Engerlingen in het gazon bestrijden
Engerlingen in het gazon ben je liever kwijt dan rijk. Engerlingen kun je niet alleen herkennen door hun bijzonder uiterlijk, maar ook door de ronde en kale plekken die op den duur in het gazon zullen ontstaan. In deze blog lees je wat engerlingen zijn, hoe je ze kan bestrijden en wanneer je dat het beste kan doen.
Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers: rozenkevers, meikevers, johanneskevers en junikevers. De larven van deze kevers vreten het wortelstelsel van de grasplanten aan. Hierdoor wordt het voor het gras steeds lastiger om voldoende voeding op te nemen uit de bodem. Vooral tijdens langdurige perioden van droogte kan dit leiden tot vraatschade, met als gevolg dat je uiteindelijk een beschadigd gazon krijgt met kale plekken.
Een close-up van de meikever
Wanneer er engerlingen in het gazon optreden, is dat dus erg vervelend. Echter zijn het meestal de vogels die de meeste schade toedienen aan het gazon, want die plukken het gras open. Wanneer je opeens veel vogels ziet spitten in de tuin, dan kan je er gif op innemen dat er engerlingen in het gazon zitten. Vogels zien deze larven namelijk aan als een smakelijke maaltijd. En ja, waar rook is, is vuur! Maar, hoe weet je nou zeker of het daadwerkelijk engerlingen zijn?
Hoe herken je engerlingen?
Engerlingen herkennen doe je aan hun witte (roomkleurige) lichaam en roodbruine kop. Ze hebben een lichaam in de vorm van een 'C'. Doorgaans kunnen ze zo'n vijf centimeter groot worden. Ook bevatten engerlingen een drietal pootjes aan de voorkant van hun lijfje. Deze witte larven zijn het meest te herkennen aan deze pootjes. Als je deze richtlijnen volgt, zul je in ieder geval niet de veelvoorkomende fout maken door engerlingen te verwisselen met emelten.
De verschillen tussen engerlingen en emelten
Engerlingen en emelten worden vaak met elkaar vergeleken en daardoor ook vaak door elkaar gehaald. Emelten komen vooral voor op zandgronden en hebben, in tegenstelling tot het witte lichaam en de bruine kop van de engerling, een grijs lichaam. De engerling heeft drie paar pootjes terwijl de emelten geen duidelijke pootjes lijken te hebben. Ook hebben emelten geen duidelijke kop, terwijl de roodbruine kop van de engerling juist erg duidelijk is. Engerlingen en emelten bestrijden doe je dan ook op een andere manier. Verderop lees je hoe je engerlingen kunt bestrijden.
Engerlingen herkennen: hier moet je op letten
Welke schade brengen engerlingen toe aan je gazon?
Engerlingen kunnen de indirecte oorzaak zijn van een gazon met kleurloze, kale en dode plekken. Des te groter de groep engerlingen, des te meer je officieel kunt spreken van een plaag. Engerlingen voeden zich met de wortels van jouw gras. De wortels zijn juist het hart van het gras en zonder een gezonde wortel is het onmogelijk om de juiste voedingsstoffen uit de grond te halen. Hoewel dit ernstig klinkt, is het toch niet de directe oorzaak van een kapot gazon. De echte boosdoeners zijn namelijk vogels. Vogels hebben al heel gauw door wanneer jouw gazon vol zit met emelten en ze zullen je volledige gazon doorspitten om deze te vinden. Het resultaat? Een gazon vol gaten, kapot gras, kapotte plantjes, etc. Precies wat je niet wilt.
Hoe kun je engerlingen bestrijden?
Er wordt vaak gezocht naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen, maar bij engerlingen zit dit anders. Er bestaan geen chemische bestrijdingsmiddelen; enkel natuurlijke. Een goede manier om engerlingen te bestrijden is met aaltjes.
