Milieuvriendelijke onkruidbestrijding
18/07/2022 - 09:29

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Onkruid is altijd ongewenst. Maar hoe kom je er nu effectief van af? En hoe doe je dit op een natuurlijke of milieuvriendelijke manier? In deze blog vertellen we je alles dat je moet weten over een effectieve milieuvriendelijke onkruidbestrijding.

Inhoudsopgave

Wat is milieuvriendelijke onkruidbestrijding?

Milieuvriendelijk onkruidbestrijding of natuurlijke onkruidbestrijding is een manier van onkruidbestrijding zonder het gebruik van kunstmatige chemicaliën. Je maakt dus gebruik van natuurlijke ingrediënten of haalt het onkruid handmatig weg. Je kan zelfs de natuur zelf inzetten om onkruid te bestrijden of te voorkomen. Chemische stoffen zoals glyfosaat werden in het verleden veel ingezet als een ‘schonere’ alternatief op schoonmaakazijn. Maar ook deze stof is niet de milieuvriendelijkste. Daarom zijn deze stoffen ook niet langer toegestaan. Gelukkig zijn er een tal van manieren die wel milieuvriendelijk zijn. Zo hebben we tegenwoordig allerlei oplossingen die onkruid tegen gaan met natuurlijke ingrediënten. Daarbij is het wel belangrijk om te weten of je het juiste plantje aanpakt. Gelukkig zijn de meeste onkruiden goed herkenbaar, maar mocht je toch twijfelen lees dan ook eens onze blog over hoe je onkruid herkennen kan.

Wat zijn de voordelen van milieuvriendelijke onkruidbestrijding?

Het belangrijkste voordeel ervan is dat je het milieu niet onnodig extra belast. Daarnaast zijn veel chemische bestrijdingsmiddelen niet specifiek in het doden van enkel het onkruid. Deze maken vaak alle levende planten in de buurt dood en trekken diep in de bodem. Met milieuvriendelijke alternatieven is dit risico veel kleiner en veroorzaak je ook geen bodemwater vervuiling. Daarnaast blijft het nuttige bodemleven intact. Er zijn zelfs alternatieven die je tuinbeplanting zelfs een extra boost geven. Zo verhelp je niet alleen de onkruidplaag maar voorkom je ook de groei ervan. Voorkomen is ten slotte beter dan genezen.

Enkele natuurlijke onkruidbestrijdingsmethoden

Je kan onkruid op verschillende manieren verdelgen. Je heb niet-chemische methodes, planten die onkruid onderdrukken of handmatige verwijdering. Naast onkruidverdelgers die je oplost met water. Zijn er ook handige methodes die je gemakkelijk zelf kan toepassen.

De kokend water methode

Kokend water in een fluitketel

Kokend water - Kokend water methode

Deze methode is een van de meest effectieve milieuvriendelijke manieren om onkruid te verwijderen. Deze methode is vooral effectief bij jonge onkruidplantjes. De hoge temperatuur van het water zorgt ervoor dat eiwitten in de cellen van het onkruid kapot gaan. Deze manier van onkruidbestrijding richt geen schade aan in de rest van de tuin. Schuttingen, muren, bestrating en andere beplanting beschadigen niet door deze vorm van onkruidbestrijding. Ook onkruid dat nog niet opgekomen is wordt direct aangepakt waardoor je voorkomt dat deze opkomen.

De zoutmethode

Zout - Zoutmethode

De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant. Hierdoor sterft deze helemaal af. Deze methode heeft wel een aantal haken en ogen. Het verstoord de mineraal balans van de bodem tijdelijk. Hierdoor kan er een tijd niks groeien op deze plek tot deze balans zich weer hersteld. Dit gebeurd vanzelf doordat het zout zich steeds verder oplost in het bodemwater. Gebruik daarom niet te vaak deze methode en alleen tussen de bestrating. Je kan ook zout tussen de voegen strooien, in plaats van dit op te lossen, om te voorkomen dat er direct veel zout in de bodem opgenomen wordt. Op die manier kan je verzilting van de bodem en het bodemwater voorkomen.

Onkruidbranders

Onkruidbranders zijn ook een zeer effectieve manier om van onkruid af te komen. Je hebt hiervan twee varianten. Je hebt onkruidbranders die op butaangas werken en je hebt onkruidbranders die op een accu of stroomkabel werken. Verschillende branders werken op verschillende manieren. De ene verbrandt het onkruid met een vlam of elektrische schokken en de andere droogt het plantje uit met warme lucht. Stuk voor stuk zijn het effectieve manieren die onkruid verdelgen zonder andere beplanting te beschadigen. Dit echter wel een methode die snel werkt, maar ook vaker herhaalt moet worden. Wanneer je te maken hebt met hardnekkig onkruid kan het zijn dat je vaker een behandeling moet toepassen.

