Bladluis bestrijden
13/12/2023 - 12:32

Bladluis bestrijden

Bladluizen houden van vrijwel alle verschillende soorten planten, struiken en bomen en daardoor krijgt iedereen weleens te maken met bladluis. Een paar zijn in eerste instantie geen probleem, maar wanneer je een hele plaag krijgt, kunnen de kleine beestjes flink wat schade aanrichten. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om deze kleine indringers te bestrijden! In deze blog vertellen we je alles over het uiterlijk en de schade van bladluizen, hoe je ze kunt bestrijden en hoe je ze voortaan kunt voorkomen. Laten we beginnen!

Hoe zien bladluizen eruit?

Bladluizen zijn kleine, zachte insecten met een peervormig lichaam. Gemiddeld gezien zijn bladluizen tussen de 2 en 5 millimeter en daardoor vallen ze, als ze in hun eentje zijn, niet snel op. Er bestaan groene, zwarte en witte bladluizen. Groene bladluizen vind je vaak op bladeren en stelen, terwijl zwarte bladluizen zich vooral richten op jonge scheuten. Is de bladluis wit? Dan vind je ze waarschijnlijk op de boven-en-onderkant van de bladeren. Zwarte en witte bladluizen komen over het algemeen minder voor dan groene bladluizen, maar dit kan erg verschillen per regio. 

Wil je zeker weten dat het beestje waar je last van hebt een bladluis is? Let dan op hun peervormige lichaam, kleur en zachte textuur. Mocht je er echt bovenop zitten, dan kun je misschien ook hun antennes herkennen. Bladluizen leven vaak in groepen, waardoor ze een stuk makkelijker te herkennen zijn.

Bladluis bestrijden

Bladluizen komen voor in het zwart, groen en wit en zijn te herkennen door hun peervormige lichaam. 

Herkennen van bladluis op je planten

Je planten, bomen en struiken kunnen je ook vertellen wanneer ze last hebben van bladluizen. Je vindt dan een kleverige substantie op je plant, die ook bekend staat als honingdauw. Ook zuigen bladluizen het plantensap uit je planten waardoor de planten kunnen verzwakken, verwelken, misvormd worden en een tragere groei krijgen. En helaas is dat nog niet alles, want bladluizen verspreiden ook virussen die schadelijk zijn voor je planten. Hierdoor is het belangrijk om zo snel mogelijk van deze kleine indringers af te komen. 

Wat te doen tegen bladluizen?

Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om bladluizen te bestrijden. Over het algemeen is de regel: “Wie last heeft van bladluis, moet meer insecten aantrekken”. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar niets is minder waar. Bladluizen komen minder voor in tuinen die nuttige insecten, zoals bijen en vlinders, aantrekken. Verdiep je daarom eens in het vergroten van de biodiversiteit in je eigen tuin. Je kunt meer nuttige insecten aantrekken met wilde bloemen, inheemse bloemen, bijenbloemen en vlinderbloemen. Daarnaast staan lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen bekend als natuurlijke vijanden van de bladluis. Met bijvoorbeeld het onderstaande bloemenmengsels kun je deze natuurlijke vijanden aantrekken:

 

Bladluis bestrijden

Mocht je op de korte termijn bladluizen willen bestrijden, dan is het belangrijk om snel op te treden. Hieronder hebben wij effectieve methoden neergezet die je kunt inzetten bij het bestrijden van bladluis:

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn een grote natuurlijke vijand van bladluis. Bladluizen zijn voor lieveheersbeestjes namelijk niets anders dan een lopend buffet. En eerlijk is eerlijk, wij hebben toch liever lieveheersbeestjes in de tuin dan plantzuigende bladluizen. Je kunt zowel een bloemenmengsel zaaien waarmee je lieveheersbeestjes aantrekt, als larven kopen van lieveheersbeestjes. 

 

 

Bladluis bestrijden met aaltjes

Aaltjes en bladluizen zijn geen vrienden, en juist daarom kun je plaaginsecten bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn kleine nematoden (rondwormen) die van nature in je bodem voorkomen. Deze kleine wormpjes zijn compleet onschadelijk voor mensen en huisdieren, maar kunnen veel vervelende plagen bestrijden, waaronder ook bladluis. Wat deze methode aantrekkelijk maakt, is dat aaltjes milieuvriendelijk zijn en geen schade toebrengen aan mensen, huisdieren en de meeste planten.

Voor bladluizen zijn de larfjes van lieveheersbeestjes de belangrijkste nematoden. Deze larven staan er om bekend om in een hele korte tijd al honderden bladluizen op te kunnen eten. Aaltjes tegen bladluis is een zeer effectieve, natuurvriendelijke oplossing. 

