Dropplant - Agastache
01/08/2022 - 14:15

Dropplant - Agastache

De dropplant, dropnetel of 'agastache' is een vaste plant die een rijke bloei heeft met lavendelblauwe bloemen aan een lange steel. De plant is een echte must voor de culinaire tuin en voor de pluktuin. We vertellen je daarom graag meer over deze unieke bloem.

Inhoudsopgave

Wat is de dropplant?

De dropplant, dropnetel of agastache is een meerjarige muntachtige bloem. Het is plant met een lange steel en een lavendelblauwe pluim met kleine bloemetjes. De naam komt van de geur die van de grijsgroene bladeren afkomt. Deze geur doet je enorm denken aan drop. Toch wordt drop niet van deze plant gemaakt. Drop wordt van Arabisch gom en zoethout gemaakt. De sterke dropachtige geur heeft een groot voordeel voor deze plant. Naast dat wij haar heerlijk vinden, vinden insecten ook hun weg naar deze plant dankzij de lekkere geur. Het is dan ook zeker een favoriet bij veel vlinders, bijen en hommels.  De bloemen zijn dan ook te vinden in een aantal bijenmengsels. Naast bijentuinen is de plant een must-have voor de culinaire tuin of voor een pluktuin.

Dropplant - Agastache foeniculum

Dropplant - Agastache foeniculum

Waar en wanneer zaai ik de dropplant?

De dropplant is zo'n typische plant die zeer geschikt is voor tuinen op het zuiden. Deze plant verlangt naar een zonnig plekje, op een vochtdoorlatende bodem. De dropplant lust wel een slokje, maar kan net als veel andere planten slecht tegen overtollig water. Te natte bodems kunnen dus wel een probleem veroorzaken, zeker in de winter. De plant kan prima in clusters worden gezaaid of in nette regels op 30 centimeter afstand van elkaar.

De losse zaden kan je vervolgens in het voorjaar tijdens maart of april of aan het begin van het najaar gaan zaaien. Omdat het meerjarige planten zijn zullen ze het jaar erna pas gaan bloeien. Ze hebben een erg lange bloeitijd en bloeien van juni helemaal tot aan september.

Hoe zaai ik de dropplant?

Wanneer je een geschikte plek in jouw tuin hebt gekozen kan je beginnen met zaaien van het bloemenzaad. Dit doe je door de bodem eerst goed om te spitten. Ook kan je eventueel alle onkruiden verwijderen. Zo heb je minder concurrentie en dat zal de zaailingen ten goede komen. De zaailingen van de dropplant zijn erg geliefd bij slakken. Je kan hiervoor de zaailingen afdekken of deze de eerste drie weken binnen opkweken. Slakken zijn tevens simpel te verjagen door lavameel te strooien rondom de zaailingen. Dit geeft de planten naast bescherming ook stimulatie voor een gezonde weerstand.

Aan het eind van het seizoen is je plant waarschijnlijk al lelijk en zijn de bloemen verdroogd. Laat die nog even staan, want vogels zijn dol op de piepkleine zaadjes. Je kan deze dan in het najaar snoeien of weghalen en er iets nieuws zaaien. Als je hem vergeet weg te halen dan is dat ook zeker geen probleem. De plant kan uitlopen en bloeit dan gewoon opnieuw.  

Dropplant - Agastache mexicana

Dropplant - Agastache mexicana

Dropplant kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je de dropplant kopen als enkelvoudige bloemzaden of in één van de bloemenmengsels. Naast siertuinen en bijentuinen, kan je ze ook prachtig in terrasbakken opkweken.

Benieuwd naar deze unieke plant? Bekijk hieronder de losse zaden van de varianten Agastache foeniculum en Agastache mexicana of een aantal mengsels waarin ook dropplant in te vinden is.

Kan je dropplant eten?

Het plantje ruikt niet alleen heerlijk naar drop. Je kan het ook eten. Zowel de bladeren en bloemetjes zijn eetbaar. De bloemetjes worden vaak als garnering gebruikt voor vrolijke salades. De bladeren zelf smaken naar anijs en zijn heerlijk om op te kauwen. Dit maakt ze ook heerlijk in frisse salades, kruidige stoofschotels, bij fruit, door pannenkoeken, brood, desserts en gebak of cake. Hiervoor oogst je de plant in juni of augustus.

Je kan er ook een overheerlijke limonade siroop of thee van maken. De bloemen kunnen gemakkelijk gedroogd worden. Na het drogen kunnen ze hun smaak verliezen. Om dit te voorkomen is het aan te raden om deze net als andere thee en koffie goed droog en donker te bewaren. Je kan de bloemen vervolgens eventueel fijnstampen. Twee theelepeltjes of een thee maatschepje is al genoeg voor een heerlijk kopje thee. Deze laat je ongeveer 10 minuten trekken voor het drinken. Omdat de anijssmaak zelf al lichtzoet is, is suiker niet eens nodig. Je kan het ook mengen met andere theeën om deze een heerlijke smaak boost te geven.

Dropplant in de plantengeneeskunde

De plant komt van oorsprong voor in Noord-Amerika en in delen van China, Korea en Japan. De Apache stammen uit Noord-Amerika maken hier medicinale drankjes van. Deze helpen bij het verzachten van de keel door hoesten. Maar het helpt ook bij verkoudheid, koorts of diarree. De Apache waren niet de enige die dit plantje hiervoor gebruikten. Ook in China, Korea en Japan werd er thee gemaakt van de dropplant.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de lokale variant van de dropplant gebruikt om koorts, keel- en hoofdpijn mee te verlichten. Ook wordt er een papje van gemaakt om zweren en brandwonden mee te verlichten en te genezen. Daarnaast zijn er veel geïnfuseerde oliën te vinden met dropplant als ingrediënt. Ook de apache hebben hun eigen dropplant olie om te helpen bij reumaklachten en congestie.