Mos in het gazon bestrijden
03/09/2021 - 13:35

Mos in het gazon bestrijden

Een van de meest voorkomende problemen in gazons is de groei van mos. Iedereen krijgt er vroeg of laat weleens mee te maken. Het voorgoed voorkomen van mosvorming kan helaas niet, maar wel kun je door goed gazononderhoud de opkomst ervan verminderen. In deze blog lees je hoe mos ontstaat, hoe je mossen het beste kunt bestrijden en wat je kunt doen om mosgroei in de toekomst te voorkomen.

Wat is mos?

Mossen zijn zachte, groene spoorplantjes die goed gedijen op vochtige en schaduwrijke plekken. Mossen kunnen makkelijk door de wind verspreid worden, waardoor deze zachte plantjes zich makkelijk kunnen vestigen op veel verschillende plekken. Hoe mooi en sprookjesachtig mos ook kan zijn: het is vaak ongewenst in je egale, groene grasmat. Mossen bevatten rhizoïden, een specifiek soort wortel, waarmee ze zich nestelen in de grond. Met deze rhizoïden nemen ze voedingsstoffen op uit de grond, waardoor deze snel uitgeput raakt.

Hoe ontstaat mos in je gras?

Mos groeit niet zonder reden Er zijn verschillende factoren die de opkomst van mos in het gras kunnen veroorzaken. Laten we de belangrijkste bespreken.

1: Zure bodem

Veruit de meest voorkomende oorzaak van mosgroei is dat de bodem te zuur is. Bodems worden van nature langzaam maar zeker steeds zuurder. De zuurtegraad van de bodem speelt een belangrijke rol bij het groeiproces van het gazon. De ideale pH-waarde van de bodem ligt tussen de 5,5-6,5. Wanneer je bijvoorbeeld een pH-waarde van 4,0 hebt, dan is de bodem aan de zure kant.

Als de bodem te zuur is, dan wordt het voor de grasplanten steeds lastiger om voedingsstoffen uit de bodem te halen. Wanneer dit probleem langdurig aanhoudt, zullen de graswortels op den duur minder goed voeding en zonlicht kunnen opnemen. Als je niet ingrijpt, loop je het gevaar dat er mos tussen het gras groeit. In het ergste geval kan het gras hierdoor afsterven. Er zullen vervolgens gele en kale plekken in het gazon opduiken. Je kunt de zuurtegraad van je bodem testen door het gebruik van bodemtesters. Deze lezen de zuurtegraad van je bodem op een makkelijke manier. 

2: Schaduw

Een andere oorzaak van de opkomst van mos is schaduw. Mos groeit het best op regenachtige, schaduwrijke plekken. Zo zie je vaak dat tuinen die in de halfschaduw liggen, gedeeltelijk geteisterd worden door mosgroei doordat er bijvoorbeeld een grote boom in de tuin staat. In bosrijke, drassige plekken hebben mossen haast vrij spel. Heb jij een tuin die grotendeels in de schaduw ligt?  Dan is het verstandig om schaduwgras te zaaien. Dit graszaad groeit goed in de schaduw. Het zal al snel een dichte zode vormen waar geen ruimte meer is voor mos om tussen te groeien.

3: Te kort gemaaid gazon

Mos kan ook ontstaan doordat het gras te kort is afgemaaid. Het is belangrijk om rekening te houden met het type gazon dat je hebt. Een siergazon kan bijvoorbeeld een stuk korter gemaaid worden dan een sportveld. Het maaien van gras draagt bij aan de gezondheid van de grasmat. Een veelgemaakte fout is dat het gazon tijdens de zomermaanden te kort wordt gemaaid. Wanneer dit gebeurt, kunnen de grasplanten na een maaibeurt moeilijker voedingsstoffen vasthouden in de sprieten. Het gevolg hiervan is dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Hierdoor krijgt mos juist weer de kans om de kop op te steken.

Wanneer mos bestrijden in het gazon?

Je wil graag mos bestrijden in het gazon: wanneer is dit het juiste moment? Wij geven over het algemeen een simpel antwoord: mossen verwijderen doe je het beste in het voorjaar. Je kunt dan hetzelfde jaar nog gras zaaien en een organische meststof strooien. Zo heb je voor de winter aan weer een grasmat met een dichte zode.

Hoe kun je mos verwijderen uit het gazon?

Mocht je gazon echt enorm geplaagd worden door mos en onkruid, dan zou je serieus kunnen overwegen om het gras te verticuteren. Verticuteren is een zeer goede optie om mossen te bestrijden. Dit kan je het beste in het voor- of najaar doen. Naarmate je met de verticuteermachine de viltlaag uit het gazon hebt gesneden, kunnen de grasplanten weer voldoende licht en voeding opnemen. Dit komt doordat je het gazon als het ware belucht. Na het verticuteren kun je mos eenvoudig uit het gazon verwijderen. Wanneer je een relatief klein gazon hebt van ongeveer 100 vierkante meter, dan kun je bijvoorbeeld ook verticuteren met een verticuteerhark. Voor de grotere gazons raden we aan om een verticuteermachine te gebruiken. Net als bij het zaaien van gras geldt ook bij verticuteren de stelregel dat je het gazon zowel in de lengte als in de breedte moet bewerken. Dit geeft namelijk het beste resultaat.

Als de aanwezigheid van mos nog enigszins meevalt, dan zou je het mos ook kunnen verwijderen zonder te verticuteren. Verticuteren is ten slotte een intensieve tuinklus waar gazonbezitters niet al te vrolijk van worden. Een andere manier om de mossen uit je gazon te verwijderen is het gebruik van ijzersulfaat. Hoe en wanneer je dat kunt doen, lees je in onze blog: ‘’IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?’’. IJzersulfaat is een echte mos verwijderaar en heeft een effectieve en snelle werking tegen mos. Binnen enkele weken zullen de meeste mossen in het gazon bruin verkleuren. De plakkaten met mos kunnen vervolgens eenvoudig uit het gras verwijderd worden met een verticuteerhark of met een ander tuingereedschap.

Het kan voorkomen dat bepaalde plekken nogmaals behandeld moeten worden. Twijfel dan ook niet om nog een herhaalbehandeling te doen met ijzersulfaat. Hierna zal het mos in gras afgestorven zijn. De kale plekken kunnen nu bijgezaaid worden met herstelgras

Mos verwijderen op natuurlijke wijze

Het verwijderen van mos op een natuurlijke wijze met behulp van organische meststoffen kan een effectieve aanpak zijn. Organische meststoffen, zoals compost en goed verteerde mest, bevatten vaak belangrijke voedingsstoffen, waaronder stikstof. Stikstof is essentieel voor het stimuleren van gezonde grasgroei en kan de groei van mos tegengaan. Voordat je begint, is het raadzaam om de pH-waarde van de bodem te testen, omdat mos vaak gedijt in zure omstandigheden. Indien nodig kun je kalk toevoegen om de zuurgraad te verminderen.

Voor de bestrijding van mos kun je organische meststoffen gelijkmatig aanbrengen volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Kies bij voorkeur voor langzaam vrijkomende stikstofmeststoffen, omdat deze gedurende een langere periode voedingsstoffen aan de bodem toevoegen. Het is belangrijk om geduldig te zijn, aangezien het proces van het verwijderen van mos en het bevorderen van gezond gras enige tijd kan vergen. Regelmatig beluchten, het aanpassen van de maaihoogte en het verminderen van schaduw kunnen aanvullende maatregelen zijn om het succes van deze natuurlijke aanpak te vergroten.

Mos in het gazon bestrijden met ijzersulfaat

Wanneer je al veel mos in het gazon hebt zitten, dan wil je er in de meeste gevallen zo snel mogelijk van af. Mos bestrijden in je gazon is goed te doen met ijzersulfaat. Zoals je hebt kunnen lezen heeft ijzersulfaat een snelle, directe werking tegen mos. Vooral wanneer je het tijdens een regenbui strooit, zul je al snel merken dat het mos na een aantal dagen al afsterft. Bij Graszaaddirect kun je ijzersulfaat in klein- en grootverpakking bestellen.

Kalk strooien tegen mos in je gras

Een jaarlijkse bemesting met kalk is noodzakelijk om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. De zuurtegraad van de bodem krijg je eenvoudig en snel weer op orde met kalkkorrels. Gazonkalk zorgt voor een gezonde bodem en voor een grasmat met diepgroene grassprieten. In onze blog “Waarom kalk gebruiken voor je gazon?”, lees je alles over gazonkalk. 

