Triferto
NPK 12-10-18 - 20 kg
€27,95
Fertigreen
Patentkali 25KG
€34,95
Fertigreen
Kieseriet 25KG - 800m2
€25,95
Fertigreen
Thomaskali 25KG - 450m2
€23,95
Triferto
Kali 60% - 25kg
€33,95
Fertigreen
Stikstof Plus N23 - 20kg
€27,95

Kunstmest

Tuinonderhoud begint bij de bodem, want daar groeit van alles op. In een goede, rijke en luchtige bodem groeien planten beter en blijven ze gezond. Met het strooien van kunstmest stimuleer je onder andere de groei van het gras en alle gewassen die zich in je tuin bevinden.

NPK-meststoffen

Er zijn heel veel verschillende soorten kunstmest, hoe kom ik erachter welke kunstmest het best past bij mijn tuin? Elk type kunstmest heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om ervoor te zorgen dat je tuin optimaal profiteert van een bemesting, is het van belang om naar de NPK-samenstelling te kijken. Maar waar staat de afkorting nou eigenlijk voor en welke eigenschappen hebben deze ‘NPK-voedingsstoffen’?

De NPK geeft een percentage aan van drie belangrijke ‘basis’ voedingsstoffen in plantenvoeding.  De N staat voor Stikstof. Stikstof stimuleert de groei van de gewassen. Wanneer je planten slap beginnen te hangen en geel verkleuren betekent dit vaak dat de plant kampt aan stikstofgebrek.

De P staat voor Fosfor (fosfaat). Fosfor zorgt voor een betere wortelontwikkeling. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat planten beter water opnemen uit de bodem. Bij een tekort aan fosfor bestaat de kans dat bladeren paars of blauw kleuren. Vooral in het voorjaar komt het veel voor dat er een gebrek is aan fosfor in de bodem. 

Tot slot de K: deze staat voor kalium, ook wel kali/potas genoemd, zorgt voor stevige en compacte planten. Tevens bepaalt het de grootte van de vruchten en de kleur van de bloemen. Bij een gebrek aan kalium kunnen er verschillende problemen ontstaan als gekleurde plekken en verdorring van het blad, minder sterke knol- en wortelvorming en minder grote bloemen.

Soorten kunstmest

Er zijn verschillende soorten kunstmest; weide meststoffen, allround meststoffen, kunstmest met stikstof, zwavel, magnesium, kalk en zelfs een meststof-en-mosdoder-in-1, namelijk de gazon pur van het merk DCM. Voor het najaar zijn er speciale najaars- meststoffen. Kortom, er zijn heel veel verschillende soorten kunstmest!

 

Wanneer kunstmest gebruiken?

Het komt vaak voor dat het gazon er na de wintermaanden wat zwakjes bij ligt. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, aangezien de grasplanten tijdens de koude weersomstandigheden extra veel voedingsstoffen nodig hebben om gezond te blijven. Het is verstandig om het gras te bemesten met kunstmest zodra de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap, aangezien het een snelle en directe werking heeft. Zo ondergaat je gras binnen no-time weer een groeispurt en ligt het gazon er weer vitaal bij.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor (vaste) planten. Zodra het groeiseizoen weer aanbreekt, hebben planten voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien. Met het strooien van mestkorrels geef je jouw planten meteen een kickstart.

Houdt de dagen voordat je gaat strooien de weerberichten goed in de gaten. Het beste strooiresultaat behaal je bij regenachtig weer. De mestkorrels lossen bij vochtig weer nog sneller op in de bodem. Vermijdt het strooien tijdens de warme zomermaanden. De kans bestaat dan dat de korrel verband, met alle gevolgen van dien.

 

Hoe vaak kunstmest gebruiken?

Aangeraden wordt om twee maal per jaar kunstmest te strooien: de eerste strooibeurt van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Sommige tuinen hebben soms wat extra bemesting nodig. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je het best één keer per 6-8 weken strooit. Hiermee behaal je het beste resultaat.

 

Hoe kunstmest strooien?

Op welke manier kun je nou het beste gaan strooien? Je kunt het op verschillende manieren aanpakken. Zo kan je er in eerste instantie voor kiezen om het gras te bemesten door het mest gelijkmatig met je hand te strooien. Wanneer je een grotere tuin hebt met een oppervlakte van 100 m² of meer, raden we aan om de mestkorrels aan te brengen in het gazon met een handstrooier of strooiwagen. Een strooiwagen strooit meststoffen gelijkmatig over het gras heen. Het maakt het strooien een stuk eenvoudiger, al helemaal wanneer je een grote tuin hebt.

 

Hoeveel kunstmest per m²?

Gemiddeld genomen kun je met 1 kilo mestkorrels zo’n 10 m² strooien op het gazon. Als je de bloemen en planten bemest, gelden er meestal andere doseringsadviezen. Lees daarom voor het strooien aan zorgvuldig het strooiadvies op de verpakking af om er achter te komen hoeveel kilogram je nodig bent per m². Als je te veel mest gebruikt, kan kunstmest het gazon beschadigen. Daarnaast kan het ook zorgen voor verzwakking van de (gras)plant. Dit is ook niet goed voor het milieu. Het is dus belangrijk dat je het strooiadvies strikt opvolgt.

 

Kunstmest versus organische mest

Meststoffen kun je onderverdelen in twee verschillende soorten, namelijk kunstmest en organische (organisch-minerale) mest. Een meststof valt onder een organische meststof als er minimaal 60% bestaat uit organisch materiaal als bijvoorbeeld koe- en kippenmest. Een belangrijk verschil tussen bovengenoemde meststoffen is dat kunstmest over het algemeen een snellere werking heeft dan organische meststoffen, daarentegen heeft kunstmest wel een kortere werking dan organische meststoffen. Als je jouw gazon, planten en/of gewassen een snelle groei boost wilt geven, dan kun je het beste een kunstmest strooien. Wil je jouw gazon een gelijkmatige, langdurige voedingsstroom geven, dan kun je het beste kiezen voor een organische mest. Het hangt dus een beetje af van de situatie.

 

Is kunstmest schadelijk voor honden?

We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag of kunstmest schadelijk is voor honden. En ons antwoord op die vraag is: ja, kunstmest kan wel degelijk gevaarlijk zijn voor honden. Steeds vaker worden er cacaodoppen verwerkt in mestkorrels. Deze vallen erg in de smaak bij honden.  Cacao wordt natuurlijk ook verwerkt in chocolade en zoals u misschien al weet, is chocolade zeer giftig voor honden. Zorg er dus voor dat  de mestkorrels volledig in de bodem zijn opgenomen, voordat je de honden weer op het gazon laat spelen.

 

Het is bij Graszaaddirect mogelijk om kunstmest in bulk te bestellen. Zo bespaar je bij een pallet vol kunstmest tot wel 20%!