Last van plaaginsecten? Bestrijd ze met aaltjes!
10/08/2021 - 14:19

Last van plaaginsecten? Bestrijd ze met aaltjes!

Of het nou in huis of buiten in de tuin is; veel huisbezitters hebben helaas wel eens te maken met ongedierte. Het kan soms een grote uitdaging zijn om ongedierte te bestrijden. Een natuurlijke en effectieve oplossing ter bestrijding van ongedierte is het toedienen van aaltjes. Vandaag de dag zijn deze aaltjes niet meer weg te denken in de bestrijding van een breed scala aan ongedierte. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden tegen plaaginsecten als mieren, engerlingen, emelten en varenrouwvliegjes. Maar, wat zijn aaltjes precies... En hoe gaan ze te werk?

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen (Ook wel nematoden genoemd). Deze wormpjes voeden zich met planten, bacteriën, parasitaire nematoden en insectenlarven. Zij zijn daarom ook een van de grootste natuurlijke vijanden voor larven van veel soorten plaaginsecten. Aaltjes zorgen er in een vroeg stadium voor dat de plaaginsect 'onschadelijk' wordt gemaakt. Begin je met het inzetten van aaltjes wanneer de plaaginsect al ontpopt is? Ook dan is het voor de miniscuul kleine rondwormpjes slechts een kwestie van tijd (+/- 2 weken) voordat ze de plaaginsecten onschadelijk maken. Aaltjes zijn onschadelijk voor mens, dier en plant en alleen gevaarlijk voor de plaaginsecten. Zij dringen deze plaaginsecten (of larven/poppen daarvan) binnen en besmetten deze met hun darmflora. Nadat hun prooi gedood is, voeden zij zich met diezelfde darmflora. Ook gebruiken de aaltjes hun prooi als nest om zich in te vermenigvuldigen. Zo kan één larve een nest zijn voor duizenden aaltjes.

Aaltjes worden dus voornamelijk ingezet als een natuurlijke bestrijding van veel soorten plaaginsecten. En omdat de aaltjes zich goed vermenigvuldigen zijn ze super effectief. Zo heb je al snel een leger aan aaltjes die jouw tuin beschermen tegen de plaaginsecten. En de aaltjes blijven zichzelf in stand houden zolang er maar prooien in de bodem aanwezig zijn. Wanneer ze geen prooi meer hebben zullen de aaltjes dus weer in aantallen afnemen.

Hoe aaltjes gebruiken?

Je hebt dus last van plaaginsecten en wilt aaltjes gaan gebruiken om deze te bestrijden. Het is dan belangrijk dat je weet hoe je ze gebruikt. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je begint met het inzetten aaltjes. Ten eerste moet je rekening houden met de bodemtemperatuur. Er zijn aaltjes die je al kan inzetten vanaf 5ºC, maar er zijn ook aaltjes die pas ingezet kunnen worden vanaf 10ºC of 12ºC. Ook kan je sommige aaltjes inzetten bij temperaturen van 30ºC. Kortom, lees de handleiding van te voren goed door voordat je de wormpjes toedient.

Ten tweede is het belangrijk om te onthouden dat aaltjes alleen actief zijn in een vochtige bodem. Het is dus belangrijk dat de bodem vochtig is - en blijft - tijdens de eerste twee weken van de behandeling. Maar de bodem moet ook niet drijfnat zijn, ondanks het feit dat de nematoden zich alleen maar voortbewegen in een vochtige bodem. Ze kunnen namelijk nog steeds verdrinken in een langdurig, te vochtige bodem. Zorg dus voor het perfecte balans!

