. Eind februari/ begin maart kun je al aan de slag gaan met het strooien van gazonkalk. Kalk heeft een neutraliserende waarde. Dit zorgt ervoor zorgt dat de zuurtegraad van de bodem weer op peil komt. Hiermee voorkom én verdring je de groei van mos. Bovendien verbetert het de opname van de meststoffen die je later in het jaar strooit. Over deze bemesting gesproken: de tweede bemesting, na de kalkbemesting, vindt idealiter vroeg in de zomer plaats. Gebruik een (universele) gazonbemesting dat beschikt over een lange nawerking. Sluit het groeiseizoen af in het najaar met najaarsmest. Wil je het helemaal goed doen, geef je gazon dan ook nog een tweede kalkinjectie.

Hoe gebruik je meststoffen?

Ik heb een meststof, maar hoe kan ik deze het beste strooien over het gazon? Dit is een vraag die we veel gesteld krijgen van onze klanten. Heb je slechts een kleine tuin? Dan kun je de mestkorrels met de hand strooien over het te bewerken oppervlak. Heb je een tuin dat groter is dan honderd vierkante meter? Dan is het beter om een handstrooier of een strooiwagen te gebruiken. Niet alleen omdat dit een stuk eenvoudiger is, maar ook omdat de mestkorrels dan gelijkmatiger verdeeld worden. Dit gaat natuurlijk alleen maar ten goede van het uiteindelijke strooiresultaat. In onze blog ''Het gazon bemesten'' lees je alles wat je moet weten over het bemesten van je gazon.

Meststoffen kopen bij Graszaaddirect

Op zoek naar meststoffen voor het gazon, de border en/of de moestuin? Dat bestel je altijd voordelig bij Graszaaddirect! Want, voor elke tuinsituatie hebben wij een passende oplossing. Wij verkopen alleen de allerbeste merken. Denk aan DCM, ECOStyle en Pokon. Om er maar een paar voorbeelden te noemen.