Gazon beluchten
01/05/2023 - 11:14

Gazon beluchten

Merk je dat je gazon er wat slap bij ligt? Dat het er enigszins vermoeid uitziet of dat er zelfs wat kale plekken beginnen te vormen in je eens zo mooie, groene gazon? Dan is het zeker mogelijk dat je gazon te weinig zuurstof krijgt waardoor de groeimogelijkheden beperkt worden. Dit probleem is echter een stuk makkelijker op te lossen dan veel mensen denken! Heb je weleens gehoord van het beluchten van je gazon? Zo niet, dan vertellen wij jou in deze blog graag alles over dit onderwerp. We gaan proberen om haarfijn uit te leggen waarom het erg belangrijk is om je grasmat regelmatig eens goed door te luchten. 

Wat is gazon beluchten?

Je gras beluchten betekent letterlijk dat je lucht inbrengt in je gazon. En dan horen we je denken, “hoe doe je dit”? Nou, het antwoord is best simpel. Je zorgt ervoor dat je gaatjes in de grond prikt en de bodem verwijdert in deze gaatjes. Je geeft je gazon op deze manier letterlijk weer ademruimte, maar ook groeiruimte. 

Niet veel mensen staan er bij stil dat het beluchten van je gazon een belangrijk onderdeel is van tuinonderhoud. Door het prikken van gaatjes in de bodem van je gazon, zullen water, lucht en voedingsstoffen beter de wortels van het gras bereiken. Dit bevordert niet alleen de groei van je gras, maar zal op de lange termijn ook zorgen voor een voller, gezonder en groener gazon!

Waarom het gazon beluchten?

Het beluchten van je gazon brengt meerdere voordelen met zich mee, vooral als je merkt dat je gras er vermoeid of slap bij ligt. Hieronder hebben wij enkele voordelen op een rijtje gezet:

  • Bevordert de groei van je gras
  • De wortels krijgen meer zuurstof en voedingsstoffen binnen
  • De wortels hebben beter de mogelijkheid om water op te nemen
  • Gras krijgt weer de energie om zonlicht op te kunnen nemen
  • De bodem zal graszaad beter kunnen opnemen
  • Op de lange termijn zullen je wortels dieper en sterker worden
  • De viltlaag in je gazon zal minder zwaar worden
  • Je gazon wordt gezonder en daardoor een stuk groener!

Hoe kan ik mijn gazon beluchten?

Om het optimale te kunnen halen uit het beluchten van je gazon, is het belangrijk om te weten hoe je dit op de beste manier kunt doen. Om jou (en jouw gazon) een handje te helpen, hebben wij daarom onderstaand stappenplan gemaakt:

Zoek een goed moment uit

Wij krijgen vaak de vraag wanneer je je gazon moet beluchten. Eigenlijk begint het met een kwestie van logisch nadenken. Belucht je gazon niet in de winter omdat vorst anders diep in de bodem kan trekken. Ook is het niet handig om je gazon te beluchten tijdens lange droge periodes of hitte. De vuistregel is: wanneer wij last hebben van extreme weersomstandigheden, zal je gazon hier ook last van hebben. Kies daarom voor een zachte zomerdag of een dag in het voor- of najaar. Onze voorkeur gaat uit naar een droge dag.

Maai het gras zo kort mogelijk 

Wanneer je het gras zo kort mogelijk maait (zonder het te beschadigen uiteraard), maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je prikt dan makkelijker gaten in je gazon en je kunt het gazon gelijkmatiger beluchten. Grasmaaien zorgt dus voor een stukje extra overzicht. 

Check het vochtpeil van de bodem

Zorg er altijd voor dat de grond niet te droog is tijdens het beluchten! Je bodem moet vochtig genoeg zijn om de beluchtingssandalen aan te kunnen. Merk je dat de bodem te droog is? Je gazon sproeien kan een dag van tevoren om zo je gazon goed voor te bereiden op het beluchten. 

Zorg voor het juiste tuingereedschap

Goed gereedschap is het halve werk! Je kunt verschillende soorten tuingereedschap gebruiken voor het beluchten van gras. Denk hierbij aan een beluchtingsvork, een beluchtingsroller of een beluchtingsmachine. Welke het beste bij jou past, is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, de grootte van je tuin en de conditie van je gazon. 

