Lavameel

Lavameel, ook wel lavagruis genoemd, is een vulkanische gesteente welke in poedervorm is fijngemalen. Dit gesteente wordt gewonnen uit het Eiffelgebied. Lavameel heeft een snelle en lange nawerking. Des te fijner de korrel, des te sneller de werking.
Lees meer...
2 producten
Filteren

Lavameel

Lavameel is een absolute onmisbare bodemverbeteraar die je kunt gebruiken voor het behoud van een gezonde tuin. Door lavameel in de toplaag van je tuin aan te brengen, verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Daarbovenop kent een zak met lavameel nog veel meer voordelen!

Wat is lavameel?

Lavameel, ook wel lavagruis genoemd, is een vulkanisch gesteente dat in poedervorm is fijngemalen. Dit gesteente wordt gewonnen uit het Eifelgebied. De fijngemalen korrels beschikken over een snelle en lange nawerking. Des te fijner de korrel, des te sneller de werking. Lavameel bevat een hoog gehalte silicium. Daarnaast bevat het ook andere belangrijke voedingsstoffen als calcium, fosfor, magnesium en veel andere sporenelementen. Lavagruis is een meststof en bodemverbeteraar in één!

Hoe lavagruis toepassen?

Er zijn verschillende manieren waarop je lavameel kunt 'strooien'. Je kunt het net als met kalk gelijkmatig strooien over de tuin. Zorg er voor dat je niet strooit wanneer het buiten hard waait of regent, anders stuift of stroomt het lavapoeder overal heen behalve naar de plek waar het hoort: in de grond. Je kunt, net als met bijvoorbeeld gazonmest, ervoor kiezen om het uit de losse hand te strooien. Echter krijgen we van klanten vaak de ervaring te horen dat het lavagruis dan nooit zo mooi en gelijkmatig verdeeld wordt wanneer je dit bijvoorbeeld met geschikt tuingereedschap doet.

Het verstuiven van lavameel en het oplossen ervan in water bieden beide voordelen voor je planten. Bij het verstuiven verspreidt het fijne lavameelpoeder zich gelijkmatig over de planten, wat resulteert in een evenwichtige opname van mineralen. Deze methode is vooral effectief tijdens droge weersomstandigheden. Aan de andere kant, het oplossen van lavameel in water biedt een handige en geconcentreerde manier om je planten te voorzien van zowel water als mineralen in één toepassing. Beide technieken dragen bij aan een gezonde en goed gevoede groei gedurende het hele groeiseizoen.

Lavameel oplossen in water

Ben je van plan om lavameel op te lossen in water? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Meet de benodigde hoeveelheid lavagruis zorgvuldig af, afhankelijk van de behoeften van je planten en de specifieke toepassing.
  2. Gebruik lauw water om het lavagruis op te lossen, waardoor een goede menging en opname door de planten wordt bevorderd.
  3. Roer het mengsel goed door totdat het lavagruis volledig is opgelost in het water. Pas dan zullen mineralen gelijkmatig worden verspreid.
  4. Besproei je planten met dit mengsel. Hiermee voorzie je niet alleen de planten van de nodige hydratatie, maar ook van belangrijke mineralen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, optimaliseer je de toepassing van lavagruis en maximaliseer je de voordelen voor planten.

Lavameel verstuiven

Het verstuiven van lavameel is altijd een slimme zet. Verdeel het fijne poeder gelijkmatig over je planten en bevorder op deze manier een gebalanceerde opname van mineralen, vooral wanneer het weer droog is. Het handmatig verstuiven of gebruikmaken van een poederverstuiver geeft je de precisie die je nodig hebt. Herhaal dit elke 2 tot 3 weken in de periode van maart tot oktober. Volg onderstaande stappen voor een optimale verstuiving:

  1. Weeg de hoeveelheid lavagruis af en hou hiermee rekening met de specifieke behoeften van je planten.
  2. Kies een geschikte droge periode om met de hand (of een poederverstuiver) lava meel te verspreiden.
  3. Breng de dosis van 200-300 g nauwkeurig aan per 100 m², zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is over je planten.
  4. Herhaal deze toepassing elke 2 tot 3 weken gedurende de periode van maart tot oktober.

Hoeveel lavameel per m²?