Aaltjes gebruiken tegen engerlingen
Met aaltjes kun je engerlingen op een 100% natuurlijke manier verdelgen. Aaltjes en engerlingen zijn geen goede vrienden. De aaltjes zijn minuscuul kleine wormpjes die de larven van de kevers binnendringen. Om het een beetje in perspectief te brengen: om een oppervlakte van 10 vierkante meter te kunnen bestrijden, heb je gemiddeld genomen zo'n 5 miljoen (!) aaltjes nodig. Aaltjes laten in de lichamen van de plaaginsecten een bacterie achter waardoor de larve zal afsterven. De aaltjes vermenigvuldigen zich in datzelfde lichaam om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende larve. Dit proces herhaalt zich totdat alle larven in de bodem zijn gestorven. Zolang er nog engerlingen in je gazon zitten, zal het aaltjesleger doorstrijden om je van de plaag te verlossen! Naarmate het gazon vrij is van engerlingen, zullen de aaltjes ook sterven; ze hebben dan ten slotte geen prooi meer.
Aaltjes zijn toepasbaar ter bestrijding van de meikever, de junikever en de rozenkever. Dit zijn tevens ook de larven van kevers die in Nederland het meeste voorkomen.
Wanneer moet je engerlingen bestrijden?
Wanneer je een engerling wil bestrijden, moet de bodemtemperatuur boven de 12 °C zijn. Dus afhankelijk van de temperatuur zou je dus in principe vrijwel het hele jaar door engerlingen kunnen bestrijden. Maar, zeker wanneer je aaltjes gebruikt, kun je de engerlingen het beste bestrijden tijdens de warme zomermaanden. Graszaaddirect raadt aan om de aaltjes toe te dienen tijdens de maanden juni tot en met september. Aaltjes zijn tijdens dit jaargetijde het meest effectief en de engerlingen tevens het meest kwetsbaar, want de eitjes zijn dan meestal net uitgekomen.
Volwassen engerlingen zijn erg lastig te bestrijden, dus het is van belang dat je de aaltjes inzet wanneer de plaaginsecten nog erg kwetsbaar zijn. Indien nodig, kun je een herhaalbehandeling doen na +/- een maand. Belangrijk is om de aaltjes altijd op een vochtige bodem toe te dienen. We raden aan om de verpakking met aaltjes van tevoren te mengen met water. Meng het vervolgens bijvoorbeeld in een gieter en giet het ten slotte uit over het oppervlakte wat je wilt bestrijden. Op die manier weet je vrijwel zeker dat het bestrijden van de engerling op de juiste manier gebeurt.
Tip voor na de engerling bestrijding:
Hebben die vervelende engerlingen er voor gezorgd dat je gazon er nu gehavend bij ligt? Je kunt dit snel herstellen! Zaai simpelweg één van onze specifieke doorzaai-/herstelgras mengsels in op de kale plekken. Met dit graszaad heb je binnen enkele weken weer een dichte zode.
Hoe voorkom je schade door engerlingen?
We kunnen niet garanderen dat je engerlingen voorgoed kunt tegengaan, maar er is wel een mogelijkheid om de kans op deze vervelende larven in je gras te verminderen. Dit kun je doen door het gazon goed te onderhouden. Klinkt super cliché, maar engerlingen steken minder snel de kop op wanneer je jouw gazon regelmatig maait, bewaterd en onkruidvrij houdt. Tuinonderhoud is dus belangrijk.
Daarnaast is het belangrijk dat er natuurlijke vijanden van engerlingen in je tuin aanwezig zijn, anders hebben de larven van de kevers vrij spel. Biodiversiteit speelt dus een belangrijke rol! Je kunt preventief te werk gaan door je tuin te verrijken met sterkgeurende bloemen, planten en hagen.
Tot slot
Wij snappen als geen ander dat het vervelend is als je je eens zo perfecte gazon steeds verder af ziet takelen. Daarom is het belangrijk om engerlingen (of emelten) op de juiste manier te bestrijden én voorkomen. Wij hopen dat je na het lezen van deze blog de juiste handvatten hebt gekregen. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Wij helpen jou graag verder!
Reacties