Begin met het prikken van gaatjes in de grond

Nu kan het echte werk beginnen. Prik met je gekozen gereedschap, zoals de Wiltfang - Grelinette, gaatjes in je gazon op een afstand tussen de 10 en 15 centimeter. Steek het gereedschap met de spikes in de bodem, wiebel een beetje heen en weer, en verwijder de spikes. Maak de gaatjes in je gazon zo rond de 10 tot 15 centimeter diep.

Hoe diep in de grond moet ik beluchten?

De meeste apparatuur voor het beluchten is speciaal gemaakt voor dit klusje. Mocht je daarom een speciale beluchtingsmachine hebben, dan heb je geen omkijk naar de diepte van de spikes. Mocht je toch twijfelen over de diepte van de gaten in je gazon, houd dan de richtlijn aan dat ze tussen de 10 en 15 centimeter diep moeten zijn. 

Hoe vaak moet ik het gazon beluchten?

Hoe vaak je je gras moet beluchten hangt af van de conditie van je gazon! Wanneer jouw tuin een harde kleigrond bevat, is het aan te raden om sowieso 1 keer per jaar te beluchten. Heb je echter een subtiele zandgrond, dan is het jaarlijks beluchten niet nodig. Gras leeft en daardoor zou je eigenlijk het beste kunnen luisteren naar de signalen dat het gras zelf geeft. Loopt het water niet meer weg, ziet het er dof en futloos uit of zie je dat de toplaag weer dicht gaat groeien? Dat zijn signalen dat het weer toe is aan een beluchtbeurt! 

Moet ik een nieuw gazon beluchten?

Het is zeker niet nodig om een nieuw gazon te beluchten. De grond is namelijk nog niet zo samengeperst als een ouder gazon en zal daarom prima in staat zijn om licht, lucht, voedingsstoffen en water op te nemen.

Waarmee kan ik het beste mijn gazon beluchten?

Zoals we al even kort aangaven, is het mogelijk om je gazon met meerdere tools te beluchten. 

Beluchtingsvork

Met een beluchtingsvork prik je, keer op keer, deze vork in je gazon. De gaten die gecreëerd worden zijn vaak precies afgesteld op de diepte die de gaten horen te zijn. Met een beluchtingsvork heb je veel controle, maar let wel op dat het nogal arbeidsintensief is. 

Beluchtingsrol

Een beluchtingsroller ziet eruit als een soort handmatige grasmaaier met grote spikes aan alle kanten. De beluchtingsroller kent vaak minder diepe spikes dan andere opties en is daardoor ideaal voor een onderhoudsbeurt. Mocht je gazon echt een beluchtingsbehandeling nodig hebben, dan zal een roller misschien minder geschikt zijn.

Beluchtingsmachine

Mocht je tuin volledig dicht zijn gegroeid, dan is het aan te raden om met zwaar geschut te komen. Een beluchtingsmachine is allesbehalve subtiel en zal zelfs de meest dichtgegroeide tuin kunnen handelen!

Wat te doen na het beluchten van het gazon?

Wanneer je klaar bent met het beluchten van je gazon zelf, is het tijd om alles weer netjes op te ruimen. Hark de grond om zo eventuele grasresten en ander organisch materiaal te verwijderen. Als dit materiaal op de gaatjes blijft liggen, zal je gazon namelijk alsnog geen ademruimte krijgen. Ook is het van belang om je gazon water te geven met een tuinsproeier of tuinslang zodat het gras zich kan herstellen. 

Op het laatst kun je kiezen voor het bemesten van je graszaad. Dit zou je kunnen doen voor optimaal herstel van je gazon doordat je deze voedt. Met de juiste meststoffen geef je je gazon de optie om sterker en gezonder te worden.

Start met het beluchten van je gazon

Het beluchten van je gazon is misschien een minder bekend klusje dan bijvoorbeeld grasmaaien, maar kan wel essentieel zijn voor de gezondheid van je gazon. Je gras zal er weer gezonder, sterker en groener uit komen te zien. 

Heb je toch nog vragen naar aanleiding van deze blog? Geen probleem, neem gerust contact op met één van onze specialisten! Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag verder. Producten voor het beluchten van je gazon bestel je veilig, snel en makkelijk via Graszaaddirect.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter