Grasmaaien - Wanneer en hoe?
05/07/2021 - 14:42

Grasmaaien - Wanneer en hoe?

Een mooi, groen en onderhouden gazon is de trots van iedere tuinier, zowel hobbymatig als professioneel. Het is echter niet altijd even duidelijk wanneer en hoe je het beste gras kunt maaien. Het juiste moment om te maaien is afhankelijk van veel verschillende factoren, en ook de manier waarop is belangrijk voor de gezondheid van je gazon. In deze blog leggen wij jou haarfijn uit hoe en wanneer je het beste je gras kunt maaien, zodat jij straks met trots naar je gazon kunt kijken!

Inhoudsopgave

Waarom is het belangrijk om je gras te maaien?

Het hebben van een mooie, strakke en onderhouden tuin is natuurlijk enorm fijn, maar gras maaien is essentieel voor de gezondheid van het gras zelf. Hieronder staan enkele redenen waarom het belangrijk is om je gras met enige regelmaat te maaien. 

1. Betere groei: De groei van de grassprieten zal op een gezonde manier gestimuleerd worden door het regelmatig maaien van je gras. Hierdoor is het gazon automatisch een stuk beter bestand tegen ziekten en onkruid!

2. Minder onkruid: Onkruid in het gazon is de nachtmerrie van iedere tuinier. Echter zal je gazon minder onkruid kennen wanneer je deze regelmatig maait. Onkruid krijgt op deze manier namelijk niet de kans om te bloeien, verspreiden of overwoekeren. 

3. Voorkomen van insectenplagen: Hoewel het hebben van insecten in je tuin zeker niet altijd negatief is, is een hele plaag vaak iets te veel van het goede. Door het regelmatig maaien van je gras, zullen insecten niet de kans krijgen om zich veelvuldig voort te planten en nestelen. 

4. Minder schimmels: Doordat hoog gras veel vocht vast kan houden, wordt de kans op schimmels en ziekten vergroot. Door het maaien zal het gras korter worden en daardoor minder snel vocht om kunnen zetten in schimmels. 

Kijk je op tegen het grasmaaien? Denk dan vooral terug aan bovenstaande informatie! Gras maaien is niet voor iedereen de allerleukste klus, maar het kan nog veel meer vervelende andere klussen voorkomen. Een gezond gazon is een gezonde tuin!

Wanneer moet je grasmaaien?

De eeuwenoude vraag.. je gras maaien, wanneer doe je dit nou precies? Laten we eerlijk zijn, vrijwel niemand heeft zin om op een hete zomerdag achter de grasmaaier aan te sjouwen. Gelukkig is dit ook niet nodig, maar je moet uiteraard wel even weten wanneer je precies moet maaien. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals temperatuur, de vochtigheid van het gras en de groeisnelheid.

grasmaaier

Het groeiseizoen loopt van ongeveer begin mei tot september en juist in deze periode wordt het advies gegeven om wekelijks je gras te maaien. Mocht je je niet willen vasthouden aan een bepaalde frequentie, dan zijn er ook signalen om naar te kijken die het gras zelf afgeeft. Wanneer je ziet dat het gras begint te buigen, is het tijd om het gras te maaien. Ook is het tijd om te maaien wanneer je merkt dat je voetafdrukken zichtbaar blijven in het gras. Zie je ochtenddauw op je gras? Dan is het gras dus lang genoeg om veel vocht vast te houden. Veel vocht kan schimmels veroorzaken en dit wil je dus voorkomen door het gras te maaien.

Er gelden andere regels voor het maaien van nieuw gras, en ook hebben wij tips om je gras te maaien per seizoen. 

Wanneer moet je nieuw gras maaien?

Hier is geen hapklaar antwoord op te geven omdat het afhankelijk is van de groeisnelheid van je nieuwe gras. Gemiddeld gezien duurt het zo’n drie weken voordat het nieuwe gras goed genoeg is om voor het eerst gemaaid te worden. Houd er wel rekening mee dat dit kan afwijken door het soort gras en de weersomstandigheden. Gras maaien na zaaien vereist dus wel even de nodige kennis.

Wij krijgen ook vaak de vraag hoe kort je gras moet maaien. Neem met nieuw gras het uitgangspunt dat je moet wachten met maaien tot het zo’n 8 tot 10 centimeter hoog is. Op deze manier geef je je gras de kans om eerst goed te wortelen en sterk te worden voordat het wordt blootgesteld aan de stress die het maaien kan geven. Let ook altijd op dat je je gras niet te kort maait voordat deze volledig geworteld is. Het gras kan op deze manier flink beschadigd raken en daardoor misschien wel niet meer volledig herstellen. En dat wil je uiteraard niet voor je verse gazon! Let daarom ook altijd op dat je de grasmaaier op de hoogste stand zet zodat je enkel de topjes van het gras maait. Zo behoud je de structuur van je gras en geef je deze de beste kans om sterk te worden. 

Nadat je voor het eerst je nieuwe gazon hebt gemaaid, kun je de grasmaaier steeds lager instellen. Als je maar in je achterhoofd houdt dat een derde van het gras maaien het maximum is. Zo zorg je ervoor dat je gras zich goed kan blijven herstellen. Nieuw gras heeft misschien hier en daar wat extra verzorging nodig, maar uiteindelijk zul je dan ook extra kunnen genieten van een prachtig, verzorgd en groen gazon!

Grasmaaien in het voorjaar

De grote lenteschoonmaak gebeurt niet alleen binnen in je huis, maar ook daarbuiten. Na elke winter is je gazon weer toe aan wat aandacht en het is weer tijd om de grasmaaier af te stoffen. Maar wanneer moet je je gras maaien na de winter?

Ook dit hangt af van hoe snel je gras groeit. In het voorjaar groeit het gras vaak enorm snel doordat er veel regen valt, maar ook veel zon schijnt. Wanneer je te lang wacht met maaien, kan het te lang worden en niet meer te maaien zijn. Maar, wanneer je te vroeg maait, kan het nog te kort en daardoor niet weerbaar zijn. Kijk dus vooral naar de kenmerken van je gras.

In het voorjaar moet je er ongeveer voor zorgen dat het gras zo’n 10 tot 12 centimeter hoog is. Maai, ook in het voorjaar, op de hoogste stand zodat het gras weer kan wennen aan het maaien. Dit kan per maaibeurt weer wat lager gemaaid worden. Pas de frequentie van het maaien in het voorjaar aan op de weersvoorspelling, groeisnelheid en de kwaliteit van je gras.

Grasmaaien in de zomer

Vooral in de zomer kan het gras sneller groeien dan we zouden willen, dus is het extra belangrijk om het met regelmaat te maaien. Gras maaien bij warm weer (of veel te heet weer) vindt vrijwel niemand een pretje. Maai je gras in de zomer daarom vooral aan het begin van de dag of het einde van de dag, zodat de temperaturen op z’n laagst zijn en daarom het gras minder gestrest is. Maai ook in de zomer niet meer dan een derde van de lengte af en laat het gemaaide gras vooral op het gazon liggen. Dit zorgt voor natuurlijke voeding voor je gazon. Maak je maaimachine schoon na elke maaibeurt zodat de messen scherp blijven.

Grasmaaien in het najaar

Ook in het najaar is het belangrijk om je gazon netjes bij te maaien tot het niet meer groeit. In het najaar blijft ook de regel staan dat je niet meer dan een derde van je gras af moet maaien. Vergeet in het najaar niet om de randen van het gras te maaien ter voorbereiding voor de winter. Het is daarnaast een goed idee om je gazon te verticuteren met een verticuteerhark om een eventuele viltlaag te verwijderen. Op die manier kan je gras goed luchten om deze zo voor te bereiden op de winter.

Grasmaaien in de winter

Hoe snel het gras groeit in de zomer, hoe langzaam dit gaat in de winter. In de winter kan het wel zijn dat onkruid gaat overheersen, daarom kan het alsnog een optie zijn om het gras te maaien in de winter. Mocht je gras maaien in de winter, doe dit dan op een droge dag en doe vooral het hoognodige. Mocht het kunnen, dan wordt er aangeraden om het gras met rust te laten tot het voorjaar weer op de deur klopt. En voordat we het vergeten: loop niet over je gras als het bevroren is! Het gras kan namelijk makkelijk breken en beschadigen.

Kun je nat gras maaien?

Als we een kort antwoord mogen geven, zouden we zeggen: liever niet. Echter snappen wij ook dat het soms onvermijdelijk is. Wees je er wel van bewust dat nat gras de veroorzaker kan zijn van verstopte messen en een ongelijkmatig, esthetisch minder mooi gazon. Nat gras heeft de neiging om aan de messen van een grasmaaier vast te kleven, waardoor het maaien zelf ook een stuk lastiger wordt. Ook kunnen natte plekken worden samengeduwd op je gazon waardoor het gras flink kan beschadigen. Als je dus de optie hebt om het gras eerst op te laten drogen, doe dit dan vooral.

Wat is de ideale maaihoogte voor het gras?

Dit hangt enorm af van de grassoort, maar ook van het doel van je gras. Zo zal een luxe golfbaan of siergazon kort gras van zo’n 1,5 tot 2,5 centimeter hebben, waar een doorsnee gazon vaak 3 tot 5 centimeter hoog is. Juist in droge gebieden zien we dat mensen, voor de gezondheid van hun gazon, liever kiezen voor een graslengte van 5,5 tot 7,5 centimeter kiezen. De ideale maaihoogte is dus volledig afhankelijk van je grassoort, de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur.

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Hoe vaak je moet grasmaaien, hangt volledig af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende weersomstandigheden, de grassoorten of de jaargetijden.  Zoals we hierboven hebben uitgelegd is het ook van belang om je maaifrequentie aan te passen aan het seizoen. In het groeiseizoen wordt aangeraden om je gras wekelijks te maaien.

Wij raden echter altijd aan om ook naar je gras te blijven kijken! Merk je dat het sneller groeit? Dan kun je het gerust eens uitproberen om vaker te maaien. Merk je dat het echter te veel van het goede is, dan maai je wat minder. Het vinden van je eigen maaifrequentie is een belangrijk onderdeel van het mooie gazon dat je aan het onderhouden bent. Tuinonderhoud is sowieso essentieel voor een mooi gazon!

Waarmee moet je het gras maaien?

Hier zijn natuurlijk veel antwoorden voor te geven. Vroeger maaiden ze het gazon simpelweg met een paar geiten of koeien, maar ondertussen hebben we iets ander gereedschap om mee te werken (al zijn ze wel minder gezellig dan een geit of koe!).

Het hebben van goede tuingereedschap maakt het onderhoud een stuk makkelijker. Wanneer je je gras wil maaien, heb je tegenwoordig de keuze uit een handmatige grasmaaier, elektrische grasmaaier of een zeis. De beste optie hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk ook een beetje van de grootte van je gazon. Voor een voetbalveld ga je natuurlijk geen handmatige grasmaaier gebruiken. Heb je echter een klein gazon, dan is de handmatige grasmaaier wel weer een goede optie. 

Des te groter het gazon, des te handiger een elektrische grasmaaier is. Echter is hiervoor tegenwoordig ook een nieuwere optie: de robotmaaier. 

Grasmaaier vs robotmaaier

Zowel een grasmaaier als een robotmaaier kan ingezet worden voor het maaien van het gras. Bij de een doen we zelf het werk, bij de ander doet een (zoals de naam al verklapt) robot dit werk. 

Het zelf maaien van je gras kan je wat tijd kosten. Een robotmaaier zal je dus weer wat extra vrije tijd geven. Ook zal een robotmaaier minder lawaai maken. Ook bestaat er speciaal graszaad die gemaakt is voor robotmaaiers, zoals de Ten Have Slow Mow. Je moet dus vooral je eigen voorkeur afstemmen op de maaier die het beste bij jou en jouw wensen past. 

Al met al kunnen we wel stellen dat grasmaaien een enorm belangrijk en efficiënt klusje is om de gezondheid van je tuin te optimaliseren. Mocht je toch nog vragen hebben over grasmaaien, producten die je kunt gebruiken voor je gazon of bijvoorbeeld graszaad, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Bij Graszaaddirect vinden wij het leuk om jou te helpen om dichter bij jouw perfecte, verzorgde en groene gazon te komen!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter