MRS Seeds & Mixtures
OrgaMix Najaarsmeststof | 20kg
€37,95
DCM
Gazonmeststof Najaar 10kg
€31,95 €27,95
ECOstyle
Gazon AZ+ Najaar 10kg - 200m2
€33,95 €29,95
Fertigreen
Thomaskali 25KG - 450m2
€34,95 €32,95
Fertigreen
Patentkali 25KG
€48,95 €43,95

Najaarsmest gazon

Najaarsmest bevat kalium en ijzer; alles wat je gazon nodig heeft om goed de winter door te komen. Met het strooien van een najaarsmest zorg je ervoor dat het gazon er in het vroege voorjaar al stralend bij ligt.

Wat is najaarsmest?

Najaarsmest is een gazonmeststof die je strooit om de weerstand van het gazon te verhogen. De gazonmest creëert een ijzersterke grasmat dat zonder kleerscheuren de wintermaanden doorstaat. Najaarsmest typeert zich door het hoge gehalte aan kalium. Kalium speelt een belangrijke rol als het gaat om het welzijn van je grasmat. Kalium is de transporteur die ervoor zorgt dat water en koolhydraten goed terecht komen bij de grasplanten. In onze blog: ‘Mest in detail’ lees je welke belangrijke rollen kalium nog meer vervult in de tuin.

Gazon bemesten in het najaar

Gazons moeten vaak herstelt worden in het voorjaar. Door de uitdagende weersomstandigheden tijdens de wintermaanden nemen de grasplanten extra veel voedingsstoffen op uit de bodem. Op een gegeven moment raakt de bodem uitgeput, met het gevolg dat het gazon vatbaar wordt voor vervelende kwaaltjes. Het zal jou als gazonbezitter niet onbekend zijn dat er mos groeit en hier en daar kale plekken ontstaan. Door het strooien van kalk en het zaaien van herstelgras kun je jouw gazon repareren. Maar, we zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen! Met het strooien van een gazonmest voor het najaar voorzie je jouw gazon van voedingsstoffen die gras nodig heeft om de wintermaanden door te komen.

Hoe gebruik je najaarsmest?

Je grasveld oppeppen in het najaar is een fluitje van een cent. Om verbranding te voorkomen, raden we aan om te bemesten in de vroege ochtend of ’s avonds, na zonsondergang. We adviseren om een strooiwagen te gebruiken of een handstrooier van bijvoorbeeld Wolf Garten. Hiermee zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels. Gebruik eventueel een maatbeker waarmee je de gewenste dosering kunt afmeten. Bemest het gazon met najaarsmest en wees er op verdacht dat je geen plekken vergeet. Door in zowel horizontale als verticale loopbanen te strooien voorkom je dat je per ongeluk wat overslaat. Besproei het gazon na het bemesten goed, zodat de mestkorrels zo snel mogelijk oplossen in de bodem. Probeer het gazon tot zo’n 24 uur na de bemesting zo min mogelijk te belopen.

Najaarsmest: organisch of kunstmest?

Najaarsmest is verkrijgbaar in organische vorm, maar ook kun je klassieke kunstmest gebruiken. 12-10-18 is een meststof dat goed van pas komt in het najaar. Naast 12% stikstof en 10% fosfor bedraagt deze populaire meststof 18% kalium. Deze royale samenstelling zorgt voor een optimale vochthuishouding van de grasplant. Het voordeel van 12-10-18 kunstmest is dat je het overal in je tuin kunt gebruiken. In onze blog: ''Wat is 12-10-18 kunstmest?'' vertellen we jou hoe, waar en wanneer je deze meststof het beste kunt inzetten! Voor het bemesten van het gazon in het najaar gaat onze persoonlijke voorkeur uit naar een organische meststof. Naast het voeden van het gras zorgt een organische mest ook voor een betere bodemstructuur. Een ander groot voordeel van organische mest ten opzichte van kunstmest is dat het een langere nawerking heeft. Waar kunstmest ongeveer 3 week lang nawerkt, geeft organische mest wel 3 maanden lang voeding aan het gazon.

Waarom is najaarsmest zo belangrijk?

Een gazonmest voor het najaar beschermt je grasmat tegen de koude wintermaanden. Zoals gezegd bevat najaarsmest een hoog gehalte aan kalium. Kalium bestaat onder andere uit zout. Zout zorgt ervoor dat het gras beter tegen kou kan en dus niet bevriest wanneer er nachtvorst aanbreekt. In de volksmond wordt er ook wel gezegd dat je met een gazonmest voor het najaar het gazon ‘afhardt’. Je vormt dus een grasmat dat minder vatbaar is voor schimmels en andere ziekten. Je gazon heeft in het voorjaar een streepje voor! Een dun gazon dat vol met mos zit is na het bemesten met najaarsmest verleden tijd. Er zijn echter nog meer tuinklusjes die je uit kunt voeren in het najaar. Benieuwd hoe je jouw gazon optimaal kunt prepareren voor de winter? Lees dan onze blog: ‘Jouw gazon winterklaar maken’.

DCM najaarsmest

Een gazonmest voor het najaar met een langdurige nawerking is dat van het topmerk DCM. Deze organisch-minerale meststof stimuleert de grasgroei, beschermt het gazon tegen weersinvloeden en remt de groei van mos. DCM najaarsmest is niet alleen rijkelijk voorzien van kalium, maar ook van ijzer en magnesium. Deze voedingselementen geven een fameuze diepgroene kleur aan je gazon. DCM najaarsmest versterk niet alleen het gazon, maar zorgt er ook voor dat er geen kale plekken zullen opduiken. De langdurige nawerking van deze hoogwaardige bemesting garandeert de gehele winter lang bescherming, helemaal door tot aan het voorjaar.

Najaarsmest kopen bij Graszaaddirect

Voor een kwalitatief goede najaarsmest ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres. Naast meststoffen voor het gazon hebben we ook najaarsmest om te strooien in de border. Bij ons kun je terecht voor de bemesting van de gehele tuin in het najaar. We verkopen alleen de allerbeste merken in ons assortiment, zoals DCM en ECOstyle. Daarom bestel je najaarsmest altijd bij Graszaaddirect, de online grasspecialist!