Barenbrug
Speedy Green 15KG
€89,95
Barenbrug
SOS Lawn Repair met coating - 15 kg
€141,95 €136,95
ECOstyle
Gazonherstel 500g
€13,95
ECOstyle
Graszaad Extra 1kg
€22,95

Doorzaai-/ herstelgras kopen?

Wat is herstelgras?

Wil je het gazon doorzaaien of herstellen? dat kan eenvoudig en snel met herstelgras. Herstelgras staat er in het algemeen bekend om dat het snelkiemend graszaad is. Je zult merken dat je enkele weken na het inzaaien al gras ziet opkomen. Zo breng je jouw grasmat binnen no-time weer in topconditie!

 

Het gazon herstellen in het voorjaar of najaar

De grasplanten en het wortelstel hebben het tijdens de wintermaanden zwaar te verduren. Tijdens de winter krijgt het gras relatief weinig zonlicht. Tegelijkertijd hebben de grasplanten extra veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Juist om deze redenen is het zo belangrijk dat je het gazon winterklaar maakt door middel van het strooien van een najaarsmest. Wanneer je het gazon bij wilt zaaien - of doorzaaien - in het voorjaar, is het van belang dat de bodemtemperatuur hoog genoeg is. Als er bijvoorbeeld nog nachtvorst is, is het niet verstandig om te gaan zaaien. Idealiter zaai je bij temperaturen boven de 10 graden. Er is dan genoeg vocht beschikbaar in de grond. Uit de praktijk blijkt dat de graszaden zich tijdens deze weersomstandigheden nóg sneller ontkiemen. De maand maart is vaak een geschikte maand om graszaad te zaaien.

Je kunt je gazon ook herstellen in het najaar. Vooral in de maanden september en oktober zijn de omstandigheden vrijwel altijd (nagenoeg) perfect voor het herstellen van je gazon. Het is dan niet te warm en niet te koud. Je hebt zo net voor de wintermaanden aan een mooie grasmat. 

 

Het gazon herstellen, hoe doe je dat precies?

Een volledig gazon opnieuw bijzaaien of slechts de kale plekken bijzaaien? Er zijn verschillende oplossingen om uiteindelijk tot een strak en gezond vernieuwd gazon te komen. Maar hoe ga je precies te werk?

Wanneer het gazon veel en intensief betreedt word, bestaat de kans dat er kale plekken in het gras komen. Ook na het verticuteren moet het gazon op bepaalde plekken weer opnieuw ingezaaid worden. Geen paniek, het is slechts een kleinigheidje om dit weer te herstellen. Hieronder zullen we de verschillende situaties stap voor stap uitleggen.

 

Stappenplan voor het bijzaaien of doorzaaien van kale plekken in het gazon

In 3 simpele stappen heb je weer een topgazon! Je leest het hieronder.

  1. Voor het geval je het nog niet gedaan hebt: het is allereerst belangrijk dat je het gazon maait. Let er op dat je het niet te kort maait. Een siergazon kan bijvoorbeeld korter gemaaid worden dan een speelgazon. Houdt hier rekening mee.

  2. Afhankelijk van het aantal kale plekken in het gazon, kun je het volgende doen: de kale plekken opentrekken met een verticuteerhark. Zo haal je de viltlaag uit het gazon. Indien de kale plekken de overhand nemen in je gazon, raden we aan om het gazon te verticuteren met een verticuteermachine. Als er gaten ontstaan na het verticuteren, kun je dit het beste opvullen met tuinaarde.

  3. Tijd om te zaaien! Strooi het herstelgras gelijkmatig over de kale plekken heen. Als je bijvoorbeeld een hond als huisdier hebt, kun je de kale plekken na het herstellen van het gazon het beste afrasteren. Zo kan het graszaad rustig ontkiemen. Hark na het inzaaien het gras licht aan zodat het sneller kan worden opgenomen in de bodem. Eventueel bewateren voor een extra snelle opname.