Mos in het gazon bestrijden
03/09/2021 - 13:35

Mos in het gazon bestrijden

Eén van de meest voorkomende problemen in gazons is de groei van mos. Iedereen krijgt er vroeg of laat weleens mee te maken. Het voorgoed voorkomen van mosvorming kan helaas niet, maar wel kun je door goed gazononderhoud de opkomst ervan verminderen. In deze blog lees je hoe mos ontstaat, hoe je mossen het beste kunt bestrijden en wat je kunt doen om mosgroei in de toekomst te reduceren.

Wat is mos?

Mossen zijn zachte, groene spoorplantjes die goed gedijen op vochtige en schaduwrijke plekken. Mossen kunnen makkelijk door de wind verspreid worden, waardoor deze zachte plantjes zich makkelijk kunnen vestigen op veel verschillende plekken. Hoe mooi en sprookjesachtig mos ook kan zijn: het is vaak ongewenst in je egale, groene grasmat. Mossen bevatten rizoïden, een specifiek soort wortel, waarmee ze zich nestelen in de grond. Met deze rizoïden nemen ze voedingsstoffen op uit de grond, waardoor deze snel uitgeput raakt.

Wat zegt mos over de bodem?

Mos is een wijze raadgever. Wanneer er mos in je gazon groeit, weet je namelijk zeker dat de bodem te vochtig is. Zoals we net al kort aankaartte, is mos dol op vochtige, donkere plekken. Heb jij een tuin met veel bomen en daardoor schaduw? Dan is het zeer goed mogelijk dat jij al vaker last hebt gehad van mos. Ook groeit mos graag op een zure bodem, waaronder ook zandgronden. Wanneer jij mos in je tuin vindt, weet je dus gelijk het een en ander over de vochthuishouding en de bodemgesteldheid in je tuin. 

Hoe ontstaat mos in het gazon?

Er zijn verschillende factoren die een oorzaak kunnen zijn voor de opkomst van mos in het gras. Veruit de meest voorkomende oorzaak van mosgroei is dat de bodem te zuur is. Bodems worden van nature langzaam maar zeker steeds zuurder. De zuurtegraad van de bodem speelt een belangrijke rol bij het groeiproces van het gazon. De ideale pH-waarde van de bodem ligt tussen de 5,5-6,5. Wanneer je bijvoorbeeld een pH-waarde van 4.0 hebt, dan is de bodem aan de zure kant. Wanneer de bodem te zuur is, dan wordt het voor de grasplanten steeds lastiger om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Wanneer dit probleem langdurig aanhoudt, zullen de graswortels op den duur minder goed voeding en zonlicht kunnen opnemen. Als je niet ingrijpt, loop je het gevaar dat er mos tussen het gras groeit. In het ergste geval kan het gras hierdoor afsterven. Er zullen vervolgens gele en kale plekken in het gazon opduiken.

Een andere oorzaak van de opkomst van mos is schaduw. Mos groeit het best op regenachtige, schaduwrijke plekken. Zo zie je vaak dat tuinen die in de halfschaduw liggen, gedeeltelijk geteisterd worden door mosgroei doordat er bijvoorbeeld een grote boom in de tuin staat. In bosrijke, drassige omgevingen hebben mossen haast vrij spel. Heb jij een tuin die grotendeels in de schaduw ligt?  Dan is het verstandig om schaduwgras te zaaien. Dit graszaad groeit goed in de schaduw. Het zal al snel een dichte zode vormen waar geen ruimte meer is voor mos om tussen te groeien.

Mos kan ook ontstaan doordat het gras te kort is afgemaaid. Het is belangrijk om rekening te houden met het type gazon dat je hebt. Een siergazon kan bijvoorbeeld een stuk korter gemaaid worden dan een sportveld. Het maaien van gras draagt bij aan de gezondheid van de grasmat. Een veelgemaakte fout is dat het gazon tijdens de zomermaanden te kort wordt gemaaid. Wanneer dit gebeurt, kunnen de grasplanten na een maaibeurt moeilijker voedingsstoffen vasthouden in de sprieten. Het gevolg hiervan is dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Hierdoor krijgt mos juist weer de kans om de kop op te steken.

Wanneer kun je mos bestrijden?

Verticuteren is een zeer goede optie om mossen te bestrijden. Dit kan je het beste in het voor- of najaar doen. Mossen verwijderen doe je het beste in het voorjaar. Je kunt dan hetzelfde jaar nog gras zaaien en een organische meststof strooien. Zo heb je voor de winter aan weer een grasmat met een dichte zode. Naarmate je met de verticuteermachine de viltlaag uit het gazon hebt gesneden, kunnen de grasplanten weer voldoende licht en voeding opnemen. Dit komt doordat je het gazon als het ware belucht. Na het verticuteren kun je mos eenvoudig uit het gazon verwijderen. Wanneer je een relatief klein gazon hebt van ongeveer 100 vierkante meter, dan kun je bijvoorbeeld ook verticuteren met een verticuteerhark. Voor de grotere gazons raden we aan om een verticuteermachine te gebruiken. Net als bij het zaaien van gras geldt ook bij verticuteren de stelregel dat je het gazon zowel in de lengte als in de breedte moet bewerken. Dit geeft namelijk het beste resultaat!

Hoe kun je mos bestrijden?

Hoe je het beste mos kunt verwijderen in je gazon, hangt een beetje af van de situatie. Mocht je gazon echt enorm geplaagd worden door mos en onkruid, dan zou je serieus kunnen overwegen om het gras te verticuteren. Als de aanwezigheid van mos nog enigszins meevalt, dan zou je het mos ook kunnen verwijderen zonder te verticuteren. Verticuteren is ten slotte een intensieve tuinklus waar gazonbezitters niet al te vrolijk van worden. Een andere manier om de mossen uit je gazon te verwijderen is het gebruiken van ijzersulfaat. Hoe en wanneer je dat kunt doen, lees je in onze blog: ‘’IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?’’. IJzersulfaat heeft een effectieve en snelle werking tegen mos. Binnen enkele weken zullen de meeste mossen in het gazon bruin verkleuren. De plakkaten met mos kunnen vervolgens eenvoudig uit het gras verwijderd worden met een verticuteerhark of met een ander tuingereedschap.

Het kan best zijn dat bepaalde plekken nogmaals behandeld moeten worden. Schroom dan ook niet om nog een herhaalbehandeling te doen met ijzersulfaat. Hierna zal het mos in je gras afgestorven zijn. De kale plekken kunnen nu bijgezaaid worden met herstelgras. Er zijn nog meer producten die je kunt gebruiken om mos te verwijderen uit het gras. Deze producten hebben we verderop in dit artikel op een rijtje gezet.

Welke producten raden we aan ter bestrijding van mos?

Om je gazon mosvrij te maken - en mosvrij te houden - heb je de volgende producten nodig: ijzersulfaat, kalk, organische mest en eventueel een verticuteermachine- of hark. We hebben een lijstje samengesteld met onze persoonlijke favoriete producten die je kunt gebruiken om mos in het gras de baas te zijn!

Mos in het gazon bestrijden met ijzersulfaat

Wanneer je al mos in het gazon hebt zitten, dan wil je er in de meeste gevallen zo snel mogelijk van af. Mos bestrijden in je gazon is goed te doen met ijzersulfaat. Zoals je hebt kunnen lezen heeft ijzersulfaat heeft een snelle, directe werking tegen mos. Vooral wanneer je het tijdens een regenbui strooit, zul je al snel merken dat het mos na een aantal dagen al afsterft. Bij Graszaaddirect kun je ijzersulfaat in klein- en grootverpakking bestellen.

Mos in het gazon bestrijden met DCM Gazon Pur

Ligt je gazon er mooi bij, maar steekt er hier en daar toch mos de kop op? Wil je dit graag mos weghalen en tegelijkertijd het gras voorzien van een langdurige stroom aan voeding? Kijk dan niet verder dan Gazon Pur van DCM! Deze organische meststof bevat alle nodige voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je gras gezond, groen en vrij van mos blijft. DCM Gazon Pur beschikt over sporenelementen die een indirecte werking hebben tegen mos. En als kers op de taart is er ook nog wat magnesium aan deze meststof toegevoegd dat ervoor zorgt dat je grasmat een mooie, donkergroene kleur krijgt.

Mos in het gazon bestrijden met kalk

Een jaarlijkse bemesting met kalk is noodzakelijk om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. De zuurtegraad van de bodem krijg je eenvoudig en snel weer op orde met kalkkorrels. Gazonkalk zorgt voor een gezonde bodem en voor een grasmat met diepgroene grassprieten.

Mos in het gazon voorkomen

Je kunt nooit voor de volle 100% voorkomen dat er geen mos tussen het gras groeit. Wel kan je bepaalde handelingen verrichten die ervoor zorgen dat je het de groei van mossen kunt verlangzamen en verminderen. Het allerbelangrijkste wat je geheel in eigen hand hebt, is dat je goed tuinonderhoud en gazononderhoud pleegt. Dit wordt door veel gazonbezitters flink onderschat. Vaak wordt de opvatting gemaakt dat wanneer je jouw tuin volledig inzaait met gras, je tuin vrijwel volledig onderhoudsvrij is. Maar dat is dus niet zo! Om je gazon in een goede staat behouden, is het wel degelijk van belang dat er onderhoud gepleegd wordt. Hieronder zullen we je stap voor stap uitleggen wat je allemaal kunt doen om mos in het gazon te voorkomen.

  • Het belangrijkste is om structureel twee keer per jaar gazonkalk te strooien. Het ideale moment om kalk te strooien is vroeg in het voorjaar en diep in het najaar. Kalk heeft een neutraliserende waarde die ervoor zorgt dat de pH-waarde (zuurtegraad) van je gazon op peil blijft. Door de bodem te ontzuren, voorkom je dat er mos in het gras groeit.

  • Zoals eerder vermeld, kun je niet voorkomen dat onkruid en mos tussen het gras groeit. Kortom, ieder gazon is hier wel vatbaar voor. Het kan daarom geen kwaad om één keer per jaar het gazon te verticuteren om de viltlaag (= mosvorming en onkruid) uit de top van je gazon te verwijderen. Wanneer de viltlaag uit het gazon is verwijderd, krijgen de grasplanten meer groeipunten waardoor het weer een dichte zode kan vormen. In ons blogartikel: ‘’Het gras verticuteren, wanneer en hoe?’’ lees je alles wat je moet weten over verticuteren.

  • Het is belangrijk om organische meststoffen te strooien. Een organische meststof heeft twee belangrijke functies. Allereerst voedt dit het gras dankzij de toegevoegde NPK-voedingsstoffen. Daarnaast verbetert een organische mest de bodemstructuur, aangezien deze meststoffen beschikken over veel nuttige organische stoffen. Het heeft dus een indirecte, maar zekere werking tegen mos in het gras.

Tot slot

Hoe mooi mos ook kan zijn, wij snappen heel goed dat het niet gewenst is in je grasmat. Mos verwijderen is te doen met meerdere producten. Goed gazononderhoud is belangrijk voor het bestrijden van mos. Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Wij helpen je graag verder!

Reacties

Wil groene ideeen blijven ontvangen.
Van eyken hugo - 15/03/2023 - 19:17

Laat een reactie achter