Najaarsmest gazon

Najaarsmest bevat kalium en ijzer: precies wat je gazon nodig heeft om goed de winter door te komen. Met het strooien van een najaarsmest zorg je ervoor dat het gazon er in het vroege voorjaar al stralend bij ligt.

Wat is najaarsmest?

Najaarsmest is een gazonmeststof die je strooit om de weerstand van het gazon te verhogen. De gazonmest creëert een ijzersterke grasmat die zonder kleerscheuren de wintermaanden kan doorstaan. Najaarsmest typeert zich door het hoge gehalte aan kalium. Kalium speelt een belangrijke rol als het gaat om het welzijn van je grasmat. Kalium is de transporteur die ervoor zorgt dat water en koolhydraten goed terechtkomen bij de grasplanten. In onze blog: ‘Mest in detail’ lees je welke belangrijke rollen kalium nog meer vervullen in de tuin.

Gazon bemesten in het najaar

Wanneer je gazon bemesten? Nou, gazons moeten vaak hersteld worden in het voorjaar. Door de uitdagende weersomstandigheden tijdens de wintermaanden nemen de grasplanten extra veel voedingsstoffen op uit de bodem. Op een gegeven moment raakt de bodem uitgeput, met het gevolg dat het gazon vatbaar wordt voor vervelende kwaaltjes. Het zal jou als gazonbezitter niet onbekend zijn dat er mos groeit en hier en daar kale plekken ontstaan. Door het strooien van kalk en het zaaien van herstelgras kun je jouw gazon repareren. Maar, wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen! Met het strooien van een gazonmest voor het najaar voorzie je jouw gazon van voedingsstoffen die gras nodig heeft om de wintermaanden door te komen.

Hoe gebruik je najaarsmest?

Najaarsmest op je gazon, wanneer en hoe doe je dat precies? Je grasveld oppeppen in het najaar is een fluitje van een cent. Om verbranding te voorkomen, raden we aan om te bemesten in de vroege ochtend of ’s avonds, na zonsondergang. We adviseren om een strooiwagen te gebruiken of een handstrooier van bijvoorbeeld Wolf Garten. Hiermee zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels. Gebruik eventueel een maatbeker waarmee je de gewenste dosering kunt afmeten. Bemest het gazon met najaarsmest en wees er op verdacht dat je geen plekken vergeet. Door in zowel horizontale als verticale loopbanen te strooien voorkom je dat je per ongeluk wat overslaat. Besproei het gazon na het bemesten goed, zodat de mestkorrels zo snel mogelijk oplossen in de bodem. Probeer zo min mogelijk op het gazon te lopen tot zo’n 24 uur na de bemesting.

Najaarsmest: organisch of kunstmest?

Najaarsmest is verkrijgbaar in organische vorm, maar ook kun je klassieke kunstmest gebruiken. 12-10-18 is een meststof dat goed van pas komt in het najaar. Naast 12% stikstof en 10% fosfor bedraagt deze populaire meststof 18% kalium. Deze royale samenstelling zorgt voor een optimale vochthuishouding van de grasplant. Het voordeel van 12-10-18 kunstmest is dat je het overal in je tuin kunt gebruiken. In onze blog: ''Wat is 12-10-18 kunstmest?'' vertellen we jou hoe, waar en wanneer je gras bemesten met deze meststof het beste zou kunnen! Voor het bemesten van het gazon in het najaar gaat onze persoonlijke voorkeur uit naar een organische meststof. Naast het voeden van het gras zorgt een organische mest ook voor een betere bodemstructuur. Een ander groot voordeel van organische mest ten opzichte van kunstmest, is dat het een langere nawerking heeft. Waar kunstmest ongeveer een werking heeft van drie weken, geeft organische mest wel drie maanden lang voeding aan het gazon!

Waarom is najaarsmest zo belangrijk?

Een gazonmest voor het najaar beschermt je grasmat tegen de koude wintermaanden. Zoals gezegd bevat najaarsmest een hoog gehalte aan kalium. Kalium bestaat onder andere uit zout. Zout zorgt ervoor dat het gras beter tegen kou kan en dus niet bevriest wanneer er nachtvorst aanbreekt. In de volksmond wordt er ook wel gezegd dat je met een gazon mest voor het najaar het gazon ‘afhardt’. Je vormt dus een grasmat dat minder vatbaar is voor schimmels en ziekten. Je gazon heeft in het voorjaar een streepje voor! Een dun gazon dat vol met mos zit, is na het bemesten met najaarsmest verleden tijd. Er zijn echter nog meer tuinklusjes die je uit kunt voeren in het najaar. Benieuwd hoe je jouw gazon optimaal kunt prepareren voor de winter? Lees dan onze blog: ‘Jouw gazon winterklaar maken’.

pH-bodemtest voor bemesten gazon in het najaar

Een pH-bodemtest voor bemesting van het gazon in het najaar is essentieel omdat het de zuurgraad van de bodem meet. De test helpt bij het bepalen van de juiste pH-waarde (idealiter tussen 6,0 en 7,0) voor optimale voedingsstoffenopname door het gras. Als de pH-waarde niet optimaal is, kan kalk worden toegepast om de zuurgraad te corrigeren. Met bodemtesters kan de najaarsbemesting effectiever zijn, bevordert het de wortelgroei en versterkt het gazon, waardoor het beter bestand is tegen winterse omstandigheden en gezond blijft. 

Beste gazonmest voor in het najaar

Wat de beste gazonmest is voor het najaar, hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. Zo speelt eigen voorkeur altijd mee, maar uiteraard hangt het ook af van weersomstandigheden en de conditie van je gazon. Een goede gazonmest bevat een lage concentratie stikstof zodat de groei vertraagd wordt en het gras zich voor kan bereiden op de winter.

DCM najaarsmest

Een gazonmest voor het najaar met een langdurige nawerking is dat van het topmerk DCM. Deze organisch-minerale meststof stimuleert de grasgroei, beschermt het gazon tegen weersinvloeden en remt de groei van mos. DCM najaarsmest is niet alleen rijkelijk voorzien van kalium, maar ook van ijzer en magnesium. Deze voedingselementen geven een prachtige, diepgroene kleur aan je gazon. DCM najaarsmest versterkt niet alleen het gazon, maar zorgt er ook voor dat er geen kale plekken zullen opduiken. De langdurige nawerking van deze hoogwaardige bemesting garandeert de gehele winter lang bescherming, helemaal tot aan het voorjaar.

Najaarsmest kopen bij Graszaaddirect

Voor een kwalitatief goede najaarsmest ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres. Naast meststoffen voor het gazon hebben we ook najaarsmest om te strooien in de border. Bij ons kun je terecht voor de bemesting van de gehele tuin in het najaar. We verkopen alleen de allerbeste merken in ons assortiment, zoals DCM en ECOstyle. Daarom bestel je najaarsmest altijd bij Graszaaddirect, de online grasspecialist!