MRS Seeds & Mixtures
Zinnia 'Giants of California'
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Zinnia elegans 'Thumbelina' (gemengd)
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Zinnia elegans - Lilliput Purple Gem
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Zinnia elegans - Peppermint Stick
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Zinnia elegans - Salmon Queen
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Zinnia haageana - Old Mexico
Vanaf: 8,95

Zinnia zaden kopen

Met zinnia breng je zomerse sferen naar je tuin. Zinnia groeit rond droge gebieden, zoals prairies, en is inheems in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. In ons land zijn ze erg populair als kleurrijke zomerbloemen in borders. Zinnia kenmerken zich door hun lange plantstelen en compacte bloemen. Ze worden graag bezocht door vlinders en bijen. Zinnia zaden zijn gemakkelijk te kweken en daardoor ook perfect voor beginnende tuiniers. De meeste varianten zijn eenjarig, wat wil zeggen dat ze binnen één seizoen uitgroeien van kleine zaadjes tot volwassen planten.

Zinnia zaaien

Zinnia kan binnen vanaf februari in een zaaitray met vochtige potgrond geplant worden. Buiten zaaien kan vanaf eind april tot en met juni. Begin op een schone lei! Verwijder onkruid en zorg met een hark voor een luchtige bodemstructuur. Maak vervolgens een geul en zaai de zinnia zaden op een afstand van 10-15 centimeter. Zorg ervoor dat je de zaden met een dun laagje aarde bedekt en maak het vochtig met een gieter met een lichte broeskop. 

Waar zinnia zaaien?

Zoek een plekje uit in de zon. Bij voorkeur een beschutte plek, aangezien de lange plantenstengels beschadigd kunnen raken bij een harde wind. Zinnia groeien het best op vruchtbare en humusrijke grond die goed afwatert.

Hoe diep zinnia zaaien?

Zinnia is een lichtkiemer. De zaden kunnen alleen ontkiemen onder invloed van licht. Zaai ze dus niet te diep, maar hanteer een zaaidiepte van ongeveer 0,5 centimeter.

In het kennisbankartikel over zinnia lees je in detail hoe je zinnia zaden kunt zaaien.

Zinnia zaden oogsten

Zinnia zaden kunnen vrij eenvoudig geoogst worden. De bloemstengels kunnen na de bloei afgeknipt en gedroogd worden. Het is belangrijk om te weten dat de bloemen uit de gewonnen zaden nooit dezelfde kleur hebben als de moederplant. Het is een verrassing in welke kleurschakeringen de zinnia’s verschijnen. 

Wanneer kun je zinnia zaden oogsten?

Zinnia zaait zichzelf uit aan het einde van de bloeiperiode. Wacht tot de bloemblaadjes helemaal bruin verkleuren. In oktober zullen de zaden rijp worden en dit is dan ook hét moment om de bloemzaden te oogsten.

Hoe oogst je zinnia zaden?

De makkelijkste manier om zinnia te oogsten, is door de bloemen volledig te laten drogen. Wrijf ze vervolgens voorzichtig tussen je handen. De zaden die van het bloemhoofd komen, kun je bewaren om te zaaien of thee van te maken.

Zinnia zaden kopen bij Graszaaddirect

Op zoek naar een eyecatcher voor de border? Breng kleur naar je tuin met prachtige zinnia’s! Bestel zinnia zaden voordelig en veilig online bij Graszaaddirect. Bekijk ons brede assortiment met verschillende soorten zinnia’s. De varianten die bij ons verkrijgbaar zijn, kunnen goed gecombineerd worden met elkaar of met andere planten.