 

Bladluis bestrijden met planten

Je kunt bladluizen bestrijden door het strategisch toevoegen van bepaalde planten in je tuin. En het fijne is dat deze bestrijding volledig natuurlijk, biologisch en veilig is! Sommige geurende planten in de tuin zullen een geur uitdragen waar bladluizen bepaald geen fan van zijn. Wanneer je deze planten in de buurt plaatst van kwetsbare planten, zal je de kans op een plaag van bladluizen kunnen mijden. Sommige planten staan namelijk bekend om hun vermogen om bladluizen af te weren of juist natuurlijke vijanden aan te trekken. Onderstaande planten bevatten deze kwaliteiten: 

 • Goudsbloemen:

Goudsbloemen (Calendula) staan erom bekend om lieveheersbeestjes aan te trekken, en ondertussen weten we dat dit een natuurlijke vijand is van de bladluis. 

  

 • Afrikaantjes:

Afrikaantjes zijn mooie bloemen die ook bekend zijn onder de naam ‘Calendula’, Deze planten scheiden een geur af die bladluizen afstoot.

  

 • Oost-Indische kers:

De Oost-Indische kers (Tropaeolum) is een ware val voor de bladluis. Deze plant trekt namelijk bladluizen aan, waardoor andere planten niet, of minimaal, aangetast zullen worden.

  

 • Munt:

Ook munt (Mentha) heeft een geur die bladluis afstoot. Je kunt ook pepermunt of kruizemunt gebruiken. Dus de geur die wij zo lekker vinden, vinden bladluizen juist verschrikkelijk!

 

Wanneer je deze planten in je tuin zal plaatsen, kun je een omgeving creëren die automatisch minder aantrekkelijk is voor bladluizen. Vooral de combinatie van het plaatsen van deze planten met andere methoden, zoals regelmatige inspectie en het aantrekken van natuurlijke vijanden, zal een effectieve aanpak zijn tegen bladluis. Je kunt deze losse bloemzaden gewoon in je tuin zaaien op een handige plek. Kies vooral plekken in de buurt van planten waar je bladluis op hebt geconstateerd. 

Bladluis bestrijden met azijn

Iedereen heeft wel een flesje azijn in de kast staan. De zure eigenschappen van azijn kunnen een verbazingwekkend effectieve oplossing zijn voor het bestrijden van bladluizen.  Meng gelijke delen water en witte azijn om een oplossing te creëren en breng deze met een spuitfles aan op de aangetaste delen van de planten, waarbij zowel de boven- als onderkant van de bladeren worden behandeld. Herhaal deze toepassing als het blijkt dat dit nodig is. 

Azijn kan ook preventief worden gebruikt door planten regelmatig licht te besproeien, zelfs zonder zichtbare tekenen van bladluizen. Gebruik deze methode met voorzichtigheid, vooral bij gevoelige planten, en hou de reactie van je plant in de gaten, voor een effectieve en veilige bladluisbestrijding.

Bladluizen bestrijden

Lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van bladluizen doordat ze deze eten.

Bladluis bestrijden met gaasvlieg

Het bestrijden van bladluizen met behulp van gaasvliegen is een vorm van biologische plaagbeheersing. Gaasvliegen, ook wel bekend als “groene gaasvliegen" of "lieveheersbeestjeslarven", zijn natuurlijke vijanden van bladluizen en kunnen helpen bij het verminderen van de populatie. Zorg voor een goede omgeving zonder chemische bestrijdingsmiddelen en overweeg het planten van gaasvlieg-aantrekkende bloemen. Houd de planten goed in de gaten en herhaal de toepassing indien nodig. Het kan enige tijd duren voordat de bladluizenpopulatie afneemt.

 

Bladluis voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook met bladluis. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden voor het voorkomen van bladluis:

 • Natuurlijke vijanden aantrekken. Zoals we al eerder hebben besproken, zijn dit lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen. 
 • Kies planten die bladluizen afweren.
 • Regelmatige inspectie. Des te eerder je erbij bent, des te sneller je kunt ingrijpen met gematigde manieren van bestrijding.
 • Goede bodemverzorging. Sterke, gezonde planten die voldoende voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen, zijn minder vatbaar voor bladluis.
 • Gebruik van natuurlijke meststoffen. Kunstmest bevat vaak meer stikstof en dit kan bladluis juist aantrekken. Kies daarom altijd voor organische meststoffen.
 • Vermijd overbewatering. Een vochtige omgeving kan de verspreiding van bladluizen juist bevorderen. Je kunt je planten gerust water geven, maar vermijd plasvorming.
 • Verwijderen van enkele bladluizen. Een enkele bladluis kan geen kwaad; een groep wel. Veeg ze van de bladeren af of gebruik een krachtige waterstraal om de bladluis te verwijderen. 

Wanneer je deze preventieve maatregelen onthoud en toepast, is de kans op een grote bladluisplaag een stuk kleiner! 

Bladluis bestrijden met producten van Graszaaddirect

Of je nou kiest voor aaltjes, organische meststoffen, bloemenmengsels die natuurlijke vijanden aantrekken of planten die bladluis afweren: bij ons ben je op de juiste plek! Bij Graszaaddirect helpen wij graag mee aan het verwezenlijken van je droomtuin, en in die tuin is vaak geen plek voor een plaag bladluizen. Voor vragen of advies kun je contact opnemen met een van onze specialisten. En mocht je binnenkort aan de slag gaan, wensen wij jou alvast veel succes. We hopen dat je binnen no-time weer kunt genieten van een gezonde tuin!