VDS
Speelgazon 5kg
€43,95 €39,95
VDS
Speelgazon 15kg
€99,95 €96,95
Ten Have
Green Star Speel-Sportgazon 15KG
€108,95 €102,95
Lord
Sport- en Speelgazon
€66,95 €62,95
Barenbrug
Bar Power RPR (Speel & Sport) - 5KG
€63,95 €60,95
ECOstyle
Graszaad Inzaai
€13,95
Pokon
Graszaad Inzaai RPR 500 gr.
€12,95 €8,95
Ten Have
Green Star Speel-Sportgazon 5KG
€44,95 €41,95
Ten Have
Green Star Speel-Sportgazon 1KG
€17,95 €14,95
Barenbrug
Water Saver (Dry & Strong) 5kg
€59,95 €57,95
Pokon
Graszaad Inzaai RPR 2kg - 100m2
€28,95 €23,95

Speelgras

Graszaad voor een speelgazon moet voldoen aan één simpele eis: er moet op geleefd worden. Speelgraszaad levert een mooie groene grasmat met een dichte zode op. De grassoorten die worden gebruikt hebben veelal een hoge kiemkracht en zuiverheid. Daarnaast heeft speelgras een hoge betredingstolerantie en kan dus wel tegen een stootje. Dit type gras heeft over het algemeen een hoog herstelleningsvermogen. Geen reden tot paniek dus, wanneer het toch beschadigd mocht raken.  

Wat is speelgras?

De naam verklapt het al een beetje: Speelgras is een grassoort waar op gespeeld en geleefd mag worden. Speelgras bestaat vaak uit meerdere grasrassen als Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras. Het mengsel creëert een sterke, dichte en stugge grasmat. Dus mocht je nou kinderen hebben die graag een (bal)spel op het gras beoefenen of misschien maak je zelf ook wel regelmatig gebruik van het gras, bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse barbecue seizoen.. Het maakt allemaal niet uit, want met speelgraszaad heb je een betrouwbaar gazon!

Wanneer speelgras zaaien?

Je kunt speelgras het beste gaan zaaien in het voorjaar of in het najaar. De grond is tijdens deze jaargetijden vaak vochtig en de bodemtemperatuur is dan meestal niet te warm én ook niet te koud. Om een optimaal zaairesultaat te krijgen, is het van belang dat de bodemtemperatuur minstens 10°C is. Als het 's nachts bijvoorbeeld nog vriest maar je hebt de dag of week er voor gras gezaaid, bestaat de kans dat de jonge grasplantjes beschadigd raken. Houdt de weerberichten dus goed in de gaten voordat je de tuin in gaat! In onze blog 'Graszaad zaaien als een professional' leggen we stap voor stap uit hoe je jouw speelgraszaden het beste kunt zaaien.

Wat is het verschil tussen sportgras en speelgras?

Sportgras mengsels zijn ideaal wanneer je de grasmat gebruikt voor constante, intensieve betreding. Sportgras beschikt over het algemeen over een hoog percentage aan Engels raaigras. Juist hierom wordt het ook vaak gebruikt bij sportverenigingen. Engels raaigras is namelijk een grassoort dat snel opkomt en ook snel herstelt, mocht er een keer een kale plek in het grasveld komen. Tijdens de zomerstop zaaien veel sportverenigingen dus grasmengsels in met een hoog gehalte aan Engels raaigras, zodat het sportveld er binnen no-time weer goed bij ligt. Doordat er veel Engels raaigras in sportgras mengsels zit, heeft het een ietwat minder hoge sierwaarde en moet er toch wel met enige regelmaat gemaaid worden. Ook al is speelgras bestand tegen regelmatige betreding en bespeling, is het gras over het algemeen toch nét even wat minder sterk dan sportgras. Dit komt doordat er meestal wat meer roodzwenkgras in speelgras zit. Roodzwenkgras is in vergelijking met Engels raaigras wat minder sterk maar heeft daarentegen wel een hogere sierwaarde. Speelgras presteert, doordat het redelijk wat roodzwenk bevat, doorgaans beter in de schaduw dan sportgras.

Voordelen van speelgras

Speelgras is een van onze bestverkochte grastypen. Dat is ook wel logisch, aangezien het een echte familiegazon is met een dichte zode dat tegen een stootje kan en ook nog eens een goede sierwaarde heeft. Speelgras heeft talloze voordelen:

Intensief gebruik

Zoals al eerder vermeld, heeft speelgras diverse sterke grasrassen in het mengsel die bestand zijn tegen een hoge betredingstolerantie. Het gras kan dus regelmatig intensief gebruikt worden.

Onderhoud

Speelgras heeft minder onderhoud nodig dan sportgras en vele andere grasmengsels. Het is natuurlijk wel van belang dat het gras voldoende bewaterd en regelmatig gemaaid wordt. 

Maaien

Speelgras kan redelijk kort afgemaaid worden, waardoor het een prima sierwaarde heeft. Idealiter maai je het gras ongeveer op een hoogte van 4 centimeter. Tijdens de warme zomermaanden kun je het gras beter iets langer laten staan.

Speelgras kopen bij Graszaaddirect

Op zoek naar gras waar op gespeeld en geleefd mag worden? Spelende kinderen, ravottende huisdieren: voor een speelgazon is niks te gek! Onze grasmengsels combineren een hoge betredingstolerantie met een hoge sierwaarde. Met speelgras van Graszaaddirect vorm je een familiegazon dat geschikt is voor jong en oud. Onze speelgraszaden zijn gekeurd door de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst), zodat we met volle overtuiging kunnen zeggen dat we de allerhoogste kwaliteit aan graszaden aan onze klanten kunnen leveren. Bestel speelgras voordelig online bij Graszaaddirect!