Engerlingen in het gazon bestrijden
Engerlingen in het gazon ben je liever kwijt dan rijk, vooral door de hoeveelheid schade die je tuin door deze plaaginsecten op kan lopen. Gelukkig kun je engerlingen bestrijden op meerdere effectieve manieren. In dit artikel lees je wat engerlingen zijn en hoe (+ wanneer) je ze kunt bestrijden. Daarnaast gaan we in op verschillende manieren om deze plaaginsecten te herkennen en uiteraard hoe je deze ongewenste bodeminsecten kunt voorkomen. Laten we beginnen!
Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. Denk hierbij aan rozenkevers, meikevers, johanneskevers, salamanderkamers en junikevers. De kevers zelf vormen eigenlijk geen probleem voor je gazon, maar hun larven des te meer. Engerlingen vreten namelijk het wortelstelsel van de grasplanten aan. Hierdoor wordt het voor het gras steeds lastiger om voldoende voeding op te nemen uit de bodem. Vooral tijdens langdurige perioden van droogte kan dit leiden tot vraatschade, met als gevolg dat je uiteindelijk een beschadigd gazon krijgt met kale plekken.
Wanneer er engerlingen in het gras optreden, is dat dus erg vervelend. Echter zijn het meestal de vogels die de meeste schade toedienen aan het gazon, want die plukken het gras open. Wanneer je opeens veel vogels ziet spitten in de tuin, dan kan dit een indicatie zijn dat er engerlingen in het gazon zitten. Vogels zien deze larven namelijk aan als een smakelijke maaltijd. Maar hoe weet je nu zeker of het daadwerkelijk engerlingen zijn? Door ze goed te identificeren.
Hoe kun je engerlingen bestrijden?
Je kunt engerlingen op meerdere manieren bestrijden, waaronder met aaltjes, knoflook en verschillende lokplanten. Deze manieren zijn allemaal natuurlijk en niet schadelijk voor het milieu. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over de veiligheid van jezelf, je gezin, je planten en je (huis)dieren.
Engerlingen bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn een enorm effectieve manier om engerlingen te bestrijden. Aaltjes zijn microscopisch kleine bodemdieren die ook wel nematoden genoemd worden. Deze kleine bodemdieren zijn de natuurlijke vijand van de engerling. Aaltjes tegen engerlingen zijn effectief, veilig en werken snel. Ze dringen namelijk de larven van engerlingen binnen en laten hier een bacterie achter waardoor de larven snel zullen sterven. Vervolgens vermenigvuldigen de aaltjes zich in datzelfde lichaam om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende larve. Dit proces herhaalt zich totdat alle larven in de bodem zijn gestorven. Wanneer het gazon vrij is van engerlingen, zullen de aaltjes zelf ook sterven. Ze hebben hun taak volbracht en geen prooi meer om zich van te voeden.
Engerlingen bestrijden met knoflook
Knoflook tegen engerlingen? Het klinkt misschien gek, maar het is zeker effectief om van engerlingen af te komen. Knoflook staat bekend om zijn natuurlijke afweermechanisme en kan een doeltreffende bondgenoot zijn in de strijd tegen engerlingen in je gazon. Wanneer je knoflooksap maakt, gemaakt van geplette knoflooktenen die je weekt in water, en dit regelmatig over het getroffen gebied sproeit, kun je engerlingen ontmoedigen en verjagen. Doe dit met een drukspuit. Dit kan een effectieve aanpak zijn in hun actieve periodes. Hiermee zal je je gazon beschermen op een milieuvriendelijke manier.
Engerlingen bestrijden met Afrikaantjes en andere lokplanten
Lokplanten kunnen engerlingen afschrikken door hun sterke geur. Afrikaantjes fungeren om deze reden dan ook als een natuurlijk afweermiddel. Het strategisch planten van lokplanten, waaronder afrikaantjes en goudsbloemen, zal een ontmoedigende barrière creëren.
Hoe herken je engerlingen?
Engerlingen zijn te herkennen aan een roomkleurig lichaam met een roodbruine kop. Ze zijn goed herkenbaar door hun C-vormige lijf met een drietal pootjes aan de beide kanten van de voorkant van hun lichaam. Gemiddeld gezien worden ze zo’n 5 centimeter lang. Engerlingen worden vaak door de war gehaald met emelten, andere plaaginsecten. Echter hebben ze duidelijke verschillen in hun uiterlijke kenmerken, waaronder de kleur en hun verschillende poten.
Het kan best een zoektocht zijn om de engerlingen te vinden, aangezien ze de meeste tijd doorbrengen onder de grond. De kevers zijn actief in het voorjaar en gaan aan het einde van deze periode op zoek naar een plek om hun eitjes te leggen. Deze eitjes worden vaak in het gazon gelegd, waar na 4 tot 6 weken de larven van engerlingen uit zullen komen. Om groot en sterk te worden, zullen deze engerlingenlarven zich gelijk gaan voeden met de wortels in de bodem van jouw gazon. Dit doen ze tot de bodem uiteindelijk te koud wordt. Dan kruipen ze nog dieper de bodem in zodat ze geen last krijgen van de kou. Hier gaan ze in een soort ‘winterslaap’ en in deze periode vormen ze dus geen last voor jouw gazon. Echter zal de bodem weer opwarmen in het voorjaar waardoor de engerlingen weer naar boven kruipen. Hier zullen ze zich ontpoppen tot kevers en kan de cyclus weer helemaal opnieuw beginnen.
Engerlingen herkennen door vogels en mollen in jouw tuin
Een goede graadmeter voor het herkennen van engerlingen zijn vogels (vooral meeuwen, mezen en kraaien) die jouw tuin kaal beginnen te plukken. Dit veroorzaakt grote schade. Ze zijn op zoek naar engerlingen omdat zij deze eten, maar ploegen ondertussen jouw hele tuin om. Een grote nachtmerrie voor iedere tuinliefhebber. Ook mollen zijn dol op engerlingen en zullen deze bodeminsecten snel weten te vinden. Jouw tuin kan dus zowel vanuit de lucht (vogels) aangevallen worden, als uit de bodem (mollen) zelf.
Wanneer is het het beste moment om engerlingen te bestrijden?
In het late voorjaar tot de vroege zomer, dus van mei tot en met augustus. Op dit moment zijn ze nog niet volgroeid en daardoor gevoeliger voor bestrijdingsmaatregelen. Eigenlijk geldt in dit geval: des te eerder des te beter. Des te jonger ze zijn, des te zwakker ze zijn. Daarnaast hebben ze op dit punt nog weinig schade aan kunnen brengen.
Kun je engerlingen in het gazon voorkomen?
Je kunt er nooit volledig zeker van zijn dat engerlingen nooit weer terugkomen, maar er bestaan genoeg maatregelen die ervoor zorgen dat engerlingen niet snel jouw tuin uitkiezen.
Dit kun je doen door je gazon goed te onderhouden. Dit klinkt misschien cliché, maar engerlingen vinden jouw tuin minder interessant wanneer je jouw gazon regelmatig maait, bewaterd en onkruidvrij houdt. Daarnaast is het hebben van een gezonde bodem erg belangrijk. Gebruik daarom ook de juiste meststoffen. Onze voorkeur voor gazonmest gaat altijd naar organische meststoffen. Des te beter je tuinonderhoud, des te gezonder je gras, des te weerbaarder deze is tegen plagen en ziektes.
Engerlingen voorkomen door de biodiversiteit te vergroten
Daarnaast is het belangrijk dat er natuurlijke vijanden van engerlingen in je tuin aanwezig zijn, anders hebben de larven van de engerlingen kevers vrij spel. Biodiversiteit speelt dus een belangrijke rol! Je kunt preventief te werk gaan door je tuin te verrijken met sterk geurende bloemen, planten, kruiden en hagen.
Kunnen engerlingen zelf verdwijnen?
Ja, dit kan op het moment als de voedselbronnen uit beginnen te putten. Hebben ze je graswortels volledig kaal gegeten? Dan moeten zij steeds verder opschuiven om zich te voeden. Het probleem hiervan is echter dat je gras dus eerst volledig beschadigd moet zijn voordat de engerlingen vanzelf vertrekken. Dus het antwoord is, ja, ze kunnen zelf verdwijnen, maar eigenlijk moet je hier niet op willen wachten. Bestrijden en voorkomen is daardoor beter dan afwachten.
Schade door engerlingen herstellen
Heb jij al last van schade veroorzaakt door engerlingen? Of misschien door de vogels en mollen die je tuin hebben omgewoeld? Dat is erg vervelend! Gelukkig bestaan er meerdere opties om jouw schade te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzaaien van het juiste graszaad, dat ook wel herstelgras wordt genoemd.
Wij snappen als geen ander dat het vervelend is als je je eens zo perfecte gazon steeds verder af ziet takelen. Daarom is het belangrijk om engerlingen (of emelten) op de juiste manier te bestrijden en te voorkomen. Wij hopen dat je na het lezen van deze blog de juiste handvatten hebt gekregen. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Graszaaddirect. Wij helpen jou graag verder!
Reacties