MRS Seeds & Mixtures
Grote Klaproos - Papaver rhoeas
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
IJslandse Klaproos - Papaver nudicaule
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Tulppapaver Klaproos - Papaver glaucum
Vanaf: 5,95
MRS Seeds & Mixtures
Bleke klaproos - Papaver dubium
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Slaapbol - Papaver Somniferum - Maanzaad
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Slaapbol 'Danish Flag' - Papaver somniferum
Vanaf: 6,95

Klaproos zaden kopen

Klaprozen behoren tot de papaverfamilie (Papaveraceae). Ze zijn bekend om hun prachtige bloemen die velden en tuinen opfleuren met levendige kleuren. De charmante bloemen, die voornamelijk in Europa en Noord-Amerika voorkomen, zijn geliefd om hun eenvoudige schoonheid en symboliek. Klaprozen gedijen het beste op goed doorlatende grond in de volle zon. Ze zijn vaak te vinden langs wegbermen, velden en op verstoorde grond.

Klaproos zaden zaaien

Klaprozen zijn makkelijk te zaaien bloemen. Maak de grond los en verwijder onkruid en andere ongewenste vegetatie. Zaai de zaden oppervlakkig in met de hand. De zaden kunnen gemakkelijk ontkiemen en groeien door ze lichtjes te bedekken met aarde. Meng de zaden eventueel met wat licht zand, voor een makkelijkere verspreiding. Et voilà, meer hoef je niet te doen! De klaprozen voegen vanzelf een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je tuin, terras of balkon. 

Kun je klaprozen binnen voorzaaien?

Het is mogelijk om klaprozen binnen te zaaien. Dit geeft de zaden de kans om te ontkiemen en sterker te worden voordat ze naar buiten worden overgebracht. Gebruik kleine potten of zaaitrays met potgrond en zet ze op een warme, zonnige plek zoals een vensterbank of onder kunstlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. 

De zaailingen kunnen naar buiten worden gebracht wanneer ze groot genoeg zijn De klaproos zaailingen moeten ongeveer 5 tot 10 centimeter groot zijn voordat je ze naar buiten verplaatst. Op dit moment hebben ze een sterk genoeg wortelstelsel ontwikkeld om de overgang naar de buitenomgeving aan te kunnen.

Wanneer klaprozen zaaien?

Klaprozen kunnen het beste worden gezaaid in de maanden maart tot en met mei voor een bloei in de zomer en herfst. Deze periode biedt ideale groeiomstandigheden: de grond is nog vochtig van de winterregen en de temperaturen worden warmer na de koude maanden.

Als je in het voorjaar zaait, hebben de zaden voldoende tijd om te ontkiemen en sterke zaailingen te vormen voordat de zomer aanbreekt. Zaaien in het vroege voorjaar zorgt ook voor een langere en weelderige bloei tijdens de zomermaanden, waardoor je tuin wordt gevuld met prachtige klaprozen in verschillende kleuren en variëteiten.

Klaproos zaden oogsten

Klaprozen kunnen geoogst worden nadat ze zijn uitgebloeid. Er zijn meerdere voordelen verbonden aan dit natuurlijke proces. Zo ben je zelfvoorzienend, want je kunt de klaproos zaden tenslotte bewaren voor toekomstig gebruik. Het oogsten kan daarom ook kostenbesparend zijn. Wel kost het enige tijd en moeite, zeker wanneer je maar weinig tijd en middelen hebt. Toch kan het oogsten van bloemzaden een lonende bezigheid zijn. En daarom vertellen we je er graag meer over. 

Wanneer kun je klaproos zaden oogsten?

Oogst de klaprozen aan het einde van de bloeiperiode, wanneer de planten zaaddozen beginnen te vormen. De tijd om de zaden te oogsten hangt volledig af van wanneer je de klaprozen hebt gezaaid. In ieder geval zal het geschikte moment aan het einde van de zomer of in het najaar zijn.

Hoe oogst je de zaden van klaprozen?

Na de bloei vormen klaprozen zaaddozen die langzaam rijpen in de zon. Deze zaaddozen kunnen geplukt worden, zodra ze bruin worden en beginnen te drogen. Leg ze hierna op een droge en warme plaats, zodat ze verder kunnen rijpen. Als de zaaddozen helemaal droog zijn, kunnen de zaden gewonnen worden door ze eruit te schudden. Bewaar de losse zaden tenslotte op een koele, droge en donkere plek.

Klaproos zaden kopen bij Graszaaddirect

Wil je zelf ook graag klaprozen zaaien? Graszaaddirect heeft een ruim aanbod aan kwaliteitszaden. Met ons deskundig advies ben je verzekerd van een prachtige bloei in je tuin. Of je nu op zoek bent naar de traditionele rode klaprozen of liever een mix van kleuren wilt, wij hebben alles wat je nodig hebt om je tuin op te vrolijken. Bekijk ons assortiment of neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie.