Gazononderhoud kalender
22/09/2022 - 08:59

Gazononderhoud kalender

Ben jij een gelukkige bezitter van een gazon? Of heb je een gazon, maar is het nou niet bepaald een visitekaartje van je tuin? Daar gaan we nu voorgoed verandering in brengen! Een tuin met een gazon is een onderhoudsvriendelijke tuin. Echter wil dat niet zeggen dat je het hele jaar achterover kan leunen met de verwachting dat het gazon in een goede staat blijft. Nee, er moet gazononderhoud gepleegd worden om te kunnen blijven genieten van een stralend groen gazon. Sommige klusjes zijn een kleinigheidje, terwijl andere klusjes wel arbeidsintensief zijn. Nu horen we je denken: ''Wat moet er dan zoal gebeuren om je gras zo goed mogelijk te onderhouden?’’. Dat lees je in dit blogartikel. We hebben een gazononderhoud kalender opgesteld zodat je straks precies weet in welke volgorde je welke werkzaamheden uit kunt voeren.

Inhoud

Wat is een gazon onderhoudskalender?

De opzet van een gazon onderhoudskalender is vergelijkbaar met dat van een normale kalender. In het gazon onderhoudskalender maken we per maand notities met tuinklusjes die je in deze desbetreffende maand uit kunt voeren om een vitaal gazon te behouden. Je kunt een gazon onderhoudskalender als hulpmiddel gebruiken. Het werkt heel simpel: je kijkt aan het begin van de maand naar de kalender om vervolgens in één oogopslag te zien wat voor gazononderhoud klusjes je kunt klaren gedurende deze maand. Je kunt de gazon onderhoudskalender van Graszaaddirect ook in je digitale agenda opslaan, zodat je een pop-up krijgt met een handige reminder.

Gras onderhouden in januari

Tijdens de wintermaand januari hoef je niet al te veel aandacht besteden aan je gazon. Januari kan gezien worden als een rustmaand. Als je niet over het gazon hoeft te lopen, dan moet je dat tijdens deze maand ook vooral niet doen. Vermijdt het gazon het liefst zoveel mogelijk: zeker wanneer het gras bevroren is. Het gras is tijdens een vorstperiode erg kwetsbaar. Hierdoor loop je het gevaar dat het beschadigd raakt wanneer je het regelmatig betreedt. Dat risico wil je liever niet lopen.

In het kort:

  • Januari is een rustmaand! Probeer het gazon zo min mogelijk te belasten tijdens deze maand.

Gras onderhouden in februari

Vergeleken met het voorjaar en de zomermaanden, is februari nog steeds een relatief rustige maand als het gaat om het onderhouden van je gras. Zeker wanneer het buiten nog vriest. De kans is groot dat daar nog sprake van is in februari. Mocht het buiten nog volop vriezen, dan blijft het advies om het gazon zo min mogelijk te belasten. Het kan ook best zo zijn dat de temperatuur al flink boven het kwik oploopt. Dit is de afgelopen jaren wel vaak het geval geweest. Het afgelopen jaar hadden we ook niet te maken gehad met een strenge winter. Het was, zoals we wel eens zeggen, een zogenoemde ‘kwakkelwinter’. Dit zou zo maar de trend kunnen zijn voor de aankomende jaren. Hoe dan ook: houd de weerberichten goed in de gaten. Want, als het wel zacht weer is, kun je langzaamaan aan de slag.

Wat je sowieso kunt doen, is het tuingereedschap klaarmaken. Het voorjaar staat ten slotte om de hoek! Een belangrijke taak dat vaak vergeten wordt is het slijpen van de messen van de grasmaaier. Een grasmaaier met scherpe messen levert een nette grasmat op. Stompe messen snijden de grassprietjes niet netjes af. Om te voorkomen dat je gazon een slordige uitstraling krijgt, kun je de messen voor het maaiseizoen slijpen. Dit kan je zelf doen, echter heb je daar wel een bankschroef, vijl/slijptol en een steeksleutel voor nodig. Je kunt de messen ook laten slijpen door een gespecialiseerd bedrijf.

