Plukbloemen in eigen tuin zaaien!
04/05/2022 - 09:54

Plukbloemen in eigen tuin zaaien!

Plukbloemtuinen worden steeds populairder. Met plukbloemen kun je prachtige boeketten samenstellen. En laten we eerlijk zijn.. Een hartstikke vers en geheel zelf samengesteld plukbloemenboeket, wie wil dat nou niet? Maar vergeet niet: je kunt plukbloemen ook gewoon in de border laten staan. Echter mis je dan wel de heerlijke geur van deze verschillende bloemsoorten binnenshuis :-) Anyways, in deze blog leggen we haarfijn uit welke stappen je kunt volgen om je eigen bloeirijke plukbloementuin te creëren. Ook hebben we een aantal plukbloemen extra in de schijnwerper gezet. In deze blog hebben wij onze persoonlijke favoriete plukbloemen op een rijtje gezet. Gewoon, om jou wat inspiratie te geven, zodat je straks - hopelijk - je eigen plukbloemtuin zonder problemen kan samenstellen. 

Met plukbloemen voeg je veel kleur en geur toe aan je tuin. Bovendien komen nuttige insecten als bijen en vlinders op deze bloemen af. Je helpt dus ook nog eens mee met het in stand houden van deze bedreigde insectenpopulatie. Bijen en vlinders bedanken jou hiervoor door je plukbloemen te bestuiven met hun stuifmeel. Plukbloemen zijn verkrijgbaar in vele soorten, kleuren en afmetingen.

Hoe plukbloemen zaaien?

Het is heel eenvoudig om je tuin op te fleuren met kleurrijke bloemen. Plukbloemen staan er immers bekend om dat je ze eenvoudig kunt zaaien. Met slechts een paar aanpassingen in je tuin kun je ze zelf ook zaaien. Maak simpelweg een plekje vrij in je border of eis eventueel een stukje van je gazon op door deze om te ploegen. Het werkt heel simpel: zaai de plukbloemen in op de gewenste plek om ze vervolgens te laten groeien en bloeien. Bijna elke plukbloem is eenjarig. Dit betekent dat, wanneer je de zaden van de plukbloemen in het voorjaar zaait, deze in de opvolgende zomer al in de bloei staan. Zoveel geduld hoef je dus niet eens te hebben!

Zodra de bloemen in de bloei staan, kun je ze gemakkelijk uit de grond plukken. Wanneer en op welke wijze je de desbetreffende plukbloem zaait, hangt compleet af van de bloemsoort; zoek dit dus voor het zaaien aan goed uit. Benieuwd hoe je stapsgewijs je eigen plukbloementuin in kunt zaaien? Lees dan ook eens onze blog: 'Hoe leg je een bloemenweide aan?'

Wanneer plukbloemen plukken?

Ook dit hangt volledig af van de bloemsoort! Je plukt de bloemen namelijk pas wanneer deze - logischerwijs - in de bloei staan. Voor de meeste bloemsoorten geldt dat je ze het beste kan plukken wanneer ze nét uit de knop komen, maar nog niet helemaal open zijn. Wanneer de plukbloem nog volledig in de knop zit, dan weet je dat het simpelweg te vroeg is om deze te plukken. Er zijn nog wat ongeschreven regels waar je om zou moeten denken wanneer je de bloemen uit je tuin gaat plukken. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren in het kort voor je op een rijtje gezet.

  • Gebruik eventueel een scherpe knipschaar. Je zou het langerna niet bij elke plukbloem nodig hebben, maar er zijn een aantal bloemsoorten waarbij zo'n schaartje wel even goed van pas komt. Maar let wel op: een standaard keukenschaar is niet geschikt voor het snijden van de bloemstelen. Deze zijn vaak een stuk botter, waardoor je het gevaar loopt dat de keukenschaar de celwanden van de bloem beschadigd.

  • Pluk de bloemen voor of na zonsopkomst. Dus of vroeg in de ochtend of wat later op de avond. Wanneer je de plukbloem in de volle zon, op het heetste punt van de dag uit de tuin plukt, dan is de kans groot dat de bloem al snel slap wordt of misschien zelfs wel afsterft.

  • Zodra je de bloem uit de grond plukt, verliest het meteen veel kracht. Dit brengt voor elke bloem veel stress met zich mee. Elke minuut telt! Zorg er daarom voor dat je de geplukte bloem zo snel mogelijk in een vaas met water zet.

  • Zorg ervoor dat je de bloem met een lange, rechte steel uit de tuin plukt. Je kunt de steel later altijd nog wat bijknippen, mocht deze iets te lang zijn.

  • Persoonlijke voorkeur, maar pluk niet alle bloemen tegelijk. Als je hier en daar wat bloemen plukt, valt het in z'n geheel niet op dat je 'aan het plukken bent geweest'. Sommige meerjarige plukbloemen hebben meerdere bloemen aan één steel. In dit geval kun je er bijvoorbeeld voor gekiezen om slechts een aantal bloemen van de desbetreffende plant te plukken.

  • Verwijder de onderste bladeren van de plukbloem gelijk wanneer je de bloem hebt geplukt. Dit staat een stuk leuker in de bloemvaas. Ten slotte gaat dit de houdbaarheid van de bloem alleen maar ten goede.

  • Laat de plukbloem na het plukken tot rust komen in een koele plaats. Stop ze bijvoorbeeld in een lauwe emmer met water, op een plekje uit de zon. Laat de plukbloem een dag rusten in de emmer met lauw water zodat deze de tijd hebben om zich weer te herstellen.

Wat zijn goede plukbloemen?

Er zijn talloze bloemsoorten, echter zijn niet alle bloemen geschikt om te snijden. We hebben daarom een lijstje gemaakt met goede plukbloemen. Dit lijstje staat vol met bloemen die in onze optiek eigenlijk niet mogen missen in de pluktuin! In het onderstaande lijstje hebben we onder andere gekozen voor winterharde plukbloemsoorten, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een bloemsoort die in de bloei staat! Plan van te voren eventueel in waneer je welke bloem gaat plukken, zodat je vaas altijd voorzien is van verse bloemetjes.

Goudsbloemen

De goudsbloem, ook wel 'calendula' genoemd, is een eenjarige plukbloem die in veel tuinen terug te vinden zijn. Deze bloem heeft, afhankelijk van de soort, doorgaans een feloranje of felgele kleur. Het is een bloemsoort die lang in de bloei staat (van juni tot oktober). Je kunt de goudsbloem in de volle grond zaaien vanaf maart tot en met juni. Zaai de bloem bij voorkeur in op een zonnige plek. Strooi de bloemzaden van de goudsbloem simpelweg met de hand over de grond. Bewerk de grond van te voren door het te schoffelen en bedek de zaden na het zaaien met wat aarde.

 

Goudsbloem - Calendula officinalis

 

De goudsbloem stelt weinig eisen aan de bodem. De plant houdt niet van natte voeten, dus zaai de losse bloemzaden niet in op een kletsnatte plek. Goudsbloemen groeien het beste op voedingsrijke bodems. Zoals eerder gezegd is deze plant een snelle kiemer, zolang je het maar op een zonnig plekje in de tuin zaait. Goudsbloemen groeien tot een hoogte van 30 tot 50 centimeter.

Zorg ervoor dat je de grond na het zaaien vochtig houdt door het regelmatig te bewateren. Laat de natuur verder maar zijn gangetje gaan en je zult al snel merken dat deze prachtige, fleurige bloemen later in het jaar volop in de bloei staan!

Wist je dat...

Je de zaden van de goudsbloem ook in kan zaaien in een grote bloembak? Dit kan zowel buitenhuis in de tuin als binnenhuis op de vensterbank. Het is niet voor niets dat deze bloem razendpopulair is. Want, naast het feit dat deze bloem een prachtige verschijning is, kun je de goudbloem ook nog eens heel eenvoudig zelf zaaien!

 

Goudsbloem - marigold

 

En wist je dat?

Je de goudsbloem naast plukbloem ook voor andere doeleinden gebruiken? Goudsbloemen houden mieren op afstand dankzij een de stof pyretrine. Deze stof, waar de goudsbloem over beschikt, is een stof dat ook veel gebruikt wordt als werkzame stof in insectwerende bestrijdingsmiddelen. 

Meisjesogen

Wilde meisjesogen zijn niet bij iedere tuinier even goed bekend, maar dit is een bloemsoort die zeker gezien mag worden! En opvallend zijn ze ook! Deze bloemsoort heeft doorgaans geel als primaire kleur en rood als secundaire kleur.

Meisjesogen stellen weinig eisen aan de bodem waardoor je ze erg makkelijk in je eigen tuin kan zaaien. Ze presteren echter wel aanzienlijk minder op kleigronden. Zorg er voor dat je ze op een plekje in de zon zaait, want het zijn echte zonaanbidders! Ze zijn zelfs - in enige mate - bestand tegen droogte. Je hoeft jezelf tijdens de zomermaanden dus niet meteen druk te maken dat deze bloemen zullen uitdrogen. Wel raden we aan om de meisjesogen af te schermen tijdens de wintermaanden, ze zijn namelijk niet goed opgewassen tegen natte winters. Meisjesogen kunnen in de volle grond of in een grote plantenbak worden ingezaaid. Idealiter zaai je ze in tijdens de maanden april tot juni. Na het zaaien zal je al snel merken dat de meisjesogen een groeispurt ondergaan en enkele maanden later al vol in de bloei staan. Meisjesogen bloeien hetzelfde jaar van het zaaien nog door tot halverwege oktober. Deze plukbloemen kunnen groeien tot een hoogte van zo'n 60/70 centimeter.

 

Meisjesogen - coreopsis tinctoria

 

Meisjesogen zijn betrouwbare bloemen die zichzelf niet snel uit het veld laten slaan. Deze bloemen zijn onderhoudsvriendelijk en ziekteresistent. De bloem vormt een lange stengel waardoor je ze makkelijk uit je tuin kan plukken, wanneer de tijd rijp is! Meisjesogen bloeien met een overvloed aan gele bloemen waardoor ze een echte eyecachter zijn in je tuin. 

Leeuwenbekje

Leeuwenbekjes, in het Engels ook wel 'Snapdragon' genoemd of 'Antirrhinum' in het Latijns, zijn rijkbloeiende planten die je gemakkelijk zelf kunt zaaien. Ze komen onder andere voor in de kleuren wit, roze, oranje, rood, paars en geel. Deze betrouwbare plant wordt al honderden jaren lang gekweekt en dat zegt natuurlijk wel wat! Ondertussen is het uitgegroeid tot een nostalgische plant die niet meer weg te denken zijn uit onze tuinen. Leeuwenbekjes fleuren je border of bloemenweide of bloempot op met hun opvallende verschijning. Ook  hebben leeuwenbekjes een hoge aantrekkingskracht op bijen en hommels. Dit komt doordat deze planten een aantrekkelijke geur hebben. En, wanneer de leeuwenbekjes in de bloei staan, kun je ze eenvoudig uit de tuin plukken. Ze worden vaak gekweekt als snijbloem in een bloemvaas. De zaden van het leeuwenbekje zijn om deze redenen vaak terug te vinden in snijbloemenmengsels.  Na het plukken gaat deze bloemsoort nog steeds lang mee! De meeste leeuwenbekjes groeien tot een hoogte van ongeveer 50 centimeter. Maar, je hebt ook varianten die maar liefst 90 centimeter hoog kunnen worden.

 

Leeuwenbekje - antirrhinum

 

Leeuwenbekjes zaaien

Bloemen waar je mond van open valt! Tenminste, wij worden echt heel vrolijk van deze zomerbloeiers. Een week of acht na het zaaien staan ze al volop in de bloei! Leeuwenbekjes ontkiemen namelijk ontzettend snel. Zeker wanneer je ze inzaait op voedzame, kalkrijke grond. Je kunt halverwege april al beginnen met zaaien. Dit kan 'gewoon' in de volle grond. De zaden van leeuwenbekjes zijn heel erg klein. Om een beetje een beeld te schetsen: de zaden van het leeuwenbekje zijn bijna net zo klein als een korreltje zout of peper. Zo bevat 1 gram circa 7.500 (!) zaadjes. Aan elke stengel groeien meerdere bloemen. Zorg er dus voor dat je deze bloemzaden dun uitzaait om te voorkomen dat de zaadjes met elkaar concurren met gevolg dat bij wijze van maar de helft ontkiemt.

Druk de zaadjes zeer licht aan zodat alle zaadjes contact maken met de grond. Normaliter bedek je het zaad na het zaaien meestal met wat aarde, maar doe dit niet wanneer je leeuwenbekjes zaait! Leeuwenbekjes hebben namelijk veel (zon)licht nodig om goed te kunnen kiemen. Leeuwenbekjes komen het beste tot z'n recht wanneer ze op een plekje in de volle zon gezaaid worden. Bovendien hebben ze ook veel water nodig. Tijdens periodes van droogte kan het dan ook zeker geen kwaad om deze bloemen regelmatig te bewateren. Zorg er wel voor dat het water gelijkmatig over het grond wordt verspreidt en geef ook niet te veel water. Anders loop je het gevaar dat de zaden verdrinken of uit hun 'positie' wegspoelen. Dit zou dan zorgen voor een ongelijke verdeling met het gevolg dat de zaden niet na behoren kunnen ontkiemen. Kortom: zorg voor een vochtige grond, maar maak er geen waterballet van!

Wist je dat...

Ondanks het feit dat het leeuwenbekje een eenjarige plant is, meestal toch langer dan een jaar in de bloei kan staan? Wanneer het lijkt alsof de bloem volledig uitgebloeid is, kun je deze bijsnijden. Hierdoor blaas je nieuw leven in de plant, want met een beetje geluk kan het leeuwenbekje nu nogmaals bloeien!

Zonnehoed

De zonnehoed, in het Latijns ook wel 'Echinacea purpurea' genoemd, is een spectaculaire herfstbloeier die zijn naam te danken heeft aan het bruine 'heuvelhoofdje' dat lijkt op een hoedje. Een leuk feitje: 'Echinacea purpurea' is afgeleid van het Griekse woord echninos, dat 'egel' betekent. Dit is dus een verwijzing van het stekelachtige heuvelhoofdje: het bloemhart van deze plant.

Het heuvelhoofdje van de zonnehoed is omringd door zogenoemde lintbloemen. De zonnehoed is een prachtige, uniek vormgegeven plant. Een doorsnee tuinarchitect of plantliefhebber beaamt dit; we zien zonnehoeden namelijk steeds vaker terugkomen in de Nederlandse tuinen. Zonnehoeden worden vaak gecombineerd met siergrassen. Waarom? Niet alleen omdat de zonnehoed dan extra mooi tot zijn recht komt, maar ook omdat de zonnehoed een sterke, winterharde najaarsbloeier is.

 

Zonnehoed - echinacea purpurea

 

De zonnehoed is 'overgewaaid' vanuit Noordoost Amerika, waar deze plant van nature in en rondom prairies groeit. Tegenwoordig schijnt deze inmiddels razendpopulaire plant dus ook in onze borders. De zonnehoed heeft zich niet alleen bewezen als plant, maar ook als geneeskrachtig kruid! Indianen hebben honderden jaren geleden ontdekt dat de rode zonnehoed ook inzetbaar is om verkoudheden en griep tegen te gaan. Een uitgebreide studie van de Universiteit van Cardiff bewijst dat de zonnehoed curatief en preventief werkt. Dit wil zeggen dat zonnehoed, of 'Echinacea' er enerzijds voor zorgt dat je minder lang ziek bent bij een besmetting en anderzijds minder last hebt van de griepachtige symptomen. Het middel wordt daarom ook voornamelijk tijdens de wintermaanden gebruikt, om de weerstand een boost te geven.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid, of 'digitalis purpurea' is een twee-/ meerjarige plant dat bij voldoende zonlicht bijna overal wel kan groeien; ook op ruige terreinen. De plant komt het beste tot zijn recht op een plekje in de zon, maar ook in de schaduw levert het goede prestaties. Vingerhoedskruid is een inheemse plant dat ook in Nederland in het wild groeit. Een voordeel van deze plant? Vingerhoedskruid staat zeer lang in de bloei. Doorgaans vanaf mei tot oktober! Zo kun jij tot diep in het najaar genieten van kleurrijke paarse en witte bloemen.

 

Vingerhoedskruid - digitalis purpurea

 

De vingerhoedskruid is een ware eyecatcher wanneer die in de bloei staat. Vingerhoedskruid groeit aan trossen met meerdere nectarrijke, vingerhoedvormige bloemen. Hier heeft het zijn naam dan ook aan te danken. Zodra vingerhoedskruid in de bloei staat, komen bijen en hommels maar al te graag op bezoek om te profiteren van het nectar. Vingerhoedskruid is een winterharde plant en kan temperaturen doorstaan tot -25°C (!). Vingerhoedskruid is een plukbloem dat prachtig staat in snijboeketten. De bloemen zijn wel giftig. Dus, ga je de plant afsnijden, doe dan voor de zekerheid wel even een paar tuinhandschoenen aan.

Plukbloemenmengsel

We hopen dat we je genoeg ideeën hebben gegeven over geschikte plukbloemen in deze blog. Zelf je plukbloementuin samenstellen én zaaien is hartstikke leuk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een plukbloemenmengsel aan te schaffen. Dan hoef je ook niet uit te zoeken welke bloemsoorten het goed doen als plukbloem. Gemak dient de mens, zeggen ze dan. Met het Snijbloemenmengsel 1-jarig van MRS Seeds & Mixtures ben je het hele jaar door voorzien van kleurrijke bloemen. Het bloemenmengsel bestaat uit een mix van 32 unieke bloemen- en kruidensoorten. Eén ding hebben deze bloemen en kruiden wél gemeen: ze leveren allemaal goede snijbloemen op voor je pluktuin.

We kunnen het ons goed voorstellen dat je nog brandende vragen hebt over alles omtrent plukbloemen. Heb je bijvoorbeeld nog vragen over welke bloemen er in je pluktuin gezaaid kunnen worden? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn zowel telefonisch bereikbaar (085 792 0171) als per mail (info@graszaaddirect).

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter