Nat gras maaien: tips & tricks
Je denkt goed voor je gazon te zorgen door je gras te maaien. Normaal gesproken klopt deze gedachte ook, behalve als je gras nat is. Nat gras kan namelijk voor flink wat problemen zorgen. In deze blog duiken we in de details van nat gras maaien en geven we je alle tips en tricks die je nodig hebt om veilig en effectief te werk te gaan. Laten we beginnen!
Inhoud
- Kun je nat gras maaien?
- Waarom kan het maaien van nat gras gevaarlijk zijn?
- Gras maaien na regen: hoelang moet je wachten?
- Hoe kan ik nat gras maaien?
- Welke grasmaaier kan ik het beste gebruiken voor nat gras?
- Hoe grasmaaier onderhouden na het maaien van nat gras?
- Gazononderhoud bij natte weersomstandigheden
Kun je nat gras maaien?
Ja, je kunt nat en vochtig gras maaien, maar dit wordt niet aanbevolen. Het maaien van nat gras kan flink wat uitdagingen met zich meebrengen en het kan zelfs wat riskante situaties opleveren.
Waarom kan het maaien van nat gras gevaarlijk zijn?
Nat gras kan gevaarlijk zijn voor zowel mens als gras om verschillende redenen. Wij noemen ze graag voor jou op:
1: Slipgevaar
Een natte ondergrond is gladder en daarmee zit een ongeluk in een klein hoekje. Vooral wanneer je gaat maaien op een helling is de kans groter dat je uit kunt glijden, vooral op schoenen met weinig grip.
2: Elektrische schokken en kortsluiting
Maaien met een elektrische maaier is niet handig in natte omstandigheden. We weten allemaal dat electra en water niet goed samengaan. Water kan zorgen voor kortsluiting en elektrische schokken. Dit wil je uiteraard altijd voorkomen.
3: Gevaren voor de grasmaaier
Nat gras zal sneller aan elkaar plakken en daardoor een verstopping kunnen veroorzaken in je grasmaaier, zeker als de messen niet meer extreem scherp zijn. Dit kan de grasmaaier beschadigen en zelfs kapot maken.
4: Gevaren voor je gazon
Gras maaien als het nat is kan niet alleen een risico zijn voor jezelf of je grasmaaier, maar ook voor je gazon. Nat gras plakt sneller aan elkaar en zal daardoor niet scherp afgesneden kunnen worden, maar eerder ‘afgescheurd’. Dit kan de kwaliteit van je gazon negatief beïnvloeden. Ook kan er spoorvorming in je gazon ontstaan door het gewicht van de grasmaaier. Hierdoor wordt het gras platgedrukt waardoor het lastiger zal zijn om snel te herstellen.
Hier zie je hoe snel nat gras gaat ‘klonteren’. Dit gebeurt ook in en tussen de messen waardoor het noodzakelijk is om dit snel te verwijderen voor de grasmaaier vastloopt.
Gras maaien na regen: hoelang moet je wachten?
Het is het beste om te wachten tot het gras droog is voordat je gaat maaien. Dit kan variëren van een paar uur tot een dag, afhankelijk van de hoeveelheid regen en de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat het gras droog aanvoelt voordat je begint.
Hoe kan ik nat gras maaien?
Als er geen andere optie is en je moet nat gras maaien, volg dan deze tips om het zo veilig mogelijk te doen:
- Gebruik een scherpe maaier:
Een scherpe maaier zorgt voor een betere snede en voorkomt dat het gras scheurt. - Maai hoger:
Stel de maaier in op een hogere stand om te voorkomen dat het gras verstopt raakt. Wij raden het aan om nat gras niet onder de 9 cm kort te maaien. - Maai langzaam:
Neem je tijd en maai in een langzamer tempo om te voorkomen dat het gras ophoopt. - Ontstop de maaier regelmatig:
Maak de maaier regelmatig schoon tijdens het maaien om verstopping te voorkomen. - Ga op het moment bezig dat het gras het minst nat is:
Gras maaien in de regen is niet handig, dus kijk eens naar het gras tussen twee regenbuien. En dan vooral vlak voor de tweede regenbui. Elke druppel minder maakt het maaien weer iets makkelijker! - Verwijder nat gras van je gazon:
Deze ‘plakken’ met nat gras kunnen gemakkelijk je gazon verstoppen. Om dit te voorkomen, ruim je het gemaaide gras gelijk na het maaien op.
Welke grasmaaier kan ik het beste gebruiken voor nat gras?
Voor nat gras kun je het beste een maaier met een krachtige motor gebruiken, zoals een benzinegrasmaaier of een snoerloze elektrische maaier met voldoende vermogen. Een maaier met een goede opvangbak kan helpen om het gras efficiënter te verzamelen. Uiteraard is het ook erg belangrijk dat de messen van de maaier vlijmscherp zijn, zodat het gras niet afgescheurd, maar netjes afgesneden zal worden.
Daarnaast kan een lichte grasmaaier nat gras beter maaien, gezien dit lichte gewicht minder belastend is voor het gazon. Denk hierbij aan een robotmaaier. Deze zal minder spoorvorming geven dan een zware grasmaaier. Nat gras maaien met een elektrische maaier geeft dus minder schade.
Het lichte gewicht van een robotmaaier is makkelijker te verdragen voor nat gras.
Hoe grasmaaier onderhouden na het maaien van nat gras?
Begin met het verwijderen van al het gras en vuil van de messen en de onderkant van de maaier om verstoppingen te voorkomen. Zorg er vervolgens voor dat de maaier volledig droog is voordat je hem opbergt, dit doe je om roestvorming te vermijden. Tot slot is het belangrijk om de messen te controleren op scherpte en indien nodig te slijpen, zodat je maaier altijd klaar is voor de volgende klus!
Gazononderhoud bij natte weersomstandigheden
Langdurige regenval kan aanzienlijke problemen voor je gazon veroorzaken. Nat gras is namelijk veel vatbaarder voor schimmels in het gazon zoals meeldauw en roest, die snel kunnen verspreiden en je gazon kunnen beschadigen. Daarnaast kan een overmaat aan water leiden tot verzadiging van de grond, wat de drainage belemmert en wortelrot kan veroorzaken. Hierdoor krijgen de graswortels onvoldoende zuurstof, wat de algehele gezondheid van je gazon ondermijnt.
Om je gazon te beschermen tegen de gevolgen van langdurige regenval zijn er enkele effectieve maatregelen die je kunt nemen. Gebruik bijvoorbeeld een bodemverbeteraar zoals AlgenExtract, die de grondstructuur verbetert en de weerstand van je gras tegen ziekten verhoogt.
Daarnaast is het belangrijk om je gazon goed te beluchten, zodat overtollig water makkelijker kan wegstromen en de wortels voldoende zuurstof krijgen. Ten slotte kun je tijdens natte periodes minder vaak maaien om het gras de kans te geven zich te herstellen en sterker te worden.