Grote klaproos - enkel - Papaver rhoeas
Klaprozen zijn zeer bekende bloemen die van nature vaak voorkomen rond graanakkers. Deze prachtige wilde bloemen zijn ook schitterend in de tuin. Het zijn ware blikvangers die een unieke uitstraling geven aan elke border en siertuin. Ze zijn zowel voor de bloei als tijdens de bloei zeer herkenbaar. Voordat ze bloeien hangen de bloemkoppen met gesloten kelkbladeren. Tijdens de bloeitijd kleuren ze je tuin prachtig rood. En wist je dat je zelfs het weer kan voorspellen met deze bloemen? Als er regen komt, klappen de bloemen dicht. Vandaar de naam ‘klaproos’.
Hoe moet ik grote klaproos zaaien?
Klaprozen zijn makkelijk te zaaien bloemen. Voordat je kan genieten van deze prachtige inheemse bloemen, is het belangrijk om een geschikte plek te kiezen. De grote klaproos groeit het best in de volle zon of halfschaduw, op een plek waar geen water blijft staan. Deze zonaanbidders kunnen op alle gronden groeien, zolang de bodem niet te nat is. Zaai de zaden dun uit op een goed doorlaatbare bodem en houdt een plantafstand aan van ongeveer 25 centimeter. Dit kan in de volle grond, maar de klaproos kan ook goed uit de voeten tussen het gras, langs schuttingen of langs een vijver of sloot. Klaprozen kunnen prima gecombineerd worden met wilde bloemen zoals korenbloemen en honingklaver.
Aangezien klaprozen van nature op armere gronden groeien, hebben deze na het ontkiemen vrijwel geen verzorging nodig. Alleen bij extreme hitte en droogte heeft de plant een klein beetje ondersteuning nodig.
Wanneer moet ik grote klaprozen zaaien?
De eenjarige bloemzaden van de grote klaproos kunnen vanaf maart tot en met mei gezaaid worden om nog hetzelfde jaar tot bloei te komen. Het kan geen kwaad om klaprozen in het vroege voorjaar buiten te zaaien. Het zijn namelijk ‘koudekiemers’, die kou nodig hebben om tot kieming te komen. Je kunt de bloemen ook in de zomer of herfst zaaien voor bloei in het volgende jaar.
Hoeveel zaden van de grote klaproos moet ik zaaien?
Klaprozen zijn windstrooiers: ze verspreiden hun zaad via de wind. De klaproos maakt grote hoeveelheid zaad aan (wel 9.000 zaden per plant). Met slechts één gram klaprozenzaad kun je tot wel 30 vierkante meter inzaaien.
Hoelang duurt het voor grote klaproos opkomt?
Het kan even duren totdat de klaproos ontkiemt. Het hangt grotendeels af van het weer: het ontkiemingsproces wordt versneld bij lage temperaturen. Het duurt gemiddeld twee à tweeënhalf maand tot de grote klaproos opkomt.
Hoelang blijven de zaden van de grote klaproos goed?
De losse bloemzaden van de klaproos zijn best kwetsbaar, waardoor ze een minder lange houdbaarheid hebben dan de meeste andere bloemzaden. Desondanks kun je de zaden van de grote klaproos toch zo’n twee jaar bewaren. Hierna neemt de kiemkracht langzaamaan af. Bewaar de zaden in de oorspronkelijke verpakking of in een gesloten papierenzakje, op een donker en droog plekje.
Papavers zijn er in allerlei verschillende vormen en formaten. Bij Graszaaddirect ben je aan het goede adres voor papaverzaden. Bij ons zijn ze verkrijgbaar als losse bloemen, maar ze zijn ook aanwezig in talloze bloemenmengsels.
Verkrijgbaar in
Eenjarige bloem
Gemakkelijk te zaaien
Prachtig rode bloemen
Voorspellen regen door dicht te klappen
Ook te gebruiken in (droog)boeketten
Ideaal voor bloemen-, sier- en bijentuinen
- Inhoud10 gram | 100 gram | 1 kilogram
- Kleur Rood
- Wetenschappelijke benamingPapaver Rhoeas
- ZaaiperiodeMaart - Mei
- BloeiperiodeMei - Juli
- Groeihoogte 60 - 80 centimeter
- StandplaatsVolle zon / Halfzon
- LevensduurEenjarig
- Inheems/UitheemsInheems
- Artikel code40-0086