Gras mulchen
03/04/2024 - 16:12
Laatste update: 22/04/2024

Gras mulchen

In de wereld van het tuinieren staat mulchen steeds meer in de schijnwerpers, niet alleen als een tijdelijke trend, maar als een toekomstbestendig en natuurlijk klusje met blijvende voordelen. Maar wat maakt mulchen zo bijzonder? En waarom zou je overwegen om je gras te gaan mulchen? In deze blog vertellen wij daar graag meer over. We verkennen niet alleen wat het precies is en de voordelen die het met zich meebrengt, maar we werpen ook een eerlijke blik op de mogelijke nadelen. Bovendien delen we praktische tips en inzichten over hoe je gras mulcht, en wanneer je dit het beste kunt doen.

Wat is gras mulchen?

Gras mulchen is eigenlijk niets anders dan gemaaid gras laten liggen. Mulch betekent letterlijk ‘bodembedekking’ in het Engels en dat is wat gras mulchen precies doet. Je bodem wordt namelijk bedekt met een laag organische stof (gras) om op deze manier de kwaliteit van je bodem te verbeteren. Je bodem wordt automatisch gezonder door de toevoeging van voedingsstoffen van het organisch materiaal aan de bodem. Hierdoor wordt onkruid voorkomen en je bodem beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt dus wel spreken van een win-win-win.

De voordelen van mulchen

Wat is mulchen van gras een mooie manier van het creëren van veel mooie voordelen! Welke voordelen? Die zetten wij hieronder graag op een rijtje.

1: Voeding voor het bodemleven

Wanneer je je gazon gaat mulchen, laat je het gemaaide gras achter op je gazon. Dit gras wordt geleidelijk afgebroken door de micro-organismen in je bodem, waardoor waardevolle voedingsstoffen worden vrijgegeven. Deze voedingsstoffen voeden het bodemleven, zoals bacteriën en wormen, die op hun beurt de bodemstructuur verbeteren en de opname van voedingsstoffen door planten bevorderen.

2: Je hebt nog erg weinig organische mest nodig

Door regelmatig te mulchen, voorzie je je gazon van een constante toevoer van organisch materiaal. Hierdoor hoef je veel minder gazonmest met organische meststoffen (en helemaal geen kunstmeststoffen) toe te voegen, wat bijdraagt aan een meer gebalanceerde en gezonde bodem.

3: Het bespaart geld

En dan horen we je denken, des te minder meststoffen nodig zijn, des te kostenbesparender het wordt. En dat klopt! Daarnaast hoef je ook vrijwel geen bodemverbeteraars meer te gebruiken. Op de lange termijn zal mulchen daarom een geldbesparend klusje zijn. Mulchen is dus een kosteneffectieve manier om de vruchtbaarheid en gezondheid van je gazon te behouden zonder te hoeven investeren in (dure) chemicaliën!

4: Je gazon is weerbaarder

Een goed gemulcht gazon heeft een sterkere en diepere wortelstructuur, waardoor het beter bestand is tegen droogte, hitte, ziekten en plagen. De geleidelijke afgifte van voedingsstoffen uit het mulchmateriaal zorgt voor een gelijkmatige groei en ontwikkeling van het gras, wat resulteert in een sterker en veerkrachtiger gazon.

5: Het bespaart tijd

Mulchen bespaart niet alleen geld, maar ook tijd. Je hoeft niet steeds je grasmaaisel op te harken en te verzamelen. Daarom heb je meer vrije tijd om simpelweg te genieten van je tuin.

6: Onkruid wordt tegengewerkt 

De groei van ongewenste planten wordt tegengegaan door licht te blokkeren en concurrentie om voedingsstoffen te verminderen. Hierdoor blijft je gazon vrij van ongewenst onkruid, wat resulteert in een nettere en gezondere buitenruimte.

7: De gezondheid van je gehele gazon wordt beter

Een gemulcht gazon is een aantrekkelijk gazon. Je krijgt een dichtere grasmat en de kleur zal levendiger en groener worden. Uit onderzoek van een Weense universiteit is gebleken dat bodemorganismen maar liefst 40% actiever zijn in een gemulcht gazon dan in gazons die niet mulchen. Hierdoor wordt de algehele gezondheid van je gazon beter en dit zal zeker te zien zijn!

De nadelen van mulchen

Alles heeft zijn voor- en nadelen; zo heeft mulchen dit ook. Daarom is het wel zo fijn om ook de nadelen te kennen, zodat je van tevoren het beste weet of mulchen van gras geschikt is voor jou en jouw tuin. 

1: Je moet in het groeiseizoen zeker 2x per week mulchen

2: Nat en te hoog gras kan niet gemulcht worden

3: Mulchen kan gazonziektes verspreiden door je tuin

4: Mulchmessen moeten vlijmscherp zijn 

5: Sommige mensen vinden dat het gazon er minder netjes uit komt te zien

Gras maaien of mulchen?

Welke van deze twee het beste bij jou en jouw gazon past, hangt volledig af van wat jij belangrijk vindt. Gras maaien houdt in dat je het gemaaide gras verzamelt en afvoert, waardoor je gazon er strak en netjes uitziet. Deze methode is handig om je gazon te ontdoen van overtollig gras, waardoor het een verzorgde uitstraling krijgt. 

Aan de andere kant laat je bij mulchen het gemaaide gras liggen op het gazon, waarbij het organische deken vormt die waardevolle voedingsstoffen teruggeeft aan de bodem. Mulchen stimuleert een gezonde bodemecologie en draagt bij aan een veerkrachtiger en groener gazon op de lange termijn.

Ben jij benieuwd of je nieuw gras beter kunt maaien of mulchen? Ook dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur én het type graszaad dat je hebt gezaaid. Ben je gegaan voor traaggroeiend gras? Dan is mulchen zeker een goede optie. Dit zal je nieuwe gazon meer voedingsstoffen geven, beschermen en de bodemgezondheid bevorderen.

Hoe kan ik gras mulchen?

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je gras wil gaan mulchen. Vergeet geen enkel detail en volg onderstaand stappenplan:

1: Bepaal of je gras geschikt is om te mulchen

Niet elk gras is ideaal om te mulchen. Wanneer we het hebben over een ideale grasplant om te mulchen, dan hebben we het over traaggroeiende grassen met een laag groeipunt. Met dit soort grassen krijg je grasdeeltjes die klein genoeg zijn om makkelijk opgenomen te kunnen worden door de bodem. Heb je te snel groeiende grassen? Dan is de kans groot dat je gazonschimmels en verstikking kunt creëren, en dat is nu precies wat je niet wilt. Onderstaande graszaadmengsels van MRS zijn voorbeelden van grasmengsels die zeer geschikt zijn om te mulchen:

 

 

2: Kies voor een geschikte maaier

Niet elke maaier kan deze taak uitvoeren. Voor mulching van gras heb je een specifieke grasmaaier, robotmaaier of mulchmaaier nodig mét mulchfunctie. Let hier altijd goed op! Specifieke mulchmaaiers hebben geen afvoeropening omdat het gras niet opgevangen hoeft te worden. Daarom is elke robotmaaier in essentie al een mulchmaaier.

3: Kies het juiste moment

Je hebt in ieder geval een droge dag nodig om te mulchen. Nat gras zal namelijk aan elkaar kleven en daardoor zal het niet tot nauwelijks te mulchen zijn. Nat gras maaien wordt afgeraden en voor mulchen geldt eigenlijk hetzelfde. Mocht je wel gaan mulchen met nat gras, dan is de kans groot dat het aan elkaar zal klonteren en dat je gazon ongelijk wordt. Daarnaast mag je gras ook niet té lang zijn om te beginnen met mulchen. Met te hoog gras zal je erg veel mulch op je grasmat krijgen, wat juist weer kan zorgen voor verstikking. 

4: Begin met de mulching van je gras

Met mulchen moet je aanhouden dat je ongeveer 1/3e van de lengte van je grassprieten haalt. Dit is niet intensief voor je grasmat, waardoor deze makkelijk herstelt en gezond blijft. Ga in een rustig tempo over je gazon heen en neem vooral je tijd. Dan kan het gras circuleren en klein genoeg worden om makkelijk opgenomen te worden door de bodem. Vergeet niet om af en toe om een andere ‘route’ te lopen. Wissel je maairichting af zodat het mulch op de beste manier wordt verspreid. 

5: Controleer je gazon

Loop na het maaien nog even een rondje over je gazon en controleer het maaisel. Zie je dat er toch wat ophoping is ontstaan op sommige plekken? Geen probleem, pak er even een hark bij en verspreid de mulch handmatig. Is het overal even goed verspreid en verdeeld? Dan zit jouw taak er weer op!

Wanneer gras mulchen?

Je kunt het beste je gras mulchen in de lente, de zomer en de vroege herfst, oftewel het groeiseizoen. Bij mulchen geldt dezelfde regel als voor grasmaaien - wanneer en hoe vaak? je dit doet is dus ook redelijk gelijk. Vooral in de periodes met warmte en veel regen, is het aan te raden om je gazon minimaal tweemaal per week te mulchen. 

Handige tips: mulchmaaien van je gazon

Mulchmaaien is een gezonde, natuurlijke én kostenbesparende tuinklus die veel voordelen biedt! Wij zijn er dan ook helemaal voorstander van om mulchen nog meer onder de aandacht te brengen van tuiniers. Ga jij aan de slag met mulchen? Dan staan hieronder nog enkele tips:

  • Onderhoud je maaimachine en zorg ervoor dat de messen weer vlijmscherp zijn voor het mulchen.
  • Je gras onderhouden is belangrijk! Deze organische stoffen worden namelijk de nieuwe voedingsstoffen voor de bodem. Controleer dan ook met enige regelmaat of je gras gezond is.
  • Voor de gezondheid van een bestaand of oud gazon is het aan te raden om af en toe je gazon te verticuteren en beluchten
  • Gebruik alleen organische meststoffen, deze worden langzamer opgenomen en passen beter bij het schema van mulchen.
  • Vermijd kunstmest gezien dit je bodemleven aan kan tasten. Daarnaast kan kunstmest voor een groeipiek zorgen dat niet past in je mulchschema.
  • Je kunt naast gras ook ander materiaal gebruiken om te mulchen. Wist jij bijvoorbeeld dat mulch maken van herfstbladeren ook erg populair is? Handig klusje voor in de herfst!
  • Voer een bodemtest uit om te kijken of je gazon kalk nodig heeft. Wanneer mulch wordt verteerd, zal er verzuring op kunnen treden en gazonkalk gaat dit tegen.

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over mulchen? Of heb jij advies nodig over passende graszaadmengsels om te mulchen? Neem dan gerust contact met ons op! Bij Graszaaddirect staat er altijd een expert klaar die jou graag verder helpt.