Lavameel

Een bodemverbeteraar als lavameel is onmisbaar voor het behouden van een gezonde tuin. Door lavameel in de toplaag van de tuin aan te brengen, verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Daarbovenop kent een zak met lavameel nog veel meer voordelen!

Wat is lavameel?

Lavameel, ook wel lavagruis genoemd, is een vulkanisch gesteente welke in poedervorm is fijngemalen. Dit gesteente wordt gewonnen uit het Eiffelgebied. De fijngemalen korrels beschikken over een snelle en lange nawerking. Des te fijner de korrel, des te sneller de werking. Lavameel bevat een hoog gehalte aan silicium. Daarnaast bevat het ook andere belangrijke voedingsstoffen als calcium, fosfor, magnesium en veel andere sporenelementen. Lavameel is een meststof en bodemverbeteraar in 1!

Lavameel op het gazon

Je kunt het lavagruis natuurlijk ook gewoon over het gazon strooien. Je zorgt hiermee voor een betere vruchtbaarheid en een algeheel betere bodemstructuur. Het houdt vocht langer vast in de bodem en het bestrijdt ongewenste insecten in het gazon. Met het strooien van lavameel voorkom je indirect verschillende grasziekten.

Lavameel voor in de border en in de moestuin

Planten en gewassen in de border en moestuin vragen om een specifieke voedingsbehoefte. Het is erg belangrijk dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om te zorgen voor een gezonde, algehele ontwikkeling van de desbetreffende plant en/of gewas. Hier zorg je voor met het strooien van lavameel, aangezien dit over een hoog siliciumgehalte bevat welke er voor zorgt dat fosfor beter opneembaar is voor de (gras)planten. Fosfor zorgt voor een gezond wortelstelsel. Dit draagt natuurlijk weer bij aan gezonde, bloeiende planten in de border en een hoge opbrengst uit de moestuin. Naast silicium zorgt lavameel ook voor de toevoer van kalium en magnesium. Kalium zorgt voor een optimale water- en voeding toevoer naar de plant of gewas, terwijl magnesium voor de groenkleuring zorgt. Ben je benieuwd naar een uitgebreide uitleg over de specifieke rol van de voedingsstoffen en sportelementen die zich in lavameel bevinden? Lees dan eens onze blog: 'Mest in detail'.

DCM Lavameel

De Ceuster Meststoffen, of kortweg DCM, is een alom bekende leverancier die hoogwaardige, ecologisch verantwoorde organische meststoffen verkoopt voor zowel de particuliere als de professionele sector. Naast meststoffen verkoop DCM ook lavameel. Het Lavameel van DCM kan echt overal worden toegepast. Niet alleen in de moestuin en op het gazon, maar ook in de border en in kweekkassen. Breed toepasbaar, rijk aan mineralen en sporenelementen en een indirecte werking tegen slakken, bladluis en schimmels: DCM Lavameel 20kg heeft het allemaal!

Hoe strooi je lavameel?

Er zijn verschillende manieren waarop je lavameel kunt 'strooien'. Je kunt het net als met kalk gelijkmatig strooien over de tuin. Je kunt dit het beste doen tijdens een regenachtige dag zodat het zo snel mogelijk oplost in de bodem en het niet verbrand door de hitte. Zorg er gelijktijdig ook voor dat je niet strooit wanneer het buiten hard waait, anders stuift het lavapoeder overal heen behalve naar de plek waar het hoort: in de grond. Je kunt, net als met bijvoorbeeld kunstmest, er voor kiezen om het uit de losse hand te strooien. Echter krijgen we van klanten vaak de ervaring te horen dat het lavameel dan nooit zo mooi en gelijkmatig verdeeld word wanneer je dit bijvoorbeeld met een tuingereedschap doet.

Wanneer lavameel strooien?

We raden aan om lavameel toe te dienen met een poederverstuiver. Je kunt dit het beste vroeg in de ochtend of wat later in de avond doen. Met 250 gram kun je ongeveer 100 m² bewerken. Slechts één keer 'sproeien' is niet voldoende. Dit is een proces dat je tijdens het groeiseizoen minstens 1x in de 2 week zou moeten herhalen. Idealiter strooi je het lavameel tijdens droge weersomstandigheden. Voor een optimaal strooiresultaat, zou het 12 uur lang na het strooien droog moeten blijven. Houdt de weerberichten dus goed in de gaten voordat je de tuin in gaat.

Is lavameel schadelijk?

We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag of lavameel schadelijk is. Lavameel is niet schadelijk voor nuttige insecten als bijen en lieveheersbeestjes. Wel bestrijd het slakken, luizen en andere insecten die voor grasziekten kunnen zorgen.

Heermoes bestrijden met lavameel

Veel tuinbezitters herkennen het wel; de o zo vervelende heermoes onkruid. Heermoes is een hardnekkig onkruid dat zich diep in de bodem wortelt. Het desbetreffende onkruid groeit snel op mineraalarme gronden. Het is erg lastig om heermoes voorgoed te laten verdwijnen uit het gazon, maar er is wel een manier om de groei van heermoes op lange terug te dringen. Hoe? Je raad het al, door het strooien van lavameel. Lavameel is een rijke mineralenbron die heermoes de baas zal zijn. Heermoes zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen; dit heeft zeker zijn tijd nodig.

Lavameel kopen bij Graszaaddirect

Het is inmiddels wel duidelijk dat lavameel een absolute must-have is voor de bodem. Lavameel verbetert de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem en houdt de zuurgraad van de bodem op peil. Daarnaast heeft lavameel ook een indirecte werking tegen slakken en diverse plaaginsecten. Op zoek naar dé beste bodemverbeteraar? Zoek dan niet verder. Lavameel koop je voordelig bij Graszaaddirect!