Klaver - Trifolium
24/08/2022 - 10:34

Klaver - Trifolium

Klaver, of trifolium, is met zo’n 250 verschillende soorten één van de grootste geslachten uit de vlinderbloemenfamilie. Klaver is een plant waar veel tuiniers een dubbel gevoel aan over houden. Is het nou een nuttige bodembedekker, of is het onkruid? Sommige tuiniers bestempelen klaver als onkruid; terwijl andere tuiniers deze plant juist zaaien als sierplant. In dit artikel hebben we verschillende klaversoorten op een rijtje gezet. Ook zullen we de voor- en nadelen van klavers tegen elkaar opwegen.

Inhoudsopgave

Soorten klavers

Er zijn honderden soorten klavers. We kunnen er eindeloos over vertellen, maar we begrijpen dat je daar niet op zit te wachten! We hebben dan ook enkel de populairste soorten op een rijtje gezet.

Witte klaver

De witte klaver, of trifolium repens, is een inheemse klaversoort die vaak terug te vinden is in gazons. De naam verklapt het al; deze plant bloeit met een witte bloemkroon. Witte klaver vormt meestal 3 eironde blaadjes. Soms komen er klavers voor met 4 deelblaadjes. Het zogenoemde ‘klavertjevier’. Deze klaver staat symbool voor geluk.

 

Witte klaver

Witte klaver - Trifolium repens

Witte klaver duikt vaak op in het gazon naar aanleiding van een gebrek aan stikstof. Witte klaver heeft een kruipende groeiwijze en kan behoorlijk woekeren. De plant kan al snel een prominente plek innemen tussen het gazon. Dit is dan ook vaak de reden dat sommige tuiniers deze witte klavers uit het gazon verwijderen. In de landbouwsector wordt witte klaver trouw gezaaid als groenbemester. Witte klavers hebben het vermogen om stikstof te binden uit de lucht. Hierdoor is er minder kunstmest nodig, aangezien de bodem als het ware van nature al verrijkt wordt met voeding. Bovendien heeft witte klaver een hoge aantrekkingskracht op nuttige insecten als bijen en hommels. Witte klaver is een plant met een aantrekkelijke uitstraling. De plant staat van mei tot oktober in de bloei en kan dan groeien tot een hoogte van 25 centimeter.

Microklavers in het gazon zaaien

Je kunt ervoor kiezen om klavers in het gazon te zaaien. Zo creëer je niet alleen een natuurvriendelijke tuin, maar ook een onderhoudsvriendelijke tuin. De klavers zorgen voor de aanvoer van voeding. Het enige wat jij hoeft te doen, is het zo nu en dan maaien. Het is allemaal mogelijk met MRS Seeds & Mixtures microklaver. Deze witte klaver woekert niet, maar heeft een gelijke groeikracht als het gazongras. Zo voorkom je dat de klavers de groei van het gras verstoren. Het één verdringt het ander dus niet. Het tegendeel is waar, want samen zorgen ze voor een goede bodembedekking. Zo krijgt onkruid geen kans om een plekje in te nemen in jouw gazon. Wanneer je het gazon regelmatig maait, heeft het ook nog een nette en natuurlijke uitstraling.

Rode klaver

Rode klaver is een aantrekkelijke klaversoort die inheems voorkomen op voedingsrijke graslanden, bermen en in mindere mate ook in gazons. Rode klaver is een overblijvende plant die in de bloei staat met roze tot rode bloemen. Zowel de bloemen als de bladeren zijn eetbaar. Ze komen goed van pas als decoratie van maaltijdsalades. Ook worden ze vaak door stamppotten gemixt. Het is een gezonde toevoeging dat vol zit met vitaminen en mineralen.

 

Rode klaver

Rode klaver -  Trifolium pratense

Rode klaver staat ook bekend om zijn geneeskrachtige werking. Zo wordt de stof ‘fyto-oestrogeen’ gebruikt bij klachten van de overgang. De looistoffen van de rode klaver worden voor veel kwaaltjes gebruikt. Zo heeft het een positief effect tegen huidveroudering, kramp, hoest, eczeem en nog veel meer. Rode klavers zitten dus boordevol eiwitten en worden daarom van oudsher gezaaid als voedergewas. Net als witte klaver heeft ook rode klaver een goed stikstofbindend vermogen.

Perzische klaver

De Perzische klaver, Trifolium resupinatum, is een eenjarige klaver die in de bloei staat met lilakleurige blaadjes. Perzische klaver is net als Alexandrijnse klaver een uitheemse soort afkomstig uit Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Perzische klaver wordt vaak gezaaid als onderbegroeiing van hoge gewassen als maïs, graan en zelfs fruitbomen en struiken. Perzische klaver heeft een bodem verbeterende werking waar het veel stikstof opslaat in de bodem.

