Composteren: handige starter tips
18/09/2019 - 13:55

Composteren: handige starter tips

Composteren, wat is dat nou precies? In deze blogpost willen wij je informeren hoe je moet beginnen met composteren. Ook zetten we een paar do's en don't's op een rijtje.

Composteren is niks anders dan het omzetten van GFT-afval (Groente, Fruit en Tuin) in grondstoffen. Deze grondstoffen zorgen voor een betere bodemstructuur.

De grondstoffen die ontstaan bij het composteren zijn voedzame, vochthoudende humus. Humus is niks anders dan aarde dat ontstaan is uit vergane plantenresten. Maar waar is dat humus nou eigenlijk goed voor?

Humus is een organische meststof dat veel gebruikt word als plantenvoeding in de (moes)tuin. Humus maakt de grond luchtiger. Een bodem met voldoende humus houd het vocht ook langere tijd vast in droge tijden.

Oké, we weten nu wat composteren is en wat het uiteindelijk oplevert, maar hoe gaat dit precies in z'n werk?

Eerst is het natuurlijk noodzakelijk om een compostvat of bak aan te schaffen. Deze kun je voor relatief weinig geld aanschaffen.

Wanneer je jouw compostvat of bak in uw tuin heeft geïnstalleerd, kan het echte werk beginnen! Wat mag nou eigenlijk allemaal gecomposteerd worden?

 

Een aantal do's op een rijtje...

Houd in je achterhoofd dat je bruine en groene afval goed moet mengen. Denk bij bruine afval aan tuinafval als bladeren, takken en zaag en- houtsnippers. En bij groen afval aan gemaaid gras en verse tuin/keukenafval. 

Probeer een balans te vinden tussen goede doorluchting en vochtigheid. Af en toe wat water in het compost kan geen kwaad! Pas wel op dat er niet teveel water bij komt, want hierdoor kan een tekort aan lucht ontstaan in de composthoop.

Zorg voor een grote hoop aan compost. Dit werkt beter aangezien de warmte en vocht zich beter vasthouden dan bij een kleinere hoop. Na enige tijd is het van belang om met een mestvork of ander handgereedschap al het compost door elkaar heen te scheppen. 

TIP! Gebruik kalk om het compostproces te versnellen.

 

Een aantal don't's waar je rekening mee moet houden bij het composteren!

Voorkom een kleine hoop. Begin pas met het GFT-afval composteren wanneer je een redelijke hoop afval bij elkaar verzameld hebt.

Gooi niet klakkeloos allerlei soorten afval op de composthoop. Composteer geen etensresten, onkruid, zieke planten, kattenbakkorrels, onverteerbare materialen als glas en kunststof en grote takken. (Denk er om dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voordat het afbreekt). 

Zorg kortom voor voldoende variatie: Hoe gevarieerder hoe beter!

Het duurt gemiddeld 4 tot 9 maanden voordat de compost rijp is. Dit hangt af van al het materiaal dat in de compostvat is toegevoegd. Nu is de tijd aangebroken om het compost te verstrooien over je tuin! Zorg er ten slot voor dat je het niet onderspit, laat de wormen dit doen.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter