Tuinkalender juli: Tips voor een gezonde zomertuin!
Juli is dé maand om volop te genieten van je tuin. Alles staat in bloei, het zonnetje schijnt regelmatig en de zomer is nu echt in volle gang. Maar wie denkt dat er in juli niets meer te doen is in de tuin, komt bedrogen uit: water geven, uitgebloeide bloemen wegknippen, bemesten en je moestuin verzorgen zijn belangrijke taken om je tuin levendig, gezond en kleurrijk te houden.
In deze blog lees je precies wat je kunt doen in de tuin in juli. Of je nu houdt van een strak gazon, een bloeiende border of een goed gevulde moestuin – deze tips helpen je om jouw tuin in topconditie te houden, ook tijdens de warme zomerdagen.
Inhoud
- Wat te doen in de tuin in juli?
- Zaaien in juli: bloemen, kruiden en groenten
- Gazon verzorgen in juli
- Zomerbemesting in juli
- Uitgebloeide bloemen knippen
- Onkruid verwijderen en snoeien in juli
- Moestuin in juli
- Ongedierte in de zomer: tips & preventie
- Vogels, insecten en water in de tuin
- Overige tuinklusjes in juli
- Geniet van je zomertuin!
Wat te doen in de tuin in juli?
Denk aan voldoende water geven, bemesten, snoeien en beschermen tegen plagen. Door slimme verzorging kun je langer genieten van bloemen, een stralend gazon en een goede oogst uit je moestuin. Juli is ook de perfecte maand om je tuin lekker aan te kleden: hangende bloempotten, vrolijke bakken, sfeervolle verlichting en plekjes om tot rust te komen horen er helemaal bij.
Zaaien in juli: bloemen, kruiden en groenten
Hoewel het hoogzomer is, kun je nog verrassend veel zaaien in juli. Bloemen die je nu zaait, bloeien later dit seizoen of volgend voorjaar. Groenten en kruiden kunnen nog geoogst worden in het najaar.
Bloemen zaaien in juli:
- Kleine ratelaar
- Vergeet-mij-nietje
- Muurbloem
- Vingerhoedskruid
- Phacelia
- Duifkruid
- Judaspenning
- Roomse kamille
- Rode zonnehoed
Kruiden en groenten zaaien in juli:
- Andijvie
- Snijbiet
- Slamix
- Veldsla
- Paksoi
- Radijs (snelle oogst!)
Zorg bij warm weer voor voldoende water en beschaduw jonge zaailingen tijdens het heetst van de dag.
Gazon verzorgen in juli
Juli vraagt om regelmatig maaien – ongeveer één tot twee keer per week – en gericht sproeien. De stelregel: liever één keer per week diep sproeien dan elke dag een beetje. Zo dringt het water dieper in de bodem en wordt het gras sterker.
Vergeet ook de graskanten niet af te steken voor een strakke uitstraling. Zie je kale plekken ontstaan door droogte? Dan kun je aan het einde van de maand alvast starten met herstel of doorzaaien.
Zomerbemesting in juli
Planten en gazon verbruiken nu veel voedingsstoffen. Geef ze daarom een boost met zomerbemesting. Kies een meststof die specifiek is gemaakt voor de zomer – deze meststoffen bevatten de juiste verhoudingen die het gazon weerbaar houden tegen droogte en hitte.
Uitgebloeide bloemen knippen
Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te vormen en voorkomt dat hij al zijn energie steekt in zaadvorming. Dit wordt ook wel ‘deadheaten’ genoemd. Planten die je nu mag deadheaden zijn:
- Geraniums
- Petunia’s
- Dahlia’s
- Rozen
- Ridderspoor
Ook lavendel mag na de eerste bloei licht worden teruggeknipt om een tweede bloei te stimuleren.
Onkruid verwijderen en snoeien in juli
Onkruid blijft doorgroeien, dus regelmatig wieden blijft belangrijk. Zeker in borders, tussen tegels en in de moestuin. Lichte snoeiwerkzaamheden zijn ook mogelijk in juli, zoals:
- Buxus of hagen snoeien voor een nette vorm
- Lavendel licht terugsnoeien
- Bladverliezende heesters die zijn uitgebloeid kun je bijwerken
Let op: snoei niet te rigoureus tijdens hete dagen – planten hebben hun blad nodig als bescherming tegen de zon.
Moestuin in juli
De moestuin vraagt in juli wat extra aandacht. Oogsten, bijzaaien, water geven en beschermen tegen uitdroging zijn dagelijkse taken geworden.
Wat je nu kunt doen:
- Oogst courgette, bonen, sla, wortelen en aardappels
- Zaai tweede lichting snijbiet, rucola, radijs, etc.
- Controleer op slakken en luis
- Gebruik mulch om vocht vast te houden
Vergeet je tomaten niet te dieven (zijscheuten verwijderen) en te ondersteunen waar nodig!
Ongedierte in de zomer: tips & preventie
De warme juliweken zijn ideaal voor insecten… helaas ook voor plagen. Let daarom op plaaginsecten. Denk hierbij aan mieren in het gazon of tussen de tegels, engerlingen in de bodem of witte vliegen, bladluis en rupsen op je planten. Voor allen geldt: des te eerder je ingrijpt, des te meer de schade beperkt blijft.
Een natuurlijke, biologische en volledig veilige wijze om van plaaginsecten af te komen, is door aaltjes in te zetten. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn natuurlijke vijanden van de meeste plaaginsecten.
Vogels, insecten en water in de tuin
Water is schaars in juli – niet alleen voor planten, ook voor dieren. En voor hun is dit nog een stukje belangrijker natuurlijk. Wil je ze een handje helpen? Zet dan een vogelbadje neer of een schaal met vers drinkwater. Hier kunnen ze eventueel ook inafkoelen/badderen. Daarnaast kun je vaste schaduwplekjes creëren in je tuin en bloemen neerzetten waarvan de bloeiperiode in juli valt (mocht je dat nog niet hebben). Hiermee help je ook bijen en vlinders in je tuin én vergroot je de biodiversiteit! Zij blij en jij kunt genieten van al het leven in je tuin.
Overige tuinklusjes in juli
Een kleine checklist voor de rest van je tuin:
- Compost omzetten of doorprikken (lucht toevoegen)
- Regenwaterton bijvullen (handig bij droogte!)
- Ophangpotten bijhouden en blijven water geven
- Zomerbloeiende bollen planten zoals herfsttijloos
- Een schaduwdoek ophangen of planten tijdelijk verplaatsen
Geniet van je zomertuin!
Juli is de maand waarin je tuin op z’n hoogtepunt is – als je er een beetje zorg aan besteedt. Met deze tuinkalender voor juli weet je precies wat er te doen is én kun je optimaal genieten van het buitenleven.
Heb je vragen over bemesting, plagen of zaaien in juli? De experts van Graszaaddirect staan voor je klaar met persoonlijk advies en producten voor een bloeiende zomertuin.