Triferto
Kali 60% - 25kg
36,95 33,95
ECOstyle
Myco-Gazon 25KG
57,95 47,95
Fertigreen
Patentkali 25KG
43,95 38,95
ECOstyle
Gazon-AZ 10KG
26,95 22,95

Gazonmest kopen

Wij van Graszaaddirect beschikken over vele soorten mest voor het gazon. Zowel klein- als grootverpakkingen! Voor elk soort gazon hebben wij een geschikte meststof in huis. Alleen nu vraag je jezelf natuurlijk af: welke gazonmest zorgt in mijn tuin voor het beste strooiresultaat? Wij proberen jou hierbij de juiste richting in te helpen. Er zijn veel soorten meststoffen om het gazon mee te bemesten. Hieronder worden deze nader toegelicht.

Wat is gazonmest?

Om het gazon in een goede staat te behouden, is het gebruikelijk om jaarlijks gazonmest te strooien. Gazonmest voorziet het gras van de benodigde voeding. Hierdoor wordt je gazon niet alleen sterker, maar ook groener. Nog groener dan dat van je buren! Ligt je grasmat er wat gehavend bij na een koude winter of warme zomer? Met gazonmest herstel je jouw uitgeputte gazon binnen no-time.

Gazonmest met onkruidbestrijding

Ja je leest het goed! Het is inderdaad mogelijk om je gazon te bemesten terwijl je tegelijkertijd het onkruid bestrijdt; en dat met één handeling! Nu horen we je denken: maar hoe dan? Ons antwoord daarop is: met Pokon Onkruid Weg! Deze meststof van Pokon komt in korrelvorm en voedt niet alleen het gras, maar bestrijdt dus ook veelvoorkomende onkruiden als witte klavers, madeliefjes en weegbree. Deze gazonmest garandeert een snelle werking én een snel resultaat. Voor een optimaal strooiresultaat, is het aan te raden om het gazon kort voor het strooien aan te gaan maaien.

Gazonmest met kalk

Ook bij ons verkrijgbaar: Pokon gazonmest met kalk 3-in-1. Deze gazonmest voedt het gazon, verbetert de bodem en maakt het gras sterker door het toegevoegde ijzer en magnesium. Gazonmest met kalk kun je het jaarrond strooien over het gazon. Deze bemesting levert echter het beste resultaat wanneer je het vroeg in het voorjaar of in het najaar strooit. Het gazonmest met kalk voedt enerzijds het gras en anderzijds zorgt het ervoor dat de zuurtegraad van de bodem geneutraliseerd wordt. Een bodem met een goede pH-waarde is van groot belang, omdat het gras de voedingsstoffen zo makkelijker uit de bodem kunnen halen en opnemen. Een uitgeput gazon met kale plekken is na het strooien van gazonmest met kalk verleden tijd. Je creëert een vitale grasmat met een hoge weerstand, dat bestand is tegen grasziekten en schimmels. Precies wat jouw gazon nodig heeft om het jaarrond goede prestaties te leveren.

Gazonmest zonder stikstof

Over het algemeen beschikken meststoffen voor het gazon over de volgende drie belangrijkste voedingsstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het kan ook zijn dat je een bepaalde (gras)plant doelgerichte voeding wilt geven. Bijvoorbeeld wanneer het wortelstelsel van de grasplant slecht ontwikkeld als gevolg van een gebrek aan fosfaat in de bodem. In zo'n geval ben je niet op zoek naar een meststof waarin veel stikstof zit. Stikstof zorgt er ten slotte puur voor dat je gras een groeispurt ondergaat. Je wilt in dit geval een meststof met een hoog kaliumgehalte. Een meststof als ECOStyle beendermeel komt hierbij goed van pas.

Vloeibare mest of mestkorrels gebruiken?

Al jarenlang wordt er bemest met de welbekende mestkorrels. Een andere, iets minder bekende manier om het gazon te bemesten, is door gras te besproeien met vloeibare mest. Een groot voordeel van vloeibare mest is dat dit over het algemeen goedkoper is dan de 'klassieke' mestkorrels. Tevens is het erg gebruiksvriendelijk. Het brengt ook helaas ook nadelen met zich mee. De kans op verbranding van het gras is groter dan bij mestkorrels. Door het toedienen van vloeibare mest wordt de bodem sneller zuur. Zoals je inmiddels al hebt gelezen, bemoeilijkt dit de opname van de voedingsstoffen. Juist om deze redenen gaat onze voorkeur toch uit naar gazonmest in korrelvorm.

Hoe kun je het beste gazonmest strooien?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee zou moeten houden voordat je begint met het strooien van gazonmest. Zo wordt er aangeraden om pas te bemesten wanneer er GEEN kans meer is op nachtvorst. Aangeraden wordt om, vooral bij de grotere gazons, te strooien met een strooiwagen. Zo ben je er zeker van dat de mestkorrels gelijkmatig verspreid worden over het gazon. De mestkorrels uitstrooien met een strooiwagen werkt een stuk prettiger en in de praktijk krijg je altijd een beter strooiresultaat. Heb je een klein gazon? Dan kan je er ook voor kiezen om de bemesting te strooien met de hand en met een hark. Of, misschien nog wel makkelijker; met behulp van een handstrooier zoals de Universele handstrooier WE-B van topmerk Wolf Garten. Voor een complete uitleg over het bemesten van het gazon, verwijzen we je graag door naar onze blog: Het gazon bemesten’.

Wanneer gazonmest strooien?

Graszaaddirect raadt aan om het gazon minimaal drie keer per jaar te bemesten. Begin al vroeg in het voorjaar met het strooien van gazonkalk. Kalk zorgt ervoor dat de meststoffen later in het jaar beter opgenomen worden in de bodem. Tijdens de lente of aan het begin van de zomer, kan de tweede bemesting gestrooid worden over het gazon. Onze voorkeur gaat uit naar een organisch-minerale meststof. Deze meststoffen geven een langdurige voedingsstroom af aan het gras van gemiddeld drie maanden. Hierdoor blijft het voedingsgehalte van de bodem op peil en blijft het gras gezond; ook tijdens extreme droogte. De derde en tevens laatste bemesting van het jaar vindt plaats in het najaar. Het gazon kan dan verrijkt worden met specifieke najaarsmest. Deze bemesting bevat extra veel kalium en ijzer. Dit zorgt ervoor dat je gazon zonder kleerscheuren de winter overleeft. 

Welke gazonmest kan je het beste gebruiken in het najaar?

We hebben specifieke gazonmest voor het najaar. Deze meststoffen kenmerken zich door het extra hoog gehalte aan kalium. Kalium kan gezien worden als een transporteur die water en voeding aflevert aan de grasmat. Door de continue aanvoer van hiervan wordt je grasmat 'afgehard' voor de wintermaanden. Hierdoor is het gras beter bestand tegen vorst, vocht en ziektes. Door het strooien van een najaarsmest blijft het gras tijdens de winter sterk en vitaal, waardoor je gazon in het voorjaar een streepje voor heeft!

Welke gazonmest kan je gebruiken tegen mos?

Veel gazonbezitters hebben of krijgen er wel eens mee te maken: mos in het gazon. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de bodem te zuur is. Mos groeit namelijk erg snel op zure bodems. Voedingsstoffen doordringen lastig door zure bodems. Een gevolg hiervan is dat het gras steeds slechter gaat groeien, aangezien de wortelen weinig tot geen voeding meer ontvangen uit de bodem. Op den duur zal mos hierdoor de kans krijgen om de kop op te steken. Wanneer je opmerkt dat er mos begint te groeien tussen het gras, moet je snel in actie komen om te voorkomen dat mos de overhand neemt in het gazon. Heb je slechts op enkele plekken mos in het gazon, dan kan je DCM Gazon Pur strooien. Gazon Pur is een meststof met een indirecte werking tegen mos. De voeding zorgt ervoor dat het gras geleidelijk aan groeit en een mooie, donkergroene kleur krijgt. Tegelijkertijd dringt het de groei van mos terug.

Welke gazonmest is het beste?

Welke gazonmest het beste is, hangt een beetje af van de situatie waarin je tuin zich verkeert. De eerste vraag die je kan stellen is: kies ik voor kunstmest of voor een organische meststof? Kunstmest, kenmerkend door de royale N-P-K samenstelling, wordt door de snelle werking vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Een nadeel van kunstmest is dat dit de bodem niet voedt. Organische mest stimuleert het bodemleven wél doordat de micro-organismen het mest omzet tot opneembare deeltjes (sporenelementen) voor de plant. Hierdoor verbeter je de bodemstructuur aanzienlijk. Daarnaast hebben organische meststoffen een langere nawerking dan kunstmest. Organische mest is ook nog eens een milieuvriendelijke alternatief ten opzichte van kunstmest. Het duurt in tegenstelling met kunstmest wel wat langer voordat de voedingselementen de plant bereiken en er daadwerkelijk resultaat komt. De voedingsstroom wordt namelijk gecontroleerd afgegeven aan de grasplant. 

Is gazonmest schadelijk voor dieren?

We raden uit voorzorg aan om huisdieren NIET over een pas bemest gazon te laten lopen. Het is vooral kunstmest wat gevaarlijk kan zijn voor honden en andere huisdieren. Zorg er dus voor dat de meststof zo snel mogelijk oplost in de bodem. Je kunt dit proces versnellen door het gazon te bewateren. Je huisdieren kunnen dan snel weer over het gazon lopen. Pas wanneer de mest volledig is opgenomen in de bodem, kan je jouw huisdieren weer vrij rond laten lopen over het gazon. Je kunt er ook voor kiezen om het gazon gefaseerd te bemesten. Zo kun je het gedeelte waar je niet strooit afrasteren zodat je jouw huisdieren alsnog zorgeloos buiten kunt laten lopen.

Gazonmest kopen bij Graszaaddirect

Gazonmest is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zoals je inmiddels hebt gelezen, is het onderhouden van het gazon door middel van het strooien van gazonmest van cruciaal belang voor het behouden van een stralend gazon. Wij hebben voor elk gazon een geschikte meststof in huis. Haal het beste uit je gazon, bestel gazonmest bij Graszaaddirect! Bestel voordelig online bij ons op de webshop.