03/09/2021 - 13:35

Mos in het gazon bestrijden

Mos in het gazon. Iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. In deze blog lees je hoe mos ontstaat, hoe je het kan bestrijden en wat je kunt doen om mosgroei in de toekomst te reduceren.

Hoe ontstaat mos in het gazon?

Er zijn verschillende factoren die een oorzaak kunnen zijn voor mosgroei. Veruit de meest voorkomende oorzaak van mosgroei is dat de bodem te zuur is. Bodems worden van nature langzaam maar zeker steeds zuurder. De zuurtegraad van de bodem speelt een belangrijke rol bij het groeiproces van het gazon. De ideale pH-waarde van de bodem ligt tusen de 5,5-6,5. Wanneer je bijvoorbeeld een pH-waarde van 4.0 hebt, dan is de bodem aan de zure kant. Wanneer de bodem te zuur is, dan wordt het voor grasplanten steeds lastiger en lastiger om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Het tast als het ware de bodemstructuur aan, waardoor de graswortelen minder goed voeding en zonlicht tot zich op kunnen nemen. Wanneer dit proces steeds verder verslechtert, ontstaat de kans dat er mos tussen het gras groeit. In het ergste geval kan het gras zelfs afsterven waardoor er gele en kale plekken in het gazon ontstaan.

Schaduw kan ook een oorzaak van mosgroei zijn. Mos groeit het beste op regenachtige, schaduwrijke plekken. Zo zie je vaak voorkomen dat tuinen die in de halfschaduw liggen, gedeeltelijk geteisterd worden door mosgroei doordat er bijvoorbeeld een grote boom in de tuin staat. Gelukkig is er speciaal graszaad verkrijgbaar wat goed groeit in de schaduw. Wanneer de schaduw in jouw tuin de overhand neemt, dan raden we aan om schaduw graszaad in te zaaien.

Ten slotte, mos kan ook ontstaan doordat het gras te kort is afgemaaid. Veel tuinbezitters denken dat grasmaaien alleen belangrijk is om een mooie uitstraling te krijgen. Maar niks is minder waar; een siergazon kun je bijvoorbeeld een stuk korter afmaaien dan een sportgrasveld. Het maaien van gras draagt bij aan de gezondheid van het gazon. Een veelgemaakte fout is dat het gazon tijdens de zomermaanden te kort wordt afgemaaid. Grasplanten kunnen na een maaibeurt moeilijker voedingsstoffen vasthouden in de grassprieten. Gevolg hiervan is een tekort aan voedingsstoffen, waardoor mos juist weer de kop op zal steken. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Laat het gras tijdens de wintermaanden daarom net iets langer staan dan normaal.

Hoe kan je mos bestrijden?

Een snelle en effectieve manier ter bestrijding van mos is door het te bestrijden met ijzersulfaat. Binnen een week zal het meeste mos bruin verkleuren en kun je, met een beetje geluk, het mos eenvoudig uit het gras verwijderen met een verticuteerhark of ander tuingereedschap. Mocht dit nog steeds een lastig karwei zijn, dan raden we aan om nogmaals een herhaalbehandeling te doen met ijzersulfaat. Vervolgens zou het een peulenschil moeten zijn om het gazon volledig mosvrij te maken.

Wanneer mos bestrijden?

Om mos effectief te bestrijden, moet je verticuteren. Dit kan je het beste in het voor- of najaar doen. Het makkelijkste is om mos in het voorjaar te bestrijden. Je kunt dan hetzelfde jaar nog gras zaaien en een organische meststof strooien. Zo heb je voor de winter aan weer een grasmat met een dichte zode en heeft je grasmat tijdens het voorjaar een streepje voor! Door de viltlaag uit het gazon te snijden, krijgen de grasplanten weer voldoende licht en voeding opnemen. Dit komt doordat je het gazon als het ware belucht. Na het verticuteren kun je mos eenvoudig uit het gazon verwijderen. Wanneer je een relatief klein gazon hebt van ongeveer 100 vierkante meter, dan kun je bijvoorbeeld ook verticuteren met een verticuteerhark. Voor de grotere gazons raden we aan om een verticuteermachine te gebruiken. Net als met gras zaaien geldt ook bij verticuteren de volgende regel: verticuteer zowel in de lengte als in de breedte. Dit geeft namelijk het beste resultaat!

Mos in het gazon voorkomen

Je kunt nooit voor 100% voorkomen dat er geen mos tussen het gras groeit. Wel kan je bepaalde handelingen verrichten die er voor zorgen dat je het proces van mosgroei kunt verlangzamen en verminderen. Het allerbelangrijkste wat je geheel in eigen hand hebt, is dat je het gazon goed onderhoud. Dit wordt door veel tuinbezitters toch flink onderschat. Vaak wordt de opvatting gemaakt dat wanneer je jouw tuin volledig inzaait met gras,  je tuin vrijwel volledig onderhoudsvrij. Maar dat is dus niet zo! Om je gazon in een goede staat - en mos en onkruidvrij - te houden, is het wel degelijk van belang dat er onderhoud gepleegd word. Hieronder zullen we je stap voor stap uitleggen wat je allemaal kunt doen om mos in het gazon te voorkomen.

  • Jaarlijkse kalkbemesting. Kalk heeft een neutraliserende waarde welke er voor zorgt dat de pH-waarde (zuurgraad) van je gazon op peil blijft. Wanneer je twee keer per jaar bemest met kalk, kunnen de grasplanten ongestoord door blijven groeien en zal de bodem niet te zuur worden. 
  • Verticuteren. Zoals eerder vermeld, kun je niet voorkomen dat onkruid en mos tussen het gras groeit. Kortom, ieder gazon is hier wel vatbaar voor. Het kan daarom geen kwaad om één keer per jaar het gazon te verticuteren om de viltlaag (=mosvorming en onkruid) uit de top van je gazon te verwijderen. Wanneer de viltlaag uit het gazon is verwijderd, krijgen de grasplanten meer groeipunten waardoor het weer een dichte zode kan vormen. Je zal wel merken dat het gazon flink aangetast is, dus kijk er niet van op dat je graszaad moet bijzaaien.

  • Organische meststof strooien. Een organische meststof heeft twee belangrijke functies. Allereerst voedt dit het gras dankzij de toegevoegde NPK-voedingsstoffen. Daarnaast verbetert een organische mest de bodemstructuur, aangezien deze meststoffen een hoog percentage aan verschillende nuttige organische stoffen bevat. Het heeft dus een indirecte - maar zekere - werking tegen mosgroei in het gras.

Welke producten raden we aan ter bestrijding van mos?

Om je gazon mosvrij te maken - en mosvrij te houden - heb je de volgende producten nodig: ijzersulfaat, kalk, organische mest en eventueel een verticuteermachine- of hark. We hebben een lijstje samengesteld met onze persoonlijke favoriete producten om mos de baas te zijn!

Mos in het gazon bestrijden met ijzersulfaat

Ferromel Ijzersulfaat. Wanneer je al mos in het gazon hebt zitten, dan wil je er in de meeste gevallen zo snel mogelijk van af. Dat kan met ijzersulfaat. Ijzersulfaat heeft namelijk een snelle, directe werking tegen mos. Vooral wanneer je het tijdens een regenbui toedient, zul je al snel merken dat het mos na een aantal dagen al afsterft. 

Mos in het gazon bestrijden met DCM Gazon Pur

DCM Gazon Pur. Ligt je gazon er mooi bij, maar steekt er hier en daar toch mos de kop op? Wil je dit graag bestrijden en tegelijkertijd het gras voorzien van een langdurige voedingsstroom? Kijk dan niet verder dan Gazon Pur van topmerk DCM! Deze organische meststof bevat alle nodige voedingsstoffen die er voor zorgen dat je gras gezond, groen en vitaal blijft. Daarnaast bevat DCM Gazon Pur ook nog sporelementen die een indirecte werking hebben tegen mos. En als kers op de taart is er ook nog wat magnesium aan deze meststof toegevoegd die er voor zorgt dat je grasmat een mooie, donkergroene kleur krijgt.

Mos in het gazon bestrijden met kalk

Zoals je misschien wel al wist - en anders nu wel geleerd hebt - is een jaarlijkse bemesting met kalk van belang om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. Deze zuurtegraad krijg je eenvoudig en snel weer op orde met kalkkorrels. Dankzij de neutraliserende waarde van deze mestkorrels, kan het gras probleemloos voedingsstoffen uit de bodem halen. Als extratje bevatten onze kalk meststoffen magnesium, wat er dus voor zorgt dat het gras donkergroen van kleur word.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter