Schimmels in het gazon bestrijden
24/07/2023 - 14:25

Schimmels in het gazon bestrijden

Wanneer je trots bent op je gazon, zie je deze natuurlijk het liefste in een gezonde staat. Helaas is ook jouw gazon vatbaar voor verschillende schimmels die de esthetische waarde aan kunnen tasten. Wanneer er schimmels en ziekten in het gazon optreden, is het belangrijk om de kwaal te herkennen voordat je het daadwerkelijk kunt bestrijden. In deze blog lees je alles over de oorzaken, de meest voorkomende schimmels in het gazon, hoe je deze het beste kunt bestrijden en voorkomen. Laten we beginnen!

Oorzaken van schimmels in het gazon

Gazons kunnen geteisterd worden door schimmels. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze schimmels. Een slechte waterhuishouding van de grasplant kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de plant minder goed vocht op kan nemen. Het gevolg hiervan is dat de grasplant zich dieper wortelt om tóch nog aan voldoende vocht te kunnen komen. Maar doordat de grasplant zich zo diep in de bodem vestigt, is de kans groot dat de haarwortels zullen verdrinken in het water na een stevige regenbui, met als gevolg dat de grasplant uitdroogt tijdens droge weersomstandigheden. Uiteindelijk zullen er schimmels in het gazon ontstaan. Andere oorzaken van schimmels in het gras of graszaad kunnen zijn: het toedienen van een verkeerde bemesting, een slechte pH-waarde van de bodem en temperatuurwisselingen.

Rooddraad in het gazon

Rooddraad is een schimmelziekte die meestal ontstaat naar aanleiding van een gebrek aan stikstof, een slechte wortelvorming of bij warme en vochtige weersomstandigheden. Deze kwalen resulteren vaak in geelbruine of zelfs rode plekken in het gazon. Rooddraad is makkelijk te herkennen. Het zijn als het ware rode grassprieten die opduiken in een dor, uitgeput gazon. Rooddraadschimmels duiken op in het gazon ter grootte van een tennisbal. Wanneer het gras langzaamaan verdwijnt en er kale plekken in het gazon ontstaan, zal het rooddraad deze plekken overnemen en voor je het weet zit het hele gazon onder deze vervelende schimmel.

Rooddraad herkennen

Rooddraad bestrijden

Voordat rooddraadschimmel de overhand neemt in je gazon, is het belangrijk dat, wanneer je de schimmel herkent, het zo snel mogelijk bestrijdt. Dit kun je het beste stapsgewijs doen zoals hieronder uitgelegd staat:

  • Begin met het beluchten van het gazon. Dit kun je doen met een gazonprikker. Je kunt er ook voor kiezen om eerst het complete gazon te verticuteren, mocht je dit nog niet gedaan hebben.
  • Geef de bodem een boost door het te stimuleren en activeren met een bodemverbeteraar. Heb je kleigrond? Dan is lavameel een uiterst geschikte bodemverbeteraar. Heb je leem- of zandgrond, dan kun je de bodem ook een boost geven met een bodemverbeteraar.
  • Bemest het gazon met een stikstofrijke meststof. Onze keuze is om een extra stikstofgift te geven met bloedmeel. Dankzij de snelle werking van deze mest wordt rooddraadschimmel snel teruggedrongen. Bloedmeel geeft het gazon tevens een groeiboost, hierdoor bestrijdt het indirect ook andere onkruidsoorten zoals klaver.

Rooddraad voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Rooddraad in het gazon kun je eenvoudig voorkomen door vroeg in de zomer, in de maand juni, te bemesten met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Wanneer je jaar in jaar uit consistent bemest met de juiste meststoffen, hou je het hele jaar door een groen, gezond en vitaal gazon. Voor meer informatie over gazonbemesting, zou je onze blog 'gazon bemesten' kunnen lezen. Hier lees je onder andere welke soorten meststoffen er zijn en wanneer je de verschillende meststoffen het beste kunt toedienen.

Dollarspot in het gazon

Dollarspot is een veelvoorkomende gazonziekte die je ook kunt kennen onder de naam ‘dollarvlekkenziekte’. Dollarspot wordt veroorzaakt door verschillende schimmels en komt vaak voor bij gazons die veel te maken hebben met vochtige omstandigheden en koele temperaturen. Dollarspot is een opvallende naam die niet zomaar gegeven is aan deze gazonschimmel. De naam is namelijk afgeleid van de kleine, bruine, ronde vlekken die deze schimmel veroorzaakt op je gazon. Deze vlekken kenmerken zich door een zilverachtige rand, net als een dollar. De diameter van 2,5 tot 5 cm is ook vergelijkbaar. 

Wanneer dollarspot zich vestigt in jouw gazon, zal je eerst de kleine vlekjes opmerken. Daarna zal het gras geleidelijk aan geel (vergelijkbaar met de kleur van stro) worden.

dollarspot herkennen

Dollarspot bestrijden

Dollarspot is te bestrijden door het toedienen van een gazonmest met een hogere verhouding stikstof, of een gazonkalk. Wanneer beide methodes niet helpen, kun je je gaan verdiepen in eventuele biologische fungiciden. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het tegengaan van dollarspot, zonder schade aan te richten aan het milieu. Het gebruik van zware chemische methoden raden wij af, gezien dit niet alleen schade aan zal brengen aan dollarspot, maar ook aan eventuele planten en organismen daaromheen. 

Dollarspot voorkomen

Kan ik een gazonziekte voorkomen door preventieve maatregelen te nemen? Met dollarspot is het antwoord daar duidelijk ‘ja’ op. Dollarspot is namelijk zo’n typische schimmel die zowel bij slecht onderhouden tuinen als goed onderhouden tuinen voorkomt. Dit houdt in dat te kort gemaaid gras, weinig zon, slechte luchtventilatie en mos in je tuin dollarspot kunnen veroorzaken. Mocht je dollarspot willen voorkomen, hou je dan aan deze vuistregels:

  • Maai je gras met enige regelmaat op de juiste hoogte.
  • Te kort maaien zal je gras verzwakken.
  • Voorkom overbewatering - geef ‘s ochtends water.
  • Verwijder organisch materiaal op je gazon om de luchtcirculatie te verbeteren.
  • Kies organische meststoffen om de bodemgezondheid te stimuleren.
  • Kies grassen die erom bekend staan resistent te zijn.
  • Controleer met enige regelmaat je gazon op schimmels.

Meeldauw in het gazon

Meeldauw is een schimmel in je gazon die je kunt herkennen door de witte, poederachtige vlekken op je gras. Deze gazonschimmel is vaak te zien in het voorjaar en in het najaar, wanneer de luchtvochtigheid op z’n hoogst is. Meeldauw staat erom bekend om zich redelijk snel te kunnen verspreiden, doordat de schimmel via sporen het aangetaste gebied zal vergroten. De groeiomstandigheden van meeldauw zijn dan ook het beste in vochtige gebieden, idealiter met warme dagen en koele nachten. En je voelt hem natuurlijk al aankomen: ons land voldoet erg goed aan deze omschrijving. 

Meeldauw kan een uitdaging zijn, gezien je niet wil dat je gazon steeds verder onder de witte poeder komt te zitten. Toch is deze grasschimmel effectief te bestrijden en voorkomen.

meeldauw herkennen

Meeldauw bestrijden

Voor de “go with the flow” mensen onder ons, is er goed nieuws. Wanneer je namelijk niets doet en simpelweg wacht tot de temperaturen weer dalen, zal meeldauw vanzelf weer vertrekken. Maar wij kunnen ons ook goed voorstellen dat je niet zit te wachten op een zomer vol meeldauw in je gazon.

Wanneer je meeldauw gelijk de kiem in wil smoren, is zwavel een bekende methode. Zwavel bevat namelijk fungicide-eigenschappen die schimmels (waaronder meeldauw) kan bestrijden. Breng zwavel aan op een droge dag zodat deze zich goed kan hechten aan planten. Pas wel op met het aanbrengen. Doe dit niet bij hoge temperaturen of op gevoelige planten, gezien dit schade kan aanbrengen. 

Je kunt je ook verdiepen in natuurlijke bestrijdingsmethodes voor meeldauw. Denk hierbij aan het gebruik van neemolie, baking soda en zelfs melk.

Meeldauw voorkomen

Uiteraard kun je beter aan de slag gaan met preventieve maatregelen, mits het nog niet te laat is. 

  • Bevorder de luchtcirculatie door te verticuteren of je gazon beluchten
  • Hou je aan adviezen over de zaaiafstanden van planten. 
  • Maai je gras met enige regelmaat op de aanbevolen hoogte. 
  • Geef ‘s ochtends water en voorkom overwatering.
  • Verminder schaduw op je gazon.
  • Verwijder organisch afval op je gazon. 

Sneeuwschimmel in het gazon

De schimmelziekte ‘sneeuwschimmel’ heeft zijn naam te danken aan sneeuwval (of vochtige omstandigheden) die deze schimmel vaak veroorzaakt. Sneeuwschimmel kun je herkennen als ronde, bleekroze tot bruine vlekken op je gras. Deze vlekken kunnen zich al redelijk snel verspreiden naar andere gebieden, waardoor het aangetaste gebied steeds groter wordt. Je gras zal dunner worden en vaak ook afsterven, waardoor je gazon er allesbehalve gezond uit zal zien. 

Vooral in de winter en herfst zal sneeuwschimmel zich kenbaar maken. In de winter, onder een laag sneeuw, zal je sneeuwschimmel natuurlijk niet zien, maar wees er wel bedacht op. Wanneer de temperaturen dalen en de luchtvochtigheid stijgt, weet je dat sneeuwschimmel op de loer ligt.

Sneeuwschimmel herkennen

Sneeuwschimmel bestrijden

Net zoals alles in het leven, zal je eerst moeten kijken naar de oorzaak van het probleem. Beluchting is hierbij het trefwoord, gezien gras geen sneeuwschimmel zal oplopen wanneer de luchtcirculatie gezond is. Begin dus met het opruimen of wegharken van eventueel organisch materiaal, zoals grasmaaisel of bladeren. Om je gazon nog een extra steuntje in de rug te bieden, kun je gaan verticuteren

Sneeuwschimmel voorkomen

Je kunt sneeuwschimmel in eerste instantie voorkomen door de aanschaf van resistente grasrassen, zoals veldbeemdgras. Sommige rassen, waaronder Engels raaigras, straatgras en struisgrassen, zijn extra vatbaar voor sneeuwschimmel. 

Ook is het belangrijk om je tuinonderhoud, en dus ook je gazononderhoud, goed te handhaven. Denk hierbij aan het afvoeren van organisch materiaal, het vermijden van overbewatering en het verbeteren van de algehele luchtcirculatie. 

Kroonroest in het gazon

Deze veelvoorkomende gazonschimmel kan je gazon aantasten. De veroorzaker van roest in je gazon, zijn schimmels uit de Puccinia-familie en zullen voornamelijk groeien in vochtige omstandigheden. Deze gazonziekte is onder te verdelen in drie categorieën, namelijk ‘kroonroest’, ‘oranjestrepenroest’ en bruinevlekkenroest’. 

Kroonroest komt vaak voor in de maanden juli tot en met oktober. Deze variant is te herkennen aan oranje sporen op het blad van je gras. Oranjestrepenroest zie je vaak in het voorjaar, in de maanden mei en juni. Deze variant herken je in het begin lastig, maar bevat geel-oranje vlekken die steeds duidelijker worden. Bruinevlekkenroest is daarentegen juist te vinden vanaf het najaar tot het voorjaar en te herkennen aan de typerende bruine vlekken op het blad. Let op: alle varianten kunnen ook voorkomen buiten hun kenmerkende seizoen om. Dit gebeurt bijvoorbeeld met erg natte zomers of milde winters. Je gras kan door alle roestvarianten flink verzwakt worden, wat zal leiden tot verkleuring en uitdunning.

Kroonroest herkennen

Kroonroest bestrijden

In het geval van roest in je gazon, is dit makkelijker te voorkomen dan bestrijden. Mocht de roest echt te ver gevorderd zijn, dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Je kunt bestrijdingsmiddelen gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor het tegengaan van roest in je gazon. Volg echter altijd de instructies nauwkeurig op om schade te voorkomen.
  • Ruim je organisch afval direct op, ook na elke maaibeurt.
  • Belucht je gazon om de luchtcirculatie te verbeteren.
  • Voorkom overbewatering.
  • Verwijder aangetaste delen of planten. 

Kroonroest voorkomen

Een goed onderhouden gazon zal geen roest ondervinden. De juiste hoeveelheid meststoffen (en dan met voorkeur organische meststoffen) die de juiste verhouding kalium bevatten, zullen roest in het gazon voorkomen. Vooral najaarsmest met extra kalium wordt aangeraden, zodat je gazon winterklaar het seizoen door zal komen. In het voorjaar kies je echter voor een gazonmest met meer stikstof. 

Ook is het belangrijk om met enige regelmaat je gazon te maaien op de juiste hoogte. Te kort maaien zal je gras beschadigen. Na het maaien is het belangrijk om gelijk je grasmaaisel af te voeren. En hoewel mulchen zeer handig en effectief is voor bepaalde zaken, is het gebruik van mulch af te raden als je roest wil bestrijden. 

Omvalziekte in het gazon

Omvalziekte in je gazon wordt ook wel ‘damping-off’, ‘voetrot’ en ‘pythium’ genoemd. Het is een plantenziekte die vooral de jonge zaailingen aantast, of gazons die (nog) niet heel sterk zijn. Heb je dus net een nieuw aangelegd gazon, een slecht onderhouden gazon of een gazon met weinig bodemleven? Dan kan jouw gazon vatbaar zijn voor omvalziekte. Voetrot is te herkennen aan een plakkerige, donkergrijze laag op je gazon. 

Omvalziekte in gras wordt veroorzaakt door meerdere soorten schimmels en treedt vooral op in vochtige, slecht doorlatende bodems. De zaailingen zullen aangetast worden en verslappen. Het gras verslapt en zal uiteindelijk omvallen, vandaar de toepasselijke naam. Het aangetaste gras zal ook verkleuren, verwelken en uiteindelijk afsterven. Omvalziekte kan ernstige schade toebrengen in je gazon, vooral als je vaak te maken hebt met vochtige omstandigheden.

Omvalziekte herkennen

Omvalziekte bestrijden

Als omvalziekte wordt waargenomen, is het belangrijk om aangetaste planten onmiddellijk te verwijderen en de omgeving grondig te reinigen om verdere verspreiding te voorkomen. Bij omvalziekte raden wij het vooral aan om te kijken naar de tips voor het voorkomen van deze schimmel, gezien dezelfde tips worden gebruikt voor de bestrijding hiervan.

Omvalziekte voorkomen

Het voorkomen van omvalziekte omvat het gebruik van goed doorlatende grond, het vermijden van overbewatering en het zorgen voor een goede luchtcirculatie. Het toepassen van fungiciden kan ook nuttig zijn als preventieve maatregel. Als omvalziekte wordt waargenomen, is het belangrijk om aangetaste planten onmiddellijk te verwijderen en de omgeving grondig te reinigen om verdere verspreiding te voorkomen.

Paddenstoelen in het gazon

Hoewel ze niet helemaal thuis horen in dit rijtje, nemen we ze toch mee: paddenstoelen. Paddenstoelen zijn namelijk geen gazonziekte (of schimmel), maar eerder natuurlijke verschijnselen. Paddenstoelen in je gazon zijn in principe vruchtlichamen van schimmels die zich voeden met organisch, dood materiaal. Denk hierbij aan bladeren, wortels, grasmaaisel, etc. Hoewel veel mensen niet blij zijn met de aanwezigheid van paddenstoelen in het gazon, is het toch echt een positief teken! Dit betekent namelijk dat je een gezond ecosysteem hebt in de bodem. 

Paddenstoelen zijn onschadelijk voor je gras en vormen ook geen bedreiging voor de gezondheid van je gazon. Echter vinden veel mensen het wel een aantasting van de esthetische waarde.

paddenstoel in gazon herkennen

Paddenstoelen bestrijden

Het verwijderen van paddenstoelen uit je gazon is niet noodzakelijk. Ze zullen namelijk geen schade aanrichten aan je gazon en ze verdwijnen uit zichzelf weer. Stoor je je toch echt te veel aan paddenstoelen, dan kun je ervoor kiezen om deze handmatig te verwijderen. Trek hierbij voorzichtig aan de paddenstoel om deze in zijn geheel uit je gazon te verwijderen. Let op! Trek altijd handschoenen aan wanneer je dit doet. Vaak weet je niet welke paddenstoelen giftig zijn. Better safe than sorry. 

Paddenstoelen voorkomen

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: paddenstoelen groeien alleen op gezonde gazons. Het is dus wel degelijk een compliment! Maar mocht je deze schimmels willen voorkomen, dan moet je de omstandigheden verminderen waarin paddenstoelen groeien. Verwijder daarom direct al het organisch materiaal zoals bladeren en grasmaaisel.

We mogen ondertussen wel stellen dat een goed onderhouden gazon het minste risico loopt op schimmels. Schimmels in het gazon zijn soms echter niet te voorkomen, maar als je er op tijd bij bent, zal er vrij weinig gebeuren. 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Een van de specialisten van Graszaaddirect helpt jou graag verder!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter