Alexandrijnse klaver - MRS Seeds
Alexandrijnse klaver is een uitstekende vlinderbloemige groenbemester die stikstof uit de lucht bindt om het vervolgens op te slaan in de wortels. Vrij snel begint het gewas al te mineraliseren. Het gewas wordt naast groenbemester ook gebruikt als voeding en het heeft een hoge droge stof opbrengst. En kan onder de juiste omstandigheden tot wel zeven keer gemaaid worden. Alexandrijnse Klaver is vooral geschikt voor löss- en kleigronden en is goed bestendig tegen schimmels.
Eigenschappen Alexandrijnse klaver
Alexandrijnse klaver, ook wel ‘Trifolium resupinatum’, is een eenjarige klaver met rechtopstaande stengels en bladeren bestaande uit drie ovale blaadjes. De bloemen groeien in compacte bolvormige clusters, variërend in kleur van wit tot roze. De Alexandrijnse klaver komt inheems voor in zowel Zuid-Europa als Zuidwest-Azië en lijkt erg veel op zijn familielid; de rode klaver. Wat deze twee vooral onderscheidt, is het feit dat Alexandrijnse klaver niet winterhard is. Hierdoor is de Alexandrijnse klaver iets minder bekend, terwijl deze erg goed ingezet kan worden als voedergewas in het weiland of als groenbemester. De Alexandrijnse klaver heeft, net als alle andere vlinderbloemige groenbemesters, het vermogen om stikstof te binden. Ook kan Alexandrijnse klaver in een bloemenweide ingezaaid worden vanwege zijn hoge aantrekkingskracht op belangrijke bestuivers als bijen en hommels.
Voordelen Alexandrijnse klaver
- Stikstofbinder die de bodemkwaliteit verbetert.
- Zeer geschikte groenbemester.
- Hoge drogestofopbrengst.
- Voedzame voederbron voor vee.
- Trekt bestuivers aan en vergroot de biodiversiteit.
- Ondersteunt de waterregulatie.
- Goed tegen bodemerosie.
- Goed bestand tegen schimmels.
Nadelen van Alexandrijnse klaver
Ook is het altijd fijn om te weten wat de eventuele nadelen kunnen zijn van een plant of gewas, zodat je de beste keuze kunt maken:
- Kan gaan concurreren met andere gewassen.
- Let altijd op met eventuele allergieën.
- Kan toxisch zijn voor bepaalde diersoorten vanwege cyanogene glycosiden.
Toepassingen Alexandrijnse klaver
Alexandrijnse klaver kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. De meeste hiervan hebben we al besproken, maar we zetten ze graag voor je op een rijtje:
- Bodemverbeteraar
- Ter vergroting van de biodiversiteit
- Groenbemester
- Veevoer
- Erosiebeheer
- Rotatiegewas
- Bijenbloem
Wanneer Alexandrijnse klaver zaaien?
Alexandrijnse klaver kan op z’n vroegst in juli gezaaid worden. De voorkeur gaat uit naar löss- en kleigronden.
Hoe Alexandrijnse klaver zaaien?
Voor een succesvolle zaai van Alexandrijnse klaver, houd een zaaidiepte aan van 1 - 1,5 centimeter en meng de zaden goed met graszaad als je ze gelijktijdig zaait. Deze klaversoort gedijt uitstekend op löss- en kleigrond, maar als je een bloemenmengsel met Alexandrijnse klaver hebt, kun je deze ook op een later tijdstip in het jaar zaaien.
Alexandrijnse klaver kopen bij Graszaaddirect
Alexandrijnse klaver kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. Alexandrijnse klaver kopen doe je veilig, eenvoudig en snel via Graszaaddirect. Voor vragen kun je gerust contact opnemen met onze specialisten!
- Inhoud250 gr | 1 kg | 5 kg | 10 kg
- Zaaidichtheid siertuin3 - 4 gr per m²
- Zaaidichtheid landbouw300 - 400 kg per ha
- Zaaidichtheid3 - 4 gram per m²
- ZaaiperiodeJuli - Augustus
- GroeihoogteMin. 30 cm - Max. 60 cm
- Artikel codeALEX.KLAVER.1KG | ALEX.KLAVER.5KG | ALEX.KLAVER.25KG
- Primair doel (X)Stikstof vastleggen en mineralisatie van de bodem
- Soort (X)Axi
- Toepassingsgebied(en) (X)Akkers