Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn strooisels die rondom de planten de bodem afdekken. Er zijn verschillende bedekkers verkrijgbaar, zoals kokos bodembedekkers, boomschors, hydrokorrels en cacaodoppen.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn natuurlijke producten die geschikt zijn voor het bedekken van bijvoorbeeld tuinen en speelplaatsen. Bovendien kunnen bodembedekkers gebruikt worden in bloempotten en plantenbakken. Bodembedekkers kunnen gestrooid worden ter decoratie, terwijl ze verschillende voordelen met zich meebrengen zoals het voorkomen van onkruid en uitdroging van de bodem.

Verschillende soorten bodembedekkers

Er zijn veel soorten bodembedekkers verkrijgbaar. We hebben een lijstje samengesteld van een aantal bodembedekkers waarvan wij van mening zijn dat deze in alle tuinen goed van pas komen.

Kokos bodembedekker

De kokossnippers die je in de tuin strooit zijn 100% natuurlijk. Kokos bodembedekkers geven een landelijke uitstraling aan je tuin. Kokossnippers hebben een fijne structuur, dus je kunt je kinderen er gerust op laten spelen. Deze decoratieve bodembedekker kan gebruikt worden voor het versieren van borders, tuinpaden en bloemperken. Een bodembedekker van kokos is bij uitstek geschikt voor het remmen en tegengaan van onkruiden. De kokossnippers zelf beschermen je tuin tegen nachtvorst tijdens de wintermaanden. Bij ons op de webshop kun je de duurzame Pokon Kokos bodembedekker in een voordeelverpakking van 50 liter bestellen.

Cacaodoppen bodembedekker

Cacaodoppen zijn een duurzaam product, vervaardigd uit cacaobonen en afvalproducten die gebruikt worden bij het produceren van chocolade. Met hun chocoladebruine uitstraling zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit onze tuinen. Cacaodoppen hebben een hoge sierwaarde, zorgen voor een goede waterhuishouding en beschermen je planten tegen katten en slakken.

Eén nadeel: cacaodoppen zijn schadelijk voor honden. Heb je een trouwe viervoeter als huisdier, dan raden we aan om voor een alternatieve bodembedekker te kiezen.

Boomschors

 Boomschors is een natuurlijke bodembedekker die je tuin een prachtige, natuurlijke uitstraling geeft. Boomschors gaat jarenlang mee. Hoe fijner de schors gemalen is, des te beter het schors in staat is om onkruid te weren. Boomschors zorgt voor een betere vochthuishouding en vormt een zachte ondergrond voor spelende kinderen.

Hydrokorrels

Hydrokorrels, ook bekend als kleikorrels of hydrocultuurkorrels, zijn kleine bolletjes van gebakken klei die worden gebruikt als drainage- en luchttoevoermiddel in plantenpotten en hydrocultuursystemen. Hydrokorrels als bodembedekker absorberen water en voedingsstoffen, waardoor een evenwichtige vochtigheid wordt gehandhaafd voor plantenwortels, terwijl overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd om wortelrot te voorkomen.

Welke bodembedekker blijft het langst goed?

Dit kan uiteraard verschillen. Zo kan de ene bodembedekker beter tegen vochtige of juist droge omstandigheden dan de ander. Dus het antwoord op deze vraag verschilt per klimaat. 

Wel is het zo dat boomschors vaak een grote kans heeft om lang mee te gaan. Boomschors heeft, vooral als het fijngemalen is, een betere werking om onkruid te weren. Hierdoor zal de kwaliteit van je bodembedekker hoger blijven en langer meegaan. Hou er echter wel rekening mee dat onderhoud ook belangrijk is voor de duurzaamheid van je bodembedekker. Hou jij goed in de gaten of er concurrerend onkruid ontstaat? Dan is de kans dat jouw bodembedekker langer mee gaat een stuk groter! 

Hebben bodembedekkers onderhoud nodig? 

Hoewel bodembedekkers in principe zonder onderhoud ook kunnen functioneren, raden wij het aan om wel bodembedekkers te onderhouden. Het onderhoud zal erg weinig zijn, dus verwacht geen grote, tijdrovende klusjes! Het onderhoud verschilt per bodembedekker. 

Kokos bodembedekker:

  • Controleer met enige regelmaat of er onkruid groeit tussen de kokosvezel bodembedekker. Hiermee voorkom je dat onkruid zichtbaar zal worden tussen het kokos. 
  • Mocht het nodig zijn, vul dan je kokosnoot snippers aan. Vooral na sterke regenval of windhozen kan dit handig zijn.

Boomschors: 

  • Na verloop van tijd kan boomschors gaan ontbinden. Vul deze dus periodiek aan om het gewenste niveau te behouden.
  • Controleer met enige regelmaat je boomschors op onkruid en verwijder deze om concurrentie te voorkomen. 

Hydrokorrels:

  • Vooral hydrokorrels vereisen vrijwel geen onderhoud. 

Cacaodoppen:

  • Controleer regelmatig op onkruid en verwijder deze om zo de gezondheid van de cacaodoppen te waarborgen. 

Wat zijn de voordelen van het strooien van bodembedekkers?

Het strooien van een bodembedekker brengt veel voordelen met zich mee. Het opvullen van je border met een bodembedekker geeft een esthetische uitstraling aan je tuin. Maar dat niet alleen, een goed bedekte bodem geeft onkruid geen ruimte om de kop op te steken. De bodembedekker in kwestie beschermt de grond tegen zonlicht, zodat onkruiden geen kans krijgen om goed te kunnen groeien. Doordat bodembedekkers de zon als het ware blokkeren, voorkomt het dat de grond snel uitdroogt. Zeker geen overbodige luxe, gezien de warme zomermaanden die we de afgelopen jaren hebben gehad.

Naast het voorkomen van uitdroging zorgen bodembedekkers er ook voor dat je katten en slakken op afstand houdt. Slakken blijven uit de buurt door de geur en slakken vinden de scherpe randen van de bodembedekker onaantrekkelijk. In onze blog: ‘Slakken bestrijden op een natuurlijke manier’ lees je op welke manieren je slakken nog meer kunt ‘wegjagen’ uit je tuin. Bodembedekkers zijn goed voor het milieu. Sommige natuurlijke bodembedekkers zullen op den duur langzaamaan vergaan. De resten van deze natuurlijke bedekkers zullen dan fungeren als voedingsstoffen voor de bodem. Aan het einde van hun Latijn dienen ze dus als bodemverbeteraar.

Hoe strooi ik bodembedekkers?

Maak de grond en bodem volledig onkruidvrij, ongeacht welke bodembedekker je hebt. Bodembedekkers kunnen, uitgezonderd van vriesdagen, het hele jaar door uitgestrooid worden. Voeg bij het uitstrooien van bodembedekkers eventueel wat meststoffen toe als je ze in de buurt van planten uitstrooit.

Wat is de beste tijd van het jaar om bodembedekkers neer te leggen?

De beste tijd voor het neerleggen van een bodembedekker, kan afhangen van het type bodembedekker en het klimaat. Wel is het zo dat over het algemeen de lente en de herfst de ideale seizoenen zijn om bodembedekkers te planten of neer te leggen. 

Lente:

In de lente stijgen de temperaturen weer geleidelijk. Hierdoor zal ook de bodem weer opwarmen, waardoor de groeiomstandigheden weer gunstiger worden. Wanneer je bodembedekkers neerlegt in de lente, geef je deze de tijd om zich goed te kunnen vestigen en voor te bereiden op de zomerse temperaturen. 

Herfst: 

Naast de lente is ook de herfst een zeer geschikt moment om bodembedekkers neer te leggen! De bodem is op dit moment nog opgewarmd door de zomer, terwijl de temperaturen weer aflopen. Dit houdt in dat het een stuk minder stressvol is en dat er rustig voorbereid kan worden op de winter. 

Hoeveel bodembedekker heb ik nodig per m²?

De bodembedekker snippers komen in verschillende soorten en maten. Hoe fijner de snipper, des te meer je ervan nodig hebt per m². Ervan uitgaande dat je een dikte van 3-5 centimeter uitstrooit van de bodembedekker, kun je met een zak van 50 liter ongeveer 2 m² bewerken. Houd je deze vuistregel aan, dan heb je 25 liter (ongeveer 2,5 kilogram) bodembedekker nodig per m².

Het aanvullen van je bestaande laag bodembedekkers

Je bestaande laag aanvullen is zeer belangrijk om de prestaties en het uiterlijk van de bodembedekkers te behouden. Verwijder eerst onkruid en egaliseer de bestaande laag. Daarna is het belangrijk om het juiste aanvullende materiaal, passend bij het type bodembedekker dat je gebruikt. Verspreid dit gelijkmatig over de bodem en richt je vooral op kale plekken. Het aanvullen van deze laag zal helpen om een continu, effectieve dekking te behouden. Dit zal resulteren in een gezonde tuin waar minder onkruid zal groeien. Uiteindelijk ziet het er ook nog eens een stuk mooier uit! 

Bodembedekkers kopen bij Graszaaddirect

Door bodembedekkers te strooien verminder je de opkomst van onkruid en het zorgt ervoor dat de bodem beter water vasthoudt. Bekijk ons aanbod nu online op onze webshop. Bestel bodembedekkers voordelig en veilig bij Graszaaddirect!