Grote ratelaar - Rhinanthus angustifolius
Grote ratelaar is een veelzijdige plant uit de Bremraapfamilie. De plant bloeit met prachtige gele bloemen die in het bijzonder in de smaak vallen bij hommels. De grote ratelaar wordt vaak in verwarring gebracht met zijn kleinere broertje: rhinanthus minor. Ze zijn dan ook moeilijk te onderscheiden. De grote ratelaar is, zoals de naam doet vermoeden, iets groter en meer vertakt. En waar de rhinanthus angustifolius van nature meer groeit op vochtige, licht zure plekken, zul je rhinanthus minor sneller aantreffen op droge, kalkrijke grond.
De grote ratelaar is een eenjarige halfparasiet op grassen. Dit wil zeggen dat ze de groei van grassen onderdrukken. Ratelaar is een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen vergrassing, een veelvoorkomend probleem in wilde bloemenweides. De plant helpt hierbij door voeding uit de grasplant te slokken. En waar gras veel voeding nodig heeft om te gedijen, presteren (wilde) bloemen het beste op schrale grond. Kortom, door de aanwezigheid van ratelaars krijgen planten weer kans om te groeien.
Voor welke doeleinden kan ik de grote ratelaar gebruiken?
De grote ratelaar is een waardevolle aanvulling voor zowel ervaren tuiniers als beginners. Deze prachtige bloem biedt tal van voordelen voor je tuin of wilde bloemenweide. De plant versterkt de biodiversiteit door hommels, bijen en andere nuttige insecten aan te trekken. De grote ratelaar verbetert daarnaast de bodemkwaliteit en helpt om woekerende grassen te onderdrukken.
Wat zijn de kenmerken van de grote ratelaar?
- Eenjarige halfparasiet
- Tweelippige gele bloemen
- Inheems in Nederland en België
- Groeihoogte: 10-80 centimeter
- Hoge aantrekkingskracht op hommels en bijen
- Lange bloeiperiode van mei tot en met oktober
Hoe zaai ik de grote ratelaar?
De grote ratelaar gedijt op diverse terreinen, waaronder zure, kalkrijke, vochtige en droge grond. De beste tijd om te zaaien is in het najaar. Doe dit bij voorkeur na de laatste maaibeurt in de maanden september, oktober of november. Als je ratelaars in bestaande vegetatie zaait, is het raadzaam om alles eerst kort te maaien. Maak een dicht gazon open met een grove hark. Het is namelijk belangrijk dat de zaden goed kunnen aarden.
Kies een zonnige standplaats en gebruik 0,5 tot 1 gram zaad per vierkante meter. Voor een optimale groei, meng je de zaden met een beetje (licht) zand.
Hoe onderhoud ik de grote ratelaar?
De plant is onderhoudsvriendelijk! Het enige wat je hoeft te doen, is maaien zodra ze zijn uitgebloeid. Na de bloei vormt de ratelaar zaaddozen gevuld met zaden. Bij rijpheid hoor je een ratelend geluid als je de plant beweegt. Schud je de plant dan boven dezelfde plek, dan strooi je de bruine zaaddozen eenvoudig uit. Deze eigenschap, het ratelende geluid van de rijpe zaden in de zaaddozen, is waar de plant zijn naam aan te danken heeft.
Inheems in Nederland
Onderdrukt overmatig gras
Groeihoogte: 10-80 cm
Trekt hommels, bijen, zweefvliegen en vlinders aan
Bloeit langdurig van mei tot en met september
Kan direct na de laatste maaibeurt van het najaar worden gezaaid
Groeit goed op vochtige tot vrij droge, matig voedselarme bodems
- Inhoud1 gram | 10 gram | 100 gram
- Kleur Geel
- Wetenschappelijke benamingRhinanthus angustifolius
- ZaaiperiodeJuli - November
- BloeiperiodeMei - September
- Groeihoogte ±10 - 80 centimeter
- StandplaatsVolle zon / Halfzon / Schaduw
- LevensduurEenjarig
- Inheems/UitheemsInheems
- Artikel codeB49586