ECOstyle
Myco-Gazon 25KG
€54,95 €51,95
ECOstyle
Gazon-AZ 10KG
€26,95
DCM
Mix 6 - 25 kg (Najaar)
€53,95 €49,95
DCM
Gazonmeststof Najaar 10kg
€26,95 €25,95
Pokon
Bio Gazonmest
€34,95
DCM
Gazonmeststof 20KG
€37,95 €39,95

Gazonmest kopen

Gazonmest kopen

Wij van Graszaaddirect beschikken over vele soorten mest voor het gazon, van korrel tot vloeibaar, van organisch tot kunstmest, van biologisch tot organisch. Zowel klein als ook grootverpakking! Voor elk soort gazon hebben wij een oplossing voor u. Alleen nu vraagt u zich af: welke gazonmest zorgt in mijn tuin voor het beste resultaat? Wij proberen u hierbij de juiste richting in te helpen. Er zijn vele verschillende soorten gazon meststoffen om het gras mee te bemesten. Hieronder worden deze nader toegelicht.

Gazonmest met onkruidbestrijding

Graszaaddirect heeft diverse gazon meststoffen met een specifieke samenstelling, waardoor het, naast de reguliere bemesting, ook nog eens het onkruid bestrijd. Neem bijvoorbeeld de Pokon Onkruid Weg! Dit is een gazonmest met onkruidbestrijder bevat voeding voor een snel herstel en is tevens goed werkzaam tegen de bestrijding van onkruiden als onder andere klavers, madeliefjes en weegbree.

 

Of u het beste kunt kiezen voor een kunstmest of organische mest, hangt compleet af van de status van uw tuin. Kunstmest typeert zich door het snelle resultaat. Daarentegen heeft organische mest een langere nawerking. Steekt het onkruid de kop uit over de grootste gedeelten van uw gazon? Dan raden wij aan om te kiezen voor een gazonmest met onkruidbestrijding.

Gazonmest met kalk

Ook hebben we gazonmest met kalk. Gazonmest met kalk kun je het jaarrond strooien op het gazon. Je voedt met het gazonmest met kalk niet alleen het gazon; je stabiliseert ook de pH-waarde van het gazon. Hiermee zorg je dat planten beter de voedingsstoffen opnemen en daardoor sterker worden en beter bestand zijn tegen ziekten. Precies wat jouw gazon nodig heeft om het jaarrond te blijven presteren, onder de meest extreme weersomstandigheden! Gazonmest met kalk 3-1 van het merk Pokon verricht door haar specifieke samenstelling 3 taken: het voedt het gazon, de bodem en het maakt het gras nog sterker door het toegevoegde ijzer en magnesium.

Gazonmest zonder stikstof

Over het algemeen bevatten gazon meststoffen 3 basisstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Dit zijn de 3 belangrijkste voedingsstoffen die de grasplanten nodig hebben om goed te kunnen 'functioneren'. Het kan ook zijn dat je een plant doelgerichte voedingsstoffen wilt geven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je planten zwak worden doordat ze de voedingsstoffen moeilijk kunnen opnemen uit de bodem. In zo'n geval ben je niet op zoek naar een meststof waarin veel stikstof zit. Je wilt in deze situatie een mest met veel kalium, denk bijvoorbeeld aan beendermeel. 

Welke gazonmest is het beste?

Welke gazonmest het beste is, hangt compleet af van hoe uw tuin er bij ligt en aan uw wensen en behoeften. De eerste vraag die u kan stellen is: ga ik voor een kunstmest of een organische mest? Kunstmest, kenmerkend door de N-P-K samenstelling, wordt door de snelle werking vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Een nadeel van kunstmest is dat deze het bodemleven niet stimuleert. Organische mest stimuleert het bodemleven wél doordat de micro-organismen het mest omzetten tot opneembare deeltjes voor de plant, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert. Daarnaast heeft organische mest meestal een lange nawerking en daarbij is het ook nog eens milieuvriendelijk. Het is dus ook nog biologisch verantwoord! Het duurt in tegenstelling met kunstmest wel wat langer voordat de voedingselementen de plant bereiken en er daadwerkelijk resultaat komt.

Bent u er over uit of u kiest voor een kunstmest of organische mest? Neem dan eens een kijkje naar hoe uw tuin er bij ligt. U kunt eventueel overwegen een bodemtest te doen door het meten van de pH-waarde van de bodem. Dit kun je doen met een pH-meter. Is uw bodem te zuur? Misschien is dan de gazonmest met kalk dé mest die uw gazon weer doet schitteren!

Wanneer en hoe gazonmest strooien?

Graszaaddirect raadt aan om het gazon minimaal 3x per jaar het gazon te bemesten. In het voorjaar (bekalken), tijdens de zomer (allround mest) en in het najaar (met een specifieke najaarsmest). Aanbevolen wordt om, vooral bij de grotere gazons, te strooien met een strooiwagen. Zo zorg je er ten allen tijde voor dat het gelijkmatig gestrooid word over het gazon. Tevens werkt het strooien met een strooiwagen een stuk prettiger en krijg je over het algemeen een beter resultaat. Voor de kleinere gazons kunt u er ook voor kiezen om te strooien vanuit de hand of d.m.v. een handstrooier.

De beste periode om uw mest te strooien, is doorgaans tijdens de maanden van april tot oktober (groeiseizoen). Er zijn echter een aantal dingen waarbij u rekening moet houden voordat u daadwerkelijk begint met strooien. Zo wordt o.a. aangeraden om alleen te bemesten wanneer er GEEN nachtvorst plaatsvind. Meer info over wanneer je precies moet strooien? Lees dan eens onze blog Graszaad zaaien, maar hoe?

Is gazonmest schadelijk voor dieren?

We raden in eerste instantie aan om uw dieren NIET over een pas-gestrooid gazon te laat lopen. Vooral kunstmest kan gevaarlijk zijn voor honden en andere huisdieren. Zorg er dus voor dat de mest z.s.m. oplost door het bijvoorbeeld te bewateren, zodat je (huis)dieren snel weer het gazon kunnen betreden. Pas wanneer de mest volledig is opgenomen in de bodem, kunt u uw huisdieren weer vrij laten rondlopen op het gazon. U kunt er voor kiezen door te strooien in 2 delen, waarbij je het deel waar je niet strooit afrastert zodat u uw dieren zorgeloos buiten kunt laten loslopen. 

 

Welke gazonmest kun je het best gebruiken in het najaar?

Graszaaddirect heeft diverse, specifiek samengestelde najaar meststoffen. Deze mest kenmerkt zich door het extra hoog gehalte kalium. Kalium zorgt er voor dat de processen bij de grasplanten goed verlopen. Hierdoor is je grasmat 'afgemat' voor de wintermaanden, zodat het gras beter bestand is tegen vorst, vocht en grasziekten. Door het strooien van een najaarsmest blijft je gazon tijdens de winter sterk en gezond en heeft het in het voorjaar een streepje voor!

 

Welke gazonmest bij planten?

Gazonmest bevat over het algemeen een vrij hoog percentage aan stikstof. Stikstof zorgt voor een groeispurt van het gras. Dit is voor het gras wenselijk, aangezien het anders maandenlang kan duren totdat je een mooie, dichte zode krijgt. Ook voor planten is stikstof een vrij belangrijke voedingsstof, maar wel in mindere mate dan bij gras. We raden om deze reden dan ook aan om aparte mest te gebruiken voor het gazon en de planten (border). Wil jij je planten bemesten? Neem dan bijvoorbeeld de siertuinmest van DCM. Deze organische mest kun je gebruiken voor alle bloeiende planten in je tuin. We hebben ook meststoffen voor specifieke planten als rozen, hortensia's, mediterrane planten, klimplanten en nog veel meer!

Welke gazonmest kun je gebruiken tegen mos?

Veel tuinbezitters hebben er wel eens mee te maken: mos in het gazon. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de zuurgraad van de bodem te hoog is. Mos groeit namelijk erg snel op zure bodems, zeker wanneer de voedingsstroom naar de grasplanten verstoord word. Het gras begint steeds slechter en slechter te groeien, waardoor mos de kans krijgt om de kop uit te steken. Dit kun je voorkomen door DCM Gazon Pur te strooien. Gazon pur is een meststof en mosdoder in 1. De mest zorgt er enerzijds voor dat het gras geleidelijk aan groeit en een mooie, donkergroene kleur krijgt en anderzijds zorgt het er voor dat mosdeeltjes in het gazon afsterven.

 

Vloeibare mest of mestkorrels gebruiken?

Al jarenlang wordt er bemest met mestkorrels. Sinds kort is er ook een nieuwe methode om mest toe te dienen op het gazon, namelijk met vloeibare mest. Een groot voordeel van vloeibare mest is dat dit over het algemeen goedkoper is dan de 'klassieke' meststoffen. Tevens is het erg gebruiksvriendelijk. 

Het brengt ook diverse nadelen met zich mee. De kans op verbranding van het gras is groter dan bij kunstmest. Door het toedienen van vloeibare mest wordt de bodem sneller zuur. Dit bemoeilijkt de opname van de voedingsstoffen en de sportelementen; dat gaat uiteindelijk weer ten koste van de (gras)planten. Juist om deze redenen gaat onze voorkeur toch uit naar mestkorrels.