 

Perzische klaver

Perzische klaver - Trifolium resupinatum

De bloeiende klavers vallen goed in de smaak bij bestuivende insecten. Perzische klaver is dan ook een goede toevoeging aan de bijentuin of aan de natuurlijke tuin. Een bijkomend voordeel van Perzische klaver is dat alle delen van deze plant eetbaar zijn.

Alexandrijnse klaver

Alexandrijnse klaver, Trifolium resupinatum, is een eenjarige klaversoort die inheems voorkomt in Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Alexandrijnse klaver lijkt veel op de rode klaver. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de Alexandrijnse klaver niet winterhard is. Alexandrijnse klaver is een tot nu toe redelijk onbekende plant die voornamelijk gezaaid wordt als voerdergewas of groenbemester. Net als de andere vlinderbloemige groenbemesters heeft ook de Alexandrijnse klaver een goed stikstofbindend vermogen.

 

Alexandrijnse klaver

Alexandrijnse klaver - Trifolium alexandrinum

Als groenbemester gaat toch vaak de voorkeur uit naar Perzische klaver, aangezien deze in het vroege voorjaar al uitgezaaid kan worden onder wintertarwe. Alexandrijnse klaver kan op z’n vroegst in juli gezaaid worden. De voorkeur gaat uit naar löss- en kleigronden. In de bloemenweide komt de Alexandrijnse klaver goed van pas dankzij zijn hoge aantrekkingskracht op bijen, hommels en overige bestuivende insecten.

Inkarnaatklaver

De inkarnaatklaver, Trifolium incarnatum, is doorgaans een eenjarige plant. De plant, die van nature voorkomt in het Middellandse zeegebied, heeft een hoge sierwaarde. Inkarnaatklaver komt goed van pas in bijen- en vlindertuinen. De behaarde klaver staat in de bloei met donkerronde, omhoog groeiende bloempluimen. Deze opvallende pluimen lokken veel hommels, bijen en vlinders naar je tuin.

 

Inkarnaatklaver

Inkarnaatklaver - Trifolium incarnatum

De inkarnaatklaver wordt voornamelijk gezaaid als groenbemester. Inkarnaatklaver is namelijk een gezond voedergewas dat rijk is aan proteïnes. De plant blinkt uit in het vergaren van droge stof en stikstof. Inkarnaatklaver vestigt zich snel en onderdrukt hiermee ongewenste onkruidplanten.

Rolklaver

De gewone rolklaver, Lotus corniculatus, is een laagblijvende vaste plant. De rolklaver bloeit van mei tot september met warm gele bloemen. De plant is een alleskunner die op vrijwel elke ondergrond gezaaid kan worden. Mocht de plant al een voorkeur hebben, dan gaat die uit naar een matig voedselrijke grond. Ook op schrale grond gedijt de rolklaver naar behoren. De rolklaver brengt niet alleen veel kleur naar je tuin, maar ook veel nuttige insecten. De rolklaver is een waardplant voor veel verschillende insecten. Naast bijen en hommels vormt de rolklaver ook een nectarbron voor de Icarusblauwtje. Dit is het welbekende felblauwe vlindertje. Al met al is de rolklaver dus ook een goede toevoeging aan je bloemenweide… en ook aan je maaltijden! De bladeren, bloemen én de stengels zijn namelijk allemaal eetbaar. Veelal worden deze gebruikt als marinade voor verschillende gerechten.

 

Rolklaver

Rolklaver - Lotus corniculatus

Ook in de landbouw is de rolklaver een handige plant. Hier wordt deze gebruikt als voedselplant voor vee. De planten leveren uitstekend gras-, hooi- en kuilvoer.

Wel of geen klavers in de tuin zaaien?

Is het nou wel zo verstandig om klavers te zaaien in de tuin? De meningen zijn hierover verdeeld. Als je een strak siergazon wilt hebben, dan raden we af om klavers te zaaien in het gazon. Hoe je het ook went of keert: klavers geven een ietwat wildere, maar wel natuurlijke uitstraling aan je gazon. Ze horen dan ook niet zo zeer thuis tussen een strak aangelegde grasmat. Wanneer er klavers groeien tussen het gazon, kunnen we ons voorstellen dat je deze liever wilt bestrijden. De klavers boeken binnen een korte tijd veel terreinwinst; en dit gaat ten koste van je gazon waar jij veel tijd, aandacht en energie in hebt gestoken. In onze blog: ''Klaver bestrijden in het gazon'' lees je hoe je dat het beste kan aanpakken. Er zijn wel klaversoorten die geschikt zijn om door te zaaien in een bestaand gazon, namelijk microklavers en zogenoemde ‘lawn clovers’, of: gazonklaver. Het grote verschil tussen deze klavers en de klavers die spontaan opduiken in je gazon, is dat deze klavers een fijnere structuur hebben en niet zullen overwoekeren. Het kan zeker geen kwaad om klavers te zaaien in je tuin. We hebben de voordelen van klavers hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Klavers geven een natuurlijke uitstraling aan je tuin.
  • Klavers vormen een onderhoudsvriendelijk gazon.
  • Klavers hebben een bodem verbeterende werking.
  • Klavers zorgen voor een goede bodembedekking, hierdoor kunnen onkruidplanten moeilijker hun plek vinden in je gazon.
  • Een gazon dat ingezaaid is met klaver is droogtetoleranter.
  • Zodra de klavers bloeien, lokken ze bestuivende insecten naar je tuin. Dit heeft een positief effect op de biodiversiteit.
  • Klavers hebben een hoge sierwaarde.
  • Waardplanten als de rolklaver en inkarnaatklaver bieden een grote voedselbron voor nuttige insecten.
  • Veel klaversoorten hebben eetbare bloemen.
  • Veel klaversoorten zijn goede toevoegingen aan bijen en vlindertuinen.
  • Klavers zorgen voor een betere vochthuishouding. Ook tijdens langdurige droogte behouden de grassprieten hierdoor hun frisgroene kleur.

