MRS Seeds & Mixtures
Wild bloemenmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 23,95
MRS Seeds & Mixtures
Wildbloemenmengsel 1-jarig
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Weidebloemenmengsel 1-jarig
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Wildbloemenmengsel Laag 1- en meerjarig
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Speelweide Natuurmengsel - Type S1
Vanaf: 32,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenmengsel Inheems
Vanaf: 28,95
MRS Seeds & Mixtures
Laagbloemenmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 39,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenweide met graszaad
Vanaf: 25,95
MRS Seeds & Mixtures
Engelse Cottagetuin bloemenmengsel
Vanaf: 25,95
MRS Seeds & Mixtures
Witte wilde bloemen mix - 14 soorten
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Paarse wilde bloemen mix - 14 soorten
Vanaf: 9,95

Wilde bloemen zaad

Wilde bloemen zijn planten die in het wild groeien. In de natuur zijn ze vaak te vinden nabij natuurgebieden, weides en akkerranden. Wilde planten zijn soorten die thuishoren in ons land. Als tuinplanten bieden ze een kleurrijke en ecologische oplossing. Wilde bloemzaden kunnen op een stuk kale grond ingezaaid worden. In de border, of als opvulling tussen een beschadigd gazon. Een bloemenweide is onderhoudsvriendelijk. Wat nog belangrijker is, is dat wilde bloemen de natuur een steuntje in de rug geven. Ze zijn voor veel bestuivers een grote bron van voedsel. Ook leggen wilde bijen hun eitjes op deze flora. Een wilde bloemenweide is een ontmoetings- en overwinteringsplek voor veel nuttige insecten.

Het belang van wilde bloemen zaaien

De afgelopen jaren zijn er vervelend genoeg veel insecten en wilde bloemen verloren gegaan uit ons landschap. Sterker nog, tweederde van de totale insectenpopulatie zijn in de loop van de tijd verdwenen. Dit gaat gepaard met een gebrek aan bloemenweides en dat kan natuurlijk geen toeval zijn. Behalve dat er hier en daar een wegberm of akkerrand ingezaaid wordt met wilde bloemen, hebben we in Nederland de afgelopen decennia te weinig geïnvesteerd in het tot stand houden van de biodiversiteit. Gelukkig wordt er vandaag de dag meer aandacht besteed aan het inzaaien van wilde bloemen. Zo nemen steeds meer mensen het initiatief door een deel van hun tuin in te richten voor het zaaien van een wilde bloemenweide. Ook worden er steeds vaker speciale bijenbloemen gezaaid. Deze omvatten uitsluitend wild bloemen die middels hun geur bestuivende insecten naar de tuin lokken.

Wilde bloemen zaaien, hoe doe je dat?

Wilde bloemen kunnen op een braakliggend, kale stuk grond gezaaid worden. Ze groeien het beste op arme of matig voedselrijke bodems. De zaden groeien het snelste op een standplaats dat in de (volle) zon ligt. Bewerk de bodem door het vrij te maken van onkruid. Het kan geen kwaad om de ondergrond om te spitten. Een losse structuur is gunstig voor het kiemproces. Wilde bloemzaden mogen dun uitgezaaid worden. Een dichtheid van 1 á 2 gram zaad per vierkante meter is ruim voldoende. Uit elk zaadje groeit een plant, dus het is belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen. De wilde bloemen mix kan breedwerpig gestrooid worden. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan je bloemenweide. Zaai de bloemzaden niet te diep onder de grond, want ze hebben zowel zuurstof, vocht als warmte nodig om te kiemen. Hark de zaden voorzichtig in en bewater ze meteen. Voor meer informatie over het zaaien van wilde bloemen, verwijzen we je graag door naar onze blog: ‘Hoe leg je een bloemenweide aan?

Wanneer wilde bloemen zaaien?

Wilde bloemen kunnen in de lente en herfst uitgezaaid worden. Eenjarige bloemzaden kunnen het beste in de lente gezaaid worden. Als je ze wat vroeger in het jaar zaait, staan ze diezelfde zomer nog in bloei. Maart, april en mei zijn meestal goede maanden om bloemzaden te zaaien. Je kunt wilde bloemen ook in september en/of oktober uitstrooien. De bloemenweide zal dan het volgende jaar in de lente en zomer weelderig gaan bloeien. Eenjarigen zaaien zich na de bloeiperiode vaak uit. Hierdoor floreren ze het jaar erna nogmaals. Phacelia is een paarse wilde bloem die zichzelf gemakkelijk uitzaait. Deze bijenmangneet is een archeofyt: dit betekent dat het vaak als inheemse bloem wordt beschouwd, maar de plant is oorspronkelijk afkomstig uit Californië. 

Tweejarige en meerjarige bloemzaden bloeien pas in het tweede jaar na het zaaien. Wel blijven deze ongeveer drie tot vijf jaar lang terugkeren. Daarna zullen grassen en onkruiden langzaamaan terrein terug gaan winnen ten koste van de wilde bloemen. Veel onkruiden kunnen handmatig verwijderd worden, maar op den duur ontkom je er niet aan om opnieuw een wilde bloemen mix te zaaien. Voorbeelden van meerjarige wilde bloemen zijn avondkoekoeksbloemen en glad walstro. Dit zijn witte wilde bloemen die jaar in, jaar uit maandenlang in bloei staan.

Wilde bloemenmengsels kopen bij Graszaaddirect

Bij Graszaaddirect kun je terecht voor losse wild bloemen en wilde bloemenmengsels. Ze zijn verkrijgbaar in vele soorten en verpakkingen. We hebben zomerbloemen voor het inrichten van een fleurige, kleurrijke tuin. Daarnaast beschikken wij ook over speciale zaadmengsels. Denk hierbij aan bloemen voor vogels, lieveheersbeestjes, maar ook aan wilde ‘bloembommetjes’ van het merk Blossombs. En wist jij dat je zelfs je eigen wilde bloemen boeket kunt samenstellen met ons snijbloemenmengsel? Kortom, ben jij op zoek naar een bloemenmengsel? Neem dan een kijkje op de webshop van Graszaaddirect!

Snel en voordelig wilde bloemen kopen

Wil je graag een bloemenweide aanleggen? Een vrolijke bloemenveld voor bijen en vlinders zaai je zelf in een aantal eenvoudige stappen. De mooiste bloemenmengsels van Nederland koop je snel en voordelig bij Graszaaddirect. Bestel je op werkdagen voor 17:00 uur jouw wilde bloemen, dan kan je de volgende dag beginnen met zaaien.