Februari is ook een geschikte maand om kalk te strooien. Om de verzuring van de bodem tegen te gaan en om mosvorming te beheersen, wordt aangeraden om tweemaal per jaar gazonkalk te strooien. Eenmaal aan het eind van de winter of vroege voorjaar en nogmaals diep in het najaar. Het strooien van kalk is van cruciaal belang. In onze blog: ‘’Waarom kalk gebruiken voor het gazon?’’ lees je waarom! Om erachter te komen of je gazon in februari al een kalkbemesting kan gebruiken, zou je kunnen overwegen om een bodemtest af te nemen. Uit een dusdanige analyse komt naar voren wat de pH-waarde (zuurtegraad) van het gazon is. Als de bodem te zuur is, dan kun je kalk gebruiken. Is de bodem niet zuur genoeg, dan kan je de grond verzuren met tuinturf.

Het komt wel eens voor dat het gras in de loop van de maand februari ontwaakt uit zijn winterslaap. Begint het gras alweer te groeien? Dan kan je de grasmaaier rustig van stal halen. Wellicht is de maand februari dé maand om weer te beginnen met grasmaaien. Wees wel voorzichtig en maai de grassprieten niet te kort. Mocht het nog wel onverwacht gaan vriezen, dan loop je het gevaar dat het gazon niet meer dichtgroeit. In onze blog: ‘’Grasmaaien - wanneer en hoe vaak?’’ lees je alles wat je moet weten over grasmaaien.

In het kort:

  • Met het oog op het voorjaar kun je de tuingereedschappen klaarmaken. Slijp de messen van je grasmaaier.
  • Voer een bodemtest uit. Mocht het nodig zijn, dan kan je vanaf februari kalk gaan strooien.
  • Houdt de weerberichten in de gaten! Wie weet kan je in februari voor het eerst gaan grasmaaien.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in februari:

Gras onderhouden in maart

In maart zal de buitentemperatuur alleen maar verder oplopen. Dit betekent dat het gras ook sneller gaat groeien. Maart is de maand waarin je met meer regelmaat het gras kan maaien. Na een aantal maaibeurten kan het gras gevoed worden met voorjaarsmest. Een voorjaarsmest kenmerkt zich aan een hoog percentage stikstof. Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor grasplanten. Het bevordert namelijk de groei van het gras. Hierdoor vormt je gazon een dichte zode. Je zult al gauw merken dat je na de voorjaarsmest nog vaker moet maaien. Dit gaat ten goede van het welzijn van de grasmat. Bovendien worden de onkruiden hierdoor teruggedrongen. Houd je hier en daar toch wat mos en onkruid over in het gazon? Dan kan je deze doeltreffend verwijderen uit het gazon met een bestrijdingsmiddel.

Zit je gazon vol met onkruid en mos? Dan kan je, mits de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is, het gras gaan verticuteren. Door te verticuteren, haal je de viltlaag (= laag met onkruid, mos en dode plantresten) uit je gazon. Na het verticuteren kan het gras vocht, voedingsstoffen en lucht weer beter opnemen uit de bodem. In onze blog: ‘’Het gras verticuteren, wanneer en hoe?’’ leggen we uit hoe je het gras kan verticuteren.

In het kort:

  • Regelmatig grasmaaien wanneer de temperatuur het toelaat.
  • Het gazon bemesten met een voorjaarsmest.
  • Het gazon vrij maken van onkruid en mos. Dit kan met een bestrijdingsmiddel. Nemen ongewenste begroeiingen de overhand in je gazon? Dan kan je beter gaan verticuteren.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in maart:

Gras onderhouden in april

De maand april is nog steeds een uitstekend moment om het gazon te verticuteren, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Heb je tijdens de maand maart al geverticuteerd? Dan is de kans groot dat er kale plekken in het gazon zitten. Deze kan je herstellen door ze bij te zaaien met herstelgras. Met dit snelkiemend graszaad heb je binnen enkele weken weer een dichte zode. In onze blog: ‘’Hoe zaai ik mijn gras bij?’’ lees je hoe je als een professional graszaad kunt zaaien.

