MRS Seeds & Mixtures
Fast Repair - Herstel | Snelkiemend Gras
Vanaf: 41,95
MRS Seeds & Mixtures
Turbo Green - Graszaad | Snel gazon herstel
Vanaf: 89,95
Barenbrug
Speedy Green 15KG
116,95
Pokon
Gazon Revolutie 3-in-1
18,95 Vanaf: 16,95
MRS Seeds & Mixtures
Engels Raaigras - Lolium perenne
Vanaf: 13,95
MRS Seeds & Mixtures
Action - Graszaad | Speelgazon Basic
Vanaf: 37,95

Herstel graszaad

Je kunt nog zo je best doen om je gazon zo goed mogelijk te onderhouden, toch kan het altijd voorkomen dat er kale plekken ontstaan tussen het gras. Wordt je gazon geteisterd door kale plekken? We begrijpen dat dit een ergernis is, maar gelukkig kun je er wat aan doen! Je kunt je gazon binnen enkele weken herstellen met herstelgras.

Wat is herstel graszaad?

Herstelgras is een mengsel van graszaad die grotendeels bestaat uit grasrassen die snel ontkiemen. Dit speciale graszaad is snelkiemend en zorgt ervoor dat je binnen enkele weken weer een dichte grasmat hebt. Doordat het gras zo snel ontkiemt, krijgt onkruid geen kans om een plek in te nemen tussen het gras. Na het zaaien van herstelgras heb je geen futloos gazon meer met kale plekken, maar een vitale grasmat die gezien mag worden!

Wanneer kun je je gras bijzaaien?

Het gras herstellen doe je idealiter in het voorjaar of in het najaar. Zodra de kans op nachtvorst voorgoed voorbij is en de bodemtemperatuur hoog genoeg is (minimaal 10 °C), kun je beginnen met het zaaien van graszaad. Wanneer je kale plekken in het gazon kunt herstellen, hangt dus altijd af van de weersomstandigheden.

Je kunt je gazon ook herstellen in het najaar. Vooral in de maanden september en oktober zijn de omstandigheden vrijwel altijd (nagenoeg) perfect om te gaan zaaien. Enerzijds is de bodem nog goed op temperatuur en anderzijds begint het buiten weer wat vochtiger te worden. Deze weersinvloeden zorgen voor optimale groeiomstandigheden. Ideaal wanneer je nét voor de winter aan nog een mooie grasmat wilt hebben. In onze blog: ‘Wanneer kan je het beste gras zaaien?’ lees je uitgebreid wanneer en hoe gras gezaaid kan worden.

Een slecht gazon herstellen

Elk gazon kan te maken krijgen met diverse oorzaken die hun tuin snel aan kunnen tasten. Denk hierbij aan ongewenste bezoekers, zoals mollen die gangen graven of plaaginsecten als engerlingen en emelten die je gras kapot knagen. En mocht je last hebben van plaaginsecten; dan zullen vogels hun best doen om deze uit je gazon te pikken, wat helaas ook je gras kan beschadigen. Ook kun je last krijgen van verschillende grasziekten, geplaagd worden door mos en onkruid in je gazon, last hebben van een droge periode, etc. Er zijn genoeg redenen op te noemen. Wil je je gazon herstellen? Zorg ervoor dat je eerst het probleem in kaart brengt, zodat je niet opnieuw last krijgt van deze problemen terwijl je net je gazon hebt hersteld. 

Gras bijzaaien na verticuteren

Na een grondige verticuteersessie is het belangrijk om de kale plekken in je gazon te herstellen. Verticuteren, hoewel gunstig voor de algehele gezondheid van je grasmat, kan helaas ook wat kaalheid veroorzaken. Om dit gelijk op te lossen, kun je gras doorzaaien na het verticuteren. Nadat je de viltlaag hebt verwijderd, is het moment gekomen om de open plekken te herstellen:

 • Vul ze met hoogwaardig graszaad en zorg voor een gelijkmatige verspreiding. Gebruik indien nodig een strooiwagen of handstrooier voor precisie.
 • Na het zaaien, is het aan te raden de zaden lichtjes in te harken om deze in contact te brengen met de bodem. Houd het ingezaaide gebied afgebakend, vooral als je huisdieren hebt.
 • Wacht geduldig terwijl het graszaad ontkiemt en groeit.
 • Vergeet niet regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.
 • Geef je gazon een boost met gazonkalk zodra het weer dichtgegroeid is.
 • Bemest jaarlijks je tuin met een geschikte gazonmest om de bodemconditie te optimaliseren.

Met deze zorgvuldige aanpak zal je gazon snel weer in optimale staat verkeren! Op die manier kun je binnen de kortste keren weer genieten van een groen, gezond gazon. 

Hoe kale plekken in gras bijzaaien?

Voor het geval je het nog niet gedaan hebt: het is allereerst belangrijk dat je het gras maait. Let er op dat je het niet te kort maait. Een siergazon kan bijvoorbeeld korter gemaaid worden dan een speelgazon. Hou hier dus wel rekening mee. Door het gras te maaien, krijgen de grasplanten meer groeipunten en het gazon krijgt een chique uitstraling.

Na het grasmaaien is het de bedoeling dat je de viltlaag uit het gazon haalt. Een viltlaag is niks anders dan een ophoping van afgestorven plantdelen, wortels en gras. Deze viltlaag verstoort de waterhuishouding van het wortelstelsel van de grasplant. Verwijder de viltlaag met behulp van een verticuteerhark of een verticuteermachine. Vul de open plekken op met grond of specifieke tuinaarde en egaliseer de grond.

Zaai het herstelgras gelijkmatig over het te bewerken oppervlak. Maak eventueel gebruik van een strooiwagen, zodat je er zeker van bent dat de zaden op de juiste manier verspreid worden. Zaai het herstelgras zowel in de lengte als in de breedte. Als je een huisdier hebt, kun je het pas ingezaaide gazon het beste afrasteren. Zo kan het graszaad ongestoord ontkiemen. Hark na het inzaaien het graszaad lichtjes aan zodat de graszaden sneller in contact komen met de bodem. Bewater het gazon tijdens droge periodes met een tuinsproeier. Zodra je gazon weer dichtgegroeid is, kun je de bodemconditie verbeteren door middel van het strooien van gazonkalk. Vergeet ook zeker niet om het gazon jaarlijks te bemesten met gazonmest.

Wil je meer details over het bijzaaien van gras in je gazon? Lees dan vooral onze blog ‘Hoe zaai ik mijn gras bij?’ voor meer informatie en tips.

Kale plekken in het gras voorkomen

Een weelderig groen gazon vraagt om preventieve maatregelen om kale plekken te vermijden. Hier zijn enkele waardevolle tips om de vitaliteit van je grasmat te behouden:

 • Regelmatig maaien, afgestemd op het type gazon.
 • Verticuteer jaarlijks om een gezonde lucht- en waterhuishouding te bevorderen.
 • Vermijd overmatig betreden van het gazon, vooral bij vochtige omstandigheden.
 • Bestrijd mos en onkruid tijdig om concurrentie met het gras te voorkomen.
 • Houd de bodemstructuur in evenwicht met periodieke toepassing van meststoffen, en dan met de voorkeur naar organische meststoffen.
 • Voer een bodemtest uit om de specifieke behoeften van je gras te begrijpen en pas je verzorgingsroutine dienovereenkomstig aan.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, minimaliseer je de kans op kale plekken en kun je beter genieten van een prachtig gazon!

Herstel graszaad kopen bij Graszaaddirect

Door uiteenlopende weersomstandigheden en diverse stressfactoren kan je gazon het soms zwaar te verduren hebben. Niet alleen door regelmatige betreding, maar ook mos, onkruid en plaaginsecten als engerlingen en emelten zijn boosdoeners waardoor het gras beschadigd kan raken. Wat de oorzaak ook mag zijn: er is maar één juiste oplossing! Herstel je gazon met hoge kwaliteit herstelgras van Graszaaddirect! Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het verwezenlijken van je droomtuin!