De All-in-One Mest + Kalk biedt een handige en efficiënte oplossing voor het onderhouden van een gezond gazon en het voorkomen van mosgroei. Met de toevoeging van kalk worden niet alleen de belangrijke NPK-voedingsstoffen geleverd, maar wordt ook de zuurgraad van de bodem geneutraliseerd. Dit heeft niet alleen voordelen voor het voorkomen van mosgroei, want kalk tegen mos draagt ook bij aan een gezonde bodemstructuur en diepgroene grassprieten. In tegenstelling tot afzonderlijk kalk strooien, biedt deze meststof een alles-in-één oplossing. Het is het hele jaar door toepasbaar en kan zelfs dienen als vervanging voor najaarsmest, dankzij het hoge kaliumgehalte.

Kun je mos verwijderen zonder te verticuteren?

Je kunt mos verwijderen in je gazon zonder te verticuteren. Je kunt daarvoor gebruikmaken van alternatieve methoden voor mosbestrijding. Hieronder staan enkele alternatieve methoden voor mosverwijdering.

1: Beluchten

Door de bodem te beluchten, wordt de lucht- en waterdoorlatendheid verbeterd, wat de groeiomstandigheden voor gras bevordert en de verspreiding van mos ontmoedigt.

2: Organische meststoffen

Het gebruik van organische meststoffen met stikstof kan de groei van gras bevorderen en mos ontmoedigen. Compost en goed verteerde mest zijn voorbeelden van organische meststoffen die kunnen worden toegepast.

3: Kalk toevoegen

Mos gedijt vaak in zure bodems. Door kalk toe te voegen, kun je de zuurgraad verminderen en de omstandigheden voor mosgroei minder gunstig maken.

4: Maaihoogte aanpassen

Maai het gras op de juiste hoogte, omdat kort maaien meer zonlicht op de bodem toelaat, wat de groei van gras bevordert en mos ontmoedigt.

Tips om mos in de tuin te voorkomen

Je kunt nooit voor de volle 100% voorkomen dat er geen mos tussen het gras groeit. Wel kan je bepaalde handelingen verrichten die ervoor zorgen dat je het de groei van mossen kunt verlangzamen en verminderen. Het allerbelangrijkste wat je geheel in eigen hand hebt, is dat je goed tuinonderhoud en gazononderhoud pleegt. Dit wordt door veel gazonbezitters flink onderschat. Vaak wordt de opvatting gemaakt dat wanneer je jouw tuin volledig inzaait met gras, je tuin vrijwel volledig onderhoudsvrij is. Maar dat is dus niet zo! Om je gazon in een goede staat te houden, is het wel degelijk van belang dat er onderhoud gepleegd wordt. 

Hieronder zullen we je stap voor stap uitleggen wat je allemaal kunt doen om mos in het gazon te voorkomen.

  • Het belangrijkste is om structureel twee keer per jaar gazonkalk te strooien. Het ideale moment om kalk te strooien is vroeg in het voorjaar en diep in het najaar. Kalk heeft een neutraliserende waarde die ervoor zorgt dat de pH-waarde (zuurtegraad) van je gazon op peil blijft. Door de bodem te ontzuren, voorkom je dat er mos in het gras groeit.
  • Zoals eerder vermeld, kun je niet voorkomen dat onkruid en mos tussen het gras groeit. Kortom, ieder gazon is hier wel vatbaar voor. Het kan daarom geen kwaad om één keer per jaar het gazon te verticuteren om de viltlaag (= mosvorming en onkruid) uit de top van je gazon te verwijderen. Wanneer de viltlaag uit het gazon is verwijderd, krijgen de grasplanten meer groeipunten waardoor het weer een dichte zode kan vormen. In ons blogartikel: ‘’Het gras verticuteren, wanneer en hoe?’’ lees je alles wat je moet weten over verticuteren.
  • Het is belangrijk om organische meststoffen te strooien. Een organische meststof heeft twee belangrijke functies. Allereerst voedt dit het gras dankzij de toegevoegde NPK-voedingsstoffen. Daarnaast verbetert een organische gazonmest de bodemstructuur, aangezien deze meststoffen beschikken over veel nuttige organische stoffen. Het heeft dus een indirecte, maar zekere werking tegen mos in het gras.


Hoe mooi mos ook kan zijn, wij snappen heel goed dat het niet gewenst is in je grasmat. Mos verwijderen uit gras is te doen met meerdere producten. Goed gazononderhoud is belangrijk voor het bestrijden van mos. Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Wij helpen je graag verder in het verwezenlijken van je anti mos gazon!

Reacties

Wil groene ideeen blijven ontvangen.
Van eyken hugo - 15/03/2023 - 19:17

Laat een reactie achter