Hoe kan je klavers het beste zaaien?

Hoe je klavers het beste kan zaaien, hangt af van de soort en het gebruik. We hebben hieronder per klaversoort een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Witte klaver zaaien

  • Witte klavers kunnen van april tot september gezaaid worden.
  • Witte klaver houdt niet van zure grond. Meet de bodem om te bepalen of je eventueel nog kalk moet strooien.
  • Zaai de zaden niet dieper in dan 2 centimeter.
  • Ben je van plan om witte klaver tegelijkertijd te zaaien met graszaad? Zorg er dan voor dat je de zaden goed met elkaar mengt. Een correcte mengverhouding gaat ten goede van het zaairesultaat.
  • Witte klaver kan veelvuldig gemaaid worden.

Rode klaver zaaien

  • Rode klaver kan het beste gezaaid worden van midden maart tot en met midden september.
  • Bedek de zaden lichtjes met wat aarde maar zaai de zaden niet dieper dan 2 centimeter.
  • Houdt een plantafstand aan van ongeveer 15 centimeter.
  • Zaai de rode klaver niet voor onder het glas, maar zaai de klavers uit in de volle grond.
  • Rode klaver houdt niet van zure grond. Meet de bodem om te bepalen of je eventueel nog kalk moet strooien.

Perzische klaver zaaien

  • Perzische klaver kan het beste gezaaid worden vanaf april tot en met juli.
  • Zaai de zaden bij voorkeur in op kale, schrale grond.
  • Houdt een zaaidiepte aan van 1 - 1,5 centimeter.
  • Ben je van plan Perzische klaver tegelijkertijd te zaaien met graszaad? Zorg er dan voor dat je de zaden goed met elkaar mengt. Een correcte mengverhouding gaat ten goede van het zaairesultaat.

Alexandrijnse klaver zaaien

  • Zaai de Alexandrijnse klaver bij voorkeur in tijdens juli tot en met augustus.
  • Houdt een zaaidiepte aan van 1 - 1,5 centimeter.
  • Ben je van plan om Alexandrijnse klaver tegelijkertijd te zaaien met graszaad? Zorg er dan voor dat je de zaden goed met elkaar mengt. Een correcte mengverhouding gaat ten goede van het zaairesultaat.
  • Alexandrijnse klaver gedijt uitstekend op löss- en kleigrond.
  • Heb je een bloemenmengsel met Alexandrijnse klaver, dan kan deze ook op een later moment van het jaar gezaaid worden.

Inkarnaatklaver zaaien

  • Inkarnaatklaver kan in de volle grond gezaaid worden vanaf april tot oktober.
  • Zaai de zaden bij voorkeur in op kale, schrale grond.
  • Houdt een plantafstand aan van ongeveer 25 centimeter.
  • De plant kiemt het snelste bij warme weersomstandigheden.
  • Ben je van plan om Inkarnaatklaver tegelijkertijd te zaaien met graszaad? Zorg er dan voor dat je de zaden goed met elkaar mengt. Een correcte mengverhouding gaat ten goede van het zaairesultaat.

Rolklaver zaaien

  • De zaden van de rolklaver kunnen vanaf maart tot en met september gezaaid worden.
  • De zaden van de rolklaver ontkiemen het beste bij temperaturen van 15-20 graden.
  • Rolklaver groeit het beste op matig voedselrijke bodems.
  • Houdt een zaaidiepte aan van 1 - 1,5 centimeter.
  • Rolklaver houdt niet van zure grond. Meet de bodem om te bepalen of je eventueel nog kalk moet strooien.

Klavers kopen bij Graszaaddirect

Klavers kopen voor in je tuin? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende klaverzaden in ons assortiment. Losse zaden, maar ook bloemenmengsels waar klavers onderdeel van uitmaken. Wij verkopen klavers voor particulier en professioneel gebruik. Klavers en andere bloemzaden koop je bij Graszaaddirect, dé online grasspecialist.