Wilde bloemen zaaien in het najaar
16/08/2022 - 10:37

Wilde bloemen zaaien in het najaar

Heb je bloemenzaad of een bloemenmengsel, of ben je van plan om dit aan te schaffen, maar weet je niet zeker of je deze in het najaar nog kan uitzaaien? Het is een vraag die we vaak gesteld krijgen van onze klanten. In dit blogartikel geven we antwoord op deze brandende vraag.

Inhoud

Kan je nog wilde bloemen zaaien in het najaar?

Goed nieuws! Je bent nog niet te laat! Je kunt nog gerust bloemen zaaien in het najaar. Sterker nog, het najaar is een uitstekende periode om wilde bloemen te zaaien. De natuur doet dit zelf ook. Planten laten namelijk na de bloei hun zaden vallen. Maar, let wel op: niet alle bloemen kunnen in het najaar gezaaid worden. Voor het gemak maken we onderscheidt tussen eenjarige en meerjarige bloemen. Laatstgenoemde, de meerjarige bloemen, kunnen het hele jaar door gezaaid worden. Het najaar is een goed moment om te zaaien, aangezien de bodem nu zeker goed op temperatuur is. Sommige zaden, als bijvoorbeeld die van de dropplant, kunnen juist het beste in het najaar gezaaid worden. Deze zogenoemde 'koudekiemers' hebben juist een koude periode nodig om goed te kiemen. Het jaar erop zullen er bloemen aan gaan groeien, al vroeg in het voorjaar. Dit is meestal het geval bij meerjarige bloemen.

Eenjarige bloemen ontkiemen en bloeien al enkele weken of maanden na het zaaien. Eenjarige bloemen zijn in de meeste gevallen warmtekiemers. Denk hierbij aan zomerbloemen als slaapmutsjes en cosmeas. Deze bloemen hebben voldoende zonlicht en warmte nodig. Ze groeien het beste bij een minimale temperatuur van 20°C. Zaaien in het voorjaar betekent dat je tijdens de opvolgende zomer al kunt genieten van bloeiende planten. Bij de meeste eenjarige bloemen is het dan ook niet wenselijk om deze te zaaien in het najaar. Er zijn echter een aantal uitzonderingen die wél gezaaid kunnen worden in het najaar, aangezien deze winterhard zijn. Groot kaasjeskruid is zo'n uitzondering. Deze eenjarige plant kan je in het najaar zaaien, in september of oktober.

Welke bloemzaden kan je zaaien in het najaar?

Over het algemeen kan je alleen meerjarige bloemzaden en meerjarige bloemenmengsels zaaien in het najaar. Hier vallen heel veel bloemsoorten onder. Er zijn dus ook eenjarige bloemzaden die je kan zaaien in het najaar. We hebben net al groot kaasjeskruid genoemd, maar er zijn nog meer opties! De eenjarige planten die in het najaar gezaaid kunnen worden, vormen winterharde bloemen die nachtvorst tot -10°C meestal kunnen verdragen. Kortom, er zijn genoeg bloemen die je in het najaar kan gaan zaaien. Hieronder hebben we voor september en oktober een aantal wilde bloemen uitgelicht die je kan zaaien tijdens deze maanden.

Wilde bloemen zaaien in september

Korenbloem

De korenbloem is een plant die inheems voorkomt in Nederland. Voor inheemse planten geldt dat je ze in het najaar nog kan zaaien, aangezien ze vorstbestendig zijn. Ook korenbloemen zijn inmiddels dusdanig goed ingeburgerd, dat ze intussen wel gewend zijn aan de koude winters. Zaai de losse bloemzaden van deze wilde bloemen simpelweg uit op een zaaibedje in de volle grond. Druk de zaden vervolgens aan met bijvoorbeeld een plankje. De zaden van de korenbloem zullen in het prille voorjaar al in de bloei staan. Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de zaden van de korenbloem te zaaien in de lente. 

Akelei

De akelei is ook een plant die in het najaar gezaaid kan worden. De beste momenten om akeleien te zaaien is of aan het einde van de maand augustus of in september. Akeleien doen het goed op vochtige bodems. Het maakt hierbij niet uit of je ze tijdens het najaar in de volle grond zaait, of in een bloembak op bloempot. De plant is ten slotte een winterharde plant die verder niet al te veel eisen stelt aan de weersomstandigheden.

 

Reukerwt

Reukerwten zijn eenjarige klimmers die een sterk wortelstelsel ontwikkelen. Door de zaden van deze plant te zaaien in een bloempot, help je ze mee de winter te doorstaan. Je kan reukerwten ook in de volle grond zaaien. Reukerwten hebben veel warmte en licht nodig om goed te kunnen bloeien. Desondanks zullen de zaden toch al vrij compacte planten opleveren, wanneer je deze in het najaar zaait. Reukerwten kunnen in september en oktober gezaaid worden. Toch liever zaaien in de lente? Dat is ook geen probleem voor deze plant.

Wilde bloemen zaaien in oktober

Phacelia

Phacelia, of bijenbrood, wordt doorgaans in de lente gezaaid. Wat weinig tuiniers weten, is dat je deze bijenplant begin oktober ook nog kan zaaien. Door phacelia in het najaar te zaaien, zorg je voor een vroege bloei tijdens de opvolgende lente. De jonge plantjes overleven de nachtvorst doorgaans met gemak. Volgroeide, volwassen phacelia is wél gevoelig voor vorst. Wanneer de plant eenmaal in de bloei staat, blijft deze vaak doorbloeien tot aan de eerste nachtvorst. Benieuwd naar deze plant? Lees dan ook eens het informatieve artikel over phacelia in onze kennisbank.

Goudsbloem

De goudsbloem is al eeuwenlang een populaire zomerbloem. Deze blikvanger wordt meestal gezaaid in het voorjaar. Mits je de zaden op een zonnige plek zaait op een ondergrond met een goede vochthuishouding, kun je de goudsbloem ook zaaien in oktober. De zaden van deze enthousiaste bloeiers kunnen vorst overleven. De goudsbloem is een eenjarige plant. Eenmaal ontkiemt staat deze plant langdurig in de bloei. De hele zomer door, tot aan de eerste vorstperiode. Toch toont de praktijk aan dat goudsbloemen die in het najaar gezaaid zijn sneller en sterker ontkiemen dan goudsbloemen die in de lente worden gezaaid. Het klinkt misschien wat tegendraads. Maar, zoals men dan zegt: al doende leert men van de natuur! De natuur is niet voor niets onze leermeester.

Klaproos

De klaproos, we kennen ze allemaal wel. Echt zo'n bloemsoort die niet mag ontbreken in je bloemenweide. De klaproos is een eenjarige koudekiemer die niet alleen in het voorjaar gezaaid kan worden, maar ook in het najaar. De plant heeft een sterke penwortel en kan in oktober en zelfs in november gezaaid worden. Gezien de penwortel kan je de klaproos het beste in de volle grond zaaien en dus niet in een bloembak of bloempot.

Het is inmiddels wel duidelijk dat je je zeker niet hoeft te vervelen in het najaar! Alhoewel de meeste tuinklusjes rond deze tijd van het jaar op een laag pitje staan, is het zaaiseizoen van bloemen nog in volle gang. Het zaaien van bloemen in het najaar kan zelfs extra voordelen met zich meebrengen. Dus, heb je nog plannen voor het aanleggen van een bloemenweide? Dan is het najaar het perfecte moment om bloemen te zaaien!

Reacties

Hallo, ik heb mijn zaadjes gezaaid, maar door het warme weer komen er nu al zaailingen omhoog. Wat kan ik doen om deze goed de winter door te laten komen?
Sanne - 20/09/2023 - 19:48
Hallo, ik ben op zoek naar bloemenzaad om nu nog te kunnen zaaien. Ik zie op uw site wel najaarsbloemen maar niet echt een mengsel waar meerdere soorten in zitten. Kunt u mij adviseren? Groeten Diane
Diane Raanhuis - 28/08/2023 - 09:55