Snelgroeiende beplanting

Voorkomen is en blijft de beste manier om van onkruid af te komen. Onkruid sterft vaak net als alle andere eenjarige beplanting af bij nachtvorst. Dit biedt jou de kans om je borders en gazon voor te bereiden op het volgende jaar. Heb je een bestaand gazon of ga je een gazon aanleggen? Kies dan voor grasmengsels met een hoog percentage Engels raaigras. Dit is een grassoort die met een enorme snelheid ontkiemt en vestigt. Hierdoor krijgt onkruid geen kans om te ontkiemen in jouw gazon. Ook zijn er veel bodem bedekkende planten die je borders prachtig aanvullen. Doordat deze planten de bodem bedekken krijgen ongewenste onkruiden geen licht waardoor je ze niet in de border zal zien verschijnen.

Voorkomen en onderhouden

Je kan ook worteldoeken aanleggen om onkruid te voorkomen. Deze manier van voorkomen is ook ideaal wanneer je een pad wilt aanleggen. Het pad kan je simpelweg daarboven op aanleggen. Maar je kan ook bloemperken erop aanbrengen zonder dat je last krijgt van onkruiden. Worteldoeken zijn vaak van kunststof gemaakt.

Recycle je kartonnen doos als worteldoek

Kartonnen doos - Karton als worteldoek

Een nog milieuvriendelijkere manier is om een mulch laag van bodembedekkers of een zelfgemaakt worteldoek van bruin karton, eierdozen of papieren zakken te gebruiken. Steeds vaker kiezen winkels en webshops voor bruin karton om jou aankoop in te versturen. Ook aankopen via Graszaaddirect worden verstuurd in dozen van bruin karton. In plaats van deze weg te gooien in de papierbak, kan je deze dus ook gebruiken als worteldoek. Het mooie ervan is dat karton biologisch afbreekbaar is. Tegen de tijd dat begroeiing die je erbovenop toe brengt gesloten is, is het karton al gecomposteerd in de bodem. Het karton of papier dat je overhoudt kan je eventueel composteren om later weer als voeding laag aan te brengen.

De laatste manier is om met handgereedschappen of borstels het onkruid weg te halen. Dit is een arbeidsintensieve manier, maar wel een waarvan je verzekerd bent dat je het milieu niet belast. Natuurlijk kan je het jezelf altijd iets makkelijker maken met een elektrische onkruidborstel.

Hoe kan ik mijn eigen natuurlijke onkruidverdelgers maken?

Je kan eventueel ook zelf een onkruidverdelger maken. Dit kan met een beetje water en een biologisch afbreekbare zeep. Kies hiervoor wel alleen biologisch afbreekbare zeep of een vaste zeep zonder fosfaten. Los wat van deze zeep op in water en klaar is kees. Hiervoor gebruik je de verhouding 1 gram per 2,5 ml water. Het middeltje maakt het beschermende laagje van het onkruid kapot waardoor deze uitdroogt.

Je kan in plaats van zeep ook borax gebruiken. Borax is het natuurlijk voorkomende mineraal natriumtetraboraat. Je kent het misschien al wel van milieuvriendelijke alternatieven op wasmiddelen. Dit mineraal zorgt niet voor schade aan het milieu en is dus ook prima inzetbaar als natuurlijk alternatief voor onkruidbestrijding. Hiervoor los je 10 ons borax op in 2,5 liter water om onkruid te bestrijden. Sproei dit vervolgens alleen op hardnekkig onkruid tussen tegels. Borax heeft als voordeel dat het ook plaaginsecten als slakken en mieren verjaagd. Elk voordeel heeft zo zijn nadeel en dat van borax is ophoping in de bodem. Geen zorgen, dit is niet schadelijk voor het milieu op de voorwaarde dat het genoeg tijd krijgt om uit te spoelen. Gebruik daarom niet vaker dan eens per jaar de hierboven genoemde hoeveelheid. De borax spoelt dan zo vanzelf door het regen- en bodemwater weer uit de bodem. 

Waar kan ik milieuvriendelijke onkruidbestrijdingsmiddelen kopen?

Bijna elke methode heeft zo z’n voordelen en nadelen. Met een worteldoek kan je bijvoorbeeld goed onkruid onderdrukken, maar is niet heel handig bij beplanting met een diepe wortels. Zout is bijvoorbeeld heel effectief, maar heeft als risico verzilting van de bodem en grondwater. Wil je daarom liever een kant-en-klaar oplossing die toch milieuvriendelijk is? Probeer dan eens een gespecialiseerd middel op basis van natuurlijke ingrediënten. Bij Graszaaddirect heb je een ruime keuze uit onkruid bestrijdingsmiddelen. Bekijk hier ons assortiment aan onkruid- en overige bestrijdingsmiddelen.

 

Misschien heb je zelf ook wel een eigen milieuvriendelijke manier die wij nog niet genoemd hebben. Laat dan gerust een reactie achter om jouw methode te delen met lezers van deze blog.

Reacties

Lees ik dat goed , onkruidbestrijding met 10 ons borax op 2,5 liter water ?
Dat kan toch niet waar zijn.
Ans de Haan - 27/08/2023 - 19:11
Welke zeep is biologisch afbreekbaar
Vervoort Frank - 01/08/2023 - 13:27

Laat een reactie achter