De ideale dosering van lavagruis per vierkante meter hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke behoeften van het gewas, het tijdstip van toepassing, de voedingsreserve in de grond en bodem of het substraat, de bodemgesteldheid, de kationenuitwisselingscapaciteit (CEC) van de bodem, de intensiteit van irrigatie en de aanwezigheid van andere gebruikte meststoffen, zoals organische meststoffen.

Over het algemeen wordt een gemiddelde dosis van ongeveer 200 tot 300 gram per 100 m² aanbevolen. Het is echter belangrijk om deze richtlijn aan te passen op basis van de specifieke behoeften van je planten en de omstandigheden van je tuin. Een gerichte aanpak, rekening houdend met alle verschillende factoren, zal leiden tot een op maat gemaakte toepassing van lavameel voor een gezonde groei van je gewassen.

Wanneer lavameel strooien?

Je kunt dit lavameel het best vroeg in de ochtend of wat later in de avond strooien of sproeien. Slechts één keer sproeien of zaaien is niet voldoende. Dit is een proces dat je tijdens het groeiseizoen minstens 1 keer per 2 weken zou moeten herhalen. Idealiter strooi je het lavagruis tijdens droge weersomstandigheden. Voor een optimaal strooiresultaat, zou het 12 uur lang na het strooien droog moeten blijven. Houd de weerberichten dus goed in de gaten voordat je de tuin in gaat!

Lavameel gebruiken tegen heermoes

Veel tuinbezitters herkennen het wel: het onkruid heermoes. Heermoes is een hardnekkig onkruid dat zich diep in de bodem wortelt, daarom willen veel mensen heermoes bestrijden.  Dit onkruid groeit snel op mineraalarme gronden en is lastig om voorgoed te laten verdwijnen uit je gazon. Echter is er wel een manier om de groei van heermoes op lange termijn terug te dringen. Dit doe je namelijk door het strooien van lavameel tegen heermoes! Lavagruis is een rijke bron van mineralen die heermoes de baas zal zijn. 

Lavameel op het gazon

Door de natuurlijke mineralen kan lavagruis de bodemstructuur verbeteren. Bij toepassing van lavagruis op het gazon is het aan te raden om de specifieke behoeften van je gras na te gaan. Wij raden vaak aan om lavameel gelijkmatig over het gazon te verspreiden. Deze toepassing kan helpen bij het stimuleren van gezonde grasgroei en het verbeteren van de weerbaarheid van je gazon. Het resultaat kan een groener, dichter en gezonder gazon zijn.

Lavameel in de moestuin

Last van slakken in je moestuin? Dit probleem kan snel opgelost worden met het gebruik van lavagruis. Slakken bestrijden op een natuurlijke manier terwijl je ondertussen je gewassen in de moestuin beschermt, een win-win! 

Slakken kunnen effectief worden geweerd door lavagruis toe te passen in de bodem. Aangezien slakken een hekel hebben aan ruwe oppervlakken, ervaren ze ongemak wanneer ze over lavakorrels glijden. Het strooien van lavameel in de border creëert een ongunstige omgeving voor slakken, waardoor ze niet in de buurt van (sier)planten, groenten en fruit kunnen komen. Een extra voordeel van lavameel is de biologische aard ervan, en het lost niet snel op na regenval. Hierdoor blijft het gedurende vrijwel het hele jaar effectief in het bestrijden van slakken.

Lavameel kopen bij Graszaaddirect

Lavameel verbetert de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem en houdt de zuurgraad van de bodem op peil. Daarnaast heeft lava meel ook een indirecte werking tegen slakken. Op zoek naar dé beste bodemverbeteraar? Zoek dan niet verder. Lavameel koop je voordelig bij Graszaaddirect! Uiteraard kun je altijd contact met ons opnemen als je nog vragen hebt. 

DCM Lavameel kopen

Een van onze voorkeuren ligt bij lava meel van DCM gezien met deze lavameel ervaringen het beste zijn. Dit hoogwaardige lavameel kan worden ingezet om planten te voorzien van essentiële mineralen en de bodemstructuur te bevorderen. Of je nu een moestuin, siertuin, of gazon hebt, het aanschaffen van DCM Lavameel kan bijdragen aan een duurzame en bloeiende tuin.

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?