Engerlingen in het gazon bestrijden
Engerlingen in het gazon ben je liever kwijt dan rijk. Engerlingen kun je niet alleen herkennen door hun bijzonder uiterlijk, maar ook door de ronde en kale plekken die op den duur in het gazon zullen ontstaan. In deze blog lees je wat engerlingen zijn, hoe je ze kan bestrijden en wanneer je dat het beste kan doen.
Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers: rozenkevers, meikevers, johanneskevers en junikevers. De larven van deze kevers vreten het wortelstelsel van de grasplanten aan. Hierdoor wordt het voor het gras steeds lastiger om voldoende voeding op te nemen uit de bodem. Vooral tijdens langdurige perioden van droogte kan dit leiden tot vraatschade, met gevolg dat je uiteindelijk een beschadigd gazon krijgt met kale plekken.
Wanneer er engerlingen in het gazon optreden, is dat dus erg vervelend. Echter zijn het meestal de vogels die de meeste schade toedienen aan het gazon, want die plukken het gazon open. Wanneer je opeens veel vogels ziet spitten in de tuin, dan kan je er gif op innemen dat er engerlingen in het gazon zitten. Vogels zien deze larven namelijk aan als een smakelijke maaltijd. En ja, waar rook is, is vuur! Maar, hoe weet je nou zeker of het daadwerkelijk engerlingen zijn?
Hoe kun je engerlingen herkennen?
Engerlingen zijn te herkennen aan hun witte (roomkleurige) lichaam en roodbruine kop. Ze hebben een lichaam in de vorm van een 'C'. Doorgaans kunnen ze zo'n 5 centimeter groot worden. Engerlingen worden vaak door elkaar gemaakt met emelten. Emelten zijn de larven van langpootvliegen en zijn grijs/bruin van kleur. Vaak hebben ze een dunner lichaampje, maar daarentegen zijn emelten wel wat langer. Er zit dus wel degelijk verschil tussen deze plaaginsecten. Soms kan het toch lastig zijn om dit verschil te herkennen, dus het is allereerst noodzakelijk om er achter te komen met welke larven je te maken hebt. Met de bovengenoemde tips zou het niet al te lastig moeten zijn om engerlingen te herkennen.
Kun je engerlingen in het gras voorkomen?
We kunnen niet garanderen dat je engerlingen voorgoed kunt tegengaan, maar er is wel een mogelijkheid om de kans op deze vervelende larven in je gras te verminderen. Dit kun je doen door het gazon goed te onderhouden. Klinkt super cliché, maar engerlingen steken minder snel de kop op wanneer je jouw gazon regelmatig maait, bewatert en onkruidvrij houdt.
Het is belangrijk dat er natuurlijke vijanden van engerlingen in je tuin aanwezig zijn, anders hebben de larven van de kevers vrij spel. Biodiversiteit speelt dus een belangrijke rol. Je kunt preventief te werk gaan door je tuin te verrijken met sterkgeurende bloemen, planten en hagen.
Aaltjes gebruiken tegen engerlingen
Met aaltjes kun je engerlingen op een 100% natuurlijke manier verdelgen. Aaltjes zijn minuscuul kleine wormpjes die de larven van de kevers binnendringen. Om het een beetje in perspectief te brengen: om een oppervlakte van 10 vierkante meter te kunnen bestrijden, heb je gemiddeld genomen zo'n 5 miljoen (!) aaltjes nodig. Aaltjes laten in de lichamen van de plaaginsecten een bacterie achter waardoor de larve zal afsterven. De aaltjes vermenigvuldigen zich in ditzelfde lichaam om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende larve. Dit proces herhaalt zich totdat alle larven in de bodem zijn gestorven. Zolang er nog engerlingen in de bodem zitten, zal het aaltjesleger doorstrijden om je van de plaag te verlossen! Naarmate het gazon vrij is van engerlingen, zullen de aaltjes ook sterven; ze hebben dan ten slotte geen prooi meer.
Aaltjes zijn toepasbaar ter bestrijding van de meikever, de junikever en de rozenkever. Dit zijn tevens ook de larven van kevers die in Nederland het meeste voorkomen.
Wanneer engerlingen bestrijden?
Zolang de bodemtemperatuur boven de 12°C is, kunnen de engerlingen worden bestreden. Dus afhankelijk van de temperatuur zou je dus in principe vrijwel het hele jaar door engerlingen kunnen bestrijden. Maar, zeker wanneer je aaltjes gebruikt, kun je de engerlingen het beste bestrijden tijdens de warme zomermaanden. Graszaaddirect raadt aan om de aaltjes toe te dienen tijdens de maanden juni tot en met september. Aaltjes zijn tijdens dit jaargetijde het meest effectief en de engerlingen tevens het meest kwetsbaar, want de eitjes zijn dan meestal net uitgekomen. Volwassen engerlingen zijn erg lastig te bestrijden, dus het is van belang dat je de aaltjes inzet wanneer de plaaginsecten nog erg kwetsbaar zijn. Indien nodig, kun je een herhaalbehandeling doen na +/- een maand. Belangrijk is om de aaltjes altijd op een vochtige bodem toe te dienen. We raden aan om de verpakking met aaltjes van te voren te mengen met water. Meng het vervolgens bijvoorbeeld in een gieter en giet het ten slotte uit over het oppervlakte wat je wilt bestrijden.
Tip voor na het bestrijden:
Hebben die vervelende engerlingen er voor gezorgd dat je gazon er nu gehavend bij ligt? Je kunt dit snel herstellen! Zaai simpelweg één van onze specifieke doorzaai-/herstelgras mengsels in op de kale plekken. Met dit graszaad heb je binnen enkele weken weer een dichte zode.
Reacties