Houd de jonge, nog kiemende graszaden vochtig door ze regelmatig te bewateren. Mocht je in maart nog geen meststof gestrooid hebben, dan kan je in april het gras onderhouden door het te bemesten. Voor handige tips over gazonbemesting verwijzen we jou graag door naar onze blog: ‘’Het gazon bemesten’’.

De maand april is een uitstekend maand om het gazon te beluchten. Wanneer het gazon een dichte bodemstructuur heeft, wordt regenwater moeilijk opgenomen in de bodem. Als er plasvormingen ontstaan, kan het gras verstikken. Door het gazon te beluchten, zorg je ervoor dat het gras makkelijker zuurstof, water en voeding uit de bodem kan halen. De grasplant zal weer dieper gaan wortelen en een hogere weerstand krijgen. Het gazon wordt belucht door gaten te prikken in de zode. Dit kan met een gazonprikker, een riek of met beluchtingssandalen.

In het kort:

  • In april kan het gazon geverticuteerd worden.
  • In april kunnen bestaande beschadigde gazons bijgezaaid worden met herstelgraszaad.
  • April is een geschikte maand om een organische gazonmest te strooien.
  • Je kunt nu de bodem verbeteren door het gazon te beluchten.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in april:

Gras onderhouden in mei

Het voorjaar is nu écht aangebroken. Vanaf mei kan je het gras eenmaal per week maaien. Maai het gras niet te kort, want dan kunnen de graswortels beschadigd raken. Het gras is in het vroege voorjaar nog vrij kwetsbaar. Stap voor stap kan je het gras steeds wat korter maaien, tot de gewenste maaihoogte. Des te korter de grasmat afgemaaid wordt, des te strakker het eruitziet. In mei kan je het gazon ook wekelijks gaan bewateren. Besproei het gazon minimaal een half uur, zodat het water ook terecht komt bij de wortels in de diepere lagen van de bodem. Je kunt het gras sproeien met een tuinslang, maar dan moet je er wel de hele tijd bij blijven staan. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door een sproei-installatie aan te leggen, of door gebruik te maken van sectorsproeiers. Voor de kleinere gazons voldoet een zwenksproeier ook.

In het kort:

  • De maand mei is een maand waarin het gras regelmatig gemaaid kan worden.
  • Besproei het gazon bij aanhoudende droogte en hitte.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in mei:

Gras onderhouden in juni

Wanneer je de voorjaarsmest in maart hebt uitgestrooid, dan zal deze in de loop van de maand juni uitgewerkt zijn. Juni is dan ook een uitstekend moment om een tweede bemesting te doen. Ditmaal geen voorjaarsbemesting, maar een zomerbemesting. Met een zomerbemesting zorg je ervoor dat de voedingswaarden van de bodem weer op peil komen. Tijdens de warmere dagen nemen de graswortels ten slotte extra veel voeding op uit de bodem. Strooi een organische meststof die voorzien is van de belangrijkste NPK-voedingsstoffen om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt.

Maai het gras in juni nog steeds wekelijks. Stel de grasmaaier in op de juiste maaihoogte. Heb je een speelgazon, maai dan niet korter dan 5 centimeter. Heb je een siergazon? Houdt dan een hoogte aan van ongeveer 3,5 centimeter.

Valt er maar geen regen in juni? Voorkom dan dat je gazon uitdroogt. Besproei je gazon in de ochtend voor zonsopkomst of in de avond na zonsondergang. Bewater het gazon niet overdag, wanneer de volle zon schijnt op het gras. Het gras kan hierdoor verbranden.

