Veldbloemen zaaien: hoe moet dat?
13/03/2023 - 10:47

Veldbloemen zaaien: hoe moet dat?

Een tuin met veldbloemen is onderhoudsvriendelijk. Met minimaal onderhoud kun je de hele zomer lang genieten van florerende veldbloemen. Tegelijkertijd help je bijen en andere bestuivende insecten, die de weelderige bloemenzee regelmatig zullen bezoeken. Er is stuifmeel en nectar in overvloed, waardoor je met een bloemenweide een steentje bijdraagt aan de biodiversiteit. In dit blogartikel lees je hoe je veldbloemen kunt zaaien als een professional.

De juiste bodem uitzoeken

De basis van een rijkelijk bloeiende bloemenweide is het uitkiezen van een geschikte bodem. Veldbloemen geven hun voorkeur aan zandgrond. Dit heeft te maken met het feit dat zandgrond weinig tot geen voedingsstoffen bevat. De meeste veldbloemen groeien het beste op schrale grond. Er zijn echter meerdere bodemsoorten. Met de juiste voorzorgsmaatregelingen kun je óók op andere bodems een veldje met bloemen aanleggen. In ons blogartikel: ‘Welke grondsoorten zijn geschikt voor veldbloemen?’, leggen we per bodemsoort uit hoe je deze het beste kunt bewerken.

Veldbloemen kunnen het beste gezaaid worden op een stuk kale grond, dat volledig is omgespit of omgeploegd. Het zaaien van bloemzaad in een vol gazon is een lastig verhaal. Het gras groeit sneller, waardoor de zaden zullen verdringen. Er gaan ongetwijfeld wat planten ontkiemen, maar deze zullen snel in het niet vallen door vergrassing. Het is mogelijk om traaggroeiende graszaden te mengen met een bloemenmengsel. Maar dit geldt alleen voor het aanleggen van een nieuw bloemengazon. Houd een mengverhouding aan van 1 (veldbloemen) op 5 (graszaden). We hebben een bloemenmengsel met graszaad. Je kunt ook een mix van bloemen aanschaffen die mee gezaaid kunnen worden met grasmengsels. Neem bijvoorbeeld het Type M5 - Bloemrijk Gazon mengsel. Deze bestaat uit twaalf inheemse bloemen die een hoge aantrekkingskracht hebben op nuttige insecten.

Geschikte zaaiperiode

Veldbloemen kunnen, afhankelijk van het type zaad of mengsel, gezaaid worden in de lente of in het najaar. Eenjarige bloemzaden kunnen vanaf maart tot begin juni in de volle grond gezaaid worden. De veldbloemen zullen hetzelfde jaar nog gaan bloeien. Zaai daarom niet te laat, want dit gaat ten koste van de bloeiduur. 

Meerjarige bloemzaden kunnen het beste in het najaar gezaaid worden. De bodem is dan nog goed op temperatuur, waardoor de zaden snel kiemen en ondergronds voor de winter aan nog een sterk wortelstelsel ontwikkelen. Het volgende jaar zal de plant knoppen gaan aanmaken en uiteindelijk in de loop van het jaar gaan floreren. Je kunt daarom nooit misgaan als je wilde bloemen in het najaar zaait.

Het is belangrijk om rekening te houden met externe factoren zoals het weer. De hierboven genoemde data zijn een algemeen aanbevolen zaaiperiode. Maar de natuur blijft onze leidraad. Als het in maart nog vriest, dan kun je het zaaimoment beter uitstellen. De bodem moet op temperatuur zijn, anders zullen de bloemenzaden überhaupt niet kiemen. In ons blogartikel: ‘Wanneer kan ik veldbloemen zaaien?’ lees je waar je allemaal rekening mee zou moeten houden, voordat je begint met zaaien.

Het zaaien van de veldbloemen

Veldbloemen zaaien is niet al te ingewikkeld. Zoek allereerst een geschikte standplaats op. Idealiter op een plek in de zon of halfzon. Het is belangrijk dat veldbloemen ongeveer vier uur aan zonlicht per dag krijgen. Veldbloemen houden niet van natte voeten. Een lichtvochtige grond zal het kiemproces versnellen, maar als er plasvormingen ontstaan, doordat (regen)water niet doordringt in de bodem, dan kunnen de planten verstikken. Kortom, te vochtige grond is niet goed voor veldbloemen.

Een geschikt plekje gevonden in je tuin? Dan is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken. Egaliseer het te zaaien oppervlak en maak de grond vrij van steentjes, onkruiden, grassen en andere begroeiingen. Als de bodem gereed is, kun je de bloemzaden spaarzaam uitstrooien. Je kunt dit het beste zo snel mogelijk doen. Als je enkele dagen of zelfs weken wacht, krijgt onkruid de kans om het terrein in te pikken. 

De gemiddelde zaaidichtheid voor veldbloemen betreft 1 à 2 gram bloemenzaad per vierkante meter. Heel erg weinig, dus. Dit komt doordat er uit elk zaadje een bloem groeit. Als te veel planten dicht bij elkaar groeien, dan loop je het gevaar dat ze met elkaar gaan concurreren. Volg de zaaidichtheid op de verpakking strikt op om teleurstellingen te voorkomen.

Zodra je de bloemzaden eenmaal hebt uitgestrooid, is het bevorderlijk om de pas ingezaaide bloemenweide te bewateren. Zeker bij droogteperiodes is dit erg belangrijk. Ten eerste om uitdroging te voorkomen. Daarnaast zorgt warmte in combinatie met vocht voor een optimale kieming.

De verzorging na het zaaien

Naast dat je veldbloemen zo nu en dan kan bewateren, hebben ze verder geen verzorging nodig. Je kunt wilde bloemen besproeien met een tuinslang. Grote bloemenweides kunnen ook bewaterd worden met een sectorsproeier. Het voordeel daarvan is dat je er zelf niet heletijd bij hoeft blijven staan. Een tuinsproeier, zoals de messing sectorsproeier van Talen Tools, zorgt voor een gelijkmatige verdeling. 

Je wilt onkruid voorkomen, maar je kunt er niet altijd iets aan doen als er toch onverwacht onkruid opduikt in je bloemenveld. Mocht dit het geval zijn, dan is het van belang om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Voordat je dat doet, is het handig om onkruid te herkennen. Sommige onkruiden kunnen handmatig verwijderd worden of met tuingereedschap. Terwijl andere, ietwat hardnekkige ongewenste begroeiingen, enkel met een bestrijdingsmiddel verdelgd kunnen worden. Daarom is het makkelijk om te weten met welke soort je te maken hebt, zodat je deze doelgericht kunt bestrijden.

Een bloemenweide is onderhoudsvriendelijk. Laat de natuur rustig haar gangetje gaan en grijp alleen in als dat ook echt noodzakelijk is. Met een beetje geluk hoef je na het zaaien geen onderhoud te plegen. Behalve bij langdurige periodes van droogte/ hitte en bij de opkomst van onkruid. Wanneer de veldbloemen uitgebloeid zijn, kun je de weide tot de grond gelijk maken door deze te maaien. Dit kun je in de maand september doen. Het maaisel kan vervolgens afgevoerd worden. Je kunt de uitgebloeide planten ook laten staan. Ze zullen dan vanzelf uitdrogen en de zaden zullen door de wind verspreid worden. Het gevolg hiervan is dat planten opnieuw kiemen. In hetzelfde jaar, of het volgende groeiseizoen.

Reacties

De meeste bloemen zijn lichtkiemers, ze hebben dus licht nodig om te kiemen. Het beste is om bloemenzaad te mengen met licht zand. Op deze manier kun je duidelijk zien waar je gezaaid hebt.
Patrick - 26/02/2024 - 08:45
Goedenmiddag, een vraag: moet je het zaad bedekken met een dun laagje tuinaarde, of ontkiemt het door licht?

Ik hoor het graag
Hoftijzer - 22/02/2024 - 12:59

Laat een reactie achter