Aaltjes kan je het beste inzetten wanneer de buitentemperatuur nog niet op het hoogste punt is. Dit is dus vroeg in de ochtend of in de avond wanneer het weer afkoelt. Ook kan je het beste de aaltje inzetten bij lichte regen of na regenval wanneer de plasjes water de grond in getrokken zijn. Dit scheelt jou weer werk met het vochtig maken van de bodem. Los vervolgens de aaltjes op in water volgens de handleiding. Het is belangrijk dat je goed roert, hiermee voorkom je dat de aaltjes naar de bodem zakken. Vervolgens kan je de aaltjes gelijkmatig verdelen met een gieter of (rug)sproeier over het oppervlak dat je wilt gaan behandelen. 

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Een rouwvlieg, ook wel een varenrouwmug genoemd, is helaas een veelvoorkomende mug die op kamerplanten afkomt. Een rouwvliegje zelf kan niet zo veel kwaad, maar de larven ervan wel. Deze larven zitten meestal dichtbij het wortelstelsel van de kamperplant, dus onder het potgrond/tuinaarde. Deze zijn niet met het blote oog te zien. Een rouwvliegje zelf is wel makkelijk herkenbaar dankzij hun zwarte kop en donkere vliegen. Vooral wanneer je jouw kamerplant bewatert hebt en het potgrond/aarde vochtig is, is de kans flink aanwezig dat rouwvliegjes op je planten afkomen.

De meestvoorkomende kwalen die de rouwvliegjes veroorzaken zijn geelkleuring van het blad en het verslechten van de groei van je (kamer)planten. De meest effectieve manier ter bestrijding van de larven zijn aaltjes tegen rouwvliegjes.  Om volledig van de insectenplaag af te komen, raden we aan om na twee weken een herhaalbehandeling te doen. 

 

Aaltjes tegen rouwvliegjes

 

Aaltjes tegen engerlingen

De larven van veel soorten kevers worden ook wel engerlingen genoemd. Zowel als larve en als volgroeide kevers staan deze insecten al eeuwenlang bekend als plaaginsecten. Volgroeide kevers vreten namelijk de bladeren van planten aan. Maar ook in de larvefase zijn het geen onschuldige insecten. De engerlingen vreten namelijk de wortelstelsels van planten aan. Hierdoor zijn deze insecten zowel boven als ondergronds een behoorlijke plaag.

Engerlingen verslechten de groei van de planten in je tuin. In ernstige gevallen kunnen zij kale plekken in het gazon veroorzaken en andere planten laten afsterven. De meest effectieve en milieuvriendelijke manier ter bestrijding zijn aaltjes tegen engerlingen. Aangeraden wordt om twee behandelingen te doen. We raden aan om de eerste inzet in het voorjaar te doen. Ongeveer rond eind april/begin mei is de meest ideale tijd voor de eerste toediening. Wanneer u niet zeker weet om welk type engerling het gaat adviseren wij om een tweede behandeling in de zomer te doen. Mid juli/begin augustus is hiervoor de meest geschikte tijd. Dit is ook de tijd dat de volwassen kevers hun eitjes leggen. Je voorkomt dus meteen een hoop werk voor het jaar erna. 

 

Aaltjes tegen engerlingen

 

Aaltjes tegen emelten

Emelten zijn de larven van langpootmuggen. De muggen zelf zijn vrij onschuldig en leven slechts een paar dagen met als doel om zich te vermenigvuldigen. De echte plaag zijn de emelten. Deze vraatzuchtige larven richten een gigantische schade aan. Deze schade is te herkennen aan kale plekken in het gazon en de planten die aangevreten zijn. Vooral jonge planten en jong gras vallen goed in de smaak bij emelten. Ook moestuinplanten komen niet zonder kleerscheuren weg van de emelten. Moestuinplanten zoals sla, aardbeien en peterselie zijn vaak slachtoffers van deze vraatzuchtige larven. Vooral de groene delen van de plant zullen worden aangevreten door deze larven. Emelten zijn voornamelijk s'nachts actief. Overdag zullen zij zich terugtrekken in holletjes onder de grond.