In juni groeit gras erg snel. Wat ook snel groeit tijdens de warmere weersomstandigheden, is onkruid. Mocht er onkruid opduiken in het gazon, dan is het aan te raden om het onkruid meteen te wieden. Zeker wanneer je te maken hebt met woekerende onkruiden. Weet je niet zeker wat voor onkruid er in je gazon zit? Lees dan eens onze blog ‘’Onkruid herkennen’’.

In het kort:

  • Heb je in maart een voorjaarsmest gestrooid? Bemest het gazon dan nu met een zomerbemesting.
  • Door het afwisselende weer in de maand juni kan het gras erg snel groeien. Het is gewenst om het gras regelmatig te maaien.
  • Is het in juni droog weer? Dan is het handig om minimaal een half uur per keer regelmatig te sproeien zodat het gras er niet onder komt te lijden.
  • Heb je last van onkruid? Dan kan je dat nu gaan bestrijden. Onze voorkeur gaat uit naar milieuvriendelijke onkruidbestrijding. In onze blog: ‘’Milieuvriendelijke onkruidbestrijding’’ hebben we een aantal effectieve bestrijdingsmethoden uitgelicht.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in juni:

Gras onderhouden in juli

In juli groeit het gras erg snel. Je zult het gras regelmatig moeten maaien om het in een nette staat te houden. Als je het gazon in april hebt bemest, dan is juli een geschikte maand waarin je een herhaalbemesting kan strooien.

We zitten inmiddels midden in de zomer. Er zullen vast en zeker meer activiteiten plaatsvinden op het gazon. Misschien organiseer je wel een buurtbarbecue, of staat er wellicht een zwembad op het gras. Door het gazon consistent te bemesten, is het in staat om deze klappen beter te incasseren. Als het gras toch verzwakt raakt, dan kan je de dunne plekken bijzaaien met graszaad. Je kunt hier ook mee wachten tot het tuinseizoen ten einde komt.

In het kort:

  • In juli moet het gazon regelmatig gemaaid worden: doorgaans twee keer per week.
  • Heb je het gazon in april voor het eerst bemest? Dan kan de herhaalbemesting deze maand uitgestrooid worden.

Gras onderhouden in augustus

Augustus is meestal de warmste maand van het jaar. Het is ook een maand waarin weinig regen valt. Bij neerslagtekort is het verstandig om het gazon te besproeien. Besproei ongeveer 20 liter water per vierkante meter. Doe dit niet overdag, want dan kan het gras verbranden. Bij extreme hitte kan het geen kwaad om nogmaals een zomerbemesting te strooien. Hiermee bewapen je het gazon tegen de hitte en droogte. De warme weersomstandigheden stellen je gazon op de proef. Het enige wat jij kan doen om je gazon sterk te houden is bewateren en bemesten. In augustus zou je ook nog regelmatig moeten grasmaaien. Maai het gras wederom niet te kort.

In het kort:

  • Gazon besproeien bij een neerslagtekort.
  • Bij extreem hete weersomstandigheden kan je nogmaals een zomerbemesting strooien.
  • In augustus moet het gazon gemiddeld twee keer per week gemaaid worden.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in augustus:

Gras onderhouden in september

Net als de vorige maand, is september ook een maand waarin je regelmatig met de grasmaaier aan je handen loopt. September is een drukke maand als het gaat om gazononderhoud. Wat je precies kan doen, hangt af van de staat van je gazon en wat je de vorige maanden al hebt gedaan. September is een uitstekende maand om je gazon te verticuteren. Als je het gras eerder in het jaar hebt geverticuteerd, dan hoeft dat natuurlijk niet.

Gras zaaien! September is de beste maand om een nieuw gazon aan te leggen. Mocht je bestaande gazon wat mankementen vertonen in de vorm van gele of kale plekken, dan is september ook dé maand om je gazon bij te zaaien. Aan het eind van de meteorologische zomer kun je het gazon beluchten, in het geval dat je gazon een dichte bodemstructuur hebben. Als je het gazon in het voorjaar hebt belucht, dan zou dit nu hoogstwaarschijnlijk niet nodig zijn.

In het kort:

  • Afhankelijk van het weer, kan het gazon één of twee keer per week gemaaid worden.
  • In september kan de grasmat geverticuteerd worden.
  • September is de beste maand van het jaar om een nieuw gazon aan te leggen of om een bestaande grasveld bij te zaaien.
  • Heb je een dichte bodemstructuur? Dan kan je het gazon gaan beluchten.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in september:

Gras onderhouden in oktober

Oktober is meestal een onvoorspelbare maand dat echt alle kanten op kan gaan. Voor hetzelfde geld hebben we nog behoorlijk wat zonuren. Je zult dan ook al gauw merken dat het gras zo nu en dan nog gemaaid moet worden. Oktober kan anderzijds ook een onstuimige maand zijn met veel neerslag en nat gras maaien is natuurlijk niet aan te raden. Het is dus altijd even aftasten wat je precies kan doen aan je gazon. Als de weersomstandigheden het toelaten, kun je jouw gazon in oktober al winterklaar maken. Maak je gazon vrij van bladeren en takken en bemest het vervolgens met een najaarsmest. Een gazonmest voor het najaar is rijk aan kalium en ijzer. Hierdoor krijgt je gazon een hogere weerstand en blijft het frisgroen tijdens de koude wintermaanden. Het strooien van een najaarsmest levert een weerbaar gazon op met gezonde grasplanten.

 In het kort:

  • Afhankelijk van het weer, kan het gazon één keer per week gemaaid worden.
  • Maak het gazon winterklaar door een gazonmest voor het najaar te strooien.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in oktober:

Gras onderhouden in november

In november zal de temperatuur toch flink gaan afnemen. Wellicht kan je het gazon nog eenmaal voor de laatste keer gaan maaien. Maai het gazon niet meer kort af, want als de temperatuur niet boven de 7 °C uitkomt, zal het gras niet meer gaan groeien. Houd dus een wat royalere maaihoogte aan zodat de grassprieten goed in staat zijn om de klappen van het najaar en de winter op te vangen.

Hark alle bladeren en takken van je gazon af. Bij hevige regenval kan het zo zijn dat het water niet opgenomen wordt in de bodem. November is een geschikte maand om voor de tweede keer kalk te strooien over het gazon. Zo ontzuur je de bodem en voorkom je dat er al vroeg in het voorjaar mos groeit tussen het gras.

In het kort:

  • November is vaak de maand waarin het gazon voor de laatste keer gemaaid kan worden.
  • Verwijder bladeren en takken van het gazon.
  • Strooi nogmaals gazonkalk.

Benodigde product(en) voor gazononderhoud in november:

Gras onderhouden in december

December is een rustige maand als het gaat om gazononderhoud. Over het algemeen is het advies om in de aanloop naar de feestmaanden het gazon zo weinig mogelijk te betreden. Zeker bij hevige regenval of vorst. Het gras is ten slotte in winterslaap gegaan, dus verstoor het zo min mogelijk. Heb je nog wat vrije tijd over tijdens deze doorgaans toch wel drukke maand? Dan kan je het tuingereedschap gaan schoonmaken. Zo verleng je de levensduur van je gereedschap en ligt het weer klaar voor het komende voorjaar!

In het kort:

  • Laat het gazon met rust en belast het zo min mogelijk.
  • Maak alvast je tuingereedschap schoon voor het komend voorjaar.

Hoe vaak moet ik mijn gras maaien?

Hoe vaak je het gras moet maaien, verschilt per maand. Gemiddeld vinden er op jaarbasis ongeveer 30 maaibeurten plaats. Het precieze aantal maaibeurten hangt af van het weer en de conditie van je gazon. In de lente en zomer zal je het gras vaker moeten maaien dan in het najaar. Waarbij je in het najaar slechts één keer per week hoeft te maaien, zal het gras in het midden van het groeiseizoen soms zelfs twee keer per week gemaaid moeten worden. Het hangt er dus maar net van af hoe snel het gras groeit.