Gefaseerd maaien
13/06/2023 - 13:37

Gefaseerd maaien

Een gezond stuk grond is essentieel voor zowel boeren die hun dieren op gras laten grazen, als voor elke particulier. Het maaien van grasland of bijvoorbeeld een uitgebloeide bloemenweide, speelt een cruciale rol bij het beheer ervan. Hoewel traditioneel gezien je oppervlak in één keer wordt gemaaid, kiezen steeds meer mensen voor gefaseerd maaien. Deze methode biedt namelijk tal van voordelen ten opzichte van traditioneel maaien. Maar wat is gefaseerd maaien dan precies? In deze blog vertellen wij je alles over gefaseerd maaien en hoe je hiermee meer uit je grasland, gazon of bloemenweide haalt! 

Wat is gefaseerd maaien?

Faseren betekent letterlijk: “in fasen opdelen”. In plaats van je hele grasland (of bijvoorbeeld je uitgebloeide bloemenweide) in één keer kort te wieken, verdeel je het dus in verschillende delen en maai je die op verschillende momenten. Zo krijgt het gras de tijd om te herstellen en te groeien tussen de maaibeurten door. Gefaseerd maaibeheer biedt nogal wat voordelen! Je krijgt niet alleen beter groeiend en meer productief gras, maar je helpt ook nog eens de biodiversiteit. Door verschillende delen op verschillende momenten te maaien, creëer je meer variatie in het grasland en geef je bloemenzaad en kruiden de kans om te bloeien en te groeien. Win-win!

Voordelen van gefaseerd maaien

Gefaseerd maaien biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditioneel maaien. Hieronder bespreken we vijf belangrijke voordelen:

Biodiversiteit

Gefaseerd maaien is niet alleen goed voor het gras, maar ook voor het milieu! Door deze methode toe te passen creëer je namelijk meer variatie in het grasland en geef je bloemen en kruiden de kans om te groeien en te bloeien. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk ecosysteem waar insecten, vogels en andere dieren van profiteren. Gefaseerd je weiland maaien wordt dus ook wel eens “bijvriendelijk maaien” genoemd. Het is dus niet alleen een slimme zet voor je portemonnee, maar ook voor de natuur om over te stappen op gefaseerd maaien.

Betere grasgroei en grasproductiviteit

Als je je grasland een boost wilt geven, is gefaseerd maaien de weg naar succes. Bij deze slimme beheermethode wordt het gras niet in één keer platgewalst, maar verdeeld in verschillende delen. Zo krijgen de verschillende delen de kans om tussen de maaibeurten door op adem te komen en te groeien. En dat heeft resultaat! Want door het groeien en herstellen wordt het gras gezonder en productiever. En dat zie je uiteraard terug in de opbrengst.

Milieuvriendelijk

Gefaseerd maaien is een duurzame maaimethode. Omdat het gras beter groeit en de opbrengst hoger is, kan er minder bemest worden. Het kan ook minder arbeidsintensief zijn, omdat niet alles tegelijk gemaaid hoeft te worden. Bovendien kan het gebruik van pesticiden worden verminderd omdat de biodiversiteit van het grasland toeneemt en hierdoor natuurlijke vijanden van plaagdieren worden aangetrokken.

Kwalitatief beter ruwvoer

Gefaseerd maaien kan zeker helpen bij het krijgen van een betere kwaliteit ruwvoer. Door het gefaseerd krijgen zal je gras namelijk beter de kans krijgen om te groeien. Ook zal het kunnen herstellen tussen de maaibeurten door. Het gras zal hierdoor een stuk voedzamer en dus ook gezonder voor je vee worden! Ook kan het vochtgehalte beter worden gereguleerd doordat het droogproces efficiënter is en de kwaliteit beter behouden wordt. Hierdoor kan er zelfs meer melk of vlees geproduceerd worden, en dat op hetzelfde oppervlakte grasland! 

Kostenbesparend

Gefaseerd maaien kan niet alleen de gezondheid van je stuk grond verbeteren, maar ook een goede manier zijn om geld te besparen op de lange termijn. Door het gras of je uitgebloeide bloemenweide op verschillende momenten te maaien, krijgt het de kans om te groeien en te herstellen tussen de maaibeurten door. Dit kan resulteren in een betere grasgroei en een eventuele hogere opbrengst van je ruwvoer, wat uiteindelijk kan leiden tot minder kosten voor kunstmest en pesticiden. Bovendien kan het opbrengen van het gras in kleinere hoeveelheden slijtage van de maaimachine verminderen, waardoor de levensduur van de machine wordt verlengd en de kosten voor reparaties en vervangingen worden verlaagd.

Hoe pas je gefaseerd maaien toe?

Gefaseerd je gras maaien houdt dus in dat je het gras in delen maait, in plaats van alles in één keer. Let goed op de groei van het gras en bepaal het aantal dagen tussen de maaibeurten. Je kunt bijvoorbeeld het gras in vier delen verdelen en deze om de beurt maaien. Zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait, zodat het kan herstellen en weer kan groeien voor de volgende maaibeurt.

  • Verdeel het oppervlak in verschillende delen en maai deze om de beurt. Maai het gras niet te kort, zodat het kan herstellen en weer kan groeien voor de volgende maaibeurt.
  • Kies het juiste tijdstip om te maaien. Dit is afhankelijk van het type gras en het klimaat. Over het algemeen is het goed om te maaien als het gras net begint te bloeien, omdat het dan voedzamer is. Houd ook rekening met de weersomstandigheden. Het is bijvoorbeeld beter om niet te grasmaaien als het gras nog nat is van de regen.
  • Bepaal hoe vaak je moet maaien. Dit is afhankelijk van de groei van het gras en het aantal dagen tussen de maaibeurten. Over het algemeen kun je het beste om de vier weken maaien, maar dit kan variëren afhankelijk van het type gras en het klimaat.
  • Gebruik een maaier met een klepelmaaier of cirkelmaaier. Deze maaimachines zijn geschikt voor het maaien van hoog gras en kunnen het gras netjes maaien zonder het te beschadigen. Het is ook belangrijk om de messen van de maaimachine regelmatig te slijpen, zodat ze scherp blijven en het gras netjes afgesneden wordt.

Conclusie

Ondertussen mogen we wel de conclusie stellen dat gefaseerd maaien veel voordelen met zich meebrengt! Zowel professioneel boeren, particulieren of iedereen met een stuk grasland kan aan de slag gaan met gefaseerd maaien. Je zult veel dieren blij maken met het maaien in fases. Daarnaast vergroot je de algehele biodiversiteit, verbeter je de grasgroei en productiviteit, verminder je de belasting van het milieu, verhoogt de kwaliteit van je ruwvoer én het bespaart je ook nog eens geld ook! Wij zijn fan. 

Mocht je toch nog vragen hebben over gefaseerd maaien, neem dan gerust contact op met onze specialisten van Graszaaddirect. Wij helpen je graag verder!