Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn strooisels die rondom de planten de bodem afdekken. Er zijn verschillende bedekkers verkrijgbaar, zoals kokos bodembedekkers, boomschors en cacaodoppen.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn natuurlijke producten die geschikt zijn voor het bedekken van tuinen, speelplaatsen. Bovendien kunnen bodembedekkers gebruikt worden in bloempotten en plantenbakken. Bodembedekkers kunnen gestrooid worden ter decoratie, terwijl ze verschillende voordelen met zich mee brengen zoals het voorkomen van onkruid en uitdroging van de bodem.

Verschillende soorten bodembedekkers

Er zijn veel soorten bodembedekkers verkrijgbaar. We hebben een lijstje samengesteld van een aantal bodembedekkers waarvan wij van mening zijn dat deze in alle tuinen goed van pas komen.

  • Kokos bodembedekker. De kokossnippers die je in de tuin strooit zijn 100% natuurlijk. Kokos bodembedekkers geven een landelijke uitstraling aan je tuin. Kokossnippers hebben een fijne structuur, dus je kunt je kinderen er gerust op laten spelen. Deze decoratieve bodembedekker kan gebruikt worden voor het versieren van borders, tuinpaden en bloemperken. Kokos bodembedekkers zijn bij uitstek geschikt voor het remmen en tegengaan van onkruiden. De kokossnippers zelf beschermen je tuin tegen nachtvorst tijdens de wintermaanden. Bij ons op de webshop kun je de duurzame Pokon Kokos bodembedekker in een voordeelverpakking van 50 liter bestellen.
  • Cacaodoppen bodembedekker. Cacaodoppen zijn een duurzaam product, vervaardigd uit cacaobonen en afvalproducten die gebruikt worden bij het produceren van chocolade. Met hun chocoladebruine uitstraling zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit onze tuinen. Cacaodoppen hebben een hoge sierwaarde, zorgen voor een goede waterhuishouding en beschermen je planten tegen katten en slakken. Eén nadeel: cacaodoppen zijn schadelijk voor honden. Heb je een trouwe viervoeter als huisdier, dan raden we aan om voor een alternatieve bodembedekker te kiezen.
  • Boomschors is een natuurlijke bodembedekker dat je tuin een prachtige, natuurlijke uitstraling geeft. Boomschors gaat jarenlang mee. Des te fijner de schors gemalen is, des te beter het schors in staat is om onkruid te weren. Boomschors zorgt voor een betere vochthuishouding en vormt een zachte ondergrond voor spelende kinderen.

Wat zijn de voordelen van het strooien van bodembedekkers?

Het strooien van een bodembedekker brengt veel voordelen met zich mee. Het opvullen van je border met een bodembedekker geeft een esthetische uitstraling aan je tuin. Maar dat niet alleen, een goed bedekte bodem geeft onkruid geen ruimte om de kop op te steken. De bodembedekker in kwestie beschermt de grond tegen zonlicht, zodat onkruiden geen kans krijgen om goed te kunnen groeien. Doordat bodembedekkers de zon as het ware blokkeren, voorkomt het dat de grond snel uitdroogt. Zeker geen overbodige luxe, gezien de warme zomermaanden die we de afgelopen jaren hebben gehad. Naast het voorkomen van uitdroging zorgen bodembedekkers er ook voor dat je katten en slakken op afstand houd. Slakken blijven uit de buurt door de geur en slakken vinden de scherpe randen van de bodembedekker onaantrekkelijk. In onze blog: ‘Slakken bestrijden op een natuurlijke manier’ lees je op welke manieren je slakken nog meer kunt ‘wegjagen’ uit je tuin. Bodembedekkers zijn goed voor het milieu. Sommige natuurlijke bodembedekkers zullen op den duur langzaamaan vergaan. De resten van deze natuurlijke bedekkers zullen dan fungeren als voedingsstoffen voor de bodem. Aan het einde van hun latijn dienen ze dus als bodemverbeteraar.

Hoe strooi ik bodembedekkers?

Maak de grond en bodem volledig onkruidvrij, ongeacht welke bodembedekker je hebt. Bodembedekkers kunnen, uitgezonderd van vriesdagen, het hele jaar door uitgestrooid worden. Voeg bij het uitstrooien van bodembedekkers eventueel wat meststoffen toe als je ze in de buurt van planten uitstrooit.

Hoeveel bodembedekker heb ik nodig per m²?

De bodembedekker snippers komen in verschillende soorten en maten. Des te fijner de snipper, des te meer je ervan nodig hebt per m². Er van uitgaand dat je een dikte van 3-5 centimeter uitstrooit van de bodembedekker, kun je met een zak van 50 liter ongeveer 2 m² meter bewerken. Houd je deze vuistregel aan, dan heb je 25 liter (ongeveer 2,5 kilogram) bodembedekker nodig per m².

Bodembedekkers kopen bij Graszaaddirect

Door bodembedekkers te strooien verminder je de opkomst van onkruid en het zorgt ervoor dat de bodem beter water vasthoudt. Bekijk ons aanbod nu online op onze webshop. Bestel bodembedekkers voordelig en veilig bij Graszaaddirect!