Wilde peen - Daucus carota
18/08/2022 - 11:42

Wilde peen - Daucus carota

Wilde peen, of in het Latijns Daucus carota, is een inheemse plant uit de welbekende schermbloemenfamilie. De plant komt van nature voor in Nederland, België en Luxemburg. De plant is hier voornamelijk terug te vinden op dijken en taluds. De plant kan groeien tot een hoogte van 90 centimeter. De plant staat langdurig in de bloei, meestal van juni tot september. Het eerste jaar vormt de plant een wortelstelsel. Eenmaal in de bloei straalt de wilde peen met adembenemende, sneeuwwitte schermbloemen. De inheemse plant wordt daarom vaak gezaaid in onze tuin als sierplant. 

Inhoudsopgave

Hoe zaai je wilde peen?

Het zaaien van wilde peen is slechts een fluitje van een cent. De plant groeit het beste op een zonnige standplaats. De zaden kunnen op schrale grond gezaaid worden. De voorkeur gaat uit naar een luchtige bodemstructuur waar de wilde peen zich diep in kan wortelen. Bewerk de bodem voor het zaaien door de grond te schoffelen of te ploegen. Het is belangrijk dat de grond kaal is en dus vrij van onkruiden en andere ongewenste beplantingen. Druk de zaden lichtjes in de grond en bedek het met een dun laagje aarde. Houdt een zaaidichtheid aan van 1 gram zaad per vierkante meter. Je kunt er ook voor kiezen om de zaden stuk voor stuk te zaaien. Dit is vrij secuur werk, het is daarom aan te raden om de zaden gewoon met de hand uit te zaaien.

Wilde peen - schermbloemen

Wilde peen in de bloei - schermbloemen

Wanneer wilde peen zaaien?

Wilde peen is een tweejarige plant. Algemeen geldt dat twee- en meerjarige bloemzaden het jaarrond gezaaid kunnen worden. Je kunt de zaden van deze plant het beste zaaien tussen mei en oktober. We hoeven ons geen zorgen te maken dat de wilde peen bezwijkt tijdens de winter. De zaden van de wilde peen hebben ten slotte kou nodig om goed te kunnen ontkiemen. Wilde peen is een winterharde plant. De jonge wortel zal de wintermaanden zonder kleerscheuren doorkomen. 

Is de wilde peen eetbaar?

Qua uiterlijk lijken de wilde peen en de oranjegele gecultuveerde peen niet op elkaar. Wat de wortelen wel gemeen hebben, is dat ze beide eetbaar zijn. De wortel kan geoogst worden na het eerste jaar. Ook de bladeren, bloemen en zelfs de zaden van de wilde peen zijn eetbaar. De bladeren en bloemen kun je rauw opeten. Je kunt er bijvoorbeeld je salade mee verrijken. Je kunt de wortel koken, of door een roerbakmix gooien. Op dezelfde kookwijze hoe we dat ook met de 'normale' wortel doen.

Klopt het dat wilde peen giftig is?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: wilde peen is niet giftig. Er zijn wel schermbloemigen die giftig zijn. Hier wordt de wilde peen dan ook mee in verwarring gebracht. Zo lijkt de wilde peen verdacht veel op de gevlekte scheerling. Misschien is het je ontgaan, maar de gevlekte scheerling is uitgebreid in het nieuws geweest. Deze plant is erg giftig en kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. De wilde peen is in geen enkele opzicht giftig; zoals je inmiddels heb kunnen lezen zijn bijna alle delen van deze plant eetbaar. Geen reden om je zorgen te maken dus!

Wilde peen: leuke weetjes

  • De wilde peen is een tweejarige plant die ook wel 'vogelnestje' word genoemd. Deze bijnaam heeft de plant te danken aan zijn bloeiwijze. Wanneer wilde peen in de bloei staat, buigen de buitenste schermbloemen bij rijping in de vorm van een nestje.

  • Nu kennen we allemaal wel de oranjegele gecultiveerde peen. De peen waar we een heerlijke winterse kost van maken: stamppot. Er bestaat een verband tussen deze wortelen. De wilde peen is namelijk de voorouder van deze gekweekte peen. De witte peen lijkt er echter niet op. De witte peen heeft een witte penwortel, met fijne bladeren en grote witte bloemschermen. Dit geeft de plant een hoge sierwaarde.

  • Zodra de schermbloemen uitgebloeid zijn, kun je deze laten drogen. De gedroogde bloemen van de wilde peen staan erg leuk in een vaas. Je kunt ze ook gemakkelijk laten combineren met andere droogbloemen.

  • De wilde peen heeft een klein zwartrode bloemhart. Hiermee lokt de plant verschillende nuttige insecten naar je tuin. Dit doet de plant met zijn typereende, haast onmiskenbare wortelgeur. De schermenbloemen zijn zeer in trek bij hommels, bijen, vlinders en zweefvliegen.

  • Wilde peen doet 's avonds een dutje. Net als dat bij tulpen het geval is, sluiten de bloemen van de wilde peen óók na zonsondergang. De plant begint vervolgens wat te hangen. Geen zorgen, de plant gaat niet dood. De volgende dag vouwt hij zich gewoon weer uit.

  • Waar de meeste wilde bloemen warmte nodig hebben om goed te kunnen kiemen, ontkiemt wilde wortel het beste bij koude temperaturen. Je kunt de plant dan ook nog gerust gaan zaaien in het najaar.

 

Wilde peen in slaaphouding

Wilde peen in de typerende slaaphouding

Wilde peen zaden kopen bij Graszaaddirect

Wil je drukke tuincentra vermijden? Dan kan je de losse bloemenzaden van de wilde peen ook online bestellen bij Graszaaddirect. Je kunt ervoor kiezen om losse wilde peen zaden te bestellen. We hebben ook bloemenmengsels waar wilde peen onderdeel van uitmaakt. Hieronder hebben we een aantal van deze zaadmengsels uitgelicht.