Emelten kunnen het best worden bestreden aan het begin van hun levenscyclus. Nu horen we je denken: 'Wanneer kun je de aaltjes tegen emelten nou het beste toedienen?' Wanneer de emelten net uit hun eitjes kruipen zijn ze op hun zwakst. Je moet hiervoor de langpootmuggen goed in de gaten houden. Eind juli/ begin augustus leggen de muggen hun eitjes. Twee weken later kruipen de emelten uit deze eitjes. Dat is het meest ideale moment om de aaltjes tegen emelten uit te strooien. In praktijk zal dit de periode eind augustus/begin november zijn. In de winter zullen de larven zich dieper in de grond terug trekken. Zodra de bodemtemperatuur weer toeneemt aan het begin van het voorjaar zullen zij weer naar de oppervlakte kruipen. Rond deze tijd zal ook de eerste schade te zien zijn. 

 

Aaltjes tegen emelten

 

Aaltjes tegen mieren

Mieren zijn nuttige beestjes wanneer ze geen overlast veroorzaken. Echter kunnen ze bij het bouwen van hun nesten behoorlijk wat schade aanrichten. Zo kunnen er kale plekken in gras ontstaan, Je kan mieren bultjes hebben of zelfs verzakkingen krijgen van bestratingen en terras. Ook beschermen mieren de bladluizen. Deze krijgen hierdoor de kans om uit te groeien tot een enorme plaag. Daarom kan je aaltjes tegen mieren inzetten. De mieren accepteren de aaltjes namelijk niet in hun leefomgeving, maar verplaatsen is voor de mier makkelijker dan terugvechten. De mierenkolonie zal daarom hun nest verlaten wanneer aaltjes worden geïntroduceerd aan de bodem.

Aaltjes tegen mieren kunnen direct op en rondom de mierennesten worden ingezet. Hoever de mierenkolonie zal wegtrekken ligt aan de bodemstructuur, vochtigheid en de grootte van het behandelde oppervlakte. Wat wel zeker is dat ze ver genoeg wegtrekken tot een punt waarop jij geen last meer van ze hebt.

 

Aaltjes tegen mieren

 

Aaltjes tegen slakken

Ook (naakt)slakken kunnen een dreiging vormen voor groeiende en bloeiende tuinplanten. Slakken zijn vooral bij jonge planten te vinden. Ze worden als het ware afgegeten waardoor er kale plekken en gaten in het blad terechtkomen. De jonge planten krijgen hierdoor vrijwel geen kans om normaal te kunnen groeien. Gelukkig kan je hier wat tegen doen! Je kunt namelijk ook aaltjes tegen slakken gebruiken. Let er hierbij wel op dat je de gehele border voorziet van aaltjes; het heeft namelijk weinig zin om de aaltjes enkel toe te dienen rondom de plant, aangezien slakken verdeeld in de grond zitten.

 

Aaltjes tegen slakken

 

Aaltjes tegen taxuskevers

De taxuskever, ook wel snuitkever genoemd, vormen een bedreiging voor veel planten in je siertuin of border zoals rhododendrons, azalea's, fuchsias en ook in de taxushaag. Deze kevers tasten de bladeren aan van deze planten.

 

De taxuskevers kunnen snel en eenvoudig bestreden worden met aaltjes en een val. In de val zitten groeven waar de taxuskevers op af komen om te schuilen. Wanneer ze dit doen, slaan de aaltjes meteen toe door de val binnen te treden. De taxuskever zal hierdoor al snel afsterven. Nu kunnen jouw planten weer ongestoord verder groeien en krijg je een groeiende en bloeiende siertuin in plaats van een siertuin met afgevroten bladeren en slappe planten!

 

aaltjes tegen taxuskever

 

Aaltjes kopen

Er zijn verschillende soorten aaltjes die verschillende plaaginsecten bestrijden. Je kan dus niet elke soort nematode gebruiken voor elke plaag. Bij Graszaaddirect hebben we een ruim aanbod aan aaltjes voor de bestrijding van verschillende plagen. Hieronder staan er al een paar uitgelicht.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter