MRS Seeds & Mixtures
Cosmea 'Dwarf Sensation' gemengd
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea - Cosmos Sensation Mix
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea 'Bright Lights' - gemengd
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea bipinnatus 'Pinkie'
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea bipinnatus 'Dazzler'
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea - Cosmos sulphureus ‘Sunny Red’
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea - Cosmos 'Sea Shells' mix
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea 'Daydream' - Cosmos bipinnatus
Vanaf: 7,95

Cosmea zaden kopen

Cosmea, ook wel bekend als Cosmos, is een prachtige en veelzijdige eenjarige plant die behoort tot de composietfamilie Asteraceae. Cosmea’s zijn in veel kleuren verkrijgbaar, zoals wit, roze, rood, paars en geel. Deze plant is een favoriet bij tuiniers vanwege zijn lange bloeiperiode, aantrekkelijkheid voor insecten en zijn veelzijdigheid in borders, bloembedden, snijbloementuinen en bloemenweides. Met zijn charmante bloemen voegt cosmea kleur en vreugde toe aan elke tuin.

Cosmea soorten

Er zijn verschillende soorten cosmea beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen. De soorten onderscheiden zich in kleuren, bloemvormen en groeigewoonten. De meest geteelde soort cosmea is de Cosmos bipinnatus. Deze soort is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, roze en tinten rood en paars. Het heeft fijn verdeeld, veervormig blad en produceert enkele of dubbele bloemen. Cosmos sulphureus is ook populair onder tuiniers. Deze variant heeft oranje en/of gele bloemen. De bloemen hebben meestal een meer bossige groeivorm in vergelijking met Cosmos bipinnatus.

Populaire cosmea zaden

  • Cosmos sulphureus 'Sunny Red' is een plant met rode bloemen. De bloemen hebben een diameter van ongeveer 4-5 centimeter. Cosmea’s hebben een warme, zonnige uitstraling en trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Het is een eenjarige plant die gemakkelijk te kweken is en bloeit van de vroege zomer tot de herfst.
  • Cosmos bipinnatus 'Sea Shells' is een opvallende cosmea met een unieke bloemvorm, die lijkt op zeesterren. De plant produceert bloemen in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, roze, rood en paars.  De kleurrijke bloemen hebben van de vroege zomer tot diep in de herfst een hoge aantrekkingskracht op nuttige bestuivers.
  • Cosmos bipinnatus 'Dazzler' is een geliefde eenjarige plant die makkelijk te kweken is. Dazzler produceert enkele of dubbele rozerode bloemen en is daardoor een opvallende verschijning in tuinen en bloemenperken. De bijenplant heeft een fijn verdeeld, veervormig blad en levert prachtige snijbloemen.

Hoe kun je cosmea zaden zaaien?

Kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Maak de grond goed los en voeg eventueel compost toe voor een betere drainage. De cosmea zaden kunnen vervolgens in de grond worden gezaaid, op een diepte van ongeveer één centimeter.

Houd een plantafstand aan van ongeveer 30 centimeter. Bedek de zaadjes met wat aarde en druk het voorzichtig aan. Het is essentieel om de grond vochtig te houden, totdat de zaailingen opkomen. De eerste bloemzaden ontkiemen meestal binnen zeven tot tien dagen. 

Zaai de cosmea zaden in het voorjaar, zodra het gevaar van vorst voorbij is. De maanden maart, april en mei bieden over het algemeen de juiste temperaturen en groeiomstandigheden voor een succesvolle kieming. De ideale zaaitemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius.

Cosmea zaden oogsten

Door de cosmea op het juiste moment en manier te oogsten, kun je optimaal genieten van hun prachtige bloemen en ervoor zorgen dat je zaad kunt verzamelen voor het volgende seizoen.

Cosmea's hebben de neiging om zichzelf uit te zaaien, wat betekent dat als je eenmaal cosmea's in je tuin hebt gekweekt, ze vaak terugkomen in de volgende groeiseizoenen zonder dat je opnieuw hoeft te zaaien. Cosmea’s produceren zaadhoofdjes na de bloei, die hun zaden laten vallen rondom de moederplant. De kans is groot dat deze zaden in de grond vallen en in het volgende seizoen ontkiemen.

Wanneer kun je cosmea zaden oogsten?

Het oogsten van cosmea zaden kan plaatsvinden wanneer de bloemen volledig zijn ontwikkeld en in volle bloei staan. Over het algemeen kun je cosmea's oogsten vanaf het midden van de zomer tot aan de late herfst, afhankelijk van wanneer je ze hebt gezaaid. De zaadhoofdjes zijn bruin en droog als ze rijp zijn.

In de maanden juli, augustus en september bereiken de cosmea bloemen vaak hun piek van bloei en schoonheid. Dit is een uitstekende tijd om ze te oogsten voor gebruik als snijbloemen in boeketten of om te drogen voor decoratieve doeleinden. Als je de cosmea's wilt oogsten voor het verzamelen van zaden, kun je dit het beste doen nadat de bloemen zijn uitgebloeid en de zaadhoofdjes zijn gevormd, meestal tegen het einde van de herfst, in de maanden oktober en november. 

Hoe oogst je de zaden van cosmea?

Wacht op volledige rijpheid van de bloemen. Als je cosmea’s natuurlijk laat drogen, zullen de zaden zich in de rijpe bloemhoofdjes ontwikkelen. De kleine bruine tot zwarte zaadjes kunnen nu geoogst worden. 

Knip de bloemhoofden met een schaar en doe het in een (papieren) zakje. Wrijf voorzichtig over de bloemhoofdjes om de zaden los te maken. Of wrijf het tussen je vingers om de zaden te scheiden van de rest van de plant. Je kunt de zaden nu schoonmaken door ze te zeven. Bewaar de cosmea zaden op een koele, droge plaats in een luchtdichte envelop of zadendoos. Label de zaden met de naam van de plant en de oogstdatum.

Cosmea zaden kopen bij Graszaaddirect

Cosmea's zijn prachtige zomerbloemen die elke tuin kunnen verfraaien met hun levendige kleuren en elegante uitstraling. De bloemen bieden een langdurige bron van schoonheid en vreugde in je tuin. Bij Graszaaddirect vind je hoogwaardige cosmea zaden die zorgen voor een uitbundige bloei en gezonde planten. Bestel cosmea zaden voordelig en veilig online bij Graszaaddirect en creëer een tuin vol kleur en leven!