Wat is een bloemenweide?
Een bloemenweide, wat is dat nou precies? Hoogtijd om deze veelgestelde vraag uitgebreid toe te lichten. Een bloemenweide is een door mensen onderhouden veld met veel verschillende soorten grassen, bloemen en planten. De meeste bloemenweides bestaan uit meerjarige inheemse wilde planten die allemaal verschillen in bloei, groei, ontwikkeling en doel. Vaak wordt gedacht dat een bloemenweide volledig natuurlijk is, maar niets is minder waar. Bloemenweides moeten onderhouden worden door de mens en is daardoor het perfecte voorbeeld dat natuur en mens wel degelijk hand in hand gaan!
Soorten bloemenweides
Er bestaan verschillende soorten bloemenweides. Dit heeft te maken met het verschil in eenjarige bloemzaden of meerjarige bloemzaden, bodem, locatie, zonlicht, etc. Wat voor bloemen er groeien op een bloemenweide hangt dus af van veel verschillende factoren. Tijd om de meest voorkomende bloemenweides door te nemen.
Akkerbloemenweides
Vaak krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een bloemenweide en een bloemenakker. Het antwoord is simpeler dan vaak gedacht. Een bloemenakker bestaat namelijk volledig uit een mix van eenjarige akkerplanten, terwijl andere soorten bestaan uit een variatie van één- en meerjarige planten.
Akkerbloemen zijn bedreigde plantensoorten
Akkerkruiden zijn goed geëvolueerd en kunnen daarom goed samen met landbouwgewassen. Ook zijn akkerflora volledig aangepast aan de jaarlijkse cyclus van de grondbewerking van een akker. Mocht deze jaarlijkse cyclus niet nageleefd worden, dan zullen akkerbloemen weer verdwijnen. Denk bij akkerbloemen aan klassieke kruiden als klaprozen, korenbloemen en kamille. Stuk voor stuk zijn dit pioniersoorten die in het verleden onlosmakelijk verbonden waren met graanvelden en andere landbouwakkers. Door intensieve landbouw, bemesting en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zijn de akkerbloemen grotendeels verdwenen uit onze landbouw.
Akkerflora zijn officieel gezien geen inheemse bloemen doordat ze per ongeluk een paar eeuwen geleden met Zuid- en Oost-Europese granen zijn meegekomen. Dat is de reden dat we het woord ‘inheems’ eigenlijk niet mogen gebruiken. Toch bestaat de akkerbloem al zo lang binnen de Nederlandse cultuur dat deze worden gerekend als inheemse flora. De planten bieden voedsel en onderdak aan insecten, waardoor deze de biodiversiteit stimuleren.
Soorten bloemen en planten op een bloemenakker:
Onder andere: Bolderik, Korenbloem, Ridderspoor, Gele ganzenbloem, Echte kamille, Reukloze kamille, Klaproos, Kegelsilene, Nachtkoekoeksbloem, Koekruid, Kooltjevuur, etc.
Bloemrijk grasland
In een gevarieerd grasland groeien niet alleen grassen, maar ook meerjarige bloemen. Graszaden worden meestal niet meegezaaid doordat grassen hier dominant genoeg zijn. Om bloemen een goede kans te geven in een grasland, is maaibeheer noodzakelijk. Wanneer dit niet gebeurt, zal het grasland een stuk minder soortenrijk worden. In een grasland zijn de bloemen geschikt voor bijen, vogels, vlinders en andere insectensoorten.
Het ontstaan van een bloemrijk grasland is per ongeluk gegaan. Hooi werd door boeren gebruikt voor het voeren van dieren, maar zonder dat ze het wisten hebben zij een bloemrijk grasland gecreëerd. Dit grasland is in de vorige eeuw flink teruggedrongen door meerdere oorzaken die de bodem te voedselrijk maakten. Deze voedselrijke bodem werd een walhalla voor grassoorten, maar verdrongen vaak de bloemplanten. Het droevige resultaat: het verdwijnen van vele insectensoorten, vogels en andere dieren.
Om de biodiversiteit te herstellen zijn wij daarom ook groot voorstander van het aanleggen van een bloemrijk grasland. Als we de natuur z’n gang laten gaan, kan het namelijk wel duizenden jaren duren voordat het grasland met wilde bloemen terugkeert. Het zaaien van de juiste bloemenmengsels versnelt dit proces en zal de gehele lokale biodiversiteit vergroten.
Soorten bloemen en planten in een bloemrijk grasland:
Onder andere: Duizendblad, Gewone Margriet, Smalle Weegbree, Friesch-Groninger Witte Klaver, Hazenpootje, Gewone Brunel, Scherpe Boterbloem, Gewone Rolklaver, Agrimonie, Gele Morgenster, Bevertjes, IJzerhard, Paarse Morgenster, Kleine Pimpernel, Steenanjer, Gewone Reigersbek, Tijm, Gulden Sleutelbloem, Gewone Rolklaver, Fluitenkruid, Avondkoekoeksbloem, Knoopkruid, etc.
Ruderale bloemenweide
Een ruderale bloemenweide is een bloemenweide waarvan de grond met regelmaat verstoord wordt. Je vindt ruderale bloemenweides daarom vooral in gebieden waar de mens veel aanwezig is. Denk hierbij aan braakliggende bouwterreinen, boerenerven, speeltuinen en rondom moestuintjes.
In een ruderale bloemenweide vind je vooral tweejarige bloemen of meerjarige bloemen. Als Nederlands volk zijn we vaak erg enthousiast over ruderale bloemenweides doordat deze mengsels erg kleurrijk en rijkbloeiend zijn. De hele zomer door kunnen we dan ook genieten van de explosie van geuren en kleuren die deze bloemenweides ons bieden.
Soorten bloemen en planten in een ruderale bloemenweide:
Onder andere: Diverse soorten Kamille, Stalkaars, Gewone Margriet, Bleke Klaproos, Citroengele Honingklaver, Grote Teunisbloem, Wegdistel, Grote Klaproos, Gewone Reigersbek, Gele Ganzenbloem, Keizerskaars, Grijskruid, Gewone Kaardebol, Slangenkruid, Slipbladige Ooievaarsbek, Wilde Cichorei, Muskuskaasjeskruid, etc.
Dakbegroeiing
Dakvegetatie is letterlijk een bloemenweide op het dak van een gebouw of woning. Doordat dit type steeds vaker voorkomt in Nederland verdient deze toch echt een plek in de lijst. Steeds meer mensen kiezen voor groendaken met sedum. Deze vegetaties houden zichzelf in stand. Onderhoud is dus minimaal terwijl het zicht er, vooral in de steden, alleen maar leuker op wordt.
Vooral voor nieuwbouwwoningen is dakbegroeiing een interessante optie. Bij oude woningen kan het dak het gewicht vaak nog niet aan van dakbegroeiing, hou hier altijd rekening mee. Je moet namelijk, om een verschil te kunnen maken in de biodiversiteit, een substraatlaag hebben van minimaal 10 centimeter. Wanneer de laag dunner is kan je groendak helaas niet zo veel betekenen voor de biodiversiteit. Vanaf 10 centimeter mag je echter bloemrijke kruidenvegetaties verwachten.
Soorten bloemen en planten in een dakvegetatie:
Onder andere: Duizendblad, Bieslook, Hazenpootje, Gewoon Reukgras, Wondklaver, Engels Gras, Ruige Anjer, Borstelkrans, Graslokje, Steenanjer, Gewone Reigersbek, Scherpe Fijnstraal, Rood Zwenkgras, Schapengras, Vlasbekje, Gewone Rolklaver, Wilde Marjolein, Klaproos, Grote Tijm, Voorjaarsganzerik, etc.
Voordelen van een bloemenweide
Een bloemenweide brengt meer voordelen met zich mee dan de meeste mensen denken. Tijd om ze eens op een rijtje te zetten.
- Een lust voor het oog (en reukorgaan!)
- Weinig tot geen onderhoud nodig
- Altijd wisselende vegetatie
- Ondersteunend voor veel dier- en insectensoorten
- Zeer budgetvriendelijk
- Versnelt het natuurlijke proces van biodiversiteit
Een bloemenweide aanleggen
Uiteraard krijgen wij de vraag “Hoe leg je een bloemenweide aan?” vaak gesteld. Kortgezegd raden wij altijd aan om bloemenzaad gewoon met de hand te zaaien, waarbij onze voorkeur uitgaat naar een meerjarig bloemenmengsel. Op de lange termijn zal dit zich ruim uitbetalen, namelijk zo’n 3 jaar plezier! Maai de bloemenweide regelmatig voor het verbeteren van de bodemstructuur. Lees per bloemenmengsel hoe vaak er van je verwacht wordt dat je gaat maaien.
Stappenplan bloemenweide zaaien
1. Bewerk de bodem zorgvuldig. Voor een kleine bloemenweide kun je dit met de hand omspitten, maar voor een grote bloemenweide raden wij aan om dit met een bodemfrees te doen.
2. Je ondergrond moet vlak zijn en eventuele onkruid moet uit de grond verwijderd worden. Ook mag je niet in een bestaand grasveld zaaien.
3. Zaai het bloemenmengsel dun over de bodem.
4. Hark de losse bloemzaden lichtjes de grond in.
5. Zorg ervoor dat je het bloemenzaad niet volledig bedekt met aarde omdat ze anders geen lucht krijgen om te ontkiemen.
6. Zaai je tijdens een droge periode? Bewater de grond dan. De bodem moet, vooral in de eerste paar weken, goed vochtig zijn.
Wanneer de bloemenweide opkomt, hangt volledig af van het bloemenmengsel dat je hebt gekozen. Lees daarom altijd de productomschrijving door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor meer informatie over het aanleggen van bloemenweides verwijzen we je graag door naar ons blogartikel: 'Veldbloemen zaaien: hoe moet dat?'
Wij hopen de vraag ‘wat zijn bloemenweides’ beantwoord te hebben. Nu kan het zo zijn dat je alsnog vragen hebt of advies nodig hebt. Neem dan gerust contact op met onze specialisten, zij helpen je graag verder! Dan ben je er zeker van dat je binnen no time kunt genieten van alle voordelen die een bloemenweide te bieden heeft.